Gawon Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Witam,myślę że dorosłem do zacierani i zabieram się za pierwszą warkę z wolna. Wymyśliłem sobie coś takiego : -Château Pale Ale 7-9 EBC -5kg -Cara-red 50 EBC -1kg -Château Melanoidowy 80 EBC-1kg -Cascade -50g -Challenger-50g -Magnum-50g -US-05 Wyjdzie coś z tego pijalnego jak nic w drodze nie zepsuję ? Chcę że by było mocno goryczkowe (bardzo) i pachnące chmielem Jak rozłożyć chmielenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Trochę dużo tego melanoidowego. Cara red też sporo Na maksa bym dał 0,2 kg, każdego. Wrzuć do tego np. 1 kg monachijskiego. Z taką ilością chmielu to da radę zrobić nawet AIPA. Magnum 25 g na początek. Challenger 25 g po 30 minutach Cascade cały na koniec np. 5 minut Z tym monachijskim na 20 litrów i wydajności 70%, będziesz miał 16,6°Blg i prawie 60 IBU, barwa 18 SRM i fermentacja do ok. 4,2°Blg - 6,8% ABV (na szybko w Brewtarget). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Ja bym z tego zrobil takie IPA: Château India Pale Ale 5 kg chateau pale 0,50 kg CaraRed 25g Magnum 60 min 25g Chalenger 15 min 25g Cascade 5 min 25g Cascade na zimno na 1 tydzień przed butelkowaniem drożdże US-05 zacieranie 67°C przez 60 min Edytowane 25 Czerwca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Fidel, powiem szczerze że właśnie coś w AIPA starałem się trafić,nie jestem jakimś wielkim koneserem piw ale ostatni kupiłem od Pinty Imperium Atakuje i jestem zauroczony nim jak po kilku minutach czuć tą miłą gorycz jeszcze w ustach ,tylko jak dla mnie mało pachnie ,mogło by mieć trochę mnie %,bo pić by się chciało,a dużo nie można (bo i kupić nie łatwo) niestety już to mam zamówione więc bez "Monachium" będzie ,skoro piszecie że po kilogramie za wiela to dam po 0,5kg zobaczymy co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Na pierwsze zacieranie warto skorzystać z czyjejś sprawdzonej receptury, najlepiej jakies mało skomplikowane piwo, aby poznać smaki słodów, chmieli itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 (edytowane) cześć,mam pytanie odnośnie tego co napisałeś w temacie http://www.piwo.org/...0-co-to-bedzie/ możesz bliżej coś laikowi napisać jak dokładnie to zacierać? wsypać do wody o temperaturze ? na ile? napisałeś 67C 60 czyli w 76C trzymać 1 godz i wysładzać? Użyj tego kalkulatora do obliczeń temperatury: http://www.rackers.org/calcs.shtml Zakładam, że temperatura słodu będzie 22°C (zostaw słody w mieszkaniu przez 2-3 dni). Jak nie, to użyj tego kalkulatora. Zakładam też, że warzysz Château India Pale Ale, tzn używasz 5,5 kg słodów. Do gara wlej 16,5L wody zagrzej do 75°C. Wyłącz gaz, wsyp słody, zamieszaj, po 15 min gdy temperatury się wyrównają będziesz miał temperaturę zacieru równo 67°C. Utrzymaj tą temp. przez godzinę, tzn co jakiś czas włącz gaz, pomieszaj, wyłącz gaz. Po 60 min podnieś temp. do 80°C i zacznij wysładzanie. Wysładzaj aż otrzymasz 25L przed gotowaniem. Po gotowaniu powinieneś mieć ok. 21L, co ci da potem 19L do butelkowania. Edytowane 25 Czerwca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Ja bym z tego zrobil takie IPA: Château India Pale Ale 5 kg chateau pale 0,50 kg CaraRed 25g Magnum 60 min 25g Chalenger 15 min 25g Cascade 5 min 25g Cascade na zimno na 1 tydzień przed butelkowaniem drożdże US-05 zacieranie 67°C przez 60 min Przepraszam za głupie pytanie, ale to przepis na warkę 20 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 