Jacenty Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Posiadam lodówkę, gdzie temp 4-5 st C, czy w tych warunkach warto fermentować pilsa?? Kup czasowy wyłącznik prądu (ok 15zł) i metodą prób i błędów, dojdziesz do odpowiedniego ustawienia żeby uzyskać np 10 st. Od kilku lat w ten sposób mam lodówki podłączone, temperaturę trzymają bardzo długo, czasem wystarczy, że włączą się na 15 minut co trzy cztery godziny (zależy od temperatury zewnętrznej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Albo kup najprostszy sterownik w1209 za 20 zł na allegro albo 2$ z chin i ustaw sobie temperaturę jaką chcesz bez prób i błędów FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 O matko. Sterownik temperatury na Aliexpress kosztuje ok 3 USD. Działa wyśmienicie. Może warto zainwestować?:-) Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Posiadam lodówkę, gdzie temp 4-5 st C, czy w tych warunkach warto fermentować pilsa?? Kup czasowy wyłącznik prądu (ok 15zł) i metodą prób i błędów, dojdziesz do odpowiedniego ustawienia żeby uzyskać np 10 st. Od kilku lat w ten sposób mam lodówki podłączone, temperaturę trzymają bardzo długo, czasem wystarczy, że włączą się na 15 minut co trzy cztery godziny (zależy od temperatury zewnętrznej). Jest to rozwiązanie bardzo niestabilne. Nie polecam!!! Miałem kilka dni i wymieniłem na sterownik ze znanego serwisu aukcyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 http://m.aliexpress.com/item/32327176512.html?aff_click_id=a13863c2e3d547dfb05fdbad95443804-1459105794576-04652-iiYJyNrba&aff_platform=y za 3$ to prawie dwa będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 oo o to brzmi ciekawie , tylko wiecie to jest lodówka około 30 letnia...;-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 oo o to brzmi ciekawie , tylko wiecie to jest lodówka około 30 letnia...;-pSpokojnie da radę. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 No i? Sterownik za 20 zł a nie 100 a czy stara czy młoda, chłodzi podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Z mojego punktu widzenia chłodzi wyśmiebicie. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) http://m.aliexpress.com/item/32327176512.html?aff_click_id=a13863c2e3d547dfb05fdbad95443804-1459105794576-04652-iiYJyNrba&aff_platform=y za 3$ to prawie dwa będą Jesteś pewien? Na 12V? Co prawda w opisie jest niby podane, że output capacity: 10A, ale i tak miałbym wątpliwości Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Może 12V to napięcie zasilania układu? No bo jaka grzałka/chłodziarka chodzi na 12V? Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez dirk gently FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 oo o to brzmi ciekawie , tylko wiecie to jest lodówka około 30 letnia...;-p I bardzo dobrze, te są najlepsze. Moje są w podobnym wieku, stoją w nieogrzewanym garażu, podłączone do czasowego wyłącznika i wciąż działają wyśmienicie. Gdybyś nowoczesną w ten sposób potraktował, to już dawno by się zepsuła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 12v to zasilanie sterownika. Ten sterownik załącza przekaźnik który ma jak pisałeś ok 10 A wytrzymałości, wiec przy 230v około 2300W wytrzyma. tylko musisz mieć jakiś zasilacz 12 v żeby zasilić sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 oo o to brzmi ciekawie , tylko wiecie to jest lodówka około 30 letnia...;-p Moja to: Polar czp 200. Trochę jest po przejściach ale śmiga idealnie w celach PD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Dzięki Panowie za te wszystkie rady, wygląda na to, że moje plany co do uwarzenia porteru bałtyckiego i pilsa spełnią się :-) GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 To znowu ja..;D Weizen zabutelkowany. Gęstość końcowa to 4 blg. Pytanie czy nie za wysoka? No i zrobiłem głupotę mierząc blg wraz z rozmieszaną glukozą, to zmienia odczyt? Piwo fermentowało 3 tyg. Temp pomiaru blg 20 stopni C. Temp otoczenia 18 stopni