Grisza Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Stout Owsiany - Grisza Piwo opatrzone odręcznie napisaną etykietą z wszystkimi niezbędnymi informacjami. Wysycenie niskie, jak na stouta to akurat. Piana średniopęcherzykowata, koloru "kawa z mlekiem". Szybko znika do zera. Drożdże ładnie przytwierdzone do dna butelki. Piwo w szkle jest czarne, nieprzejrzyste. Pierwszy raz piję stouta owsianego i nie wiem czego powinienem się po nim spodziewać ani czego się w nim doszukiwać. Aromatu hmmm nie czuję. No nie ma nic. Może ze mną coś dziś jest nie tak ale no nic a nic. W smaku jest bardzo delikatne, pijalne i orzeźwiające. Nie ciąży ani nie syci. Czuć delikatną paloność, bardzo lekką kwaśność, brak słodkości, ogólnie jest wytrawnie. Goryczka niska. No nie wiem, może mam dziś mniej wyostrzone zmysły ale nic tam takiego owsianego nie odczuwam. Piwo dobre, bez wad, lekkie, można powiedzieć że takie do picia na co dzień. Natomiast nie znalazłem w nim nic co by szczególnie przyciągnęło uwagę. Mimo to piło mi się go z przyjemnością. Dziękuję za możliwość degustacji :-) Następnym razem się poprawię. Dodam aromatu i więcej smaku. ;-) To piwo faktycznie nie zaskakuje niczym specjalnie ale jest pijalnym stoutem. Dzięki za recenzję. dpiast 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelina Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 AIPA od dpiast Po otwarciu ładny, długi syk. Po powąchaniu klasyczne nuty owoców tropikalnych (aż taki sok multiwitamina) i cytrusów (grejpfrut). Po nalaniu ukazuje się ładna biało-bursztynowa piana. średnioprzechykowa. Raczej nie schodzi do 0. Pozostawia lekki lejsing. Piwo ma ładny aromat, podobny jak wyczuty z butelki, ale naturalnie mniej intensywny. Barwa jasnobursztynowa. Piwo mętnawe, nieprzejrzyste. Ale totanlnie mi to nie przeszkadza, nie czuć w piwie osadu drożdżowego. Co do smaku, klasyczna AIPA. Na początku łagodny, słodowy (słodkawy aż?) smak, który szybko przechodzi w charakterystyczną lekką goryczkę. Goryczka zostaje na języku, ale szybko znika. Stopień nagazowania dla mnie idealny! Szczerze, nic dodać nic ująć. Piwo bardzo pijalne i smaczne. Szybko znika łyk po łyku, może ze względu na niezbyt dużą goryczkę. Osobiście lubię więcej goryczy, ale moim zdaniem goryczka wystarczająca, może zbyt mała jak na ten styl piwa. Ale zaznaczam to może być tylko moje zboczenie Piwko bez zarzutów. Coffee Milk Stout od Yonass Lekki syk po otwarciu butelki, od początku mi zaleciało octem, aromat ciężko wyczuć kawowo-palony. Piana ładna, drobnopęcherzykowa, beżowa. schodzi po 30 sek, bez lejsingu. Piwo o barwie ciemnobrązowej do czarnej, przy pianie przechodzi w ładny brąz. Niestety co do smaku, tak jak myślałem przy otwieraniu. Piwo zakaziło się kwaśne w smaku, apteka. Stopień nagazowania dosyć mały. Czuć goryczkę, ale niestety wszystko przyćmiewa apteczny smak i pozostający długo utrzymujący się kwaśny posmak. Zero posmaku laktozy (pewnie bakterie zjadły) i kawy. Tylko goryczka z palonych słodów plus apteka. Niestety piwo do wylania Zaznaczam, że ekspetem nie jestem. Dziękuje za możliwość spróbowania piwek tauruss, dpiast i Yonass 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Cieszę się że smakowało. Dzięki za recenzję :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka majkelina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Cześć. Byłem dziś w depozycie.Zabrałem :Ris i double AIPA od alisonZostawiłem:Oatmeal Stout i English IPANiestety na śmierć zapomniałem opisać tych piw i są gołe butelki opisane tylko na kapsach jako OS i EIPA, więc opiszę je tutaj jakby ktoś chciał brać Oatmeal Stout 14 blg 30 IBU - na wstępie mówię, że niestety marna piana Zasyp: Pilzneński, monachijski, płatki owsiane, Carafa I, Carafa II, jęczmień palonyChmiele: IungaDrożdże: FM13 Irlandzkie ciemnościEnglish IPA 14,5 blg 50 ibuZasyp: Pale Ale, pszeniczny, karmelowy czerwony, płatki owsianeChmiele: Target, FugglesDrożdże: FM13 Irlandzkie ciemnościAktualny stan depozytu:- Double AIPA (Alison)- American Wit(dpiast)- 2x Apa(hopbangers)- 2x Black IPA (majkelina/SoBREW?)