hopbanger Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 właśnie wróciłem z depozytu wziąłem: grodziskie - MistrzSuspensu The Puncher (double IPA) - browar Hopbangers - ładna etykieta Kolor: Piwo bardzo ciemne jak na piwo jasne rdzawe, mętnę, ciemniejsze niż większość komercyjnych double IPA Piana: Bardzo obfita, średnio-pęcherykowa, zeszła do poziomu obwódki w kilka minut. Ładnie oblepia szkło Nagazowanie: Wg mnie trochę za wysokie, piwo mimo schłodzenia do ~10 stopni delikatnie wyszło z butelki. Zapach: Tutaj się dzieje najwięcej, od razu po otwarciu atakuje egzotyczna nuta. Ananas, mango. Słodko, egzotycznie i intensywnie - bardzo pozytywne wrażenia. Smak: Goryczka na umiarkowanym poziomie, bardzo szybko schodzi. Delikatnie przebija się alkohol, ale tutaj pasuje. Mimo mocy i ilości IBU jest bardzo pijalne. Podsumowanie: Świetna DIPA, podejrzewam, że solidnie chmielona na zimno. Był jakiś chmiel z rodziny simcoe? Jeżeli można to poproszę o przepis. Zostawiłem 3 sztuki Sweet Stouta. Wiem, że szału nie ma ale przynajmniej możecie ocenić o ile mniej laktozy dać przy swoim warzeniu Stan depozytu: Saison - birek03 APA - Hopbangers American Wheat - Michal_87 Lager - Michal_87 Prawdziwa Pszenica - dpiast Sweet stout - Alison x3 Dziękuję za obszerną recenzję piwa Piwo rozlewane było do butelek 30.11.2016. Po burzliwej zeszło do 6BLG, myślę więc, że stąd to wysokie nasycenie. Wcześniej nie było z tym problemu DIPA chmielone: Citra, Amarillo i Simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) No i pojawiłem się we Wrocławiu, pierwsze co zrobiłem to odwiedziłem depozyt Zabrałem: Lager - Michal_87 Saison - birek03 Sweet stout - Alison Zostawiłem Dampfbier x2 Rye American Amber Ale Grodziskie, tym razem na drożdżach FM51 Stan depozytu: APA - Hopbangers American Wheat - Michal_87 Prawdziwa Pszenica - dpiast 2x Sweet stout - Alison Black IPA - Michal_87 2x Dampfbier - Browar Przepona Rye American Amber Ale - Browar Przepona Grodziskie - Browar Przepona Edytowane 18 Stycznia 2017 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 To black IPA to nie moje tylko kolegi Michał_87, edytuj posta jak będziesz miał sekundkę, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Sweet stout - Alison 13,5°/6,2% abv. Barwa ciemnobrązowa, piana sycząca jak w napojach gazowanych szybko opada i zostaje tylko na brzegach. Aromat czekolady i chyba lekki aldehyd w rodzaju farby emulsyjnej, ale bardzo delikatny i nie przeszkadza. Choć mogę się mylić, bo ciągle się uczę w kwestii sensoryki. W smaku faktycznie słodkie, ale jak dla mnie nie ma jakiejś tragedii. Szwagier dostał pół butelki i też nie marudzi Taka słodka czekolada. Może jakbym miał pić drugą butelkę to zacząłbym się męczyć. Wysycenie ok. Piwo fajne, nie żałuję, że spróbowałem. Lager - Michal_87 Kolor ciemnobursztynowy, piana trochę lepsza jak w poprzednim piwie, tzn. dodatkowo jest kożuszek na powierzchni. Co do piwa, no to niestety, ale jest słabo, przypomina mi moje pierwsze piwo z brewkita z heksanianem etylu, który dawał aromat czerwonego jabłuszka, tutaj jest chyba to samo. Nie wiem skąd się tutaj wziął, ale u mnie było to prawdopodobnie od słabego napowietrzenia brzeczki. Do tego zadałem drożdże w zbyt wysokiej temperaturze. Jest też posmak spirytusowy, dodawałeś może cukru? Saison - birek03 14,5°/6%-7% abv. Barwa złota, piana najlepsza spośród tych trzech, choć też nie jakaś rewelacyjna. Saisonów to dużo w życiu nie wypiłem, więc nie wiem czy to piwo mieści się w ramach stylu, ale było dość przyjemne. Ostre w smaku, nie wiem czy przez alkohol czy to bardziej jakaś drożdżowa przyprawowość, ale było to całkiem przyjemne. Suszone jabłka to wydaje mi się całkiem trafiony pomysł. Rzadko lubię dodatki w piwie, ale ten dodał fajnego posmaku. Żelaza przed, którym ostrzegał napis na etykietce nie wyczułem, więc ten spinacz chyba nic nie zepsuł. