Stolarz Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Degustowałem ostatnio warkę #15 Rauchbock Fajnie nagazowana, niestety za nic nie mogę się przekonać do tej wędzonki w piwie mam tego jeszcze 35 butelek i zapowiada się na dłuższe leżakowanie. Znalazłem jeszcze w piwnicy butelkę z warką #3 pszeniczne (nie wiem jak ona się tam uchowała). Ponad 10 miesięcy, jak na pszenicę trochę długo Połowa po otwarciu uciekła z butelki, bananów i goździków brak, ale piwo smaczne, pijalne. Pierwsza warka zacierna, także z każdym łykiem wspominałem początki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Warka #23 Weizenbock po 7 dniach cichej powędrowała do 39 x 0,5 butelek z syropem + 168 g cukru. Warka #24 FULL AROMA HOPS po 6 dniach burzliwej zeszła do 3,5 blg, przelałem na cichą. W międzyczasie zrobiłem cydr z kartonika z biedroniki. Blg początkowe 10, po 7 dniach na drożdżach winnych odfermentował do 0. Też przelałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Koniec sezonu, więc małe podsumowanie: Uwarzyłem 15 warek co łącznie dało ponad 321 litrów złocistego trunku , Piwa wyszły zacne, przynajmniej mi smakowały (oprócz rauchbock'a do którego nie mogę się przekonać). Przerwę w warzeniu zamierzam wykorzystać do zwiększenia wybicia. W planach mam 2 wersje: 1. Przerobienie istniejącej instalacji do wybicia 40l z zasilaniem elektryczny. 2. Sprzedaż dotychczasowej instalacji i zrobienie od nowa instalacji zasilanej gazem o wybiciu 100 l. Mam czas, więc przeglądam forum, konsultuje, zobaczymy co z tego wyjdzie. No to :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Sprzedaż dotychczasowej instalacji Witam, Mam kilka pytań odnośnie instalacji: Jakie wymiary gabarytowe ma oferowany sprzęt? Jakie wersje kociołków użyto do budowy (obj, moc grzałki). Proszę na maila homebrewing@o2.pl szczegółowe zdjęcie łopat mieszadła? Dziękuję za poświęcony czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Warka #24 FULL AROMA HOPS poszła dzisiaj w kega z syropem 50 g glukozy i strzałem 3 bar do zaryglowania i 10 butelek x 0,5 l + 4g glukozy/0,5 l. Cydr powędrował do kega z syropem 50 g glukozy i 30 tabletkami słodzika, zobaczymy co z tego wyjdzie Tym samy przypieczętowałem koniec sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Garnki (3 x 100 l) już dotarły, jeszcze dużoooo pracy przede mną, ale mam czas . Planowany start sierpień/wrzesień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Ciśnie mi się na usta cytat z Kilera. (ten o rozmachu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Przed uruchomieniem nowej warzelni musiałem najpierw pomyśleć o śrutowniku. Bo śrutowanie 25 kg słodu na przystawce od zelmera mijało by się z celem. Nowy gniotownik firmy GABEJ. Sprzęt wygląda solidnie, mimo mały rozmiarów. Test przeszedł całkiem pozytywnie. Zobaczymy jak będzie się sprawował prz 25 kg naraz, ale to dopiero we wrześniu. Tutaj jeszcze w wersji testowej: A to wersja końcowa : Undeath i Klaus1973 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Przez weekend powstał regał do warzelni: A także filtratory z rurek miedzianych do kotła zacierno-filtracyjnego i kotła warzelnego. Nawierciłem też otwory w garach (za "wiertarkę" posłużyła firmowa tokarka ) Wczoraj przyszła paczka z wymiennikiem ciepła 30 kw i pompa. Znalazłem w moim mieście sklep z zaworami kulowymi, kolankami, nyplami itp, wszystko z kwasówki, także wszystko oprócz filtratorów i doprowadzenia wody będzie z kwasówki. Pomału zaczyna to nabierać wyglądu, a to cieszy