Skocz do zawartości

Browar "U Koziołka"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 45 Polskie Ale (hop burst)

 

Zasyp:

  • 4 kg - słód pilzneński

Zacieranie:

  • 55-53°C - 15 min
  • 66-62-67-62°C - 100min
  • mash out

Chmielenie: 60 minut:

  • 2 g Iunga na FWH'
  • 45g Iunga na 20'
  • 25g Iunga na 0'

Drożdże:

  • German ale, gęstwa po warce 43, ok 100 ml, ok 0.6M cells / mL / °P (bardzo zgrubnie, gęstwa rzadka świeżo zlana razem z resztką piwa)

Wyszło ok. 20l 11.5 blg, ok 41 IBU

Napowietrzanie przez bujanie 5 min fermentorem.

Komentarze:

Bardzo ładny przełom, brzeczka przed chmieleniem idealnie klarowna, po wrzuceniu porcji na 20 min mleko. Goryczka podobna do tej z poprzedniej warki, choć stawiałbym że troszkę mniej kiepska. Ogólnie ten smak może być spowodowany próbowaniem resztek z chmielin, po dłuższej chwili w szklance dość dużo drobinek chmielu osiada...

 

Fermentacja ruszyła po około 12-18h

6.01.12 21 stopni, przeniesione do zimniejszego, temp opadła

7.01 19°C/8.01 19°C /9.01 19°C/10.01 18°C/11.01 18°C/12.01 ok. 17-18°C, ok. 3.5-4 blg, śmierdzi siarkowodorem, piana na wierzchu, przeniesione do cieplejszego/13.01 21.5°C/14.01 22°C/15.01 22°C/16.01 22°C/17.01 22°C/18.01 22°C/19.01 22°C/20.01 22°C/21.01 22°C/22.01 22°C/23.01 22°C/24.01 około 15.00 dorzucone 50g iungi na cichą i poszło na balkon. Na piwie pojawił się dziwny bąbel...

https://drive.google...iew?usp=sharing

 

pod koniec stycznia zabutelkowane.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 46 Rye IPA

 

Zasyp:

  • 4,2 kg - słód pilzneński
  • 0.67 - żytni
  • 0.245 - karmelowy 150
  • 19g - czekoladowy 900

Zacieranie:

  • 60-68°C - 12 min
  • 68-62 - 90min
  • mash out

Chmielenie: 60 minut:

  • 38g chinook na FWH'
  • 6g chinook na 60 min
  • 38g chinook na 0'
  • 18g amarillo na 0'
  • 23g cascade DE na 0'
  • 70g citra na zimno
  • 27g amarillo na zimno
  • 40g chinook na zimno
  • 27g cascade DE na zimno
  •  

Drożdże:

  • US05


Wyszło ok. 20l 15.5 blg, ok 50 IBU plus 0,5 brzeczki odzyskanej z chmielin
fft zeszło do 4:/ piwo do 3,5blg, chyba za dużo odparowałem fft:P Klarowne, w smaku rokuje dobrze.

3.02 Zlana na cichą i dodany chmiel na zimno
7.02 Dodana żelatyna8
8.02 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 75g cukru. Wyszło 15.5 Litra. Pachnie obłędnie ;)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 47 Pszenica

Zasyp:

  • 2,8 kg - słód pszeniczny
  • 1,2 kg - słód pilzneński

Zacieranie:

  • 66°C - po 80 min dolane 1,5l wrzątku, temp po dolaniu około 62-63, przełożenie do filtracji

Chmielenie: 60 minut( w sumie to może być coś ponad to, dokładnie nie zwróciłem uwagi kiedy się zaczęło gotować)

  • 15g Centennial- na FWH

Drożdże: Wyeast 3068 prosto z fiolki do piwa

 

Wyszło 20l 12.5 blg / 1.058 OG, piwo poszło klarowne do fermentacji.

 

Bardzo ładny przełom, i pierwszy raz mi tak łygę obkleiło :D

post-5920-0-98627600-1421527356_thumb.jpg

Fermentacja ruszyła po ok 16h, po 24h bardzo wyraźnie. Piwo stoi w temp zewnętrznej 18-20C

 

7.02 Rozlane z dodatkiem 120g cukru i 40g miodu lipowego (brakło mi cukru...)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W weekend zabutelkowany pils z dodatkiem chyba 90g cukru, miał być rozwodniony do 12 blg ale ostatecznie to olałem. Do tego rozlałem whisky ale z dodatkiem 50g cukru, nagazowywuje się z pilsem u mnie w pokoju.