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez MistrzSuspensu tauruss i birek03 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Browar Skajo - AAA Etykieta na butelce czytelna, drukowana, schludna. Piwo nisko wysycone. Piana gęsta, trwała, drobno pęcherzykowata, ładny lejsing na szkle. Kolor miedziany, ciemny, wpadajacy w czerwień. Piwo klarowne. Ładnie osadzony na dnie osad drożdżowy. Zapach z butelki intensywnie chmielowy, owocowy. W szkle już bardziej kwiatowy i zdecydowanie delikatniejszy. W smaku zrównoważona goryczka z słodowoscia. Wyczuwalna w smaku lekka cierpkość i kwaśność. Wszystko ze sobą dobrze współgra. Generalnie piwo bardzo smaczne i równie pijalne co dwa poprzednie które degustowałem. Dziękuję za możliwość degustacji :-) Edytowane 19 Stycznia 2017 przez dpiast tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Browar Skajo - AAA Etykieta na butelce czytelna, drukowana, schludna. Piwo nisko wysycone. Piana gęsta, trwała, drobno pęcherzykowata, ładny lejsing na szkle. Kolor miedziany, ciemny, wpadajacy w czerwień. Piwo klarowne. Ładnie osadzony na dnie osad drożdżowy. Zapach z butelki intensywnie chmielowy, owocowy. W szkle już bardziej kwiatowy i zdecydowanie delikatniejszy. W smaku zrównoważona goryczka z słodowoscia. Wyczuwalna w smaku lekka cierpkość i kwaśność. Wszystko ze sobą dobrze współgra. Generalnie piwo bardzo smaczne i równie pijalne co dwa poprzednie które degustowałem. Dziękuję za możliwość degustacji :-) Dzięki za opinię Cieszę się, że smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Byłem rano w depozycie: Zabrałem: Sweet stout - Alison Rye American Amber Ale - Browar Przepona Black IPA - Michal_87 Zostawiłem APA Cascade Single Hop - Tauruss x3 Stan depozytu: APA Cascade Single Hop - Tauruss x3 APA - Hopbangers American Wheat - Michal_87 Prawdziwa Pszenica - dpiast Sweet stout - Alison 2x Dampfbier - Browar Przepona Grodziskie - Browar Przepona Edytowane 20 Stycznia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Byłem dziś w depozycie. Zabrałem Dampfbier i Grodziskie z Browaru Przepona. Zostawiłem Black Rye IPA 17,2 blg oraz Belgian Pale Ale 13 blg Stan depozytu: APA Cascade Single Hop - Tauruss x3 APA - Hopbangers American Wheat - Michal_87 Prawdziwa Pszenica - dpiast Sweet stout - Alison Dampfbier - Browar Przepona Black Rye IPA 17,2 blg - Skajo Belgian Pale Ale - 13 blg - Skajo Dampfbier: Dość mętne, piana średnio i drobno pęcherzykowa, ładny "lejsing". W zapachu intensywny banan z czymś jeszcze w tyle, ale nie do końca jestem pewny z czym. Czuć delikatną goryczkę, która bardzo fajnie wpasowuje się w to piwo. Dość delikatnie nagazowane, mogło by być mocniej. Grodziskie: Piana średniopęcherzykowa. Kolor słomkowy. Wędzonka dość intensywna, dobrze wyczuwalna. W tym przypadku nagazowanie już znacznie wyższe, w sam raz. Piana dość szybko opadła, ale został