crosis Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) Kontynuacja wątku z http://www.piwo.org/...astafarianizmu/. Po pierwsze: moje piwo zaczęło mi dużo bardziej smakować, a znajomi szczerze je chwalą - nawet ci wymagający. Po drugie: Luźny Kanon kojarzy się raczej ze sraczką niż z piwem. A co dopiero z dobrym piwem. Po trzecie: Pastafarianizm to żart, a w sumie piwo to poważna sprawa. W związku z powyższym chciałem zaprezentować coś, co jest połączeniem moich największych pasji: piwa i muzyki - oto Rockowy Browar Domowy d-moll. Podsumowując: Luźny Kanon: rok, 5 warek z puszki, efekty zadowalające. d-mol: na razie dwie warki: #7 - Wild Thing! (Witbier 11,5*) #8 - Hey Joe (Dunkelweizen 12*) Wszystkie opisy w starym temacie. W związku ze zmianami są nowe etykiety, nowe podejście i oczywiście plany zawierające duuużo zacierania. I tak, w najbliższy weekend Hefeweizen - White Dove. I może uda się 6 zbóż I w sumie na tym etapie to chciałbym podziękować wszystkim tutaj, którzy mi pomagali, cierpliwie tłumaczyli pewne rzeczy, zachęcali do zacierania i ogólnie nie olewali postów młodego i głupiego początkującego piwowara. Dzięki!I spis treści, który zdecydowałem się dodać właśnie w tym temacie. Dotyczy tylko warek zacieranych: #7 - Wild Thing! (Witbier 11,5* BLG) #8 - Hey Joe (Dunkelweizen 12* BLG) #9 - Purple Rain (6 zbóż, 12* BLG) #10 - Purple Rain na bogato (6 zbóż, 13* BLG) #11 - La Grange (weizen) #12 - Doubleback (weizen z sokiem grepfrutowym) #13 - Sweet Leaf (6 zbóż) #14 - All Summer Long (wit) #15 - Hearbreaker ( #16 - She Build Quick Machines (weizen) #17 - Blonde Rock'n'roll (belgian blonde) #18 - Hey Joe v2 (dunkelweizen) #19 - Beauatiful Dangerous(pseudo-alt) #20 - Slither (gryczane) #21 - TNT (pils) #22 - Cadillac Blood (ciemny belg) #23 - Doom & Gloom (pils bisquit) #24 - Let It Roll (jasne ale) #25 - Kashmir (Weizenbock) #26 - Halo (pils) #27 - Heavy Metal Świat (Polish Ale Single Hop: Lubelski) #28 - Back in Black (czekoladowy porter) #29 - Suicide Blonde (NZ wit) #30 - Black Magic (Smoked Chili Dry Stout) #31 - Anastasia (10tka) #32 - Rapid Fire (NZ pils) #33 - Czarne Zastępy (schwarzbier) #34 - Hey Joe v3 (dunkelweizen) #35 - Sweet Leaf v2 (6 zbóż) #36 - Angel Dust (weizen) #37 - Turn it Up (belgian blonde) #38 - Money for nothing (bitter) #39 - Wild Side (witbier) #40 - Pokazowe (APA) #41 - Crazy Train (golden ale) #42 - Friday I'm in Love (stout) #43 - Rocket Queen (spicy belgian ale) #44 - Miodek (miody pitne: sycony i naturalny) #* - kombinowany wito-lambic #45 - Facebreaker - AIPA #46 - Angel Dust II - weizen #47 - Kashmir II - weizenbock (weizendoppelbock) #48 - Back in the doghouse - biscuit alt ale #49 - Immigrant song (alt) #50 - Starlight - czekoladowy porter #51 - Zombie - Cranberry Weizen #52 - Let there be rock - pils #53 - Friday I'm in Love v 2.0 - stout (hop burst) #54 - Czerwony Wiewiór (czerwony australijski lager) (hop burst) #55 - Doctor Alibi - golden ale single hop: Sybilla #56 - Even flow - Belgian Blond Ale #57 - Anastasia - Imperialna Desitka #58 - Dark Side of The Moon - Polotmave - a w sumie Tmave - #59 - 1000 Liebeslieder - Munich Halbdunkel #60 - Guns of Brixton - ESB #61 - Alive - Dubbel #62 - Fear of the Dark - Porter Bałtycki #63 - Czerwony Wiewiór v 2.0 - australian red lager #64 - Facebreaker v 2.0 AIPA #65 - Suicide Blonde v 2.0 #66 - Heartbreaker - Pils #67 - Ramble On - mild #68 - Jadą Konie - lager #69 - Freedom at 21 - APA single hop Citra #70 - Aces High - ESB #71 - Big Balls - sPPA (sPruce Pale Ale) #72 - Layla - Belgian Ginger Pale Ale #73 - Mexican Blackbird - APA Single hop: Mosaic #74 - Nuthsell - Brown Ale #75 - Do the evolution - American wheat #76 - Mind Your Manners - whisky extra stout #77 - Porch - Belgian IPA #78 - We're all gonna die - reddish polish ale #79 - Baby can't drive - NZ pale ale #80 - Jesus Just Left Chicago - weizen #81 - Run to the hills - Red Ale #82 - Brown Sugar - Brown Ale #83 - South of heaven - CDA #84 - Voodoo Child - Whisky Dunkelweizen #85 - Kickapoo - chili banana bitter #86 - Chop Suey! - Acorn Ale (żołędziowe) #87 - Ace of Spades - ESB #88 - Boys don't cry - Belgian Pale Ale #89 - Sympathy for the devil - hybryda #90 - Wyrocznia - Pils #91 - Whorehouse Blues - Robust Porter #92 - Alive 2.0 - Dubel #93 - Back in Black 2.0 - Porter Bałtycki czekoladowy #94 - Lithium - Red Lager #95 - Drink - Scottish 60/- #96 - Spirit Crusher - Belgian Chocolate Stout #97 - Baphomet's Throne - Koźlak #98 - Voodoo Child 2.0 - Whisky Dunkelweizen #99 - Yellow Ledbetter - Zesty Lager #100 - Whiskey in the Jar - peated lager #101 - Wild horses - wild old ale #102 - Svantevit - whisky baltic porter #103 - Automatic Overdrive - French Lager #104 - Satanael - Coffee Lager #105 - Serial Killer - APA #106 - Concrete Jungle - APA #107 - Cemetery Gates - Brown Ale #108 - Rapid Fire - English IPA #109 - Teutonic Terror - Berliner Weisse #110 - The Lemong Song - Pale Ale #111 - Wild Child of Mine - Lambic #112 - Flower in the sun - Elderflower Weizen #113 - Crazy Life - Wild Elderflower Weizen Cydr - na soku z biedry i Wyeastowych Cydrowych #114 - American Woman - American Wheat #115 - Porwany Obłędem - Pale Ale #116 - Bitter Wina, numerowane od #W10: #W10 - tarninowe półsłodkie #W11 - tarninowo winogronowe Edytowane 17 Lipca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 I w sumie dzisiaj nie wytrzymałem: degustacja #8 - Hey Joe. Co prawda dopiero tydzień stało w 22C, potem poszło w 15°C na 5 dni. Nie jest to może szczyt Dunkelweizena, ale ... jestem z tego piwa dumny. Nie ustępuje piwom dostępnym ogólnie, ma wszystkie możliwe walory i jak na mój gust (i zdolności sensoryczne) nie ma wad. Kolor dobry, wysycenie ok, piana piękna, co prawda znika po około 3 minutach zostawiając cienką warstwę - ale to w końcu moja druga zacierana warka. I, szczerze mówiąc, gdyby teraz była kategoria Dunekelweizen - wysłałbym to piwo. Tylko po to, żeby dostać ocenę sędziego. W każdym razie: dla mnie jest to absolutny sukces w mojej dotychczasowej przygodzie z piwowarstwem domowym. I na pewno zachęta do następnych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Z racji zmian planów wyjazdowych zmienił się też plan zacierania. Warka #9 - Purple Rain [12,5°Blg] wg przepisu na 6 zbóż z CP: Słód wiedeński 2,25 kg Słód pszeniczny 1,25 kg Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg Słód owsiany 0,25 kg Słód orkiszowy 0,25 kg Słód żytni 0,25 kg Zmieniłem nieco schemat zacierania: 44°C - 20 min 55°C - 10 min 64°C - 20 min 73°C - 40 min tu negatywna próba jodowa i powrót lepszej połowy z zakupów - efekt? Zacier idzie do filtracji bez mash-outu. Wysładzanie i okazuje się, że będę musiał chyba dopełniać wodą. Prawie 15* BLG a w garze nie ma już miejsca! Chmielenie: oryginalnie po 15g, z racji zwiększenia ilości dodałem po 3g: 70' - gotowanie 60' - 18g Marynka 10' - 18g Lubelski Wyszło jakieś 22 l około 15°Blg, dobite wodą do ~26l, 12,5 BLG. Wydajność uproszczona: 75%! Zadane gęstwą T-58, I-szy zbiór, po Wicie. Ciężko oceniać, ale kolorek był fantastyczny. Dzisiaj rano drożdże już pięknie pracują, temperatura otoczenia 21-22°C, po południu pójdzie do piwnicy, tam jest 16-17°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Założyciel wątku edytując pierwszy post ma możliwość zmiany tematu, możesz sobie zmienić poprzedni i mieć wszystko w jednym, wedle woli oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 E, co było, to się nie odstanie - niech będzie jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Strasznie długo fermentowałem #9 - Purple Rain. Głównie ze względu na brak wolnego czasu. Dzisiaj jednak idzie do butelek (już próbowałem zielonego - naprawdę ok, tylko goryczka jeszcze taka dzika. A ponieważ zostały mi tylko T58 (gęstwa) to dzisiaj zacieram to samo, ale inaczej - na bogato. I poeksperymentuję ze świerkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Warka #9 poszła do butelek. 48x0,5l, z dodatkiem 190g cukru. Boję się trochę o drożdże z gęstwy - jakoś praktycznie nie pracują od wyjęcia z lodówki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Warka #10 - Purple rain na bogato Zostały mi same T58, a na dodatek po szafkach w kuchni miałem sporo różnych płatków: pszennych, żytnich, owsianych... W sumie nazbierało się tego 0,5kg Na warkę poszło: Słód wiedeński 2 kg Słód pszeniczny 1,25 kg Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg Słód owsiany 0,25 kg Słód orkiszowy 0,25 kg Słód żytni 0,25 kg Mix płatków 0,5 kg Zacieranie: 44°C - 15 min *dodanie skleikowanych płatków, skok do 53°C 55°C - 10 min 64°C - 30 min 73°C - 30 min Chmielenie: 70' - gotowanie 60' - 15g Marynka 50' - 10g tegorocznych pędów świerku 10' - 15g Lubelski Oczywiście wysładzało się fatalnie. Koszmarnie wręcz. Przerwałem wysładzanie na 3 BLG, mając nieco ponad 20l brzeczki. Przy chmieleniu sporo odparowało, ale jak schłodziłem okazało się, że mam 16°Blg! Musiałem dodać prawie 5l wody, żeby mieć 13. Ostatecznie wyszło 25l 13BLG. Poszło do baniaka z poprzedniej warki (osad po cichej), zadałem gęstwę z T58 z burzliwej. Trochę się obawiałem, ale dzisiaj rurka pracuje już w trybie ciągłym Za chwilę warka pójdzie do 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 A oto i etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Strasznie bałem się, że warka #10 będzie zainfekowana, ale na razie objawów nie zdradza. Przy 3BLG poszła dziś na cichą, do pomieszczenia około 16°C. Burzliwa była w 18°C. Tę temperaturę będę musiał jeszcze kontrolować, bo to w sumie dolna granica T58. Co ciekawe: delikatny aromat świerku był wyczuwalny, zobaczymy, co będzie po cichej. A, że trochę chmielu jeszcze mam, to dodałem do cichej 15g Lubelskiego. Nie chmieliłem jeszcze na zimno, zobaczymy co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Uh, niedziela była intensywnym dniem. Zakupy, konie, a potem zabrałem się na warzenie. Tematem dnia był Weizen. Zgodnie z prastarymi planami, postanowiłem zwiększyć zasyp, żeby część brzeczki nachmielić inaczej i wykorzystać do eksperymentu. Taki pseudo parti gyle, tym razem pod ZZ Top I tak: Zasyp: pszeniczny: 3,3 kg pilzneński: 2 kg Carahell: 0,25 kg Zacieranie: 18 l wody. 20' - 44° C 10' - 56° C 20' - 64° C 40' - 72° C --> negatywna próba jodowa --> mash out Poszło do fitracji. Pierwsze dojechałem do górnej granicy gara (umożliwiającej chmielenie). Celowałem w 10° BLG, żeby potem dostać 12° BLG. Chmielenie tegoż: 80' - gotowanie 20' - 20g Lubelski 50' - 10g Lubelski 70' - 10g Lubelski 75' - 22g świeżo otartej skórki pomarańczy (piwo ma być