tenebri Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Robiłem piwko na drożdżach us-05. Podczas fermentacji burzliwej jak i cichej nie zauważyłem nic dziwnego, choć nie... pierwszy raz te drożdże opadły mi prawie całkiem na dno.... Butelkując piwko zapach był w miarę normalny nie zwiastowało to nic złego. Po 2 tygodniach po zabutelkowaniu otworzyłem buteleczkę 0,33l i się srogo zawiodłem. Wyczuwalny był w zapachu właśnie siarkowodór. Pierwszy raz coś takiego mam w piwie. Teraz po 3 tygodniach w butelce ten zapach nadal czuć, w smaku raczej poprawne piwo. Czy to zniknie? Skąd ta infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Powinno zniknąć. To nie infekcja tylko wynik dużego stresu drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Jeżeli podczas butelkowania tego zapachu nie było, to może być to infekcja, które rozwinęła się w butelkach - tzw szambo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Szambo to nie to samo co siarkowodór. Siarkowodór śmierdzi zgniłymi jajami a szambo szambem albo zapachem z rur kanalizacyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zapachy podobne, tak czy inaczej wygląda na infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Siarkowodor to niekoniecznie infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Siarkowodór to nie jest infekcja, zgadza się. Jednak Olo chodzi o to, że to tenebri, mógł nie odróżnić dwóch podobnych zapachów. Pytanie: Ten zapach się Twoim zdaniem pogarsza? Bo jeśli tak to raczej na pewno pomyliłeś ten zapach z szambem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Raczej się nie pogarsza, mi się ten zapach kojarzy właśnie z jajami. Ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 To, że zapachy te można pomylić to jedno, a to, że źrodłem siarkowodoru może również być infekcja, to drugie. Bardziej zastanawiające jest to, że zapach powstał już w butelkach - drożdże piwowarskie wytworzyłyby siarkowodór podczas fermentacji burzliwej, często podczas butelkowania już go nie czuć, bo zdąży się ulotnić. Zapach, o którym pisze tenebri powstał po zabutelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Dokładnie, też mi się wydaje, że to infekcja....szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 A wg mnie ten zapach ma szanse jeszcze zniknąć. Ja bym zostawił to piwo i spróbował po miesiącu, wtedy będzie wiadomo czy infekcja czy nie. Drożdże wydzielają siarkowodór kiedy są poddane dużemu stresowi (w winach tak się zdarza kiedy np. nie da się odpowiedniej ilości pożywki). Miałem cydr który w butelkach też na początku śmierdział. Skoro drożdże potrafią czasem wydzielać ten zapach przy fermentacji burzliwej, to co im może zabronić zrobić to samo przy refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 obyś miał racje... będę co jakiś czas otwierał po butelce i sprawdzał co się tam dzieje. Taki zapach to miałem przy fermentacji burzliwej na dolniakach, w butelkach pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 siarkowodór to najczęściej wina zmęczonych/zestresowanych drożdży. Jeśli to nie jest infekcja, to wada z czasem złagodnieje. 2-3 miesiące leżakowania powinny wystarczyć, żeby drożdże przetrawiły większość siarkowodoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Dokładnie, też mi się wydaje, że to infekcja....szkoda Te drożdże tak mają. Dwa piwa na nich zrobiłem i jesli za szybko piwowar sięgnie po piwo to odstraszają siarkowodorem jak skunks. Daj piwu poleżeć i będzie dobre i nie myśl nawet o infekcji bo ją przywołasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Te drożdże tak mają. Dwa piwa na nich zrobiłem i jesli za szybko piwowar sięgnie po piwo to odstraszają siarkowodorem jak skunks. Daj piwu poleżeć i będzie dobre i nie myśl nawet o infekcji bo ją przywołasz Z takimi osądami po dwóch warkach testowych bym się wstrzymał, tym bardziej, że akurat te drożdże siarki zbyt często nie produkują Jedyne drożdże, które "tak mają" i dają takie "aromaty", to Wyeast Witbier. Jak napisali poprzednicy, ja również obstawiam, że nadmierny stres drożdży to spowodował i jest szansa (duża), że zniknie z czasem. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) No, ale jak. Podczas burzliwej gdy jest największy stres, wszystko dzieje się intensywnie nie produkowały H2S, a podczas refermentacji gdy jest już spokojnie i powoli to nagle produkują. Poza tym czy z mniej niż 1 blg (tyle jest do refermentacji dawane) drożdże wydzielą tyle produktów ubocznych, że będzie to intensywnie wyczuwalne? Słaba teoria. