dirk gently Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 http://www.piwo.org/topic/1003-fermentis-safbrew-s-33/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Mam pytanie W dniu 15.04 zadałem uwodnione drożdże s-04 do stoutu (15blg) w temperaturze około 25 stopni, po około 6 dniach sprawdziłem i wyszło 7 blg. Temperatura fermentacji 16-19 stopni. Próbowałem ruszać fermentorem, później ruszyłem drożdże z dna, podniosłem temperaturę i po 4 dniach dalej nic. Proszę o odpowiedz Poczekaj jeszcze - zostaw to piwo z drożdżami w sumie na jakieś 3 tygodnie - to po pierwsze Po drugie - czym mierzyłeś? Refraktometrem? Jeżeli tak, to wynik z refraktometru należy przeliczyć (poprawka na alkohol). Wówczas pozorne 7Blg z refraktometru jest w zupełności ok Po trzecie - S-04 zwykle odfermentowują bardzo szybko - w podanej przez Ciebie temperaturze pewnie po 3-4 dniach już przerobiły prawie cały cukier (co nie znaczy, że cała fermentacja już się zakończyła - trzeba jeszcze po sobie posprzątać, a do tego drożdże potrzebują czasu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki wielkie to czekam. Mierzę jak na razie areometrem. Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez bukaJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Wiesz co - sprawdź sobie jeszcze ten swój spławik. Ja na początku też się naciąłem - chodzi o to, że mój areometr miał skalę gr cukru na 1 litr, a to nie jest to samo co Blg PS. Nie wiem czy Ty czasem nie robiłeś tego Stouta z mojej receptury Jeżeli tak, to u mnie on zszedł z 14,9 do 4,2 czy 4,5 Blg (~70%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Koledzy, mam taką zagwozdkę: jako że nie mam dużego gara zamierzam ugotować chmiel w wodzie w 5l garnku i następnie zmieszać w fermentorze z niechmielonymi ekstraktami uzupełniając wodę do 20l. Korzystając z kalkulatora IBU (http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/) wyliczyłem wartość, która do końca mnie nie przekonuje (wygląda, że wyliczyło zbyt wysoko... ale mogę się mylić). Wg kalkulatora gotując 10g Chinooka przez 60' i następnie 40g przez 10' otrzymam ponad 60 IBU. Możliwe to? Zaznaczam (wszystko Litry/gramy): boil size - 5l, batch size- 20l Target Original Gravity (OG): 1000 (jako że gotuję w wodzie - mam tu szczególną wątpliwość czy wpisuję właściwą wartość...) i dalej, 1. grams: 10, alpha acids: 12,8, boli time: 60, pellet 2. grams: 40, alpha acids: 12,8, boli time: 10, pellet wynik: IBU 62,37 a mam jeszcze 50g Amarillo i 50g Citry... (chyba, że na zimno dorzucę...) Czy ktoś bardziej doświadczony może rozwiać moje wątpliwości? Z góry dzięki. Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Mi wychodzi 50 IBU (Tinseth) Objętość gotowania nie ma znaczenia jeśli gotujesz w wodzie (przynajmniej wg algorytmu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Cześć, planuję na dzisiaj rozlewanie gose z kwasem mlekowym, chcę sobie oczywiście zrobić kilka próbek z różną ilością kwasu żeby sprawdzić który poziom kwaśności mi najbardziej odpowiada, nie wiem jednak jakimi wielkościami wogóle operować, od ilu zacząć mililitrów na litr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Pytanie nr. 2 - planuję warzenie piwa z receptury BrewDog'a, w przepisie jest napisane aby użyć słodu "Crystal 150", w najbliższym sklepie jedyny słód z końcówką 150 to słód karmelowy ze strzegomia. Czy mogę go użyć czy nie warto? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Pytanie nr. 2 - planuję warzenie piwa z receptury BrewDog'a, w przepisie jest napisane aby użyć słodu "Crystal 150", w najbliższym sklepie jedyny słód z końcówką 150 to słód karmelowy ze strzegomia. Czy mogę go użyć czy nie warto? Pzdr Może spróbuj też z Crystal 160 z Fawcett? Jest w piwnym krafcie... Smul&Sons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Słód karmelowy ze strzegomia też by się nadał. Ludziska mówią że on jest kiepski, ale jeszcze nie znalazłem informacji dlaczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 wg mnie strzegom karmele i palone ma ok. Pale ale trafia sie nierowny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Dzisiaj po pomiarze