skybert Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) Czołem! Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, Oddział Karpacki, zaprasza piwowarów domowych do wzięcia udziału w: I Karpackim Konkursie Piw Domowych Kategorie Konkursowe: Standard American Lager (kategoria 1B wg BJCP i przewodnika po stylach PSPD ) Extra Special/Strong Bitter (kategoria 8C wg BJCPi przewodnika po stylach PSPD) Konkurs odbędzie się w Rzeszowie 23.03.2013r. Na laureatów I Karpackiego Konkursu Piw Domowych czekać będą dyplomy oraz atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów oraz PSPD. Dalsze informacje o nagrodach, sponsorach i konkursie podamy w późniejszym terminie. Więcej informacji, wraz z regulaminem i formularzem znajdziecie na stronach PSPD tu Zachęcamy, wszystkich do warzenia piw konkursowych oraz udziału w konkursie, który odbędzie się zgodnie z wytycznymi PSPD. W jury zasiądą certyfikowani sędziowie PSPD, a każdy z uczestników otrzyma metryczkę z opisem swojego piwa. Post został wypromowany jako artykuł Edytowane 3 Października 2012 przez elroy WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 1B. Standard American Lager Podstawowe informacje OG 1.040 – 1.050 FG 1.004 – 1.010 Gęstość początkowa: 10 – 12.4°Blg Goryczka: 8 – 15 IBU Gęstość końcowa: 1 – 2.6°Blg Kolor: 2 – 4 SRM Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.3% Temperatura serwowania - 4-7 °C Standardowy amerykański lager Aromat Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzenny (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu. Wygląd Od bardzo blado słomkowego do średnio żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne. Smak Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka w przedziale od niskiego poziomu do średnio niskiego poziomu. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie goryczkowego, ale ma być niemalże płaski. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych. Tekstura Niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku. Ogólne wrażenie Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie. Komentarz Mocne smaki i zapachy są wadą. Styl międzynarodowy, w którego skład wchodzą ogólnodostępne lagery z większości krajów. Surowce Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu lub kukurydzy jako dodatku niesłodowanego. Komercyjne przykłady Pabst Blue Ribbon, Miller High Life, Budweiser, Baltika #3 Classic, Kirin Lager, Grain Belt Premium Lager, Molson Golden, Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 8C. Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Podstawowe informacje OG 1.048 – 1.060 FG 1.010 – 1.016 Gęstość początkowa: 12 - 14,7°Blg Goryczka: 30 – 50 IBU Gęstość końcowa: 2,6 – 4,1°Blg Kolor: 5 – 16 SRM Alkohol objętościowo: 4,6 – 6,2% Temperatura serwowania - 12-14 °C Ekstra Specjalny/Mocny Bitter (Angielskie Pale Ale) Aromat Aromat chmielowy od umiarkowanie słabego do umiarkowanie intensywnego, mogą być użyte wszystkie odmiany chmielu, ale chmiele angielskie są odmianami tradycyjnymi. Od średni do średnio mocny aromat słodowy, często występuje z od lekkiej do umiarkowanie intensywnej nuty karmelowej (nuty karmelowe są delikatniejsze w wersjach jaśniejszych). Estry owocowe są w zakresie od średnio słabych do średnio intensywnych. Najczęściej brak dwuacetylu, ale bardzo niski poziom jest dopuszczalny. Ewentualnie w tle mogą występować zapachy siarkowe i/albo alkoholowe. Wygląd Kolor od złotego do głęboko miedzianego. Klarowność dobra do doskonałej. Piana od niskiej do umiarkowanej, biała do biało szarej. Niskie nagazowanie może powodować bardzo niską pianę. Smak Od średnio mocnej do średniej goryczki wraz z ewidentnymi smakami słodowymi. Przeważnie posiada od umiarkowanie lekką do mocną karmelowo-słodową słodkość. Smaki chmielowe występują od umiarkowanego do umiarkowanie intensywnego poziomu (wszystkie odmiany, ale odmiany nadające ziemiste, żywiczne, i/lub kwiatowe chmiele brytyjskie są odmianami tradycyjnymi). Goryczka i smak chmielowy powinna być zauważalna, ale nie powinna kompletnie zdominować smaków słodowych. Może posiadać