- Apa Single Hop Cascade(tauruss)- Owsiany Stout (Skajo)- English IPA (Skajo)- Prawdziwa pszenica (dpiast) RIS Oko Moskwy (Alison) PS. Kiedy warzony i butelkowany ? Edytowane 28 Lutego 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Jutro jak nie zapomnę to się wybiorę do depozytu. Ktoś kojarzy co tam stoi najdłużej? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Moja Prawdziwa Pszenica stoi dość długo ale jakoś od dwóch aktualizacji stanu depozytu zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach. Sprawdź proszę przy okazji. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yonass Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Coffee Milk Stout od Yonass stout.jpg Lekki syk po otwarciu butelki, od początku mi zaleciało octem, aromat ciężko wyczuć kawowo-palony. Piana ładna, drobnopęcherzykowa, beżowa. schodzi po 30 sek, bez lejsingu. Piwo o barwie ciemnobrązowej do czarnej, przy pianie przechodzi w ładny brąz. Niestety co do smaku, tak jak myślałem przy otwieraniu. Piwo zakaziło się kwaśne w smaku, apteka. Stopień nagazowania dosyć mały. Czuć goryczkę, ale niestety wszystko przyćmiewa apteczny smak i pozostający długo utrzymujący się kwaśny posmak. Zero posmaku laktozy (pewnie bakterie zjadły) i kawy. Tylko goryczka z palonych słodów plus apteka. Niestety piwo do wylania Zaznaczam, że ekspetem nie jestem. Dziękuje za możliwość spróbowania piwek Uuu, wielka szkoda ale niestety może się zdarzyć każdemu. Nie mniej dzięki wielkie za recenzję, jest nad czym pracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Była tam ta pszenica, zapomniałem dopisać zaraz edytuję post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alison Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Moja Prawdziwa Pszenica stoi dość długo ale jakoś od dwóch aktualizacji stanu depozytu zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach. Sprawdź proszę przy okazji. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka tak, masz racje. Jest dostępna prawdziwa pszenica, gdzieś mi musiała uciec fotka czyli poprawka aktualnego stanu: Aktualny stan depozytu: - Double AIPA (Alison) - American Wit(dpiast) - 2x Apa(hopbangers) - 2x Black IPA (majkelina/SoBREW?) - Apa Single Hop Cascade(tauruss) - Owsiany Stout (Skajo) - English IPA (Skajo) - Prawdziwa pszenica(dpiast) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Dzięki za info. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Dzięki za info. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Co to właściwie jest ta prawdziwa pszenica? Weizen? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Dzięki za info. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Co to właściwie jest ta prawdziwa pszenica? Weizen? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Obstawiam, że coś takiego. http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/717-prawdziwe-pszeniczne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki za info. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Co to właściwie jest ta prawdziwa pszenica? Weizen? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Obstawiam, że coś takiego. http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/717-prawdziwe-pszeniczne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Dokładnie tak. Lekka, smaczna, orzeźwiająca. Jestem z niej dość zadowolony. Choć nie wiem czego się spodziewać po takim czasie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Lutego 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alison Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 -Staut Owsiany(grisza): Piana: sporo piany przy nalewaniu, średnie i duże pęcherze, dość szybko schodzą do cieniutkiej warstwy. Aromat: pierwszy niuch z butelki i...: oj, kwaśne i palone. Ze szklanki delikatnie wychodzi czekolada i ciemny chleb. Nagazowanie: przy nalewaniu miałem wrażenie, że sporo gazu. Jednak po chwili czuć, że gazu jest tyle ile powinno być - nie szczypie, ale delikatnie czuć. Kolor: Okrtunie ciemny, lepiej niż mój RIS pod światło w 3mm warstwie widać brązowy kolor i pływające czarne drobinki Smak: Kwaśno i palono. Smak zostaje w ustach długo po wypiciu. Trochę za mocno jak dla mnie. Ogólnie: nie mój, popielniczkowy klimat, ale zdaje sobie sprawę, że może komuś smakować. Tutaj też mam pytanie: słody palone dawałeś na cały czas zacierania czy dodawałeś pod koniec? ile tego było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Zgodnie z zapowiedzią byłem w depozycie. Pobrałem black ipe, prawdziwe pszenicę i owsiany stout. Zostawiłem 2x saison i czekoladowy stout Aktualny stan depozytu: - Double AIPA (Alison) - American Wit(dpiast) - 2x Apa(hopbangers) - Black IPA (majkelina/SoBREW?) - Apa Single Hop Cascade(tauruss) - 2x Saison (tauruss) - English IPA (Skajo) - stout czekoladowy (tauruss) Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczu Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Tea Pale Ale 11,5blg (Grisza) Po odkapslowaniu nie czuc specjalnie za wiele(piwo ma juz 2 miesiace) jakby troszke taki drozdzowy aromat, pojawil sie gushing ale piwo nie wyszlo z butelki, dosyc spore wysycenie, obfita piana raczej drobnopecherzykowa, fajna jasnożółta barwa, w smaku jest bardzo fajnie, czuc faktycznie herbate, troche takiej tanicznosci od herbaty ale czuc tez chmiel, piwo pije sie lekko, jest orzezwiajace i baardzo pijalne(przy okazji moze okazac sie zdradliwe:)). Uwazam ze to bardzo udane piwo i ciekawa interpretacja stylu:) i dziekuje bardzo za mozliwosc degustacji:). Grisza 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Ogólnie: nie mój, popielniczkowy klimat, ale zdaje sobie sprawę, że może komuś smakować. Tutaj też mam pytanie: słody palone dawałeś na cały czas zacierania czy dodawałeś pod koniec? ile tego było? Cały zasyp dawałem od początku. A zasyp to: pilzneński 3,5kg czekoladowy 1 kg płatki owsiane opiekane 0,8 kg black 0,3 kg carapils 0,3 kg generalnie opinie są że jest mało palony jak na stout i z zaskakującą kwaskowością :-) dzięki za recenzję Tea Pale Ale 11,5blg (Grisza) Po odkapslowaniu nie czuc specjalnie za wiele(piwo ma juz 2 miesiace) jakby troszke taki drozdzowy aromat, pojawil sie gushing ale piwo nie wyszlo z butelki, dosyc spore wysycenie, obfita piana raczej drobnopecherzykowa, fajna jasnożółta barwa, w smaku jest bardzo fajnie, czuc faktycznie herbate, troche takiej tanicznosci od herbaty ale czuc tez chmiel, piwo pije sie lekko, jest orzezwiajace i baardzo pijalne(przy okazji moze okazac sie zdradliwe:)). Uwazam ze to bardzo udane piwo i ciekawa interpretacja stylu:) i dziekuje bardzo za mozliwosc degustacji:). Dzięki za opinię. Piwo faktycznie sesyjne bo ekstrakt to chyba 11,5 tylko i można je pić cały wieczór a później "mówić językami" ;-) używałem do tego piwa herbaty zielonej Korean Jeju OP jako wywar do gotowania i jako liście do chłodzenia i na cichą. alison 