Kilka dni temu rozlałem też warkę 45 polskie ale, nie pamiętam ile cukru (110?), zeszło chyba do 3 czy 4 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zabutelkowałem warkę 47 - pszenicę, oraz dodałem żelatyny do rye ipa, bo po chmieleniu na zimno ciągle jest mętna, nawet cold crash nie pomógł. Trochę strach wlewać gorący płyn do balonu o temp 2 stopnie, na szczęście udało się nie polać po ściance i nic nie pękło...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i dzisiaj rye ipa poszła do butelek. Na dnie balonu nie było wyraźnie widać warstwy żelatyny, mam nadzieję że nic złego nie zrobiłem zlewając piwo po 1 dniu zamiast po 2-3, ale jutro i pojutrze nie miałbym kiedy tego zrobić, a nie chciałem piwa za długo trzymać z chmielem.

Młode piwo pachnie obłędnie, smakuje podobnie;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 48 CDA
Zasyp:

  • 5 kg pale ale strzegom
  • 200g carapils
  • 100g karmelowy 150strzegom
  • 200g cafara 3 special do filtacji

Zacieranie:

  • 64°C - 60°C - 70'
  • 70°C - 7'
  • Mash out, dodanie carafy i przełożenie do filtracji

Chmielenie: 80 minut

  • 6g simcoe i 9 g chinook na FWH
  • 10g simcoe i 10g chinook na 60'
  • 7,5g simcoe i 12,5g chinook na 30'
  • 22,5g Simcoe i 32,5g chinook na 15 minut
  • 4g wyeast nutritient blend i 5g mchu irlandzkiego na 15'
  • 30g cascade DE na 10'
  • 15g simcoe, 15g chinook i 30g cascade DE na whirlpool w 78 stopniach 30'

Drożdże: US05 gęstwa po Rye AIPA, ok 200ml dość gęstej (aż po zadaniu nie wymieszała się z piwem tylko wypłynęła na wierzch, pierwszy raz tak mam)
post-5920-0-87912200-1423773908_thumb.jpg
Napowietrzane 5 min przez bujanie intensywne fermentorem. wyszło ok. 22.5l ok 14.5-15.5 blg


13.02 18°C
14.02 17°C
15.02 16°C
16.02 Przeniesione do 18°C (koło drzwi)

24.02 przeniesione do pokoju (ok 20C)

27.02 Wrzucony chmiel na cichą

4.03 Zabutelkowany z dodatkiem 130g cukru, wyszło 20,5l

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 49 Desitka
Zasyp:

  • 3,34 kg pilzneński bruntal

Zacieranie:

  • słody wrzucone do 70°C, miały 68°C ponad godzinę (nie wiem dokładnie). Przy rozpoczęciu filtracji leciało mętne (test nowego kociołka), więc podgrzałem do 72, zostawiłem chwilę, podgrzane do 78, przełożone do filtracji

Chmielenie: 70 minut:

  • 15g Iunga na 70'
  • 15g Iunga na 30'
  • 25g Iunga na 0'

Drożdże:

  • uwodnione dwie paczki W34/70 w temp 23C przez 15 min, dodane do brzeczki o temp 18-19C, dochłodzone do 14C w ponad godzinę (test chłodzenia, słabo wyszło), i wystawione na balkon (po godzinie w fermentorze 12.5°C)

Wyszło ok 20l 11blg,

17-18.02 7-8 stopni
18-19.02 8-9 stopni

22.02 temperatura piwa podskoczyła ponad 9C (na balkonie), przeniosłem do chłodniejszej piwnicy. Na sterowniku ciągle ustawione 8-9°C

25.02 Temp piwa podeszła prawie pod 10°C (przez temp w piwnicy), fermentacja już chyba zwalnia bo widać jak część piany opadła.

28.02 10°C

2.03 10°C

3.03 10°C, piwo ma 2blg, podniosłem temperaturę na 18 stopni na dwa dni

5.03 temperatura obniżona do 10C

19.03 Rozlew do kega i jednej butelki 0.5l. Wyszło trochę za gorzkie, mam nadzieję że się ułoży po miesiącu - dwóch...

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W międzyczasie miód pitny

Miód plus woda gotowane ok 30 minut
wyszło ok 25-30 l 35 blg
napowietrzane przez kilkukrotne przelanie z wysokości z wiadra do wiadra
ok 7-8l zadane uwodnionymi Enovini
reszta zadana uwodnionymi g995

Do g995 dodana pożywka zgodnie z normalnymi dawkami, ale w 1 porcji po 2 dniach.

do enovini również po 2 dniach, ale "sypło mi się" ponad 10g DAF...

