Yanek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 W końcu i ja zdecydowałem że postawię piwniczkę. Piwnica ma mieć dwa pomieszczenia po 7m2 każde, ma mieć ceglaną posadzkę i sufit, ściany zalewane w pustaki szalunkowe. Położona niestety po południowej stronie, domu Oczywiście jestem po lekturze chyba wszystkich wątków (w j. polskim) w necie o piwniczkach, ale im więcej się czyta tym się ma większy zamęt we łbie. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi czy sugestie na co trzeba zwrócić szczególną uwagę, przy budowie takich budowli chętnie wysłucham. A kilka pierwszych fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zrób odwodnienie/drenaż wokół fundamentów. Widzę, że masz spad, więc można to wyprowadzić gdzieś dalej. Dlaczego niestety po południowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Dlaczego niestety po południowej? Słońce będzie mocno nagrzewać frontową ścianę. O drenażu pamiętam, działkę mam dość pochyłą i będzie możliwość odprowadzenia wody bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zaizolować. Obłożyć grubym kamieniem. Może to cię zainspiruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Jacer, fajne cacko, a zdjęcie z netu ? nie kojarzę. Ale właśnie w tym klimacie bym widział swoją piwniczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie, to kolegi Piotrka z Browaru Bamber. Mało się udziela na forum. Kamień polny, łupany. Jest tu u nas taki fachowiec co to umie łupać i robi takie cuda, kominki itp. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Yanku nie zapomij o doprowadzeniu powietrza wentylacji oczywiście powinno być w ziemi min 60 cm postaram się wrzucić dzisiaj fotki z mojej piwniczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutimar Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Gratuluję pomysłu. Okien rozumiem nie ma, ale na parapetówkę jakaś półka się znajdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Tak z ciekawości zapytam, jaka mniej więcej temperatura utrzymuje się w takiej piwniczce? Kris Piero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Yanek, ty to masz gest, ale już widzę, że kilka niedociągnięć będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Ważna jest bardzo dobra izolacja, odwodnienie i wentylacja. Ja mam kominek z rury pcv i na niego nałożony taką nasadę wentylacyjną, napędzaną wiatrem. Piwniczkę mam ceglaną w środku, przykrytą ziemią na wierzchu i obsianą trawą. Temperatura jest w miarę stała, ok. 10 stopni latem, 7-8 zimą. W lecie, wewnątrz jest bardziej wilgotno. Piwniczkę mam usytuowaną w kierunku północ-południe. Drzwi wejściowe niestety są od strony południowej, więc metalowe drzwi się trochę nagrzewają, ale mam podwójne drzwi, więc spoko. Wrzucę przy okazji parę zdjęć. Kiedyś były, ale już chyba zniknęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Yanek, ty to masz gest, ale już widzę, że kilka niedociągnięć będzie. Trzeba będzie się wybrać i ocenić Mam nadzieję, że wybierając stronę na której stanie piwniczka, liczyłeś się z tym z której strony będą się układać drożdże w butelkach, bo to tak jak z mchem na drzewach A tak na serio fajna sprawa. Tak trzymać !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Yanku nie zapomij o doprowadzeniu powietrza wentylacji oczywiście powinno być w ziemi min 60 cm Z tym dolotem powietrza to różne pomysły chodzą mi po głowie, tzn mogę zrobić dolot powietrza ze studni której nie korzystam i tu się obawiam zbyt dużej wilgotności ale temp. powietrza na pewno była by dobra. Albo po prostu zakopię kanalizacyjną rurę setkę tak jak piszesz 60cm pod ziemią, tylko nie wiem jak długa ta rura musi być żeby dobrze schładzała powietrze. Jeszcze tak sobie gdybam czy nie doprowadzić powietrza przez odpływ z drenażu, bo odpływ zrobię wokół piwnicy żółtą drenarską rurą do studzienki rewizyjnej a dalej właśnie setką kanalizacyjną jakieś 20 metrów i z tej studzienki właśnie podłączyć dolot. Ważna jest bardzo dobra izolacja, odwodnienie i wentylacja Czym masz wyizolowane ściany z zewnątrz, jakimś abizolem, może styropian i czy może folia kubełkowa czy masz dolot powietrza, Jak dużo masz ziemi nad stropem? kilka niedociągnięć Ale przecież nie może być inaczej Trzeba będzie się wybrać i ocenić Oczywiście komisję wizytacyjno-niedociągnięciową bardzo chętnie ugoszczę A może w sobotę ? Każde ręce do roboty się przydadzą, a po robocie można by jakieś piwko wypić ... szczegóły na pw. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez Yanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 kilka świeżych fotek, jak majster nie zawali jutro zaczniemy murować ściany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Czym masz wyizolowane ściany z zewnątrz, jakimś abizolem, może styropian i czy może folia kubełkowa czy masz dolot powietrza, Jak dużo masz ziemi nad stropem? Jakaś czarna maź na początek, na to styrodur 10+10 cm a potem folia kubełkowa. Dolot powietrza mam wprowadzony kratką wentylacyjną, która jest w podłodze. Dolot powietrza to ta sama rura, która odprowadza odwodnienie wokół piwnicy zrobione rurą drenarską. Ziemi jest 20-40 cm w zależności od miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Piękna robota. Gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Przy okazji budowy rozpocząłem sezon Więcej fotek w galerii http://www.piwo.org/...-browar-dobran/ Jutro izolujemy "risem" i zasypujemy częściowo. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Pięknie idzie robota Zapisuję się jako pierwszy na zwiedzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Przy okazji budowy rozpocząłem sezon Jutro izolujemy "risem" Tam z tyłu widzę wężyk do dekantacji, dopasowany kolorystycznie do kociołka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zapisuję się jako pierwszy na zwiedzanie Oczywiście jesteś na liście na pierwszym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Więcej zdjęć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Prace nadal trwają, choć tempo trochę spadło. Szalunek jest jeden mam nadzieje że uda się go użyć jeszcze raz. Plany na jutro, to murowanie pierwszego sklepienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Super to wyglada - gratulacje i rowniez prosze o wiecej zdjec jesli mozna Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Yanek, a nadproża nad drzwiami dajesz? Bo wydaje mi się, że szalunek powinien się na nich opierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Do nadproża wrzuciłem solidny kątownik a nadproże na wejściem głównym będzie lane razem z wieńcem. I kilka kolejnych fotek, dzień okazał się za krótki żeby skończyć pierwszy strop. Shooter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi