BuDeX Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Jak głęboko odfermentowały Ci 6 zbóż? U mnie zeszły z 13 do 5 przez 7 dni..po kolejnych 7 dniach dalej rowniotko 5 blg..i troche mam obawy czy butelkowac..podbilem temperature..kolysalem..i nic cukru dosypywac nie chce bo piwo wyjdzie za ciezkie..jesli w ogole to pobudziloby te leniuchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 mnie z 13,7 zeszło do 4,5 12dni burzliwa ,15 dni cichej-bez zmian,ale zacierałem 10minut 63-64 i 60 minut 73-74-jak Ty zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Niezwykle szybkie drożdże, piwo w stylu "ale" przefermentowało mi 23 litrową brzeczkę z 13 do 3 blg w 3 dni, w temperaturze 21-22. Piwko dostało fajnego posmaku korzennego, zapach również przyjemny. Dodawana była 1 saszetka 11,5g poddawana rehydracji. Edytowane 15 Października 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 wreszcie odnalazlem notatki z T-58 jak narazie mialem do czynienia dwukrotnie i przedstawia sie to tak: Przy Wicie zeszly z Blg 10,5 do 2,5 zacieranie 62st - 50', 72st - 20min Przy zestawie 6 zbóż zeszły z 13 do 5, zacieranie przeprowadzone identycznie jak przy Witbierze. Ogolnie rzecz biorac w zasadzie niemal wszystkie moje piwka maja roznice gestosci rowna 8..zaprogramowane czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 W sobotę o 22:00 zadałem T-58 do Witbiera (11,5 st. Blg) w temp 20 st., w niedzielę ok 9 usłyszałem pierwsze bulkanie. Ok 12 waliło z rurki jak z armaty. W poniedziałek godz 16 - opadła piana, koniec bulkania. Zmierzono Blg - 5st. Lekka pianka na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Zadałem gęstwę po saisonie do piwka o blg11.7 w temp. 22°C rosnącą do 24°C zeżarły do 4 Blg w 20 godzin... WOW!!! Mam nadzieję że nie będzie śmierdziało to piwo. arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Dałeś całą gęstwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Gęstwy było relatywnie mało. Na dodatek była dość rzadka. Dałem całą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSS Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Używałem tych drożdży dwukrotnie na identycznych zasypach i analogicznym sposobie zacierania. ( Belgian Red Beer, gotowy zestaw słodów). Za pierwszym razem w przedziale fermentacji 22-24 C nie dały nic specjalnego. Za drugim razem w przedziale 25-26 C dały bardzo wyraźny smak owocowy, w zapachu czuć banany. Nastawy 20l 15 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzdzc Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Właśnie robię na tych drożdżach piwo świąteczne (16 BLG) i zaskakuje mnie ich długa praca. Uwodniłem drożdże (2 saszetki) na warkę 22 litry 10 dni temu a one dalej fermentują - rurka zasuwa jak opętana, po otworzeniu wiadra piwko pokryte pianą a w smaku czuć zdecydowanie, że fermentacja jeszcze w toku. Wczoraj sprawdzałem i po 9 dniach zeszło z 16 do 5 BLG. To możliwe, że dodając 2 saszetki tak bardzo przedłużyła się fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Dziwne, gdyż u mnie T-58 z jednej saszetki poradziły sobie z pumpkin ale w 3 dni. Z 17 blg do 3 zeszło w tym czasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Właśnie robię na tych drożdżach piwo świąteczne (16 BLG) i zaskakuje mnie ich długa praca. Uwodniłem drożdże (2 saszetki) na warkę 22 litry 10 dni temu a one dalej fermentują - rurka zasuwa jak opętana, po otworzeniu wiadra piwko pokryte pianą a w smaku czuć zdecydowanie, że fermentacja jeszcze w toku. Wczoraj sprawdzałem i po 9 dniach zeszło z 16 do 5 BLG. To możliwe, że dodając 2 saszetki tak bardzo przedłużyła się fermentacja? U mnie dokładnie tak samo w 10 dni zeszły z 16 Blg do 5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Moje świąteczne stało w sumie 58 dni i zeszło z 20° do 5°Blg. Sama burzliwa trwała 17 dni i zakończyła się na 5°Blg, podczas cichej zeszło może jeszcze o pół stopnia. Bardzo długo się nagazowywuje, stoi już od dziewięciu dni w tem. 23°C, a PET kontrolny zaczyna się dopiero robić twardy. Nie wiem czy to zasługa tych drożdży, ale aromat podczas butelkowania był bardzo miły, kojarzący się wybitnie ze świętami - ciężki aromat korzenny i przyprawowy. Edytowane 29 Października 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Moje świąteczne stało w sumie 58 dni Po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Bo czasu nie miałem, żeby z nim coś zrobić Prawie trzy tygodnie stało w "lagerowni" Edytowane 29 Października 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dwa razy robiłem