delikatny "meszek". Ogólnie fajnie piwo, ale ja jak będę robił to już wiem, że wolałbym coś bardziej w stronę 10 blg w przypadku grodziskiego. Generalnie bardzo fajne, lekkie pijalne piwka. Dzięki za możliwość degustacji. MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Ogólnie fajnie piwo, ale ja jak będę robił to już wiem, że wolałbym coś bardziej w stronę 10 blg w przypadku grodziskiego. Też się zastanawiam nad jakimś Imperialnym Grodziskim, ale jest to na tyle dobre lekkie piwo, że zawsze zostaję przy standardowej mocy. Wolę wypić dwa lekkie niż jedno mocniejsze, które wcale może nie być lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Byłem w depozycie i wziąłem Belgian Rye IPA i Belgian Pale Ale od Skajo oraz mega Sweet Stout. Za to zostawiłem 2x Tea Pale Ale i jedno IPA 16 Stan depozytu wygląda tak: APA Cascade Single Hop - Tauruss x3 APA - Hopbangers American Wheat - Michal_87 Prawdziwa Pszenica - dpiast Dampfbier - Browar Przepona Tea Pale Ale - Grisza x2 IPA 16 - Grisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Piwa degustowane dzisiaj razem z kolegą w czasie warzenia piwa, więc recenzja trochę lakoniczna, z góry przepraszam. Sweet stout - Alison Kolor głęboko czarny, piana niewysoka, beżowa, drobne pęcherzyki. W aromacie typowy stout, ale przebija się też słodki aromat. W smaku podobnie, wyraźna słodycz i fajne stoutowe ciemne, palone smaki. Goryczka również przyjemna. Ogólnie udane, przyjemne piwko, najlepsze tego dnia. Ps. Alison, co Ty masz za kapslownice że aż wgniata kapsle do środka ? American Rye Amber Ale - Browar Przepona Koloru za dobrze nie pamiętam, ale było mocno mętne. W aromacie na początku trochę niedużo się dzieje, ale z czasem po ogrzaniu wychodzą tropikalne owoce. Problem pojawia się w smaku - nie jestem w stanie tego sprecyzować, ale zarówno ja, jak i kolega, stwierdziliśmy, że coś tam nie gra - jakaś delikatna infekcja ? Nie czułem też za bardzo tego żyta. Goryczka za to bardzo przyjemnie rozchodząca się z czasem. Black IPA - Michal_87 Przy otwarciu mocny syk, mimo schłodzenia, przestraszyłem się, że wyjdzie z butelki, ale nic takiego się nie stało. Jednak nagazowanie wysokie. Kolor czarny, klarowne. Piana szybko zeszła do zera. Niestety, ale tutaj zdecydowanie coś nie wyszlo, Brak aromatów chmielowych, w smaku pustawo, prawie brak goryczki. Wyczuwalne tylko trochę cierpkości z ciemnych słodów. W sumie podchodzi to pod dry stout, bo niestety brak cech black IPA. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez tauruss MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Problem pojawia się w smaku - nie jestem w stanie tego sprecyzować, ale zarówno ja, jak i kolega, stwierdziliśmy, że coś tam nie gra - jakaś delikatna infekcja ? No jest jakiś taki posmak kojarzący mi się z tymiankiem, albo z dodatkami do leków. Infekcję też podejrzewam, ale od momentu butelkowania ten smak nie rośnie na sile. Nie wiem czy to nie przechmielenie, ale mimo, że dość głęboko odfermentowało (z 11,5°BLG do 1,5°BLG) to jest w nim tylko 30-40 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Sweet stout - Alison 13,5°/6,2% abv. Barwa ciemnobrązowa, piana sycząca jak w napojach gazowanych szybko opada i zostaje tylko na brzegach. Aromat czekolady i chyba lekki aldehyd w rodzaju farby emulsyjnej, ale bardzo delikatny i nie przeszkadza. Choć mogę się mylić, bo ciągle się