Makaron Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Jeśli ktoś nie ma możliwości gotowania na gazie i ma ograniczoną ilość pieniędzy, może sobie samemu w całkiem łatwy sposób zbudować bojler (HLT) do podgrzewania wody do zacierania/wysładzania, a poźniej do gotowania brzeczki. Do zbudowania tego urządzenia potrzebne będą czajniki, fermentor oraz troche kabli. Szczegóły tutaj, niestety po angielsku, ale jeśli będzie zainteresowanie tym tematem to przygotuje coś. http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?p=117455#117455 http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?t=13194 http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?p=119598#119598 Edytowane 25 Stycznia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Ciekaw jestem na ile warek starczy takie rozwiązanie. Czy plastik pod wpływem temperatury .nie zacznie się odkształcać lub rozwarstwiać. Rozumiem, że to rozwiązanie tylko do zagrzania wody a zacieranie w lodówce i gotowanie brzeczki i tak na gazie lub w inny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 To samo sobie pomyślałem. Chociaż te plastikowe fermentatory spokojnie wytrzymują temperaturę 100 °C to jednak jak się podgrzewa wodę to ścianki i dno fermentatora przy grzałkach są poddane przez dłuższy czas działaniu wysokiej temperatury (grzanie grzałki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Nie wiem czy nie zauwazyliscie, ze czajniki z ktorych sa te grzalki tez sa plastikowe. To rozwiazanie dziala latami, bo jest powszechnie uzywane w UK. Sa nawet komercyjne wersje. Plastik ten chyba zaczyna byc plastyczny grubo powyzej 120°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Fajna sprawa, ale ja bym do tego dorzucił jakiś regulator temperatury. Bo widzę, że te grzałki są włączone bezpośrednio do sieci, czyli grzeją non-stop na maxa. Przy wysładzaniu fajnie byłoby np. ustalić 76°C i grzanie się wyłącza, ewentualnie podtrzymuje mi tą temperaturę, a ja sobie spokojnie wysładzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Fajna sprawa, ale ja bym do tego dorzucił jakiś regulator temperatury. Bo widzę, że te grzałki są włączone bezpośrednio do sieci, czyli grzeją non-stop na maxa.Przy wysładzaniu fajnie byłoby np. ustalić 76°C i grzanie się wyłącza, ewentualnie podtrzymuje mi tą temperaturę, a ja sobie spokojnie wysładzam. Masz oczywiście na myśli podgrzewanie wody do wysładzania. Na pewno nie złoża filtracyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Masz oczywiście na myśli podgrzewanie wody do wysładzania. Na pewno nie złoża filtracyjnego Wody, złoża nie ważył bym się podrasowywać grzałką Miałem na myśli fotkę http://i214.photobucket.com/albums/cc209/desemmerson/DSC00975Medium.jpg bo domyślam się że tego najwyższego fermentora dostajemy wodę o określonej temperarurze. Edytowane 26 Stycznia 2009 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Masz oczywiście na myśli podgrzewanie wody do wysładzania. Na pewno nie złoża filtracyjnego Wody' date=' złoża nie ważył bym się podrasowywać grzałką Miałem na myśli fotkę http://i214.photobucket.com/albums/cc209/desemmerson/DSC00975Medium.jpg bo domyślam się że tego najwyższego fermentora dostajemy wodę o określonej temperarurze.[/quote'] Do najwyzszego fermentora wlewamy zimna wode, podgrzewana jest tam do odpowiedniej temperatury (jest na boku napis HLT). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Do najwyzszego fermentora wlewamy zimna wode, podgrzewana jest tam do odpowiedniej temperatury (jest na boku napis HLT). Wiem, wiem, tylko skąd będziemy wiedzieć kiedy temperatura jest odpowiednia. W przykładzie, który zamieściłeś nie ma wspomnianego regulatora i po 30 minutach przy 2 grzałkach, temperatura wody może osiągnąć 40°C a już np. przy 4 grzałkach 60°C (piszę przykładowo). Poza tym, gdy np. zapomnimy o wyłączeniu grzałek z 230V, możemy przejechać 76°C i "po ptakach". Rozmyślałem po prostu o udoskonaleniu tego rozwiązania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ogólnie bardzo fajny pomysł. Cieszy coraz większa różnorodność sprzętów piwowarskich. Jeśli grzałka nie styka się bezpośrednio z fermentorem, to takie rozwiązanie może wytrzymać dość długo. Jedyny jak dla mnie problem to pobór mocy. Dla czterech grzałek, tak powiedzmy z 2kW każda, czyli razem 8000W, wychodzi prawie 35 