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Z takimi osądami po dwóch warkach testowych bym się wstrzymał, tym bardziej, że akurat te drożdże siarki zbyt często nie produkują Jedyne drożdże, które "tak mają" i dają takie "aromaty", to Wyeast Witbier. Jak napisali poprzednicy, ja również obstawiam, że nadmierny stres drożdży to spowodował i jest szansa (duża), że zniknie z czasem. Piszę to na podstawie tego co doświadczeni piwowarzy mi na zapach siarkowodoru mówili a nie na podstawie własnego mizernego doświadczenia Ale dwie warki pod rząd zalatujące siarką tydzien-dwa po butelkowaniu chyba też mówią ze to nie przypadek kolego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Podtrzymuje swoje stanowisko, że to raczej "błąd w sztuce" (czyli nadmierne stresowanie drożdży) niż ich specyfika US-05 stosowałem przy kilkunastu warkach (a więcej niż drugie tyle testowałem w postaci piw otrzymanych od innych świętokrzyskich piwowarów) i siarkowodoru w żadnej nie było To jest tylko moje zdanie i moje doświadczenia, można się z nim zgadzać lub nie. Napisałem to tylko po to, żeby zbyt szybko nie skreślać tych, moim zdaniem bardzo dobrych drożdży Edytowane 14 Czerwca 2013 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Z takimi osądami po dwóch warkach testowych bym się wstrzymał, tym bardziej, że akurat te drożdże siarki zbyt często nie produkują Jedyne drożdże, które "tak mają" i dają takie "aromaty", to Wyeast Witbier. Jak napisali poprzednicy, ja również obstawiam, że nadmierny stres drożdży to spowodował i jest szansa (duża), że zniknie z czasem. Piszę to na podstawie tego co doświadczeni piwowarzy mi na zapach siarkowodoru mówili a nie na podstawie własnego mizernego doświadczenia Ale dwie warki pod rząd zalatujące siarką tydzien-dwa po butelkowaniu chyba też mówią ze to nie przypadek kolego? Dwie warki to żadna próba, nie świadczy to szczerze mówiąc o niczym. Dałbym piwku poleżeć i sprawdziłbym za jakiś czas czy mu się poprawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Te drożdże tak mają. Normalnie te drożdże tak nie mają. kolomar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) jakie surowce były użyte do piwa? us 05 są łatwe w użyciu, gęstwa jest ok z nich. w moich piwach nie było siarki a us 05 używałem dwa razy a potem gęstwa z nich. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) kolomar pił lub jeszcze nie wiśniowe ode mnie, było na gęstwie us-o5, ja 2 razy tych us używałem, (woda przegotowana 20st i drożdże, 30 minut i plum do brzeczki z pianą), z drugiego razu zostawiłem gęstwę i była ok, wiśniowe 15blg wypracowała, potem dwa razy jeszcze użyłem i tyle. Syfu siary nie było na szczęście. Wina jest czegoś innego, napisz jakie składniki użyłeś. Dodam,że jedno ze względu na źle dobrany słód (0.5kg a powinno być 0.25max) na 'Danstar Nottingham' się skwasiło trochę ale pęcherz sobie poradził . Do następnej warki użyję us 05 i jak będzie ok to zostawię gęstwę. dodam, że tego stota warzyłem http://piwodziej.pl/...Eko-16,5Blg/499 i miał 20blg, było mniam, mniam. W zimę powtórka pozdro. Jedno pytanie. Ty jesteś Polakiem? Serio pytam. Bo pięć razy czytałem Twój post i połowy nie jestem w stanie zrozumieć. Najpierw się wkurzyłem, bo -Po cholerę coś pisać, jeśli nikt nie będzie chciał tego czytać? Jednak po chwili naszła mnie refleksja -Spokojnie chłopie, przecież może to być obcokrajowiec, emigrant, który w Polsce mieszka od kilku lat zaledwie. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Edytowane 26 Czerwca 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Jedno pytanie. Ty jesteś Polakiem? Serio pytam. Bo pięć razy czytałem Twój post i połowy nie jestem w stanie zrozumieć. Najpierw się wkurzyłem, bo -Po cholerę coś pisać, jeśli nikt nie będzie chciał tego czytać? Jednak po chwili naszła mnie refleksja -Spokojnie chłopie, przecież może to być obcokrajowiec, emigrant, który w Polsce mieszka od kilku lat zaledwie. GB... widzę, że nie rozumiesz. W takim razie przeczytaj teraz ten mój tekst, napisany w stylu, w jakim sam piszesz: jedno pytanie ty jesteś polakiem serio pytam bo pięć razy czytałem twój post i połowy nie jestem w stanie zrozumieć najpierw się wkurzyłem bo po cholerę coś pisać jeśli nikt nie będzie chciał tego czytać jednak po chwili naszła mnie refleksja spokojnie chłopie przecież może to być obcokrajowiec emigrant który w polsce mieszka od kilku lat zaledwie. Czujesz różnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Popieram Jacentego, ortografia, interpunkcja, tu nie chodzi o gramatyczny nazizm, ale o to, żeby tekst był chociaż trochę zrozumiały. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Slonx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się