TeDy_beer Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Generalnie są to dość pyliste drożdże, także trzeba sporo cierpliwości, aby w fermentorze się zrobilo przeźroczyście. Kristall weizena nigdy nie robiłem, natomiast po około tygodniu w butelkach ładnie się klaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 nie no pszenica mętna jak najbardziej ale do tego wystarczy 0,3cm osadu a jak ja od strzała mam 1cm to jak sobie reszta doleci w dół to sie 1,2cm zrobi a to już jest za dużo, pewnie jak postoi w wiadrze jeszcze kilka dni to sie osadzi wiecej tylko nie chciałbym za długo trzymać żeby się nie popsuło cosik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Jak to faktycznie jest z charakterystyką tych drożdży? przeglądając zestawy i receptury pszeniczniaków spotyka się je w 4/5 przypadków. Znalazłem mnóstwo porozrzucanych informacji o tych drożdżach, ale często bardzo sprzecznych. Do jakich pszenicznych piw one faktycznie będą trafione? Mógłby ktoś, kto miał na nich sporą powtarzalność usystematyzować mi/nam wiedzę o nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Do niemieckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Czy aromaty bananowe/goździkowe powinny być wyczuwalne już na etapie burzliwej? Czy później ewentualnie powstają? Piana w tych drożdżach znika po zakończonej fermentacji czy zostaje jak np. na US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Teoretycznie powinny te aromaty tam się pojawiać, tylko takie wąchanie piwa, gdzie są jeszcze cukry do przefermentowania i masa produktów pośrednich trochę mija się z celem. Mogą być, ale przykryte przez coś innego, co potem zniknie. Pomijam już temat grzebania w fermentującym piwie i pobierania z niego próbki. Nigdy mi piana nie została na US-05 tak na marginesie. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Jak długo pracują te drożdże? W tej chwili mija 25 dzień, a po wyrównaniu poziomu wody w rurce widać, że wiadrze powstaje nadciśnienie (choć z dnia na dzień coraz wolniej). Z ekstraktu początkowego 12° zeszło w 21 dni do 2,5°. Trzymane 14 dni w temp. ok. 17-18°C, później w 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 W tej chwili mija 25 dzień Wow, niezły wynik, jak na weizena . U mnie z reguły po tygodniu jest po robocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Staram się nie spieszyć, tym bardziej, że lubię nagazować piwo, a wolę nie mieć granatów. Jednak ponad trzy tygodnie to już trochę długo, a w planach kolejne piwo i muszę zwolnić wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) Staram się nie spieszyć, tym bardziej, że lubię nagazować piwo, a wolę nie mieć granatów. Jednak ponad trzy tygodnie to już trochę długo, a w planach kolejne piwo i muszę zwolnić wiadro. Pewnie można by strzelać standardową formułkę, jeśli BLG nie uległo zmianie przez ostatnie 2-3 dni ... myślę, że nie uległo i już nie ulegnie, po takim czasie fermentacji. Te drożdże pracuję sprawnie i szybko, jak wspomniałem, ja po tygodniu butelkuję. Edytowane 19 Października 2016 przez santa MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) OK, dzięki za odpowiedź, więc dzisiaj albo jutro zabutelkuję. Trochę się obawiałem robić to za szybko, bo z tego co tutaj czytam te drożdże potrafią nisko zejść, a ja zacierałem dość wytrawnie plus dodałem ekstrakt pszeniczny WES. EDIT: Faktycznie, po pięciu dniach pomiar taki sam, czyli niepotrzebnie przedłużyłem fermentację. Edytowane 20 Października 2016 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smutny Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Czy jest gdzieś na forum miejsce, gdzie są podane różne charakterystyki różnych drożdży - najlepsza byłaby tabelka, z której można by się dowiedzieć o zakresie temperatur dla różnych drożdży. Szukam jakichś, dla których jak najniższa temperatura byłaby optymalna (górna fermentacja), ale niczego takiego nie mogę znaleźć, ani tu, ani nigdzie indziej. Jedynie pozostaje sprawdzanie każdych drożdży w sklepach, ale to droga okrężna. Ktoś co wie? Może było tylko nie mogę znaleźć. A nie chcę zakładać wątku, żeby nie zaśmiecać. Dlaczego. W mojej piwnicy jest jeszcze temperatura 14 C. to nie jest źle np. dla S-04. Ale niedługo będzie 12 C. Wchodzę w temperatury dla dolniaków, ale może są drożdże górnej fermentacji, które pracują efektywnie w niskich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Czy jest gdzieś na forum miejsce, gdzie są podane różne charakterystyki różnych drożdży pierwszy link z googla http://www.piwo.org/forum/31-charakterystyka-szczep%C3%B3w-dro%C5%BCd%C5%BCy/ Edytowane 14 Listopada 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smutny Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Czy jest gdzieś