charly7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Stolarz Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Instalacja skończona! Efekt 2 miesięcznej pracy poniżej Budżet sporo przekroczony z tym co planowałem na początku, ale wszystko jest zrobione tak jak chciałem. Największe podziękowania dla Josefika, który doradzał, odpowiadał na wszystkie moje pytania. Wielkie dzięki!! Na jego zdjęciach z galerii, a także chłopaków z wolsztyńskiego M&P wzorowałem swój projekt. Jutro test na wodzie, a jak się trochę ochłodzi, pewnie we wrześniu to warka testowa. Rosomak.br, Klaus1973, Fidel i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Piknie, wygląda pro! Jakie to wybicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Wszystkie garnki są 100 l. Planuje warzyć naraz ok 86l do 15 blg, tak aby zapełnić 4 fermentory. Powyżej 15 blg, 60-66 litrów. Zobaczymy , najpierw muszę to opanować, więc pierwsze warki pewnie będą ok 40-50 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Śliczne! Gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Test warzelni zrobiony. Opiszę mniej więcej na czym to polega: 1. Pierwszy gar po prawej to woda do wysładzania. Palnik 10 kw. Następnie jest podawana na pompę (1 pompa spełnia 3 funkcje) i przez deszczownice w kształcie kuli do gara zaciernego. 2. Środkowy gar to kadź zacierna. Palnik 10 kw. Mieszadło zasilane 24 v ze sterowaniem, 6 prędkości. 2 kapilary na 2 termometry. Jeden przy dnie, drugi na środku. W teście na wodzie pokazywały takie same temperatury. Zobaczymy jak będzie w zacierze. Sonda z jednego termometru będzie przekładana do gara do wysładzania. Filtrator z rurki miedzianej. Następnie grawitacyjnie, filtracja do gara warzelnego. 3. Trzeci gar po lewej to kadź warzelna. Palnik 10 kw. Filtrator z rurki miedzianej. Brzeczka do wymiennika 30 kw przekazywana jest przez pompę, a z wymiennika do fermentora. Wszystko z kwasówki. Doprowadzenie wody do wymiennika jest zrobione z plastiku. Wymiennik spisał się rewelacyjnie, 20 l wody schłodził z 100 C do 25 w 8 minut. W czasie upałów, myślę, że w zimie gdy woda w sieci jest zimniejsza będzie jeszcze lepiej. Trzecia funkcja pompy to odprowadzenie zanieczyszczeń do kanalizacji. Ponieważ gary są na sztywno połączone to muszę je myć bez ruszania. Przy automatyzacji, nie można zapomnieć o "korzeniach", stąd drewniane mieszadło dopełnia całość Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Kiedy pokazowe warzenie, chętnie wpadnę ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Nie wiem czy jestem godzien ?! Słody na AIPA mam już pośrutowane. Jak opanuje warzelnie to może kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłaszam akces. Daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Warka # 25 AIPA 15° Blg BS2 - IBU – 51,4, EBC – 12, 05.09.2013 Skład: Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) - 8,90 kg - 70,4 % Wiedeński Strzegom (7,0 EBC) – 2,23 kg – 17,7 % Pszeniczny Strzegom (3,0 EBC) – 1,12 kg – 8,8% Caramunich I Weyermann (100,5 EBC) – 0,39 kg – 3,1 % Zacieranie: 33 l wody o temp. 73 °C 60 min - 68-69 °C 10 min – 76 °C Wysładzanie 38 l wody o temp 76 °C Gotowanie 70 min. 60 min - Amarillo [8,9 %] - 20 g 40 min - Amarillo [8,9 %] - 20 g 30 min - Amarillo [8,9 %] - 20 g 30 min - Centennial [11,9 %] - 20 g 20 min - Centennial [11,9 %] - 20 g 10 min - Citra [12,7 %] - 20 g 10 min - Irish Moss - 10 g 5 min - Citra [12,7 %] - 20 g Wyszło 47 litrów – 15 Blg Fermentacja: 05.09.2013 Fermentator I : Ilość: 23 litry Drożdże: US – 05 suche, uwodnione