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alison Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Cały zasyp dawałem od początku. A zasyp to: pilzneński 3,5kg czekoladowy 1 kg płatki owsiane opiekane 0,8 kg black 0,3 kg carapils 0,3 kg generalnie opinie są że jest mało palony jak na stout i z zaskakującą kwaskowością :-) dzięki za recenzję Dzięki za informacje może się nie znam ale >20% palonych(nie licząc opiekanych płatków) od początku zacierania to sporo. Masz jeszcze jeden wolny do wrzucenia w depozyt? Absolutnie nie próbuje krytykować, chce się czegoś nauczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Absolutnie nie próbuje krytykować, chce się czegoś nauczyć Po to się tutaj wymieniamy wrażeniami i recepturami żeby się czegoś dowiedzieć :-) niestety właśnie piję ostatnie piwo z tej warki alison 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Prawdziwa pszenica - dpiast Po otwarciu mocny syk. Od razu rzuca się w oczy mocne nagazowanie, jakby szampan. Po przelaniu do szkła piana schodzi błyskawicznie z sykiem, a wewnątrz widać duża ilość bąbelki. Po chwili zostaje delikatna koronka, która znika do zera po 2 minutach. Aromat słodowy, pszeniczny. Do tego trochę przyprawo-kwiatowego. Aromat z drożdży raczej nie wyczuwalny. W wyglądzie bardzo lagerowate, jasne i klarowne. Podejrzewam że sklarowalo się solidnie w depozycie, bo trochę poleżało. W smaku delikatna goryczka. Piwo bardzo lekkie i orzeźwiające, bez nachalnych aromatów. Chciałbym mieć je przy sobie kiedy przyjdą upały. Jedynie do czego się można doczepic to ten brak piany. Jakie były drożdże użyte? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka dpiast 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Cały zasyp dawałem od początku. A zasyp to: pilzneński 3,5kg czekoladowy 1 kg płatki owsiane opiekane 0,8 kg black 0,3 kg carapils 0,3 kg generalnie opinie są że jest mało palony jak na stout i z zaskakującą kwaskowością :-) dzięki za recenzję Dzięki za informacje może się nie znam ale >20% palonych(nie licząc opiekanych płatków) od początku zacierania to sporo. Masz jeszcze jeden wolny do wrzucenia w depozyt? Absolutnie nie próbuje krytykować, chce się czegoś nauczyć Jak Ci bardzo zależy to jedna butelka jest u mnie, mogę wymienić na coś innego Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Do Prawdziwej Pszenicy użyłem drożdży Mauribrew Weiss. Piwo sklarowało mi się już w domu w butelkach po nie za długim czasie od nagazowania. Piłeś wraz z zabełtanym osadem czy takie klarowne bez osadu z dna butelki? Dziękuję za opinie. Faktycznie na lato było idealne. Ciekawe czy teraz też mi się uda zrobić podobne. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Generalnie bez osadu Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 To jest pszenica, więc raczej z osadem ja ją piłem. Próbowałem ją też bez osadu ale wraz z nim jest smaczniejsza. Wychodzi więcej smaku banana oraz jest bardziej aksamitna na języku. Jeszcze raz dzięki za recenzje. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 To jest pszenica, więc raczej z osadem ja ją piłem. Próbowałem ją też bez osadu ale wraz z nim jest smaczniejsza. Wychodzi więcej smaku banana oraz jest bardziej aksamitna na języku. Jeszcze raz dzięki za recenzje. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka To że hefe weizen turla się przed piciem to wiem, tutaj do końca nie widziałem co to za styl więc piłem tak jak każde inne. W sumie to nie pomysłem żeby go wybełtac, szczególnie że chyba mocno zbity był już osad bo nawet mimo podróży w plecaku przez całe miasto piwo się nie zmąciło. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się