RobertJ Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja swoje warzyłem 21 stycznia a w butelkach wylądowało 1 lutego. Nie ma się co z tym pieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Zalezy od drożdży, nie warto lać mętnego piwa w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Jak ktoś ma czas to niech wykona takie jak moje (zwykłe ziarno jęczmienia jako dodatek) i da tu opis. Chmiel akurat taki miałem. Piwo jest po nalaniu do szklanki klarowne a osad w butelce zbity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 To zależy od jakosci zacierania i chmielenia (prawidłowe ph) i od sposobu przeprowadzenia fermentacji (drożdże nie pyliste w odpowiedniej ilości) a nie od zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Fidoangel, to akurat jest czyste, 2 raz warzone. Inne moje piwka nie są takie ładne, muszą odleżeć swoje ale daleko im do tego z opisu. Nie wiem czemu. Edytowane 16 Lutego 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Czasem tak jest, może faktycznie dobra receptura przy której nie trzeba latać z papierkien lakmusowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Wykonałem v.3, pilz 4kg, ziarno jęczmienia 0.5kg, słód pszeniczny (miałem moją wędzonkę akurat) 0.3kg. Ktoś na forum coś pisał na temat kwiatków, złego smaku na początku i zalecił aby to zwykłe, proste piwo (patykiem pisane) chmielić tylko na goryczkę. Tak zrobiłem, 70gr Marynki na początek 90minut. Pomimo, że 3 dni temu butelkowane i nie ma gazu jeszcze, wykonałem dziś test ma smak i ma szansę na podpis 'super piwo' . 13.5/3 blg, 22litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ktoś na forum...zalecił aby to zwykłe, proste piwo (patykiem pisane) chmielić tylko na goryczkę. Kto??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Znalazłem, www.piwo.org/topic/12607-pierwsza-warka-zapach-mocno-zgnilej-trawy/page__hl__+polskie%20+ale#entry256636 , Karczmarz odp nr #14 krytyka a goryczka Tomato na końcu. Edytowane 15 Marca 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Niesamowite wręcz, że taki post mógł byś dla kogoś inspiracją do uwarzenia piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Łeeheheh. Może prześlij jakąś buteleczkę w tę stornę Gwoli ścisłości to ja podsunąłem pomysła twórcy tamtego postu, żeby sobie takie słodowe zrobił, bo może mu po prostu smak chmielu nie pasuje. I bliżej będzie mu to do jakiegoś tyskacza. A nie żeby generalnie polskie ale bez chmieli robić zawsze. Ja znam np osobę której rowing jack nie Smakuje bo coś tam śmierdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Tomato #24 z tamtego tematu. Przywaliłeś z grubej rury i tak wykonałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Cisza tu, czy ktoś wykonał piwo z tego tematu ostatnio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 No widzisz... a ja się zastanawiam co by tu uwarzyć, pewnie najpierw Witbier będzie, ale na pawno zaraz po świętach Ale PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Cisza tu, czy ktoś wykonał piwo z tego tematu ostatnio? A może Ty się pochwal swoim bo chyba o czymś takim wlaśnie pisałeś trzy posty wcześniej Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Składniki są w moich zapiskach, warka nr 6, nie kopiowałem tu. Fidoangel, wykonywałeś ostatnio z tego tematu piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Ostatnio tylko dolniaki, ostatni to typowy "Polski pils" w konwencji piwa z tematu. Tylko Marynka FWH + smak od kolegi, późno zbierana, brązowa a na zimno Magnum. Kiedyś napisałem, że Magnum jako jedyny nie nadaje się do chmielenia na zimno ale miałem na myśli tzw. chmielenie "wirlpoolowe". Na ocenę przyjdzie poczekać bo tak się rozpędzilem z warzeniem, że mi kegów zabrakło i stoi we wiadrze na podwórku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuju70 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Jutro bede zlewal polskie ale do kega ,nie mam doswiadczenia w tym temacie,chcialbym zapytac po jakim czasie jest zdatne do picia po sztucznym nagazowaniu i w jaki sposob je nagazowac tzn. : -jaki cisnienie zapodac -w jakick dawkach - w jakich odstepach czasowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Proponuje dać 3,5 bar w dwóch dawkach w odstępie tygodniowym. Będzie fajnie nagazowane i do najważniejsze nie będzie lecieć sama piana. Jeśli stwierdzisz że masz za mało nasycone samo się dogazuje przy wyszynku jeśli podkręcisz gazu. Ja tak robię i się sprawdza idealnie. (robiłem testy i taka ilość się najlepiej sprawdza - przy 4-5 razach piwo było przegazowane - w temp około 15 z wachaniem do 2 stopni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuju70 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzieki za odpowiedz. Wczoraj znioslem do piwnicy wiec temperatura bedzie w tych granicach,dam wiec dwa razy po 3,5 bara w odstepie tygodniowym.Jaka temperature i cisnienie zastosowac pozniej do wyszynku w kegeratorze .( 8 , 9 stopni a cisnienie takie samo jak podczas nagazowania ) Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez wuju70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Temp, wedle uznania. Ciśnienie do wyszynku 1-1,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Przed chwilą znalazłem w piwnicy butlę z PA z przed pół roku. Pierwszy raz zdarzyło mi się pić PA z tak długim okresem dojrzewania. Skład najprostszy z możliwych- Pilzneński, Marynka, Lubelski, S-04. Genialne. Myślałem, że 3-4 miesiące wystarczą, ale teraz wiem, że warto czekać. Piwo idealne w swojej klasie. Złociste, klarowne, z piękną, gęstą, kremową, w nieskończoność utrzymującą się pianą. Umiarkowany aromat chmielu, zero dwuacetylu. Smaki chmielowe z akcentami słodowymi, jednak wyraźnie w stronę goryczki. Czyste w smaku, goryczka dominuje, ale pomimo tego idealnie współgra z słodowością. S-04 nie są ani trochę gorsze od innych drożdży w tym wypadku. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Waszym zdaniem warto chmielić FAH (póki co mam w nim tylko polskie chmiele tak więc może będzie z tego PA) na zimno lubelskim? Opinie co do chmielenia na zimno tą odmianą są podzielone. Jak długo chmielić? Jaka ilość? Mam standardową 20 litrową warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Dałem 20g na 20L na 4dni - mi się podobało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Przed chwilą znalazłem w piwnicy butlę z PA z przed pół roku. Pierwszy raz zdarzyło mi się pić PA z tak długim okresem dojrzewania. Skład najprostszy z możliwych- Pilzneński, Marynka, Lubelski, S-04. Genialne. Myślałem, że 3-4 miesiące wystarczą, ale teraz wiem, że warto czekać. Piwo idealne w swojej klasie. Bo wielu myśli, że jak coś jest proste to jest prostackie i wymyślają cuda na kiju a jak widać droga do wyśmienitego piwa bywa nadspodziewanie łatwa - cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się