i stało się "pierwszy raz" mam za sobą poszło całkiem miło i przyjemnie. Mam nadzieję że będzie jednak coś z tego fajnego bo nie sprawdziłem skrobi bo nie maiłem czym,zapomniałem kupić. Jedynie co to jest strasznie mętne ale to chyba przez chmiel bo w 80% wypłukał się z woreczków mimo że były podwójne ,następnym razem szyszki chyba będą i nad wydajnością trzeba popracować zrobiłem prawie tak jak radził Scooby(wielkie dzięki za podpowiedz ) tyle że Melanoidowy i Cara-red po 0,3 kg,Magnum poszło całe 50,a Chalenger 25g-30min i 25g-15min teraz czas chyba na jakiegoś Milk'a :)więc sprawdzony przepis mile widziany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Nie wydaje mi się żeby od chmielu było mętne bo on dość szybko opada na dno gara (powinieneś to widzieć przy dekantacji). Prawdopodobnie W całym procesie to piwo się jeszcze wyklaruje. Jak dla mnie mocno przesadziłeś z Magnumem. Oczywiście co kto lubi, bo ja nie przepadam za bardzo mocno chmielonymi piwami. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Mam nadzieję że będzie jednak coś z tego fajnego bo nie sprawdziłem skrobi bo nie maiłem czym,zapomniałem kupić. Ja pierwszy raz sprawdziłem gdzieś przy 15 zacieraniu i wydaje mi się, że przy pierwszych warkach to niepotrzebne dodatkowe zamieszanie. Jeżeli jednak koniecznie chcesz sprawdzić to możesz kupić zwykłą jodynę w aptece. Gawon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 teraz to i tak już po ptakach ,Rosek,właśnie to jest jeden z głównych powodów że zabrałem się za robienie piwa sam po prostu uwielbiam mocno chmielone,a szlak mnie trafia ja widzę w sklepie Okocim podwójnie chmielony ,a w domu się okazuje że drugi raz był chyba chmielony tym samym chmielem jeszcze raz,ważne że poszło chyba wszystko ok Jak zacierać na słodko stouta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Jednotemperaturowo - celuj w 69°C, przez 60 minut. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Ja pierwszy raz sprawdziłem gdzieś przy 15 zacieraniu i wydaje mi się, że przy pierwszych warkach to niepotrzebne dodatkowe zamieszanie. Jeżeli jednak koniecznie chcesz sprawdzić to możesz kupić zwykłą jodynę w aptece. Dokładnie. Przy ostatnich dwóch warkach zrobiłem mały test: po wsypaniu słodów i ustaleniu temperatury robiłem próbę jodową co 5 minut. Po 20 minutach próba była już negatywna. Nie znaczy to oczywiście żeby próby jodowej nie robić, wręcz przeciwnie robić by mieć pewność, że zacieranie poszło ok. Co do stuota. Właśnie warzę Milk Stouta. Zacierałem 60' w 67*, próba jodowa, dodanie słodów barwiących i 10' w 76*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 zrobiłem prawie tak jak radził Scooby(wielkie dzięki za podpowiedz ) tyle że Melanoidowy i Cara-red po 0,3 kg,Magnum poszło całe 50,a Chalenger 25g-30min i 25g-15min Faktycznie dużo Magnum, wyjdzie ci z tego prawdziwa "hop-bomb!". Inny kłopot że nie ma tu amerykańskich chmieli które dały by ci typowe cytrusowe smaki. Challenger jest angielskim chmielem o raczej angielskich smakach nieco podobnych do Goldings, najczęściej do goryczki. Teraz żeby uratować to piwo dodaj dużą ilość np. Cascade na zimno, np. 50g na ok. tydzień przed butelkowaniem. Chmiel wrzuć do piwa bez siatki, siatkę załóżż na rurkę przy dekantowaniu piwa do wiadra z kraniekiem do butelkowania/dodania cukru. Zwykle w tych piwach pomaga też dodatek chmieli na ok. 5-0 min, ale w tym wypadku nie da się już