Raz na dzień - dwa oba miody odgazowuję, na enovini zauważalnie szybciej ruszyła fermentacja. g995 ruszyły później ale też pracują w miarę ok (pierwszy raz robię miód w fermentorze, głupie uczucie...)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 50 Piwo miodowe
Zasyp:

  • miód plus woda, ok 10l brzeczki 12 blg

Chmielenie: 30 minut

  • 10g Iunga na 30'

Drożdże: Trochę gęstwy us05 pobudzonej brzeczką dzień wcześniej

 

4.03 1°Blg, a miałem już rozlewać, dam mu jeszcze tydzień...

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 51 Pils
Zasyp:

  • 5 kg pilzneński bruntal
  • 300g carapils

Zacieranie:

  • 65-61°C-35'
  • 73-71°C - 30'
  • mash out

Chmielenie: 90 minut:

  • 30g Iunga na FWH'
  • 50g Iunga na 20'
  • 3.5g mchu irlandzkiego i 2.5g pożywki wyeast na 15'
  • 50g Iunga na 0'

Drożdże: paczka w34/70 wsypana do 2l brzeczki 10 blg, bujana dwa dni na mieszadle, i odstana w lodówce przez 24h, oddzielone od płynu z wierzchu. Brzeczka 11-12stopni, drożdże ok 9-10. Do chłodzone ok 1-2h na balkonie (temp 5°C) i przeniesione do piwnicy 9-10°C
Przelewanie z garnka - masakra, druciaki są kiepskim patentem.
Brzeczka 12.5blg

 

25.03 Zabutelkowany z dodatkiem 130g cukru, wyszło 25 l. Blg końcowe 3

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w piwnicy termometr alla france pokazywał 9 stopni, a elektroniczny 11 (temp piwa 9.8 stopnia). Nie wiadomo któremu wierzyć... Na szczęście ponoć w34/70 spokojnie nawet 12 stopni wytrzymują bez produkcji estrów. Desitka chyba już większość fermentacji skończyła, widać przez wiadro że piana zaczęła opadać...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 52 Schwarzbier
Zasyp:

  • 4,2 kg pilzneński bruntal
  • 300g chocolate
  • 188g karmelowy 150 Strzegom

Zacieranie:

  • 68°C- Pięćdziesiąt kilka °C - 2h 15min
  • przełożenie do filtracji

Chmielenie: 100 minut:

  • 30g Sybilla FWH
  • 20g Sybilla na 15'
  • 20g Sybilla na 0'

Drożdże:

ok. 250ml gęstwy w34/70 po desitce, gęstwa zebrana kilka godzin wcześniej. Brzeczka schłodzona do 14 stopni, zadane drożdże o niewiadomej temp (stały dość długo na dworze gdzie jest ok 3 stopni, później ok 40 minut w kuchni, litrowy słoik pełny)

 

Lekka przerwa w zacieraniu i od razu kilka problemów...

Musiałem wężyk do filtracji skrócić, bo położyłem na nim w szafie niechcący chłodnicę i się zgniótł... Oczywiście kombinerki znikły a pół godziny wcześniej je widziałem...

Test nowego filtratora chmielin, ciekawe jak się spisze...

 

Fermentacja miesiąc w piwnicy 10-12 stopni, później przeniesienie na tydzień do temp pokojowej i zabutelkowanie.

8.03 Zabutelkowane 22l z dodatkiem 130g cukru. Na refermentację zniesione do piwnicy/

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem dzisiaj desitkę - poszła cała do kega i do jednej 0,5l butelki. W smaku przesadziłem z goryczką, mam nadzieję że się trochę ułoży...

Garnek mi coś słabo dzisiaj grzeje, gotowanie nie jest intensywne, przedłużyłem je więc...

Do kibla poszła warka 50 - piwo miodowe. Nie było zepsute natomiast w smaku porażka - kwaśne i puste. Stwierdziłem że mam lepsze piwa do picia i poszło...

Aa i jeszcze do kega wpadła mi pończocha która   miała odfiltrowywać skupiska drożdży od piwa...

