bart3q Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Rozumiem w ten sam sposób obliczyłeś wyżej te 160 mld komórek? 80g ekstraktu *1.4l =112g ekstraktu 112g * 1,4 mld/g = 156 mld komórek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Tak jest. No i jeszcze trochę dostałeś ze starterem wiec można szacunkowo założyć 160mld. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Większość braggota poszła do butelek - 0,3l, do każdej dodane cukru miarką 0,3l Dzisiaj zlane Forever Iung na cichą do balonu, i dodane 50g Iungi. Piwo zeszło do 2,5blg. Mętne, i wyglądało jakby jeszcze troszkę pracowało, po dodaniu chmielu mocno zmętniało... To chyba był jeden z większych błędów dodanie tego chmielu, ale potrzebowałem na szybko gęstwę, a do balona dezynfekowanego piro wrzuciłem najpierw chmiel, żeby opary trochę go odkaziły, a dopiero później otworzyłem wiadro z piwem... Trudno, zobaczymy co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Warka 61 Pale ale Zasyp: Pilzneński 4kg caragold 120 EBC 150g Śrutowanie - w ten sam dzień, najpierw na szer. nr 3, później nr 2 Zacieranie: Do 12 l wody o temp 70 wsypano 4.15 kg słodu. Temp po zasypaniu - 67, 67-60°C-78 min grzanie 14 min 76°C i przeniesienie do filtracji 15 min po wsypaniu słodu dodanie 4ml kwasu, ph około 5,5Do 15l wody do wysładzania dodano 5ml kwasu mlekowego - ph 5,5-5,7 Wysłodki - wysładzanie przerwano przy 4 blg, piwo miało ok 13 blg, dolałem 3l wrzątku przed gotowaniem Filtrowanie po 10min układania się złoża, filtrat mętny Chmielenie: gotowanie 60 min Iunga 10g - FWH' Iunga 10g - 20' Sybilla 10g - 15' Sybilla 10g - 10' Sybilla 15g - 5' Sybilla 20g - 0' Po gotowaniu ok 19l 12 blg Brzeczka mętna, przełom słaby. Drożdże: US05 świeża gęstwa po Forever Iung, ok 70ml - 140mld komórek, 0,5mln/ml/plato. Napowietrzane przez bujanie 5 min fermentorem. Brzeczka schłodzona do 18 C, zaniesiona do piwnicy do 16C. Drożdże zadane miały ok 20C. Przy przelewaniu dotknąłem pończochą podłogi, spryskałem to obficie clo2, mam nadzieję że nic się nie przyplącze... Wiadro - po miodzie pitnym, moczone w naoh i trzymane z piwo, przepłukane clo2 23.06 przeniesione do przedpokoju, ok 20°C 25.06 zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru 2.4v/v, przeniesonie do piwnicy w 17°C. Młode piwo smakuje ok, ale szorstkość goryczki od Iungi i tak jest, a że mniejsze ibu to słabsza po prostu. Zeszlo do 3blg Edytowane 25 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Warka 62 Pale ale lidl Zasyp: Pilzneński 4kg caragold 120 EBC 150g Śrutowanie -3 dni wcześniej, najpierw na szer. nr 3, później nr 1. Czas śrutowania - ok godzina (muszę kupić wkrętarkę!) Zacieranie: Do 12 l wody z lidla o temp 70 wsypano 4.15 kg słodu. Temp po zasypaniu - 64, 64-57°C-120 min grzanie ok.15 min 76°C i przeniesienie do filtracji pH zacieru ok. 6.1 - brak kwasu żeby zbić... Do 15l wody z lidla do wysładzania dodano 3ml kwasu mlekowego i 2,5g kwasku cytrynowego (mlekowy się skończył) - ph 5,5-5,7 Wysłodki - wysładzanie przerwano przy 2 blg, piwo miało ok 12 blg, dolałem 3l wrzątku pod koniec gotowania Filtrowanie po 15min układania się złoża, filtrat klarowny po zwróceniu 3l brzeczki Chmielenie: gotowanie 70 min Iunga 10g - FWH', wrzucone na pierwszy litr przefiltrowanej brzeczki Iunga 20g- FWH, wrzucone 20 min po poprzednim, filtrat miał już80 stopni. Po gotowaniu ok 22l 12 blg Brzeczka