leszcz007 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) W końcu mam chwilę na uzupełnienie zapisków. Warka 72 poszła 07.12.13 do butelek przy 3blg, aromat mocno kwiatowy - jak to zwykle przy Citrze Dzisiaj za to powstały dwie warki. warka #73 Czech Pils Zasyp: Pilzneński (Bestmalz)- 7kg monachijski (Bestmalz)– 1,5kg Caramelpils (Bestmalz) – 2kg Pszeniczny (Bestmalz) - 1,2kg Kaszka kukurydziana - 1kg pszenica NS - 0,5kg Iunga - 50g Sybilla - 50g Sazz - 100g Bobek - 100g Kleikowanie: 60-70C-30’ 100C-10’ Zacieranie: 55l wody 54C - wsyp 52C-15’ kleik ustalanie pH -5.4-5.5 60-64C – 30’ odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów (1/3) ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót zacieru 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 100l (3 pełne fermentory) Gotowanie: 80’ Iunga 50' - FWH Sybilla 50g -60’ Sazz 100g -15’ Bobek 100g – 0’ Wyszło 75l 11,4 blg 3 fermentatory zadane: - 2278 Czech Pils - 2308 Munich lager I - 2352 Munich lager II Warka #74 Rauchbier Zasyp: Smoke (Bestmalz)- 2,2kg monachijski (Bestmalz)– 1,5kg Caramelpils (Bestmalz) – 0,5kg Aroma (Bestmalz) – 0,5kg Karmel 150 (Strzegom) - 0,1kg Sybilla 30g Sazz 30g Zacieranie: 17l wody 54C - wsyp 52C-15’ ustalanie pH -5.4-5.5 60-64C – 30’ 72C-15’ 78C-10’ Gotowanie 80' Iunga 30g - 60' Sazz 30g - 15' Wyszło: 22l 14blg Zadane - 2308 Munich lager I Edytowane 10 Grudnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 się trenuje przed Wrocławiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 już najwyższa pora na trening Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Spis treści: (bo się zaczynam gubić) #53 - Dortmunder Export #54 - Witbier Zimowy #55 - Koziołek Mix ( bock, dopelbock, bock śliwkowy) #56 - Szybka pszenica #57 - Chili Stout #58 - Dark Cherry Stout #59 - Marcowe dymione #60 - Lambic #61 - American Amber Ale #62 - Witbier 2.0 #X - Whiskey #63 - Grodzisz #64 - Pszeniczny mix(Pszenica, American Imperial Wheat) #65 - ESB'k #66 - Świerkowe® #67 - Saison #68 - Braggot #69 - Belgian Strong Ale #70 - Mocno karmelowa IRA #71 - Düsseldorf Altbier #72 - AIPA #73 - Czech Pils #74 - Rauchbier #75 - Smoke Porter + Śliwkowe #76 - Grodzisz #77 - Dortmunder Export #78 - Czech pils II #79 - Czech Pils III #80 - Porter Bałtycki #81 - Rauchbier II #82 - American Amber Ale CDN Edytowane 10 Stycznia 2015 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Wrzuć do pierwszego posta, inaczej potem zgubisz spis treści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Będzie w pierwszym poście i sygnaturze (jak widać) Edytowane 10 Grudnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Grzeczny chłopak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 a w ryj byś nie chciał panie "dobra rada". Spis był robiony właśnie po to, żeby go zamieścić w pierwszym poście, sygnatura doszła w tzw "międzyczasie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Ale to chyba chodziło o wrzucenie całego spisu do pierwszego posta tak jak jest to u mnie w temacie - 2278 Czech Pils - 2308 Munich lager I - 2352 Munich lager II Będziesz robił porównanie efektów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 to się pierwszy post zrobi nie czytelny, a tak jest link i po sprawie! Z jednej strony będę robił porównanie, z drugiej potraktowałem to jako "starter" przed gęstszymi piwami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 a w ryj byś nie chciał panie "dobra rada". Spis był robiony właśnie po to, żeby go zamieścić w pierwszym poście, sygnatura doszła w tzw "międzyczasie" Oj trzeba się będzie na jakieś duuuuże piwo umówić, celem odstresowania, drogi kolego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 No przydało by się Bo już momentami nerwy nie wytrzymują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Świetny plan na jutro: warka #75 Smoke Porter + Śliwkowe Zasyp: Smoke (Bestmalz)- 7,5kg monachijski (Bestmalz)– 4kg pilzneński (Bestmalz) – 3kg Aromatic (Bestmalz) - 2kg Płatki żytnie - 0,6kg Czekoladowy 400 (Strzegom) - 0,5kg Karmel 600 (Strzegom) - 0,3kg Pszenica prażona - 0,2kg Jęczmień prażony - 0,2kg Iunga - 70g Sybilla - 30g Tradition - 50g Lomik - 50g Śliwka wędzona 250g Kleikowanie: 60-70C-15’ 100C-10’ Zacieranie: 60l wody 54C - wsyp (bez palonych) 52C-15’ kleik ustalanie pH -5.4-5.5 (15ml 80% kwasu mlekowego) 60-64C – 10’ odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów (1/3) ->72C-15’ ->100C-10’ Powrót zacieru 72C-45’ (słody palone na ostanie 10') 78C-10’ Wysładzanie do 65l (2 pełne fermentory) Gotowanie: 80’ Iunga 40' - FWH Sybilla 30g -60’ Tradition 50g -15' Wyszło: 50l OG=20,6blg FG=5,6blg 2 fermentory zadane: - 2308 Munich lager I Wysłodzinowe Śliwkowe Gotowanie 80' Iunga 30g - 60' lomik 25g - 15' lomik 25g - 5' Śliwka wędzona 250g - 15' Wyszło: 19l OG=11blg FG=1,2blg 1 fermentor zadany: - 2352 Munich lager II Edytowane 19 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Warka #74 Rauchbier zeszła do FG=3,8 i została wczoraj przelana na cichą. Cienkusz Śliwkowy zszedł do 2,6 i wygląda, że jeszcze fermentuje także zostawiłem go na następny tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Czas uzupełnić trochę zapiski Warka #74 Rauchbier została zabutelkowana przy FG=3,2. Cienkusz Śliwkowyzostała zabutelkowana przy FG=1,4 Zostałem szczęśliwym posiadaczem pszenicznego słodu wędzonego produkcji kolegi Bączka. Kolega Bączek opisał, że suszył słód w 98C i tak mnie to zastanowiło, czy ma on jeszcze jakąkolwiek aktywność enzymatyczną. Także za chwilę będzie szybki test - odsypałem 25g słodu i zobaczę czy się scukrzy. wolno, ale się scukrza, także nie mam problemu, jutro grodzisz. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 wolno, ale się scukrza, także nie mam problemu, jutro grodzisz. Też miałem obawy o jego siłę ale poszło dobrze. Mój już kończy fermentować, niebawem testy degustacyjne, mam nadzieję, że będę miał się czym wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Na pewno będzie czym się wymienić, nie ma obaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Wędzonka najlepiej smakuje jak samemu skiełkujesz pszenicę a potem ją uwędzisz/ wysuszysz. Zapach słodu jest rewelacyjny i też podczas zacierania. Pszenica jest bardzo łatwa do słodowania, zazwyczaj 6dni. Niestety ok 8h wiszenia przy wędzarni a potem jeszcze kilka dni na dosuszanie i odkiełkowanie. Generalnie fajny temat ale strasznie pracochłonny, u mnie w beczce max 5kg na sita wejdzie ale nastawiam 4kg dla łatwej obsługi, mieszanie itp. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Można też namoczyć słód i wędzić różnymi gatunkami drewna. Mniej roboty a na podstawie efektów w piwie można korygować gatunek/słód/czas wędzenia, etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 na razie przetestuję słód wędzony przez Bączka. Obecnie nie mam możliwości postawienia wędzarni, ale jest takowa w planach, może w tedy też pobawię się w słodowanie, chociaż wędzenie gotowego słodu wydaje mi się wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Piszę tylko o pszenicy. Fotka przed chwilą była zrobiona, wizyta w kotłowni (palenie w piecu itp). Trzeci raz kiełkuję jeśli nic się nie zepsuje uwędzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 nieźle to wygląda, powodzenia w słodowaniu i wędzeniu Może też się za to zabiorę, ale chyba, nie można robić wszystkiego, jeszcze się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) warka #76 Grodzisz Zaspy: Pszeniczny (Strzegom- wędzony przez kolegę Bączka) 3kg Pilzneński (Bestmalz) 0,5kg Owies - 0,2kg (do poprawy filtracji) Lomik 50g Sybilla 20g Zacieranie: 15l wody 38C – wsyp 35-36-30' 52C-15’ 62C-30’ 72C-30’ (owies na ostatnie 10') 78C-10’ Wysładzanie do 30l Gotowanie: 80’ Sybilla 20g-70' Lomik 15g-30' Lomik 15g-15' Lomik 20g-5' Wyszło: 26l 9,4blg (dolałem 3l wody, żeby zmniejszyć gęstość = FG 8,3blg) Zadane: -Drożdże "Grodziskie" pyliste wyizolowane z butelki Grodzisza Planowane 4 dni klarowania karukiem w ilości 3g/10l Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Jak Ci się udało z 3,5kg słodów zrobić 85l brzeczki? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Głupia kalka z poprzedniej receptury Już poprawione, tak prawdę mówiąc, to dopiero zacieram i edytuję wpis na bieżąco...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się