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem miód z odzysku - kuzyn jest pszczelarzem i dał mi miód skrystalizowany w ramkach. Odzyskałem go, ale wydaje mi się że on tak czy siak troszkę woskiem był czuć. Ale nie to był problem. Poprzednio robiłem już takie piwo z miodu jałowca i chmielu, tu jałowca nie dałem i dość delikatnie nachmieliłem, z powodu braku bazy wyszło kwaskowate. To z jałowcem też było kwaskowate, ale tam jałowiec dawał więcej smaku i nie było tego tak czuć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 53 Ciemniak
Zasyp:

  • 4 kg pilzneński bruntal
  • 183g chocolate
  • 300g kakauszale

Zacieranie:

  • 69-66°C - 90 min

Chmielenie: 65 min

  • 20g Iunga - 65 min'
  • chłodzenie na balkonie, razem z chmielinami i wszystkim.

Drożdże:

us05 gęstwa

 

Wyszło ok 24l 11.5blg

 

Zabutelkowane 8.04. Poszło do kega i 9 butelek.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 54 Pszenica
Zasyp:

  • 1.8 kg - słód pszeniczny
  • 4.2 kg - słód pilzneński

Zacieranie:

  • na lenia -66-x°C - 90 min

Chmielenie:nie wiem ile, nie zapisałem. Część brzeczki nie zmieściła mi się w głównym garze i odparowywałem w osobnym, gotowałem tak długo aż odparowało na tyle że w jeden gar mogłem to wlać.

  • 25g sybilla - na FWH
  • chłodzone na balkonie z osadami i resztą

Drożdże: Bawarian wheat

 

Zakegowane 9.04

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 55 Pils Cascade
Zasyp:

  • 5,5 kg pilzneński bruntal

Zacieranie:

  • 65-63°C - 50 min
  • 72-70°C - 30 min

Chmielenie: 90 minut:

  • 3g cascade DE tuż przed zagotowaniem
  • 35g cascade DE na 60'
  • 35g cascade DE na 25'
  • 30g cascade DE na 0'

Drożdże:  w34/70 gęstwa

 

26.05 Rozlane z dodatkiem 150g cukru. Wyszło 24l. Zeszło do 2,5 blg. W aromacie rozpuch i kwiatki, trochę geraniolu. W smaku grzejący alkohol, i też trochę tych kwiatkowych nut, gorycz raczej słaba/przykrywana przez rozgrzewanie alkoholu.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 56 Desitka żytnia
Zasyp:

  • 4 kg pilzneński bruntal
  • 350g żytni jasny

Zacieranie:

  • 63-61°C - 40min
  • 72-70°C - 40 min

Chmielenie: przegotowane, zostawione na drugi dzień.

na drugi dzień gotowanie nie wiem ile:

  • z pół godziny na oko przed wrzuceniem chmielu
  • 17g iunga na 90'
  • 20g iunga na 0'

Drożdże:  w34/70 gęstwa

 

wyszło 21l 14 blg, jutro rano doleję do tego 5l wody

 

Fermentacja w piwnicy temp 10-12 stopni. Przeniesione na tydzień przed butelkowaniem do 20C.

8.05 Poszło do kega pepsi, przedmuchane kilka razy co2 i pod stałym ciśnieniem 3bar. Reszta w butelki z cukrem dodawanym miarką 0,5l (mokrą, ok 3g/butelkę, 2.4v/v). Na refermentację poszło do piwnicy. W sumie wyszło keg plus 13 butelek 0.5l

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piwnicy 12C, zaczynam się starać zbić temperaturę przez uchylanie okna nocami.

Wczoraj zabutelkowałem pilsa -warka 51 z dodatkiem 130g cukru. Za to dzisiaj do braggota wlałem gęstwę po miodzie pitnym - miód zszedł z 36 do 6 blg, więc może i braggota ładnie ściągną. Do tej pory zszedł tylko do 16 blg...

 

Aha no i niezły zonk - warka 56 stała przez noc w garnku którego używam do chmielenia, z druciakami które miały służyć odfiltrowaniu chmielin. Po nocy brzeczka coś dziwnie czarnawa była, czarne kropki pokazywały się na pianie i ogólnie wyglądało to słabo. Po chmieleniu okazało się że druciaki, które na opakowaniu miały napis "ze stali nierdzewnej" przyciągają magnes...

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.