Gawron Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 2 minuty temu, Rafał Aksamit napisał: kupie starter Masz na myśli zestaw surowców? 5 minut temu, Rafał Aksamit napisał: proces zacieru robię jak w instrukcji Czyli jak? Obejrzyj to. Chłopaki punktują wszystkie błędy w czasie zacierania i filtracji. 8 minut temu, Rafał Aksamit napisał: Może jakieś sugestie Częstą przyczyną jest kanalikowanie w słodzie, czyli sytuacja gdy woda znajdzie sobie ujście gdzieś bokiem i leci ciurkiem zamiast powoli wypłukiwać cukry. Polecam ci delikatne mieszanie górnej warstwy złoża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Aksamit Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Tak chodziło mi o zestaw surowców, w nich jest zawsze dodawana instrukcja i zacier zależności od gatunku piwa robię 2,3 lub 4 etapowo podnosząc temperaturę, na koniec sprawdzam jeszcze dla pewności wszystko próbą jodowa, Ok dzięki za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Aksamit Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Wysładzam to z wiadra gdzie jest zamontowany wężyk z oplotu dla lepszej filtracji zastanawiam się czy to dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 1 minutę temu, Rafał Aksamit napisał: Wysładzam to z wiadra gdzie jest zamontowany wężyk z oplotu dla lepszej filtracji zastanawiam się czy to dobry pomysł Sraczwężyk jest bardzo dobry do filtracji. Klasyka bym powiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) Bardzo proszę o podpowiedz, a propos wysładzania na raty. Wiki zaleca: "Spuszczamy filtrat do samego końca, następnie dolewamy wody (5-8L)". Mam pewne wątpliwości, bardzo proszę o rozwianie: 1. Faktycznie spuszczam cały filtrat do końca odkrywając młóto, a następnie dolewam pierwszą założoną partię wody do "suchego" młóta? 2. Mieszam, czekam na ułożenie, spuszczam całość i kolejna partia.? Czy zastosować jednak schemat gdzie nie odkrywam młóta? Jak robicie koledzy i koleżanki? Ma to jakieś znaczenie w ogóle? Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez Nomic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Dwie opcje. Albo spuszczasz całość, dolewasz wody i czekasz na ponowne ułożenie złoża, albo dolewasz partiami nie dopuszczając do odsłonięcia złoża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Najczęściej dolewam na bieżąco. Trwa to szybciej niż czekanie i kombinowanie. Czasami jednK jak to co spłynie braknie do wyznaczonego poziomu, a kolejna partia wody do wysladzania nie zdążyła jeszcze osiągnąć 75stopni to czasami wlewam na odsłonięte mloto. Nie zauważyłem przy tym problemów czy wad w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się