Amperów. Może to przeciążyć instalację elektryczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ogólnie bardzo fajny pomysł. Cieszy coraz większa różnorodność sprzętów piwowarskich.Jeśli grzałka nie styka się bezpośrednio z fermentorem, to takie rozwiązanie może wytrzymać dość długo. Jedyny jak dla mnie problem to pobór mocy. Dla czterech grzałek, tak powiedzmy z 2kW każda, czyli razem 8000W, wychodzi prawie 35 Amperów. Może to przeciążyć instalację elektryczną. Pytanie w tym momencie po co aż 4 grzałki. Mój kociołek z Lidla ma 1,8kw i daje radę. W tym momencie 4 grzałki po 1kw w zupełności wystarczą. Problem IMO jest taki, że można tak podgrzewać jedynie wodę do wysładzania tudzież podnoszenia temp., bo jeśli będziemy podgrzewać tak brzeczkę, nie wspominając o zacierze, to na grzałkach będzie nam się masakrycznie przypalać. Przy kosztach rzędu 4x19,9zł (chyba tyle kosztują najtańsze czajniki) + 20zł fermentor, mamy 100zł za Hot Liquor Tank. A w promocji weekendowej w Lidlu można było kupić kociołek za 139zł mamy Mash Tun i Kettle w jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dokładnie. Wydaje mi się, że 2 grzałki wystarczą, a czasem nawet i jedna. Nie trzeba przecież lać wody aż po brzeg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Przewaznie w czajnikach sa grzalki cos kolo 2kW, to wystarczyly by dwie sztuki (czyli 60zl), do tego nikt nie ma zamiaru niczego w tym podgrzewac, w tytule nie bylo nic na temat kadzi zaciernej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Na Allegro grzałko są po 10 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dokładnie. Nikt nie wziął pod uwagę, że przecież można kupić grzałki zanurzeniowe, zamiast rozwalać czajnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dokładnie,powiercić dziury w fermentorze, wsadzić grzałki,spiąć w jeden kabel i EWENTUALNIE jakiś czujnik i sterownik,ale to już wersja ekstra. Ale pomysł bardzo dobry,szczególnie przy użyciu grzałek z allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 A co do mocy, jak myslicie ile by wystarczylo? 3kW na 25 litrow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Dokładnie. Wydaje mi się, że 2 grzałki wystarczą, a czasem nawet i jedna. Nie trzeba przecież lać wody aż po brzeg. Dokładnie. Nikt nie wziął pod uwagę, że przecież można kupić grzałki zanurzeniowe, zamiast rozwalać czajnik. Dokładnie,powiercić dziury w fermentorze, wsadzić grzałki,spiąć w jeden kabel i EWENTUALNIE jakiś czujnik i sterownik,ale to już wersja ekstra. Ale pomysł bardzo dobry,szczególnie przy użyciu grzałek z allegro. Normalnie epidemia. A językoznawcy tak tępią tę kalkę językową. Normalnie wstyd mi. :cool2: Edytowane 27 Stycznia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Kopyr tylko w Tobie nadzieja ja to nic nie zauważam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Wlasnie jeszcze raz przejrzalem zdjecia i w sumie takie proste grzalki sie specjalnie nie nadaja. Nie ma jak ich zamontowac do fermentora niestety. Brak takiego plastikowego dyngla, do ktorego mocuje sie grzalki. Ale wlasnie przegladam allegro i najtanszy czajnik 2kW kosztuje 17zl, za 14zl wiecej ma sie ta sprawde rozwiazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Niech żyją prowizorki:cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Rozwiązania prowizoryczne (żeby nie powtarzać prowizorki po dziadku ) są z reguły najlepsze i najdłużej wytrzumują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 A ile uciechy w ciągłym poprawianiu,lepieniu i wymianie.Tanio kupujesz drogo płacisz.Życie mnie nauczyło-kup raz a porządnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 No tak, ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. W sumie wiadomo kwasowka to kwasowka. Ale jesli mialbym miejsce to bym jednak zabral sie za budowe czegos w okolicach 1hl na stali nierdzewnej. I to prawde mowiac przy odrobinie inwencji (mam na mysli system do zacierania infuzyjnego w jednej temperaturze) to za rozsadne pieniadze mozna juz cos wymodzic (mowie tutaj o inwestycji rzedu 2-3tys zl). No ale to opisywane rozwiazanie jest dla osob z budzetem rzedy 100-200zl i browar o wybiciu 25L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Masz rację."Tak krawiec kraje ile mu materii staje".No to po piwku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się