uczę w kwestii sensoryki. W smaku faktycznie słodkie, ale jak dla mnie nie ma jakiejś tragedii. Szwagier dostał pół butelki i też nie marudzi Taka słodka czekolada. Może jakbym miał pić drugą butelkę to zacząłbym się męczyć. Wysycenie ok. Piwo fajne, nie żałuję, że spróbowałem. Lager - Michal_87 Kolor ciemnobursztynowy, piana trochę lepsza jak w poprzednim piwie, tzn. dodatkowo jest kożuszek na powierzchni. Co do piwa, no to niestety, ale jest słabo, przypomina mi moje pierwsze piwo z brewkita z heksanianem etylu, który dawał aromat czerwonego jabłuszka, tutaj jest chyba to samo. Nie wiem skąd się tutaj wziął, ale u mnie było to prawdopodobnie od słabego napowietrzenia brzeczki. Do tego zadałem drożdże w zbyt wysokiej temperaturze. Jest też posmak spirytusowy, dodawałeś może cukru? Saison - birek03 14,5°/6%-7% abv. Barwa złota, piana najlepsza spośród tych trzech, choć też nie jakaś rewelacyjna. Saisonów to dużo w życiu nie wypiłem, więc nie wiem czy to piwo mieści się w ramach stylu, ale było dość przyjemne. Ostre w smaku, nie wiem czy przez alkohol czy to bardziej jakaś drożdżowa przyprawowość, ale było to całkiem przyjemne. Suszone jabłka to wydaje mi się całkiem trafiony pomysł. Rzadko lubię dodatki w piwie, ale ten dodał fajnego posmaku. Żelaza przed, którym ostrzegał napis na etykietce nie wyczułem, więc ten spinacz chyba nic nie zepsuł. Ach, wiedzialem zrobilem lagera w temperaturze ale.... To moj pierwszy browarek i zabardzo nie wiedzialem ocb Tez za slabo napowietrzylem brzeczke, ale nie dawalem cukru. Myslalem, ze ten dziwny posmak jest spowodowany tym, ze lagera zrobilem w cieple ^^ W kazdym badz razie dziekuje za opinie Z kazda wareczka nabieram wiecej exp -a @tauruss Cholera, a ja myslalem, że dobre piwka mi wyszly, dopoki nie sprobowalem piwek z depozytu >.< No nic, nastepne będą lepsze Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Michal_87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Alison - "Cieńkusz po RISie i kilo laktozy" Wygląda porządnie, bez zarzutu. Piana ładna beżowa ale po chwili się redukuje. Ładnie pachnie jak słodkie kakao z lekką nutą likierową. W smaku lekko orzechowe i wyraźnie słodkie. Ta słodycz kontruje lekką kwaśność od ciemnych słodów, ale jednak dominuje smak. Wyraźnie brakuje nuty palonej zarówno w smaku jak i aromacie. Piwo bardzo lekkie w odbiorze. Bardzo pijalne, przez brak ciała. Jednak większy akcent jest na laktozową słodycz niż podbudowę słodową - ciało. Ma bardzo czysty profil smakowy i aromatyczny przez co budzi skojarzenia z tmavym czy ciemnym lagerem. Ogólnie całkiem niezły eksperyment. alison 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Ach, wiedzialem zrobilem lagera w temperaturze ale.... To moj pierwszy browarek i zabardzo nie wiedzialem ocb Tez za slabo napowietrzylem brzeczke, ale nie dawalem cukru. Myslalem, ze ten dziwny posmak jest spowodowany tym, ze lagera zrobilem w cieple ^^ W kazdym badz razie dziekuje za opinie Z kazda wareczka nabieram wiecej exp -a Jakich drożdży używałeś i w jakiej temperaturze? Robiłeś z brewkita, ekstraktów czy zacierałeś? Generalnie piwo nie było jakieś tragiczne, nie odrzucało mnie, dało się wypić, no ale nie było takie jakie być powinno. Zresztą zdarzało mi się kupić gorsze, które były tak odpychające, że wylewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 @tauruss Cholera, a ja myslalem, że dobre piwka mi wyszly, dopoki nie sprobowalem piwek z depozytu >.