delikatne nutki drugoplanowe (na przykład orzechowe, ciasteczkowe) nadając kompleksowość smaku. Umiarkowanie niskie do wysokie estry owocowe. Ewentualnie można wyczuć słabe smaki alkoholowe oraz umiarkowane smaki mineralne albo siarkowe. Finisz średnio wytrawny do wytrawnego (w szczególności, gdy użyta została siarczanowa woda). Najczęściej brak dwuacetylu, ale bardzo niski poziom jest dopuszczalny. Tekstura Średnio lekka do średnio pełna treściwość. Niskie do średnie nagazowanie, ale przemysłowe wersje butelkowe mogą być mocniej nagazowane. Mocniejsze wersje mogą mieć alkoholowy rozgrzewający charakter, ale nie powinien on być zbyt mocny. Ogólne wrażenia Średnio do umiarkowanie mocne alkoholowo piwo. Balans chmielowo-słodowy może być pomiędzy słodowo chmielowy do goryczkowego. Przyjemność picia tego piwa jest krytycznym elementem tego stylu. Nacisk kładziony jest na goryczkowe nachmielenie w odróżnieniu od agresywnego nachmielenia na smak i aromat występujący w amerykańskim Ale. Jest to raczej luźny styl, który umożliwia szeroką interpretację. Komentarz Ewidentnie mocniejsze słodowo i chmielowo niż w specjalny/najlepszy bitter. Mocniejsze wersje mogą wydawać się podobne do Old Ale, aczkolwiek Strong Bitter powinien być bladszy i bardziej goryczkowy. Fullers ESB jest unikalnym piwem zawierającym bardzo mocny, kompleksowy profil słodowy niespotykany w innych piwach tego stylu. Większość strong bitterów jest bardziej goryczkowe i bardziej owocowe. Jurorzy nie powinni oceniać wszystkich piw w tym stylu jakby były klonami Fuller`s ESB. Niektóre nowoczesne wersje warzone są wyłącznie ze słodów pale ale , wersje te znane są jako golden albo summer bitters. Większość wersji butelkowanych bądź kegowanych brytyjskiej produkcji, produkowanej specjalnie na eksport, zawierają więcej alkoholu niż tradycyjne wersje beczkowe (cask). Poziom IBU nie jest ujednolicony, zatem wersje produkowane w USA często nie są odzwierciedleniem brytyjskich odpowiedników podgatunku. Angielski pale ale jest określany jako, mocniejszy alkoholowo (poziomu piw typu premium, export), bardzo podobny styl do mocny bitter, ale z tak zmienioną recepturą by piwo nadawało się do zabutelkowania (czyli między innymi mocniejsze nagazowanie). Historia Strong bitter może być widziany przez konsumentów jako piwo o wyższej gęstości początkowej w porównaniu do best bitter (ale niekoniecznie jako „ bardziej premium”, gdyż best bitter jest tradycyjnie najlepszym produktem browaru). Od czasu gdy piwo zaczęto sprzedawać w UK w zależności od zawartości alkoholu, to piwo zaczęło częściej posiadać posmaki alkoholowe (prawdopodobnie po to by konsument miał wrażenie, że otrzymał to, za co zapłacił). Obecnie w Wielkiej Brytanii „ESB” jest marką należącą do browaru Fullers. W USA nazwa została podmieniona by opisać słodowy, gorzkawy, czerwony i o normalnej mocy (jak na warunki USA) rodzaj angielskiego Ale. Chmielenie może być po angielsku, albo połączenie angielskiego i amerykańskiego sposobu. Surowce Słód pale ale, amber albo/i słód cystal, można użyć troszkę słodu black by zmienić kolor. Używa się dodatków takich jak cukier, kukurydza albo pszenica. Najczęściej używane są chmiele angielskie, aczkolwiek odmiany amerykańskie i europejskie zaczynają być coraz bardziej popularne (w szczególności w jaśniejszych wersjach). Pełne charakteru angielskie drożdże. Wersje typu "burton" są warzone na średnio do wysoko siarczanowej wodzie. Komercyjne przykłady Fullers ESB, Adnams Broadside, Shepherd Neame Bishop's Finger, Young’s Ram Rod, Samuel Smith’s Old Brewery Pale Ale, Bass Ale, Whitbread Pale Ale, Shepherd Neame Spitfire, Marston’s Pedigree, Black Sheep Ale, Vintage Henley, Mordue Workie Ticket, Morland Old Speckled Hen, Greene King Abbot Ale, Bateman's XXXB, Gale’s Hordean Special Bitter (HSB), Ushers 1824 Particular Ale, Hopback Summer Lightning, Great Lakes Moondog Ale, Shipyard Old Thumper, Alaskan ESB, Geary’s Pale Ale, Cooperstown Old Slugger, Anderson Valley Boont ESB, Avery 14’er ESB, Redhook ESB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Karpacki