dość klarowna (po schłodzeniu trochę zmętniała), przełom ładny, drobny. Drożdże: US05 gęstwa 5-dniowa po Forever Iung, ok 80ml -160mld komórek, 0,6mln/ml/plato. Napowietrzane przez bujanie 5 min fermentorem. Brzeczka schłodzona do 17 C, zaniesiona do piwnicy do 17C. Drożdże zadane miały ok 20C. Wiadro - po pils cascade, moczone w naoh i trzymane z piro, przepłukane clo2 Trochę warka na wariackich papierach. Zabrakło kwasu mlekowego - dorzuciłem cytrynowego, a zacieru nie zakwaszałem. Chmiel skopiowałem z receptury "51", ale tam było na 25l a tu na 20, więc aromatyczny już odpuszczam, i tak 45 ibu ponad wychodzi... Edit: na szczęście wydajność uratowała sprawę, wyszło ok 40 IBU. 2.07 Rozlane z dodatkiem 130g cukru, wyszło 20.5l, zeszło do 2blg. W smaku i aromacie rozpuch Edytowane 3 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Moja Iipa po miesiącu fermentacji z czego 2 tyg w temp. ponad 22°C. Ktoś ma pomysł co się stało? 4blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Prawdopodobnie piwo ci zmętniało A tak na serio to ta warka: http://www.piwo.org/topic/9656-browar-u-koziolka/page-9 ? Może za dużo Galxy Robiłeś próbę jodową? Widzę że chyba masz pilzneński z bruntala i o tym cały czas mówiłem że daje mętne piwa, ale nie aż to jest mleko dosłownie A jak pachnie dobrze? Nie ma infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Daje drozdzami i w tle trochę chmielem;) jodowej nie robiłem ale bez przesady, wity ze skrobią nie są takie mętne. To pewnie chmiel coś zagrał, brzeczka po gotowaniu juz była taka mętna. A co najlepsze, to jak postała próbka całą noc, to żadna warstwa na dnie się nie zrobiła... postoi jeszcze z tydzien, sprawdzę blg, nachmiele na zimno i żelatynę zapodam, może ona pomoże... A goryczka wyszła jak w rasowej kraftowej ajpie Edytowane 20 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 A goryczka wyszła jak w rasowej kraftowej ajpie Czyli wykręca morde Zrób Cold Crush i może opadnie 10 litrów to w lodówce zmieścisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Jak wstawiasz mętne od ediego do lodówki to się klaruje? Bo to podobna liga wizualnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Sok z grejpfruta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Sok z grejpfruta.w sensie że pomoże czy że też jest mętny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Tak wygląda i pewnie smakuje podobnie. Ostatnio też mam taki problem z mętnością. Mało które piwo wychodzi kalarowne, nawet pils po miesiącu lagerowania i sztucznym nagazowaniu w kegu był opalizujacy. U mnie podejrzewam problemy z filtracją. W sumie podobny efekt jak u Ciebie, po gotowaniu brzeczka wygląda jak błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Ostatnio zacząłem czytać dużo mądrych książek, odkrywać i uczyć się róznych zależności, i doszedłem do wniosku że bez specjalistycznego laboratorium nie da rady uwarzyć dobrego piwa;) Ponieważ go nie mam, postanowiłem się zresetować i zrobić piwo na kompletnym spontanie. Warka 63 WiedźmińskieZasyp: Pilzneński 1.5kg Pszeniczny 1kg żytni 1kg owsiany 0.5kg czekoladowy 400 Ebc 300g Śrutowanie w ten sam dzień najpierw na szer. nr 3, później nr 1.Zacieranie:Do 12.5 l wody wsypano 4.2kg słodu. Temp po zasypaniu - sześćdziesiąt kilka, sześćdziesiąt kilka -? - około 60' grzanie do siedemdziesięciu kilku, i pozostawienie chwilę mash out Wysłodki - wysładzanie przerwano przy 4.5 blg,Filtrowanie po 5min układania się złoża, filtrat mętny Wysładzanie trochę wodą z kranu, trochę wrzątkiem... Chmielenie:gotowanie 30 min Sybilla - 24g na 30' Po gotowaniu ok ?l ok. 12.5 blg. Chłodzone na balkonie.Drożdże: piekarnicze, pół kostki 02.08 Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru, wyszło 16.3l. Piwo ma infekcję, może nie wyjdzie w smaku... Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Tymczasem do iipy poszedl chmiel na zimno W jednym 100g centenniala w drugim 100g galaxy Kolor jak widać stabilny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Niezłe błoto... a żelatyną to próbowałeś dziabnąć? Na pewno nie ma infekcji? Bo to nie pojęte się wydaje że na US-05 taka woda z kałuży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Warka 64 Sweet stout Sprzęt - termometr ze sterownika, garnek zwykłyZasyp: Pale Ale strzegom 4,53kg Czekoladowy 400EBC strzegom 400g crystal 160 EBC - 340g Carafa 3 special - 320g Śrutowanie w ten sam dzień najpierw na szer. nr 4, później nr 1, carafa i crystal śrutowane już dawno Zacieranie:Do 17 l wody o temp 71°C wsypano 5,59kg słodu. Temp po zasypaniu - 67, 68°C - 60' grzanie 12 min mash out Wysłodki - wysładzanie przerwano przy 3 blg,Filtrowanie po 15min układania się złoża, filtrat czarny i w chwili kiedy już można było to ocenić - klarowny Wysładzanie ok 19l woda 78°C Chmielenie:gotowanie 60 min Magnum 11.2% - 17g na 60', ok 21 IBU wg brewersfriend Po gotowaniu ok 22l ok. 12.5 blg. Drożdże: German ale - starter na mieszadle 1,3l ok 7blg, 5 dniowy, stopa nastawu ok 0,65mld/ml/plato, ok 16h przed zaszczepieniem płyn z wierzchu zlany i wlane ok 500 ml brzeczki 12 blg, więc jeszcze trochę się namnożą. Drożdży trochę mało ale liczę że będa w dobrej kondycji. Komentarz: Z racji stłuczenia mojego zasłużonego termometru z allafrance, używałem tu termometru ze sterownika. Warka robiona przez moją dziewczynę, ja ją tylko trochę uczyłem i pomagałem (i myłem gary). Fermentacja: Chłodzone trochę w wannie, trochę na balkonie przez noc. Rano o 9 było 23°C, wsadzone do lodówki na temp otoczenia 5°C, o 11.30 20°C, o 14.30 piwo miało 16,4C. Zadane drożdże (temp ok 19-20C), drożdże w fazie wysokich krążków. Napowietrzone przez bujanie 5 min fermentorem. Zabutelkowane 02.08 z dodatkiem 110g cukru, wyszło 20,8l. Przy otwieraniu balonu wleciało mi do środka trochę wody z rurki... Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Warka 65 Raison Saison data warzenia 26.07 Sprzęt - termometr IKEA, garnek zwykły Zasyp: Pale Ale strzegom 5,1kg Pszeniczny 340g caragold 120EBC 64g Śrutowanie dzień wcześniej, najpierw na 4, później na 2 Zacieranie:Do 16,5 l wody o temp 69°C wsypano 5,5kg słodu. Temp po zasypaniu - 64. Do wody dodano 2,6g CaCl2 64°C- 60 - ? (nie zapisałem) grzanie 9 min 64°C - 63°C - 25' grzanie 17 min mash out Wysłodki - wysładzanie przerwano przy 3-4 blg, Chmielenie:gotowanie 60 min Sybilla - 36g na FWH, ok 27 IBU wg brewersfriend Sybilla 21g - 0' Po gotowaniu ok 22l ok. 15 blg. Drożdże: Podzielone na dwie porcje. Jedna - 4l zadane belgian saison, gęstwa, ilość "na oko", gęstwa ?