na ten temat nic zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 dobre będzie oczywiście jak dla mnie ,Cascade mam 25g na zimno zostawione,zobaczymy za jakieś dwa miesiące ,jak coś będę mieszał pół na pół z colą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 mam chyba małego zonka ,piwo jest mętne jak pszenica ,dzisiaj otworzyłem dekiel pierwszy raz, piwo stoi już 2 tygodnie i nic się nie wyklarowało,może troszkę ,do tego na wierzchu ta na 70% była cienka warstwa piany która zanim zrobiłem zdjęcie znikła prawie cała ,jak powąchałem to nic zbytnio niepokojącego nie czuć bo tchu braknie od dwutlenku ,chmiel czuć czy podczas zacierania można coś zwalić że piwo będzie mętne ?nie wiem jak ten termometr co mam,niby we wrzątku równo pokazuje 100C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 czy podczas zacierania można coś zwalić że piwo będzie mętne ?nie wiem jak ten termometr co mam,niby we wrzątku równo pokazuje 100C Az ilu do ilu odfermentowało? Można podczas takiego zacierania coś zepsuć, w sensie zacierać w zbyt wysokiej temperaturze (błąd termometru), ale wówczas piwo powinno płytko odfermentować. Ja bym raczej stawiał na drożdże US-05, piwa na nich często są mętne, zwłaszcza gdy fermentacja przebiega w wysokiej temperaturze (powyżej 20°C). Jak się samo nie wyklaruje to użyj żelatyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 mi tam nie przeszkadza zbytnio to że jest mętne ,może jeszcze to przez te 125g chmielu w granulacie? zeszło z 16 do 4-5 blg ,temperatura pokojowa a raczej kuchenna więc spokojnie po wyżej 20 bardziej tak 23 +/- 1 jak można sprawdzić poprawność termometru przy temperaturze tak koło 70C bo jak będę miał dwa i będzie 10C różnicy to też nie wiem który ok czy przez gotowanie /chmielenie złe może zrobić się mętne? i takie może głupkowate pytanie ale... jak by wykorzystać filtr paliwa np. taki od malucha ,przelać go pierw wrzątkiem ,założyć wężyk silikonowy i przepuścić np.przy przelewaniu na cichą ?wiem że nie ma to atestu do kontaktu ze spożywką ale to tylko chwila więc nie powinno mieć znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 W trakcie cichej fermentacji piwo się wyklaruje a reszta w butelkach. Nie ma potrzeby kombinować z filtrami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku wyklaruje każde piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 muszą spróbować,jakieś specjalne zalecenia?zwykła żelatyna (chyba z kości wołowych) na cichej ze dwa dni przed butelkowaniem zadać i zamieszać delikatnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Tu masz poradnik http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zwykle w tych piwach pomaga też dodatek chmieli na ok. 5-0 min, ale w tym wypadku nie da się już na ten temat nic zrobić. Można jeszcze coś zrobić - trzeba zaparzyć herbatkę chmielową Po prostu wrzucić chmiel, np. 30g cascade do 0,5 litra wrzątku, pogotować 5 minut, przestudzić i dodać do brzeczki podczas cichej fermentacji. A swoją drogą chmielenie na zimno - cascade daje super cytrusowe smaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 i tudzież tak się czyni właśnie, 25g na jakieś 19L nie wiem czy nie za mało? jaki jest chmiel najlepszy na zimno,znaczy najbardziej aromatyczny? tak na marginesie czym i jak chmielić że by był taki aromat jak kiedyś miał Lech? jak się otwierało to taką jak by marihuaną pachniało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się