na forum miejsce, gdzie są podane różne charakterystyki różnych drożdży pierwszy link z googla http://www.piwo.org/forum/31-charakterystyka-szczep%C3%B3w-dro%C5%BCd%C5%BCy/ Dzięki należę do pokolenia, które umie wpisać frazę w google, ale i takiego, którego czyta pytanie do końca także thanks, but no thanks. Tam właśnie nie znajduję odpowiedzi, to jest to samo, co sprawdzanie w sklepie każdych drożdży po kolei, Ale może nie wyraziłem się od początku precyzyjnie. Dzięki za wskazanie wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Przepraszam, że nie napisałem w poprzednim wpisie iż nie ma takowej tabeli na tym forum i tym samy nie w pełni odpowiedziałem na Twoje pytanie ale: - wskazany wątek jest chyba jednak lepszym niż szukanie po stronach sklepów internetowych - jak już się naszukasz to możesz opracować taką tabelę i ją potomnym (i nie tylko) tu na forum opublikować. Przy okazji, ja należę do pokolenia, któremu nie dziwne, że ktoś wpisuje nie taką jak trzeba frazę w wyszukiwarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 OT może są drożdże górnej fermentacji, które pracują efektywnie w niskich temperaturach? Mi polecono Nottinghamy które pracują nawet w 12°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Mi polecono Nottinghamy które pracują nawet w 12°C. Podobnie S-04. @@Smutny, - jak już się naszukasz to możesz opracować taką tabelę i ją potomnym (i nie tylko) tu na forum opublikować. +1 Edytowane 15 Listopada 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 +1 Czy jest gdzieś na forum miejsce, gdzie są podane różne charakterystyki różnych drożdży pierwszy link z googla http://www.piwo.org/forum/31-charakterystyka-szczep%C3%B3w-dro%C5%BCd%C5%BCy/ Dzięki należę do pokolenia, które umie wpisać frazę w google, ale i takiego, którego czyta pytanie do końca także thanks, but no thanks. Tam właśnie nie znajduję odpowiedzi, to jest to samo, co sprawdzanie w sklepie każdych drożdży po kolei, Ale może nie wyraziłem się od początku precyzyjnie. Dzięki za wskazanie wątku. czy o to wam chodzi ? wygooglałem, podobna tabela jest też dla szczepów z WLP, dorobienie takiej dla suchych i FM to chyba niezbyt tytaniczna praca - nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smutny Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Dzięki, poszukam i jak znajdę chwilę, to opublikuję ku chwale ojczyzny. Z tego, co czytam jednak wielu ma problem z warunkami w jakich fermentuje, zmiennością temperatur etc... więc to się może przydać. Co do tabeli powyżej: nie do końca, ale też fajne - jak już się naszukasz to możesz opracować taką tabelę i ją potomnym (i nie tylko) tu na forum opublikować. Edytowane 15 Listopada 2016 przez Smutny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) a czego Ci brakuje w powyższej tabelce? tu rzeczona tabelka dla drożdży z WLP Edytowane 15 Listopada 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Mam bazę .xls ale nie mam teraz głowy żeby ogarnąć sensowny wykres - dam znać w czasie edit 17.11: zrobiłem łącznie trzy. Jak na nie patrzę, to myślę, że są bez sensu Zdziwiły mnie przedziały podawane przez Mangrove - bardzo wysoko się zaczynają i te podawane przez Fermentis - są dość szerokie i silnie różnią się zakresy od zakresów optymalnych. Szukam Danstarów ale w specyfikacjach na stronie producenta nie mogę znaleźć. Edytowane 17 Listopada 2016 przez zasada ASadam i Marcin_K 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistapiwa Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Czy ktoś ma jakieś porady jak poprowadzić fermentacje Roggenbiera na drożdżach WB - 06? Z wiedzy jaką mam planuję zadać drożdże i zacząć fermentację w ok 15°C przez 2 dni (aby drożdże dały goździk) potem podnieść do 21°C dla aromatu bananów. Pytanie czy temperaturę podnosić stopniowo czy od razu przeskok o 5-6°C? Co do zacierania to z tego co wnioskuję należy zatrzeć na słodko (myślałem ok 10min w 62°C-> 50min w 72°C -> mashout). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Dołączam do pytania kolegi powyżej. I pytanie dodatkowe: Skoro producent podaje "poniżej 21 stopni da goździka, powyżej 22 dla banana" to czy nie najwłaściwsze byłoby trzymanie fermentacji cały czas w zakresie 21-22 dla pełnego balansu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Temperature zawsze należy podnosić stopniowo 1st. C na 12/24 godziny, zatem należy to uwzględnić przy planowaniu fermentacji. 19-20 to optymalne temperatury dla uzyskania banana 21< to już guma balonowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Czy pod koniec burzliwej fermentacji te drożdże opadają i powierzchnia piwa się oczyszcza, czy zostają jakieś pozostałości kożucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się