-tygodniowa. Druga porcja - ok 18l - zadane starterem french saison, świeżym, ruszonym dwa dni wcześniej, starter już po fazie wysokich krążków. Starter miał ok 22C, piwo ok 20C, ilość komórek ok 0.75mln/ml/plato przeniesione do piwnicy w temp 19C. Fermentacja: 20.07 19.5C, 28.07 20C, 29.07 21C, Jako że słowo "raison" kojarzy mi się z pewną piosenką, pozwolę sobie ją tu wstawić 14.10 Zabutelkowana część na french saison z dodatkiem 112g cukru. Wyszło 17L. Zeszło do ok 0-0.5 blg 23.10 Zabutelkowana część na belgian saison. Zeszło do 0.5-1blg. Zabutelkowane z cukrem odmierzanym miarką. Edytowane 23 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Warka 66 Wheatwine Sprzęt - termometr IKEA, garnek zwykły Zasyp: Pale Ale strzegom 3.15 kg Pszeniczny 5,9kg Śrutowanie - pszenica dawno, część kilka dni wcześniej, pale ale dzień wcześniej, najpierw na 4 później na 2 Zacieranie:Do 19 l wody o temp 74°C wsypano 9,05kg słodu. Temp po zasypaniu - 67°C, Do wody zaciernej dodano 3g CaCl2 67°C - 57°C - nie wiem ile, na pewno ponad dwie godziny Wysłodki - wysłodzone tylko kilka litrów, reszta poszła na american wheatFiltrowanie masakra, filtrat mętny Chmielenie:gotowanie 60 min Magnum 11.2% - 25g na 60', ok 52 IBU wg brewersfriend Cascade US 7,7% - 10g na 15' ok 7 IBU wg brewersfriend pożywka wyeast - 2g na 15' Cascade US 7,7% - 15g na 5 'ok 4 IBU wg brewersfriend Po gotowaniu ok 10l ok. 25 blg. 63 IBU. Dodatkowo ok 1.5l odzyskane z chmielin, przegotowane i dodane do wiadra. Drożdże: German ale - gęstwa po sweet stoucie, zbierana kilka godzin wcześniej, rzadka, zadane ok 150ml gęstwy o temp ok 22C do piwa 22C, piwo wstawione do lodówki i dochłodzone do 13.5C Gęstwę liczyłem wg mrmalty, zadałem na stopie 0.75mln/mld/plato. Nie zwróciłem uwagi że mrmalty daje tak mało dla tak wysoko ballingowego piwa... Napowietrzanie - intensywne machanie przez chwilę fermentorem. Komentarz - zawsze zasypywałem na oko, teraz skorzystałem z kalkulatora żeby wiedzieć ile temp mi spadnie, i żeby uniknąć dogrzewania. Kalkulator mnie trochę oszukał, miało być 64°C zgodnie z zasadą brew high - mash low. Bywa. Gar zalany po brzegi:) Filtracja na początku szła ok, z tym że po zawróceniu kilku litrów filtrat ciągle był mętny. Po wysłodzeniu ok 10l zauważyłem że już leci klarowne, i postanowiłem cały filtrat jeszcze raz puścić przez złoże. To był błąd - filtracja się zaczęła zatykać i w efekcie potrwała mega długo, a i tak przez kombinacje żeby coś przefiltrować uzyskałem mętną brzeczkę. Lepsze wrogiem dobrego... 15.10 Rozlałem w butelki Wheatwine - zeszło do 5-5,5 blg. W smaku i zapachu trochę alkoholu czuć, dużej próbki nie próbowałem bo mam jeszcze autem jeździć. Zabutelkowane 7,3l z dodatkiem 30g cukru. 5 butelek zostawione w temp pokojowej, reszta poszła do piwnicy do 13°C Edytowane 15 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Warka 67 American wheat Sprzęt: termometr IKEA, garnek biały Zasyp: Pale Ale strzegom 3.15 kg Pszeniczny 5,9kg Śrutowanie - pszenica dawno, częśćkilka dni wcześniej, pale ale dzień wcześniej, najpierw na 4 później na 2 Zacieranie:Do 19 l wody o temp 74°C wsypano 9,05kg słodu. Temp po zasypaniu - 67°C, 67°C - 57°C - nie wiem ile, na pewno ponad dwie godziny Wysłodki - brzeczka przednia poszła na Wheatwine, wysładzane na pewno ponad 30L, Końcówka ok 4 blg.Filtrowanie masakra, filtrat mętny Chmielenie:gotowanie ok 60-90 min (dokładnie nie mierzyłem) Kilka granulek Cascade US na FWH Cascade DE 6,6% 15g na 25' Cascade DE 6,6% 15g na 15' 2g pożywki wyeast i 5g mchu irlandzkiego na 15' Cascade DE 6,6% 20g na 10' Cascade DE 6,6% 20g na 