Temperatura zadania: 22 °C Temperatura fermentacji: 19 °C ----------------------- 12.09.2013 Cicha - 3 blg - 7 dni Chmielenie na zimno: Amarillo - 20 g, Centennial - 30 g, Citra - 30 g Temp: 4 dni - 16 °C, 3 dni - 7 °C ----------------------- 20.09.2013 Rozlew: 19 litrów poszło do kega (sztuczne nagazowanie) i 6 x 0,5 butelki po 2,7 g glukozy na 0,5 l. 05.09.2013 Fermentator II : Ilość: 24 litry Drożdże: US – 05 suche, uwodnione Temperatura zadania: 22 °C Temperatura fermentacji: 19 °C ----------------------- 12.09.2013 Cicha - 3,5 blg - 7 dni Chmielenie na zimno: Amarillo - 20 g, Centennial - 30 g, Citra - 30 g Temp: 4 dni - 16 °C, 3 dni - 7 °C ----------------------- 20.09.2013 Rozlew: 44 x 0,5l butelki po 2,7 g glukozy na 0,5 l Uwagi: Pierwsza warka na nowej warzelni. Wszystko działa jak trzeba. Wymiennik to naprawdę super sprawa. Wyłączasz palnik, robisz whirpola, czekasz 10 minut i prosto do fermentatora leci brzeczka o temp 22 C. Jedyny minus to, że trochę gorąco przy tych palnikach. Nieocenionym narzędziem jest również BS2. Wszystko mi wyliczył, i tak też wyszło. Pierwsze warzenie z laptopem. Włączyłem timer w BS2, alarm informował mnie kiedy i w jakiej ilości co dodać. Przy robieniu różnych warek i różnych ilości, wszystko jest podane jak na tacy, łącznie z wodą do wysładzania. Polecam. Edytowane 14 Października 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 To pięknie schłodziło, jeśli woda ze studni, to od Listopada spokojnie poniżej 20oC będzie na wylocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 AIPA zlana do kega i butelek, w smaku i aromacie rewelacja, strasznie mi podeszły te amerykańskie chmiele. Plany na kolejne miesiące: 1. Pils z marynką i saazem ok 88 l 2. Pils z marynką, lubelskim i saazem ok 88 l 3. Marcowe ok 85 l 4. Porter bałtycki ok 46 l. Drożdze na ten sezon lagerowy to Pilsen Lager 2007, Munich Lager 2308 i W 34/70 Zmieniłem też słody z Strzegomskich i powróciłem na Weyermanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Coś w Strzegomiu Ci nie spasowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Coś w Strzegomiu Ci nie spasowało? Po pierwsze: słody Weyermanna odebrałem na miejscu, więc wyszło mnie tyle co strzegom + przesyłka. Po drugie: zrobiłem 2 pszenice na słodach strzegomskich, wyszły może nie kiepskie ale o wiele gorsze od tych na słodach weyermanna (receptura, drożdże, temp. fermentacji, wszystko takie jak w poprzednich). Wiem, że w piwowarstwie domowym nie można otrzymać 2 identycznych piw, ale zobaczymy jak wyjdzie na weyermannach, głównie przekonała mnie podobna cena. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Na sobotę planowałem Pilsa, ale 2 szaszetki drożdży, które "rozbiłem" w poniedziałek wogóle nie napuchły do dziś przy temp 21 stopni. Dzisiaj zrobiłem startery litrowe i zapodałem na karuzele, liczę na to, że do soboty się rozbujają Wczoraj spróbowałem też AIPA, jeszcze nie do końca nagazowana, ale już rewelacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Te startery trzymasz na mieszadle w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Te startery trzymasz na mieszadle w lodówce? W lodówce mam również funkcję grzania , i temp ustawiona na 21 stopni. Sterownik + mały grzejnik (farelka). Wszysystko mam tak spięte na kontakcie, jak trzeba chłodzić to chłodzę, jak grzać to przełączam na kontakcie, w sterowniku funkcje grzania i dogrzewa mi do zadanej temp. Temp otoczenia 18 stopni, aktualnie w lodówce 21. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się