KPD dorobił się strony na FB: https://www.facebook...410040322407715 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Witajcie Czas ogłosić nagrody dla laureatów konkursu oraz przedstawić sponsorów oraz sędziów. Zacznijmy od sponsorów bo bez nich byłoby ciężko : Sponsorami w konkursie są: Browamator – sklep dla piwowarów domowych Browar Rzemieślniczy Z&Z w Wojkówce Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych Piwodziej - sklep dla piwowarów domowych Alepiwo – sklep dla piwowarów domowych Homebrewing – sklep dla piwowarów domowych Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych Homebeer - sklep dla piwowarów domowych oraz Kuźnia Pub w Rzeszowie i sklep Piwa Regionalne Rzeszów ul. Paderewskiego Skład sędziowski I KKPD: Przewodniczący: Ziemowit Fałat (zdrój) Sędziowie: Łukasz Jajecznica (Ljajecznica)– certyfikowany sędzia PSPD Jacek Materski (Hasintus)– certyfikowany sędzia PSPD Piotr Wypych (coder)– certyfikowany sędzia PSPD Robert Orszulak (skybert) – certyfikowany sędzia PSPD Edytowane 14 Stycznia 2013 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Nagrody: Kategoria Standard American Lager: I miejsce: 150 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl 150 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs * 100 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl 100 zł - bon na zakupy w sklepie homebrewing.pl 3 ześrutowane zestawy surowców: 6 zbóż, Vienna Lager/Wiedeńskie 12º BLG, Pale Ale 12º BLG ufundowane przez sklep centrumpiwowarstwa.pl 50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl 50 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl Nagroda Specjalna! Zwycięzca kategorii Standard American Lager zostanie zaproszony do uwarzenia w browarze rzemieślniczym Z&Z w Wojkówce piwa na podstawie zwycięskiej receptury. Dodatkowo piwowar otrzyma wynagrodzenie: ryczałt - 1000 PLN. II miejsce: 100 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl 100 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs * 75 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl 50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl 30 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl III miejsce: 50 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl 50 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs * 50 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl 50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl 20 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl * Vouchery ufundowane przez PSPD należy zrealizować w jednym ze sklepów/sponsorów I KKPD. Punkt ten zostanie dodany do regulaminu konkursu. Kategoria Extra Special/Strong Bitter: I miejsce: 150 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl 150 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs * 100 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl 100 zł - bon na zakupy w sklepie homebrewing.pl 3 ześrutowane zestawy surowców: 6 zbóż, Vienna Lager/Wiedeńskie 12º BLG, Pale Ale 12º BLG ufundowane przez sklep centrumpiwowarstwa.pl 50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl 50 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl II miejsce: 100 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl 100 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs * 75 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl 50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl 30 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl III miejsce: 50 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl 50 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs * 50 zł bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl 50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl 20 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl * Vouchery ufundowane przez PSPD należy zrealizować w jednym ze sklepów/sponsorów I KKPD. Punkt ten zostanie dodany do regulaminu konkursu. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Nagroda Specjalna! Zwycięzca kategorii Standard American Lager zostanie zaproszony do uwarzenia w browarze rzemieślniczym Z&Z w Wojkówce piwa na podstawie zwycięskiej receptury. Dodatkowo piwowar otrzyma wynagrodzenie: ryczałt - 1000 PLN. Pięknie! :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zapraszamy wszystkich raz jeszcze do wzięcia udziału w konkursie oraz spotkania piwowarów, piwoszy oraz briofilów 23 marca w dzień konkursu. Szczegółowy program przedstawimy wkrótce. Od dziś o konkursie będziemy również informować na tzw. funpage’u Konkursu na facebooku (link powyżej) Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Uzupełniłem nagrody od ostatniego sponsora. Jest o co walczyć. Suma nagród za I miejsce w kategorii lager amerykański wynosi ok. 1700 zł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Fan page dorobił się własnego, skróconego adresu: https://www.facebook.com/Karpacki.KPD Edytowane 24 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Poniżej plakat ze skromnym acz treściwym programem I KKPD i Giełdy Birofiliów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Projekt dyplomów gotowy, tak będą wyglądać: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Przypominamy, że od wczoraj tj. 4.03 do 18.03 możecie nadsyłać już piwa do konkursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln0101 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Osoby nie biorące udziału w konkursie, nie zrzeszone w zadym bractwie piwnym itd. mają wstęp? ;> Planujemy wybrać się z Częstochowy, więc warto zapytać żeby nie pocałować klamki po podróży :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Wstęp będzie tradycyjnie tylko na giełdę birofiliów od 7 do ok. 11-12. W cenie jest stolik, piwo z baru i darmowe piwo domowe . Bilans wyjdzie raczej na plus. Po giełdzie pub będzie oczywiście otwarty dla wszystkich no chyba że przyjdzie b. dużo ludzi. Ograniczenie i wstęp wprowadzamy z kilku powodów. Pub nie jest duży, rezerwacja stolików, drukujemy bilety pamiątkowe dla briofilów itg. Jeśli przyjedziecie tylko na konkurs to oczywiście wstępu żadnego dla was nie będzie. Dajcie wcześniej znać. Zapraszamy. Edit. Jeśli macie pytania dotyczące giełdy kierujcie je tu lub na adres e-mail podany w pierwszym poście. Edytowane 11 Marca 2013 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Warto poprawić w dokumencie adres - poprawny kod jest 38-100. Przydaje się też (przy wysyłce przez kurieria) podanie osoby kontaktowej i telefonu u odbiorcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Poprawione. Nr tel. dodany. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Można się w jakiś sposób dowiedzieć czy piwo dotarło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Niestety z Kołobrzegu paczki jeszcze nie otrzymaliśmy. Właśnie wysłałem potwierdzenia mailem osobom od których piwa już dotarły. Natomiast od 9 piwowarów od których wpłynęła wpłata piw jeszcze nie ma. Proszę więc o informację na PW, skybert@piwo.org lub na podany w regulaminie tel. kom. od osób które nie otrzymały potwierdzenia, wpłaciły wpisowe i wysłały piwa już kilka dni temu i wg. nich paczki powinny do nas dotrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 To dzisiaj powinna już na pewno być, bo w poniedziałek była wysłana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 To dzisiaj powinna już na pewno być, bo w poniedziałek była wysłana. Na szybko napiszę Ci tu że Twoje piwo doszło całe. Wieczorem resztę potwierdzeń wyślę na maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Dziś ostatni dzień przyjmowania piwa na konkurs. Wieczorem lub jutro rano wyślę ostatnie potwierdzenia. Proszę więc o informację osoby które piwo wysłały a potwierdzenia nie otrzymają. W bitterze konkurencja będzie spora - jest już dobrze ponad 30 zgłoszeń. Jutro lista startowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Robert dzięki za zabranie piwa z Cieszyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 W bitterze konkurencja będzie spora - jest już dobrze ponad 30 zgłoszeń. Kiedy odbędą się kwalifikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Kwalifikacje będą w piątek wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się