5' Cascade DE 6,6% 35g na whirlpool 79-69°C ok 40-50' Cascade US 7,7% 25g na whirlpool 79-69°C ok 40-50' Po gotowaniu ok 20l 12.5 blg. 24IBU wg brewersfriend, ok 1,5l odzyskane dodatkowo z chmielin, przegotowane i dolane do wiadra. Drożdże: German ale - gęstwa po sweet stoucie, zbierana kilka godzin wcześniej, rzadka, zadane ok 130ml gęstwy o temp ok 22C do piwa 21C, piwo wstawione do lodówki i dochłodzone do nie wiem ilu (brak czujki). Gęstwę przyjąłem 1.3 mld/ml, więc stopa zadania ok 0.75mln/ml/plato Napowietrzanie - intensywne machanie 5' fermentorem. Fermentacja - wstawione do lodówki ustawionej na temp otoczenia 13.7C 14.10 Zabutelkowany z dodatkiem 125g cukru. Zaniesiony do piwnicy 13°C. Wyszło 21L Edytowane 14 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 W międzyczasie dwa dni temu rozlałem jeden balon z IIPA (centennial), zadawanie żelatyny dwa razy i tydzień w lodówce dały mu radę. Drugi balon zlałem znad chmielin bo ciągle był mętny, i wstawiłem do temp pokojowej. Poprawiło mu się dużo, dzisiaj będzie butelkowany. Wczoraj przelałem sweet stouta na cichą do balonu - potrzebowałem gęstwy. Piwo zapowiada się bardzo ok, w piątek miało 5,5blg, wczoraj 5,5blg, klaruje się (w piątek było mętne), słodkie, jest gładkie i przyjemne. Stoi w temp 21°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Po testach whirpoola powiem Ci, że jeśli nie robisz nie wiadomo jak aromatycznego i naładowanego IIPA, to przerwy na whirpoolu po 10' stykną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) Ok, dobrze wiedzieć Ciekawy jestem jak wyjdzie ten american wheat - chciałem piwo lekkie, niezbyt gorzkie za to z mocnym smakiem i aromatem, ale nie wiem czy nie popłynąłem z chmielem trochę za bardzo;) Tym bardziej że jeszcze 50g Cascade DE pójdzie na zimno. Miałem 150g Cascade DE z poprzedniej akcji i chciałem je już całe zużyć... No nic, zobaczymy. Na razie siedzi w lodówce i fermentuje w 14C. Edytowane 31 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 I wczoraj rozlaniem sweet stouta i wiedzminskie. Na wiedzminskim lekka błona chyba tlenowca, a do sweet stouta przy wyciaganiu korka z balonu do środka trochę wody z rurki wpadło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Warka 68 Berliner weisse Sprzęt: termometr IKEA, garnek biały Zasyp: Pilzneński bruntal 2kg Pszeniczny 2,1kg Zacieranie: 44°C - 15min 62°C - 30 min 72°C - 30 min Chmielenie:gotowanie 90 min 8g Marynka wet hop na FWH alfa nieznane Po gotowaniu ok 18l 13 blg. Wlane gorące do wiadra. Na drugi dzień przelane do garnka, podgrzane z 25°C do 45°C, wsypane 500g nieśrutowanego Pale Ale Strzegom. Przez 16 godzin utrzymywane 43°C. Przez kolejne 60 godzin utrzymywane 50°C. Następnie zagotowane, dolane do 23l wody RO, gotowane z 15 minut, przelane gorące do wiadra i chłodzone na balkonie. 09.10 Po schłodzeniu do ok 18°C (wysoko ale już nie miałem czasu dłużej czekać )napowietrzone przez bujanie fermentorem przez 5 min. Na pianę rozsypane 7g suchych drożdży Enovini WS, i przeniesione do piwnicy do 14.5°C. Po kilku dniach przeniesione do 18-19°C. 29.10 Rozlane. Do każdej butelki dodane miarką bezpośrednio cukru - miarka 0.5l do butelki 0.5 i miarka 0.3 do butelki 0.3. Na powierzchni piwa było widać jeszcze delikatne wysepki piany. Piwo zeszło do 1.010 FG. Wyszło 22,3L Edytowane 29 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się