mega letnie, to nie konkursowy Weizen). Po chłodzeniu i przelaniu do baniaka otrzymałem: Warka #11: 21l, 12,5° BLG Zadane drożdżami US-06. ________________________ Reszta to coś koło 19litrów brzeczki o gęstości 6° BLG. Chmielimy Citrą, po amerykańsku: 70' - gotowanie 10' - 10g 40' - 10g 60' - 10g Nie mam doświadczenia z tym chmielem, więc strzelałem. Po chłodzeniu mam coś koło 14l brzeczki o gęstości ~8° BLG. Dokładność słaba, bo jest 3 w nocy. I tak: celem eksperymentu było uzyskanie czegoś grejpfrutowego. Lekkiego, ale chmielowego, owocowego piwa na lato. Mój chory plan przewidział na tym etapie dodanie soku grejpfrutowego. Takiego z Lidla, coś koło 12,5° BLG. Zrobiłem jak mówiłem: dodałem 5l, czyli stanowił będzie ~25% całości. I tak właśnie powstała: Warka #12: -pamiętacie ten film jeszcze? 19l, 10° BLG. Zadane drożdżami US06. 3 w nocy, obydwa baniaki w kuchni, w temperaturze pokojowej. O 7 rano już ładnie pracują, poszły do 18°C w piwnicy. Co z tego wyjdzie? Nie wiem. Ale definitywnie chcę spróbować A, no i wydajność sumaryczna: 72%. Nie jest źle Edytowane 18 Czerwca 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ciekawy eksperyment, ciekawe co z tego wyjdzie czy ten grejpfrut nie będzie dawał gorzkich posmaków. Rozpisz się jak wyszło gdy zlejesz do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 No właśnie z mojego doświadczenia z cydrami daje ich ograniczoną ilość, która zresztą z czasem się redukuje... a tutaj proporcje piwa i soku są równe niemal 3:1 Nic to, na razie niech fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Zapuściłem ten wątek. I tak: warka #9 - Purple Rain jeśli miał infekcję, to nie pogorszyło to smaku piwa. Jest wręcz genialne, smakuje wszystkim, nawet dwóm forumowiczom Zmieniony schemat zacierania pomógł - uzyskałem piwo pełne, bogate w smaku, ze słodkawym, słodowym finiszem - stanowczo polecam! Wczoraj rozlałem warkę #10 - Purple Rain na bogato (chmielona ze świerkie + Lubelskim na zimno) - wygląda znów na infekcję mlekowców, tym razem fermentacja trwała dużo dłużej i oznaki były bardziej widoczne. Zebrałem syf zdezynfekowanym sitkiem i zabutelkowałem - w sumie 47 butelek, 196 cukru. W międzyczasie, czyli w czwartek, 28-06-2012 za radą pewnego Masona wrzuciłem do Weizena 1kg czereśni, uprzednio powoli zamrożonych, potem rozmrożonych... zobaczymy, co to da W niedzielę minęły dwa tygodnie od nastawienia weizenów - dzisiaj chyba zabutelkuję grepfrutowego, czereśniowy poleży z owocami aż wrócę z Meksyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Warka # 12 - Doubleback - rozlana do 38 butelek z dodatkiem 152 g cukru I co? Ponad dwa tygodnie fermentacji bez zaglądania, bez zassania wody z rurki - a na wierzchu jak widać. Eh. Mimo to poszło do butelek, a efekt można zobaczyć tutaj. Kolorek niczego sobie. Smak - zobaczymy. Na razie silna grejpfrutowa goryczka w smaku, w zapachu przebija amerykańska Citra - ale może dojdą banany i goździki... mam nadzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Ale to nie jest raczej infekcja wygląda jak resztki miąższu grapefruita pływające sobie po powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Tylko, że w tym piwie był sok, a nie żywe grepfruty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 no to tak: Purple Rain na bogato pojdzie w gar. Niby pijalne, ale kwasik jest. Grejpfrutowe jest grejpfrutowe, oznak kwacha nie ma, mam nadzieję, że z czasem wyjdzie w nim więcej pszenicy. Można je też odrobinę dosłodzić. 