na nich piwo i z 18-19 po 4 tygodniach fermentacji zeszło w okolice 5. Czas pracy chyba będzie zależał od temperatury. Pierwsze fermentowane w środku lata rzeczywiście skończyło fermentować dość szybko. Drugie robiłem już w styropianie w około 18°C i szło to znacznie wolnej. Jeszcze w 3 tygodniu fermentacji Blg nieco spadało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 A mnie te dorożdże jakoś nie podchodzą. Drugie piwo na nich robie i drugie śmierdzi drożdżami po standardowych 7 dniach fermentacji. Normalnie jakby na piekarniczych było zrobione. Stoi teraz na cichej, może coś się poprawi i ten zapach uleci. Oczywiście o klarowaniu nie ma mowy. Te dorożdże nawet po 4 tygodniach nadal dają mętne piwo. Beznadzieja. W porównaniu do US-05 nie ma o czym mówić. Też macie takie doświadczenia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Koledzy, jakie macie doświadczenia z tymi drożdżami w dolnym zakresie temperatur? Nastawiłem wczoraj 7 zbóż (no prawie 7, bo orkisz był w postaci otrębów, co, jak później doczytałem, na niewiele mi się przydało - człowiek się ciągle uczy ). Zadałem drożdże i wyniosłem fermentor do piwnicy, gdzie mam w tej chwili temperaturę 16C. Używam ich po raz pierwszy i zastanawiam się jaki wpływ na przebieg fermentacji i efekt końcowy będzie miała tak niska temperatura. korek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 czytam że wielu osobom drożdże dały ładne aromaty... robiłem na nich saisona i w temp. ok 22 C i wyszły nie tyle aromaty korzenne ile okropne fenole w typie rozpuszczalnika. Wszak to miały być drożdże do saisona, więc temp. odpowiednia. Piwo stoi parę miesięcy, smak się nie zmienia, tzn. rozpuszczalnik jak był tak jest, więc raczej wykluczam infekcję, bo by się raczej rozwinęła w czasie. Także przyczyna moim zdaniem w drożdżach. Nie wiem do czego się nadają takie aromaty, saison pachnie inaczej, w świątecznym rozpuszczalnik też by przeszkadzał. Saisona polecam robić na płynnych, a z T58 zakończyłem przygodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 czytam że wielu osobom drożdże dały ładne aromaty... robiłem na nich saisona i w temp. ok 22 C i wyszły nie tyle aromaty korzenne ile okropne fenole w typie rozpuszczalnika. Wszak to miały być drożdże do saisona, więc temp. odpowiednia. Piwo stoi parę miesięcy, smak się nie zmienia, tzn. rozpuszczalnik jak był tak jest, więc raczej wykluczam infekcję, bo by się raczej rozwinęła w czasie. Także przyczyna moim zdaniem w drożdżach. Nie wiem do czego się nadają takie aromaty, saison pachnie inaczej, w świątecznym rozpuszczalnik też by przeszkadzał. Saisona polecam robić na płynnych, a z T58 zakończyłem przygodę. Wreszcie ktoś miał podobnie jak ja. Nie wiem czy to był rozpuszczalnik,ale też mi się nie podobał. Z czasem w butelkach trochę osłabł,ale nadal służy za piwo "o 4 rano jak zabraknie" Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Na paczce napisane jest, że temperatura fermentacji 12-25°C, idealna 15-20°C. To nie Wyeast 3724 Saison Ale, że fermentują w temp. 21-35° C. Mając niewielkie doświadczenie mogę się mylić, ale skoro producent zaleca 15-20°C to tego będę się trzymał. Planuję saisona za 2 tyg i będzie on fermentował w 18-19°C i zobaczę, czy wyjdzie rozpuszczalnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 niedoczytałem na opakowaniu, przyjąłem że skoro drożdże polecane do saisona, to temperatura też powinna być taka w jakiej saisona się zwyczajowo robi daj znać co wyszło, masz spore szanse, że nie będzie, bo rozpuszczalnik w piwie to zazwyczaj wada zbyt wysokiej temperatury fermentacji na nieodpowiednich do tego drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Będę robił na nich Dubbla / Trippla . Czy jeśli temp. w piwnicy będzie na poziomie 13 - 14 st.C to mogę w niej fermentować ? ( zakładając + 2 - 3 st.C więcej w fermentorze wejdę w temp. zalecaną dla tych drożdży . Może wtedy uniknę rozpuszczalnika ?? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Unikniesz, ale czy uzyskasz profil smakowy charakterystyczny dla Dubla to byłbym sceptyczny. Edytowane 26 Lutego 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 przemyśl to Będę robił na nich Dubbla / Trippla przemyśl to jeszcze, po doświadczeniach z nimi, ja bym raczej poszukał raczej gęstwy któregoś ze szczepów typowo belgijskich, ardenów czy trappist high gravity, może ktoś ma do oddania (ja będę mógł się podzielić za jakieś 2 tyg) a z drugiej strony byłby to eksperyment, może byloby dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się