Oskaliber Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Mauribrew Ale Y514 Selected Pure Active Dry Brewing Yeast Strain: Y514 – English Ale Origin: Australia AB Mauri Culture Collection - Sydney. Type: Saccharomyces cerevisiae Top Fermenting Ale Brewing Yeast Temperature range: Thanks to its high temperature tolerance Mauribrew Ale can ferment from 20°C up to 32°C. Desirable flavour characters result with this strain at 22°C. Application: Mauribrew Ale 514 is suitable for all top fermented beers: English or Belgian Ales, Strong Ale, Koelsh, Porter or Stout. Its subtle yeasty flavours contribute to the aromatic complexity of the beer. Inoculation rate: 50-80g/hl Rate of fermentation: A rapid fermenter at warm ambient temperatures, resulting in a typical fermentation time between 3 and 7 days. Degree of Attenuation: This strain rapidly attenuates fermentable sugars with typical wort falling from a gravity of 1.040-1.045 resulting in a beer of less than 1.008. Alcohol tolerance: This ale yeast is renowned for its tolerance in commercial beer styles with up to 9.5% alcohol. Yeast head formation: Though a top fermenter, this yeast produces nominal yeast head through stages of maximum gravity loss. Final clarity: Good settling properties below 10°C. Ideally settles at 4-5°C. Szczep: Y514 – English Ale Pochodzenie: Australia AB Mauri Culture Collection - Sydney. Typ: Saccharomyces cerevisiae Drożdże ale'owe górnej fermentacji Zakres temperatur: Dzięki wysokiej tolerancji na temperaturę Mauribrew Ale mogą fermentować w temperaturze od 20°C do 32°C. Pożądane smaki dla tego szczepu występują w 22°C. Aplikacja: Mauribrew Ale 514 są odpowiednie dla wszystkich piw górnej fermentacji: angielskie i belgijskie ale, strong ale, koelsh, porter czy stout. Ich subtelne smaki drożdżowe przyczyniają się do złożoności aromatycznej piwa. Dawkowanie: 50-80g/hl. Tempo fermentacji: Szybka fermentacja przy ciepłych temperaturach pokojowych, skutkuje typowym czasem fermentacji między 3 a 7 dniami. Stopień odfermentowania: Ten szczep szybko rozkłada cukry fermentowalne dając spadek gęstości typowej brzeczki z 1.040-1.045 (10.4-11.2°Blg) do poniżej 1.008 (2.0°Blg). Tolerancja na alkohol: Te drożdże są znane ze swojej tolerancji na alkohol dochodzącej do 9.5% w komercyjnych stylach piwnych. Formacja czapy drożdżowej: Mimo górnej fermentacji te drożdże produkują minimalną czapę podczas etapów maksymalnego spadku gęstości. Końcowa klarowność: Dobrze osadzające się poniżej 10°C. Idealne osadzanie w temperaturze 4-5°C. Source/Źródło: http://www.maurivin....REW ALE TDS.pdf Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Oskaliber elroy i pershi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Jak na tych samych drożdżach można robić koelche, Belgi, i piwa wyspiarskie. To chyba lepiej się od nich trzymać z daleka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Drożdże alowe dolnej fermentacji? Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Posiłkowałem się schematem z tłumaczenia Mauribrew Lager i się wkradło. Poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Fermentowałem na nich 2 piwka, 16,5 i 18°blg, nie miały problemu ze startem, fermentacja spokojna a odfermentowanie nie głębokie - odpowiednio 3,5 i 5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowak Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 robiłem Dr Rudi Ale na nich, bardzo fajny osad drozdzowy na dole, na gorze fredzelki wyłowione sitkiem, zapach mało drozdzowy, brzeczka dosyc klarowna jak na burzliwa przystalo. zaraz wystawiam na strych żeby posiedziało w 5* do wyklarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Moje PA zeszło z 12 do niecałych 3,5°Blg przy temp. ok 19°C. Fajne to że bardzo niska piana na burzliwej (można solidnie wypełniać fermentor) i jak na próbkę w tej temp. dość mało estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Odfermentowały raczej płytko (z 10 do 4), przy fermentacji w temperaturze na pewno ponad 20°C profil zaskakująco neutralny, lekko estrowy ale nie nachalnie. Osiadanie średnie, ale słabo się zbijają na dnie i łatwo podnoszą. Chętnie bym się dowiedział jak wypadają w mocniej chmielonych piwach, również na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Muszę bardzo pochwalić te drożdże. Wzięliśmy je na próbę do NZ IPA ze względu na temperaturę fermentacji - nie mieliśmy możliwości obniżenia temperatury fermentacji za bardzo, a S-04'ki pojechałby z estrami po bandzie przy 22*. Mała piana przy burzliwej, bardzo ładny zbity osad, mocno sflokulowały - po cichej piwo zlaliśmy bardzo klarowne. Jako, że 22* to dla nich w sumie dolna granica, piwo wyszło bardzo czyste i mało estrowe, co nas fajnie zaskoczyło. Na pewno powtórzymy eksperymenty z tymi drożdżami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose666 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Fermentuję właśnie na tych drożdżach pierwszy raz(drożdże suche saszetka-uwodnione). Warka 28 litrów, 12BLG. Temperatura zadania drożdży 22°C temp.fermentacji 20-22°C. Fermentacja burzliwa ustała po 2 dniach. Nie sprawdzałem jeszcze ile jest w tym momencie BLG. Nie ma mnie teraz w domu. Ale mam pytanie. Czy jeśli odfermentowało np. do 6 lu 7 BLG to czy można zadać drożdże innego szczepu aby głębiej odfermentowało - mam gęstwę 3 dniową Safale US-05. Czy ktoś robił takie eksperymenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Fermentacja burzliwa ustała po 2 dniach. Skąd wiesz, skoro: Nie sprawdzałem jeszcze ile jest w tym momencie BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hose666 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 opadła piana i nie wydziela się intensywnie CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 To oznacza tylko tyle, że zakończył się najbardziej burzliwy etap fermentacji. Nie musi to oznaczać jej końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się