< No nic, nastepne będą lepsze Masz gdzieś zapisana recepture tej black ipa? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alison Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 @MistrzSuspensu, @tauruss, @Grisza: Panowie, dzięki za recenzje, myślałem, że będzie gorzej z tym sweet stoutem Wczoraj zlałem RISa, który był bazą dla tego piwa, ale do depozytu dam dopiero jak się ułoży. @tauruss : kapslownica Emily i brak umiaru przy kapslowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Ach, wiedzialem zrobilem lagera w temperaturze ale.... To moj pierwszy browarek i zabardzo nie wiedzialem ocb Tez za slabo napowietrzylem brzeczke, ale nie dawalem cukru. Myslalem, ze ten dziwny posmak jest spowodowany tym, ze lagera zrobilem w cieple ^^ W kazdym badz razie dziekuje za opinie Z kazda wareczka nabieram wiecej exp -a Jakich drożdży używałeś i w jakiej temperaturze? Robiłeś z brewkita, ekstraktów czy zacierałeś? Generalnie piwo nie było jakieś tragiczne, nie odrzucało mnie, dało się wypić, no ale nie było takie jakie być powinno. Zresztą zdarzało mi się kupić gorsze, które były tak odpychające, że wylewałem. No to troche mnie pocieszyles, ale jak je sprobowalem to czulem, ze powinno byc troche inne ^^ Tego lagera robilem z puchy + ekstrakt w plynie + drozdze standard. Chcialem sie pochwalic (znajomi byli w szoku, ze zrobilem je takie dobre - jak na pierwsze piwo), a wyszlo niebardzo =/ Widać robienie piwa jest ciut trudniejsze niz myslalem. @tauruss Cholera, a ja myslalem, że dobre piwka mi wyszly, dopoki nie sprobowalem piwek z depozytu >.< No nic, nastepne będą lepsze Masz gdzieś zapisana recepture tej black ipa? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Nie mam, zamawialem z zestawu ze sklepu internetowego =/ Nie wiem czy zostalem wprowadzony w blad czy sam cos spieprzylem po drodze... Z tego co czytalem to chyba za mocno nagazowane bylo?? Przepraszam, zapomnialem dodac opinii Browar Skajo - AAA Etykieta jest bardzo czytelna wraz z data wazenia - fajny pomysl Zeby nie powtarzać wypowiedzi kolegi, powiem tylko, że jest to bardzo fajne piwo, z super aromatem, nie jest tak gorzkie jak kolegi Dplast -a (APA Single Hop Mosaic) jednak ma w sobie cos co sprawilo, ze bylo smaczne Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Michal_87 tauruss i Skajo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Skajo - Belgian Pale Ale Nie jest klarowne i nie ma piany ale i tak wygląda apetycznie. Aromat niewyraźny. W smaku słodko-kwaskowate z wyraźną, średnią goryczką. Pozostawia posmak lekko gorzki, pestkowy. Smak przywodzi na myśl skórkę pomarańczy. Drożdże zrobiły belgijską robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Skajo - Belgian Pale Ale Nie jest klarowne i nie ma piany ale i tak wygląda apetycznie. Aromat niewyraźny. W smaku słodko-kwaskowate z wyraźną, średnią goryczką. Pozostawia posmak lekko gorzki, pestkowy. Smak przywodzi na myśl skórkę pomarańczy. Drożdże zrobiły belgijską robotę. Robione na gęstwie z FM20, zarówno to piwko jak i wit mają problem z pianą, pojęcia nie mam czemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) A tak w ogóle to jest ktoś z Was z rejonu Stabłowic?Edit: Zostawiłem: - AIPA - West Coast IPA - APA Single Hop Citra Zabrałem: APA Cascade Single Hop - Tauruss Tea Pale Ale - Grisza Dampfbier - Browar Przepona Stan depozytu wygląda tak: APA Cascade Single Hop - Tauruss x2 APA - Hopbangers American Wheat - Michal_87 Tea Pale Ale - Grisza IPA 16 - Grisza AIPA - dpiast West Coast IPA - dpiast APA Single Hop Citra - dpiast Prawdziwa Pszenica - dpiast Edytowane 25 Stycznia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Tea Pale Ale - Grisza Butelka z odręcznie napisaną etykietą. Brakuje mi info odnośnie użytego dodatku. Pierwsza woń z butelki bardzo dziwna: drożdże, kwaśność i jakieś takie zepsucie (zkisniecie?). Po przelaniu już tak nie przeszkadza. Wysokie wysycenie, piana średnio pecherzykowata, średnio trwała, leekki lejsing na szkle. Ale, ale... pierwszy łyk i jak dla mnie petarda. Piłem kilka piw z herbatą i albo herbata zabija wszystko, albo jest prawie niewyczuwalna a trafiło mi się piwo z nutą herbaty ale bez ciała. Tutaj najlepsze piwo z herbatą jakie piłem. Lekkie ale z ciałem, bardzo rzeźkie, herbata nie nachalna, chmiel wyczuwalny zaraz po herbacie. Bardzo zbilansowany smak. Nie wiem co tam dokładnie dodałeś ale czuję tam coś z zielonej herbaty. Bardzo dobre, i mocno pijalne piwo. Idealne na upalne lato. Ten dziwny zapach to coś mi się wydaje że dała od siebie herbata. Chętny był bym na przepis jeżeli jest taka możliwość. Dziękuję za możliwość degustacji. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Tea Pale Ale - Grisza Butelka z odręcznie napisaną etykietą. Brakuje mi info odnośnie użytego dodatku. Pierwsza woń z butelki bardzo dziwna: drożdże, kwaśność i jakieś takie zepsucie (zkisniecie?). Po przelaniu już tak nie przeszkadza. Wysokie wysycenie, piana średnio pecherzykowata, średnio trwała, leekki lejsing na szkle. Ale, ale... pierwszy łyk i jak dla mnie petarda. Piłem kilka piw z herbatą i albo herbata zabija wszystko, albo jest prawie niewyczuwalna a trafiło mi się piwo z nutą herbaty ale bez ciała. Tutaj najlepsze piwo z herbatą jakie piłem. Lekkie ale z ciałem, bardzo rzeźkie, herbata nie nachalna, chmiel wyczuwalny zaraz po herbacie. Bardzo zbilansowany smak. Nie wiem co tam dokładnie dodałeś ale czuję tam coś z zielonej herbaty. Bardzo dobre, i mocno pijalne piwo. Idealne na upalne lato. Herbata jakiej użyłem to zielona Korean Jeju OP. Dodałem jako wywar do warzenia, liście do chłodzenia i liście na zimno. Chmiele Delta i Epic też nie przypadkowo. Oba dają nuty ziołowe. Fajnie że ci smakowało. Myślę że herbata zielona podbiła nieco kwasowość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 No piwo w smaku mega! Z aromatem trochę słabiej. Od razu mi to na zieloną herbatę wyglądało. Bardzo dobre. Ile tej herby dałeś i na ile litrów? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 No piwo w smaku mega! Z aromatem trochę słabiej. Od razu mi to na zieloną herbatę wyglądało. Bardzo dobre. Ile tej herby dałeś i na ile litrów? Zasyp: 4kg pilzneński 0,4kg Caramel Pils zacierane w 64stC, do gotowania poszło 24 l brzeczki, wywar: 9 łyżeczek herbaty na 1,7l wody dolane do gotowania na 60 min. 20g Delta na 60 min i 22g Delta na 30 min = około 30 IBU do chłodzenia (około 30 min): 20g herbaty i 20g suszonych skórek cytryny wyszło 19 l o gęstości 11,5 Blg gęstwa US-05 (cała fermentacja trwała 21 dni 14+7) na ostatnie 4 dni cichej poszło 22g herbaty i 28g Epic ekstrakt końcowy wyszedł około 2 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się