Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

W końcu mam chwilę na uzupełnienie zapisków.

Warka 72 poszła 07.12.13 do butelek przy 3blg, aromat mocno kwiatowy - jak to zwykle przy Citrze

 

Dzisiaj za to powstały dwie warki.

 

warka #73 Czech Pils

 

Zasyp:

Pilzneński (Bestmalz)- 7kg

monachijski (Bestmalz)– 1,5kg

Caramelpils (Bestmalz) – 2kg

Pszeniczny (Bestmalz) - 1,2kg

Kaszka kukurydziana - 1kg

pszenica NS - 0,5kg

 

Iunga - 50g

Sybilla - 50g

Sazz - 100g

Bobek - 100g

 

Kleikowanie:

60-70C-30’

100C-10’

 

Zacieranie: 55l wody

54C - wsyp

52C-15’

kleik

ustalanie pH -5.4-5.5

60-64C – 30’

odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów

(1/3)

->72C-10’

->100C-10’

Powrót zacieru

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 100l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie: 80’

Iunga 50' - FWH

Sybilla 50g -60’

Sazz 100g -15’

Bobek 100g – 0’

 

Wyszło 75l 11,4 blg

 

3 fermentatory zadane:

- 2278 Czech Pils

- 2308 Munich lager I

- 2352 Munich lager II

 

Warka #74 Rauchbier

 

Zasyp:

Smoke (Bestmalz)- 2,2kg

monachijski (Bestmalz)– 1,5kg

Caramelpils (Bestmalz) – 0,5kg

Aroma (Bestmalz) – 0,5kg

Karmel 150 (Strzegom) - 0,1kg

 

Sybilla 30g

Sazz 30g

 

Zacieranie: 17l wody

54C - wsyp

52C-15’

ustalanie pH -5.4-5.5

60-64C – 30’

72C-15’

78C-10’

 

Gotowanie 80'

 

Iunga 30g - 60'

Sazz 30g - 15'

 

Wyszło: 22l 14blg

 

Zadane

- 2308 Munich lager I

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale to chyba chodziło o wrzucenie całego spisu do pierwszego posta tak jak jest to u mnie w temacie ;)

 

- 2278 Czech Pils

- 2308 Munich lager I

 

- 2352 Munich lager II

 

Będziesz robił porównanie efektów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a w ryj byś nie chciał :P panie "dobra rada". Spis był robiony właśnie po to, żeby go zamieścić w pierwszym poście, sygnatura doszła w tzw "międzyczasie" :D

Oj trzeba się będzie na jakieś duuuuże piwo umówić, celem odstresowania, drogi kolego :P ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świetny plan na jutro:

 

warka #75 Smoke Porter + Śliwkowe

 

Zasyp:

Smoke (Bestmalz)- 7,5kg

monachijski (Bestmalz)– 4kg

pilzneński (Bestmalz) – 3kg

Aromatic (Bestmalz) - 2kg

Płatki żytnie - 0,6kg

Czekoladowy 400 (Strzegom) - 0,5kg

Karmel 600 (Strzegom) - 0,3kg

Pszenica prażona - 0,2kg

Jęczmień prażony - 0,2kg

 

Iunga - 70g

Sybilla - 30g

Tradition - 50g

Lomik - 50g

Śliwka wędzona 250g

 

Kleikowanie:

60-70C-15’

100C-10’

 

Zacieranie: 60l wody

54C - wsyp (bez palonych)

52C-15’

kleik

ustalanie pH -5.4-5.5 (15ml 80% kwasu mlekowego)

60-64C – 10’

odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów

(1/3)

->72C-15’

->100C-10’

Powrót zacieru

72C-45’ (słody palone na ostanie 10')

78C-10’

 

Wysładzanie do 65l (2 pełne fermentory)

 

Gotowanie: 80’

Iunga 40' - FWH

Sybilla 30g -60’

Tradition 50g -15'

 

Wyszło: 50l OG=20,6blg FG=5,6blg

 

2 fermentory zadane:

- 2308 Munich lager I

 

Wysłodzinowe Śliwkowe :)

 

Gotowanie 80'

Iunga 30g - 60'

lomik 25g - 15'

lomik 25g - 5'

Śliwka wędzona 250g - 15'

 

Wyszło: 19l OG=11blg FG=1,2blg

 

1 fermentor zadany:

- 2352 Munich lager II

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Czas uzupełnić trochę zapiski :)

Warka #74 Rauchbier została zabutelkowana przy FG=3,2. Cienkusz Śliwkowyzostała zabutelkowana przy FG=1,4

 

Zostałem szczęśliwym posiadaczem pszenicznego słodu wędzonego produkcji kolegi Bączka. Kolega Bączek opisał, że suszył słód w 98C i tak mnie to zastanowiło, czy ma on jeszcze jakąkolwiek aktywność enzymatyczną. Także za chwilę będzie szybki test - odsypałem 25g słodu i zobaczę czy się scukrzy.

 

wolno, ale się scukrza, także nie mam problemu, jutro grodzisz.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wolno, ale się scukrza, także nie mam problemu, jutro grodzisz.

 

Też miałem obawy o jego siłę ale poszło dobrze. Mój już kończy fermentować, niebawem testy degustacyjne, mam nadzieję, że będę miał się czym wymienić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzonka najlepiej smakuje jak samemu skiełkujesz pszenicę a potem ją uwędzisz/ wysuszysz. Zapach słodu jest rewelacyjny i też podczas zacierania. Pszenica jest bardzo łatwa do słodowania, zazwyczaj 6dni. Niestety ok 8h wiszenia przy wędzarni a potem jeszcze kilka dni na dosuszanie i odkiełkowanie. Generalnie fajny temat ale strasznie pracochłonny, u mnie w beczce max 5kg na sita wejdzie ale nastawiam 4kg dla łatwej obsługi, mieszanie itp. post-6562-0-05717900-1390858841_thumb.jpg

Edytowane przez GB...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na razie przetestuję słód wędzony przez Bączka. Obecnie nie mam możliwości postawienia wędzarni, ale jest takowa w planach, może w tedy też pobawię się w słodowanie, chociaż wędzenie gotowego słodu wydaje mi się wystarczające.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #76 Grodzisz

 

Zaspy:

Pszeniczny (Strzegom- wędzony przez kolegę Bączka) 3kg

Pilzneński (Bestmalz) 0,5kg

 

Owies - 0,2kg (do poprawy filtracji)

 

Lomik 50g

Sybilla 20g

 

Zacieranie: 15l wody

38C – wsyp

35-36-30'

52C-15’

62C-30’

72C-30’ (owies na ostatnie 10')

78C-10’

 

Wysładzanie do 30l

 

Gotowanie: 80’

 

Sybilla 20g-70'

Lomik 15g-30'

Lomik 15g-15'

Lomik 20g-5'

 

Wyszło: 26l 9,4blg (dolałem 3l wody, żeby zmniejszyć gęstość = FG 8,3blg)

 

Zadane:

-Drożdże "Grodziskie" pyliste wyizolowane z butelki Grodzisza

 

Planowane 4 dni klarowania karukiem w ilości 3g/10l

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.