Rageofhonor Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 ok 5,400 Pale Ale ok 1,100 Caramunich 2 Chmielenie: 1 Godzina 42 g Cascade na początku gotowania 28 g Cascade 30 minut przed końcem gotowania 28 g Cascade 15 minut przed końcem gotowania 28 g Citra ostatnie 5 minut gotowania Znalazłem taki przepis i facet twierdzi że to super piwo. Moim zdaniem za dużo chmielu. 98 g chmielu Cascade i 28 g Citry na 20 litrów? Nawet Brewtarget pisze super goryczka. Piwo ma być w stylu American IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Bedzie ok. Taki styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 42g da goryczkę. Reszta już takiej goryczki nie będzie dawać. Nie ma czegoś takiego jak przechmielone piwo!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) 42g da goryczkę. Reszta już takiej goryczki nie będzie dawać. Nie ma czegoś takiego jak przechmielone piwo!!! jest i nawet jest sprzedawane jako nowa jakość, zielona etykieta , kosmiczna cena i masa snobizmu która jest potrzebna by kupić to cóś drugi raz Edytowane 16 Października 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 chodzi ci o ktores z polskich piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Warzyłem piwo, do którego dałem 170g chmielu, w tym ok 100 na goryczkę. Dosyć ekstremalne przeżycie. Nie mam ochoty na powtórkę. Edytowane 22 Października 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) chodzi ci o ktores z polskich piw? tak o polskie piwo ale nie dla mnie , taka chmielowa masakra bez innych kożyści smakowych ( jak dla mnie ) Edytowane 16 Października 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 hmmm, Rekinek był żółty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Atak chmielu? AIPA przeciętnie nachmielona, nie ma pewnie 60 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Brewtarget pisze 59,4 IBU. Normalnie maksimum to zawsze było 60 g chmielu a tu jest aż tyle. Będzie to pijalne i czy ryzykować robić ten przepis? Przypuszczam że chmiel citra może złagodzić goryczkę aromatami cytrusowymi. Jednak to tylko moje przypuszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Wszyscy miłośnicy AIPA tak robią. Nic nie bój, będzie to twoje najlepsze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Brewtarget pisze 59,4 IBU. Normalnie maksimum to zawsze było 60 g chmielu a tu jest aż tyle. Będzie to pijalne i czy ryzykować robić ten przepis? Przypuszczam że chmiel citra może złagodzić goryczkę aromatami cytrusowymi. Jednak to tylko moje przypuszczenie. To nie jest jakieś ekstremalne nachmielenie. Jeśli nie piłeś piwa w stylu AIPA to kup w sklepie i spróbuj czy ci to odpowiada, po co masz sie męczyć. Krakus jesteś to u siebie znajdziesz sporo polskich piw w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Atak Chmielu mi nie smakował najlepiej podobnie jak praktycznie wszystkie piwa sklepowe. Jednak lubię czasem piwa z mocniejszą goryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 sprobuj red aipa z hausta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 (edytowane) Atak Chmielu mi nie smakował najlepiej podobnie jak praktycznie wszystkie piwa sklepowe. Jednak lubię czasem piwa z mocniejszą goryczką. Są piwa sklepowe i piwa sklepowe Edytowane 16 Października 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 To że piwo jest sklepowe nie oznaczać musi że jest niedobre. Potrafisz odpowiedzieć sobie co ci tam nie pasowało? Bo piwo które chcesz uwarzyć będzie w tym stylu i będzie zbliżone w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 To że piwo jest sklepowe nie oznaczać musi że jest niedobre. Potrafisz odpowiedzieć sobie co ci tam nie pasowało? Bo piwo które chcesz uwarzyć będzie w tym stylu i będzie zbliżone w smaku. własnie tak , piwo jak każda inna rzecz , samochód , zupa , kobieta ( mężczyzna ) jednemu pasuje to innemu co innego , co do chmielenia to są piwosze dla których pils bohemski jest przeładowany chmielem , jedna rada to nie częstuj tym piwem jako pierwszym swoim wyrobem bo niektórzy będą się ,, migać '' od kolejnych degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 To nie musi być takie złe, jak piwo nie smakuje lokalnym "smakoszom". Więcej zostanie dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 (edytowane) Niestety już nie pamiętam co mi w tym piwie nie smakowało. Pisząc ten komentarz miałem na myśli w porównaniu do piwa domowego. Do mojego Bohemiana wchodzi: 30g Marynki, 15 g lubelskiego i 30 g Saaz'u czyli 75 g chmielu a nie 126 g jak w przypadku tego piwa które chcę robić. Z tego co pamiętam to jedynym piwem które mi i znajomemu nie smakowało to był Stout owsiany. Resztę chwalił. Niestety palony jęczmień i słód carafa nie za dobrze wpłynął u mnie na smak. Ogólnie palony jęczmień przeszkadzał mi trochę w piwach które robiłem. Jednak po długim leżakowaniu ten posmak stawał się słabszy. Edytowane 17 Października 2012 przez Rageofhonor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Niestety już nie pamiętam co mi w tym piwie nie smakowało. Pisząc ten komentarz miałem na myśli w porównaniu do piwa domowego. Moja rada jest taka idź ty jednak do sklepu/knajpy kup np. AIPA z Ale Browaru "Rowing Jack" Kup z Pinty "Atak chmielu" bądź "Imperium atakuje" i sprawdź czy to jest to co lubisz. Część moich znajomych piwowarów ignoruje ten styl twierdząc że głównie przeszkadza im trawiasty smak tego piwa i zalegająca goryczka. Osobiście się temu dziwię ale rozumiem, przecież nie każdemu takie piwo musi smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 A niektórzy mówią, że dla adehadowców :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Tylko gdzie to dostać w Krakowie w okolicach "Krowodrzy" (Opolska, Wybickiego, Łokietka, itd.) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 hmm to już lokalni piwowarzy Ci pomogą chyba że doszukasz się czegoś na mapce http://www.browarpinta.pl/kup-pinte i tutaj http://www.alebrowar.pl/pl/dystrybucja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Na sąsiednim forum masz opisanych kilka sklepów wybierz, któryś i się przejdź. Nie jestem z Krakowa ale wiem że u Mari jest duży wybór bo byłem, ale głównie czeskie, za to w Strefie Piwa na Krowoderskiej mają trochę więcej http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=302 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Tylko gdzie to dostać w Krakowie w okolicach "Krowodrzy" (Opolska, Wybickiego, Łokietka, itd.) ? Teatralne 28 jest Rowing Jack. "Ataku chmielu" i "Imperium atakuje" w tym roku już nie będzie. Problemy z zakupem chmielu Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się