C Drożdże WB06. Kolejne pytanie, w aromacie wyszedł ładny banan, a w smaku jest lekko kwaśne- ułoży się? Refermentacja wniesie coś do smaku oprócz nagazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Refermentacja (cukrem) zasadniczo nic smakowo nie powinna wnieść. Lekki kwasek w pszenicznym może występować a i z czasem może zaniknąć (choć nie musi...). To ja jeszcze zapytam - cała fermentacja przebiegała w 18C otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Glukoza do refermentacji oczywiście wpłynie na odczyt. Przy 100g na 20l masz ok. 0,5 blg więcej, a pewnie dałeś więcej. Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 A czy ktokolwiek pofatygował się przeczytać zapiski autora? " - Uprzedzając ewentualne pytania - nie, nie powinno się zastępować syropu kandyzowanego cukrem kandyzowanym w postaci stałej, ani tym bardziej zwykłym cukrem białym." Cześć, wiecie gdzie kupić tanio syrop kandyzowany ciemny, ewentualnie czym go zastąpić? Robię dubbla z receptury grand championa w związku z czym potrzebuję 0.8kg, w najbliższy sklepie piwowarskim 250ml takiego czegoś kosztuje 16zł. Nie uśmiecha mi się kupować cukru w cenie 64zł/kg. Pozdrawiam. Płynny syrop kandyzowany jest dosyć specyficzny ( mi osobiście kojarzy się jak połączenie nut ze słodu melanoidynowego, karmelowości i suszonych owoców) i nigdy nie trafiłem na jakikolwiek zadowalający odpowiednik w wersji stałej. Już lepsze efekty miałem z domowym syropem kandyzowanym (abstrahując od jego wad ). Oczywiście każdy do swojego piwa może wrzuć co chce, ale niech nie liczy, że uzyska taki sam efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Nie, nie cała fermentacja przebiegała w 18 stopniach, większość czasu było 17. Ostatnie 2-3 dni 18 C. Oczywiście mówimy o temp otoczenia. Jeśli chodzi o glukozę to rozpuściłem 58g w 250 ml wody-na 8L piwa. (mała warka). Teraz widzę, że to nieopłacalne i będę warzył więcej. Mam nadzieję, że nie będzie granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Mam pytanieW dniu 15.04 zadałem uwodnione drożdże s-04 do stoutu (15blg) w temperaturze około 25 stopni, po około 6 dniach sprawdziłem i wyszło 7 blg. Temperatura fermentacji 16-19 stopni. Próbowałem ruszać fermentorem, później ruszyłem drożdże z dna, podniosłem temperaturę i po 4 dniach dalej nic. Proszę o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Mam pytanie W dniu 15.04 zadałem uwodnione drożdże s-04 do stoutu (15blg) w temperaturze około 25 stopni, po około 6 dniach sprawdziłem i wyszło 7 blg. Temperatura fermentacji 16-19 stopni. Próbowałem ruszać fermentorem, później ruszyłem drożdże z dna, podniosłem temperaturę i po 4 dniach dalej nic. Proszę o odpowiedz Od 15 do dziś 18tego minęło 3 dni. A czy ten stout to może z dodatkiem laktozy, albo jakiś dodatków niesłodowanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 O kurczę, chodziło mi o 08.04. Używałem płatków owsianych błyskawicznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Mam pytanie W dniu 15.04 zadałem uwodnione drożdże s-04 do stoutu (15blg) w temperaturze około 25 stopni, po około 6 dniach sprawdziłem i wyszło 7 blg. Temperatura fermentacji 16-19 stopni. Próbowałem ruszać fermentorem, później ruszyłem drożdże z dna, podniosłem temperaturę i po 4 dniach dalej nic. Proszę o odpowiedz Wkljej pełną recepturę i wtedy dopiero szukaj pomocy. Czasami robię fotkę lub scan i wklejam w treść aby rozjaśnić sytuację lub się pochwalić buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Mam (tak mi się wydaje) problem. Od piątku (15.04) mam na burzliwej Kolscha pracującego na drożdżach Safbrew S-33. Temperatura waha się w przedziale 18-20,5 C. Z rurki wydobywa się nieprzyjemny zapach jakby zgniłych jaj, podejrzewam siarkowodór. Jest to normalne dla tych drożdży, czy może doszło do infekcji? W wiadrze nie widzę jakichś oznak infekcji, delikatna, drożdżowa piana jest na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się