1kg czereśni to jak się okazuje za mało, żeby było je czuć wyraźnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Minęło już wystarczająco czasu, żeby ocenić co i jak. Zacznę od najgorszego - warka #10 - mlekowce. Pić się da (jednemu nawet smakowało), ale pójdzie w garnek. Warka #11 dla odmiany też zainfekowana, ale dużo mniej. Czuć, że to pszenica (ale nie mocno), czuć też owocową nutę (ale ciężko przypisać konkretny owoc). Aksamitne w smaku. Jakby wyeliminować infekcję mlekowców - byłoby baaaardzo dobre piwo. Warka #12. Kolejna z lekką infekcją. Ogólnie słabo czuć w niej pszenicę, mocny aromat grejpfruta (w końcu Citra) i mocna, grejpfrutowa goryczka. Zdecydowanie piwo do zrobienia jeszcze raz, ale: - mniej Citry, ewentualnie słabszy amerykański chmiel. - zero chmielenia na goryczę - zmniejszony udział soku - dosłodzenie Testowo wrzuciłem do szklanki z piwem dwie tabletki słodziku i efekt był bardzo dobry. W wolnych chwilach na pewno wrócę do tych piw, ale w chłodniejszych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) warka #13 - Sweet leaf Pszeniczny - 1,6kg wiedeński - 0,75kg Carahell - 0,25kg Monachijski ciemny - 0,4kg Pilzneński 0,5kg owsiany 0,25kg żytni 0,25kg orkiszowy 0,25kg pszenica samopsza 0,25kg Mix straszny, ale czyściłem resztki słodów w workach Zacieranie: 44°C - 20 min 55°C - 10 min 64°C - 20 min 73°C - 40 min Chmielenie: 70' - gotowanie 60' - Spalt Select 15g 30' - Marynka 15g 10' - Lubelski 15g 21l, 12BLG - słaba wydajność Zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Dołożyłem recepturę do BSa, ale mam do Was pytanie: czy zacieranie jest dobrze zrobione w programie? Wg BSa piwo wyjdzie takie: 28,9 IBU 12,9 EBC Dzisiaj zrobiłem pomiar i po 9 dniach fermentacji ma 5°Blg. Nie robię cichej, więc pewnie nie rozleję tego piwa w ten weekend... Kolorek piękny, smak zapowiada się bardzo dobry Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 czy zacieranie jest dobrze zrobione w programie? Co masz na myśli "dobrze zrobione"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 chodzilo mi o techniczna strone schematu zacierania, ale juz mi to ktos poprawil. Pierwszy krok powinien byc infuzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 (edytowane) Warka #13 jeszcze w piwnicy. Nie robiłem cichej, pewnie we wtorek zabutelkuję. Na wszelki wypadek nie otwieram, nie zaglądam. Infekcja nie śpi Natomiast dzisiaj powstała warka #14 - Witbier. Poczytałem trochę receptur na wiki, zrobiłem pierwszą recepturę, potem zwiększyłem udział surowców niesłodowanych i wyszło coś takiego: Zasyp: 1,5kg - Pilzneński Strzegom 0,4kg - Pszeniczny Steinbach 0,3kg - Carahell 1,8 - pszenica niesłodowana 0,4 - płatki owsiane (kupiec) Zacieranie: kleikowanie pszenicy i płatków: 66°C - 30' podgrzanie do 100 i potrzymanie jakieś 5' dodanie chłodnej wody, słodów i ustabilizowanie na 65°C 65°C - 80' 72°C - 30' próba ok mashout Gotowanie 80' 60' - 15g Spalt Select + 5g Lubelski 15' - 7g kolendry, 10 curacao, 10g Lubelskiego 5' - 8g kolendry, 10g curacao 3' - 27g otartej skórki z cytryny, 5g kolendry Kolendra indyjska, prażona (może trochę za bardzo) Wyszło 22l i... 9,5 BLG. Wysładzałem do objętości i moooocno przesadziłem. Swoją drogą nie wiem, czy to fatalna wydajność, czy po prostu surowce niesłodowane i zmiana proporcji... no nic, będzie cienki i gorzkawy wit. Edytowane 2 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Nooo... biorąc pod uwagę, że powyższe piwo zrobiłem na nieśrutowanej pszenicy - nie jest źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się