wyszło 6 i stoi, może butelkować np. bez dodania środka do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Nie napisałeś nic na temat piwa, co, gdzie i jak. Jak chcesz pomocy to musisz być bardziej szczegółowy. Ile stoi? Tydzień czy może od wczoraj? Swoją drogą nie słyszałem aby ktoś butelkował bez środka do refermentacji ale w sumie nie jestem doświadczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zapomniałem napisać, że wszystko opisałem troszkę wyżej. Moja wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 @buKaJ po Twoich wypowiedziach nadal nic nie wiadomo, nikt nie wie jak zacierana była brzeczka, jakie temperatury i jakie czasy. Widać drodże się już zmeczyły i jeść już nie będą chciały. może butelkować np. bez dodania środka do refermentacji? Jeśli lubisz niegazowane piwo, to droga wolna Jeśli w fermentorze nie fermentuje, to w butelkach tym bardziej nie będzie, więc gaz się nie wytworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 64C 30'72C 20'78C mashout 10’ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zapomniałem napisać, że wszystko opisałem troszkę wyżej. No trochę dawno to było. Ale też mogłem popatrzeć. Dodatek owsa może to powodować. Tu masz podobny wątek: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=506753 W każdym razie ludziom też podobnie staje (hehe). Jak chcesz to możesz poczekać jescze kilka dni, zmierzyć i jak będzie 6 to butelkuj z normalną ilością surowca chyba że: Jeśli lubisz niegazowane piwo, to droga wolna Jeśli w fermentorze nie fermentuje, to w butelkach tym bardziej nie będzie, więc gaz się nie wytworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Mi FES z 17,5 zszedł do 6 a był 3 tyg. na burzliwej i 4 tygodnie z płatkami na cichej. Ani drgnęło - FFT wskazał 6,5, piwo zeszło do 6. W zasypie sporo płatków owsianych bo 800 gram. Dodałem troszkę mniej środka do refermentacji i trochę żałuję - widać naprawdę S-04 czasami schodzą aż tak płytko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Dzięki, w takim razie czekam do następnego tygodnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) @@bukaJ, nic to już raczej nie da. Jeżeli podnosiłeś pod koniec fermentacji temperaturę, to już dalej raczej nie zejdzie. Lej w butelki, jedną 0,5 nalej w plastika po wodzie mineralnej i będziesz miał stały podgląd sytuacji. To i tak Stout i nagazowanie tu jest mniejsze - z tego, co pamiętam, to dawałem niecałe 90gr cukru na 20 litrów. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Witam! Mam pytanie odnośnie kontynuacji "pasażu" na jednej gęstwie. Mianowicie 1.IV zacierałem czeskiego lezaka 13°Blg na Munich lagerach i od tamtej pory piwko stoi w 8°C. Jakieś dwa tygodnie temu skończyło fermentować, ale w ogóle nie mam czasu się nim zająć ani warunków (remont domu). Była to druga warka z jednej gęstwy i szkoda mi kończyć pasażu bo w planach był jeszcze Rauchbock. Jak myślicie jak bym koło 8-9.V zlał na krótką cichą, to czy ta gęstwa będzie się nadawać do kolejnego piwa czy dać se spokój? Dodam że parę dni temu butelkowałem polskie jasne z tej gęstwy (pierwsza warka) i piwko pachniało znakomicie żadnych oznak infekcji, leżak też wygląda że jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) Jak myślicie jak bym koło 8-9.V zlał na krótką cichą, to czy ta gęstwa będzie się nadawać do kolejnego piwa czy dać se spokój? Ja bym wykorzystał - gęstwa w końcu cały czas stoi na piwie (a w zasadzie pod piwem), a nie w słoiku w lodówce. Może jedynie warto pomyśleć o jej przepłukaniu - ale to "doda" Ci kilka dni od momentu jej zebrania do zadania. Edytowane 2 Maja 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 widać naprawdę S-04 czasami schodzą aż tak płytko. U mnie również obserwuje płytkie odfermentowanie przy użyciu tych drożdży. Przy zacieraniu na lenia po 11 dniach fermentacji z 13blg do 6blg temp. 17C->21C. Przelałem na cichą może trochę się napowietrzy i zejdzie jeszcze chociaż z 0,5blg i butelkuje. Dla porównania s-05 przy identycznym piwie zeszły mi do 2,5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemezisso Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Jak myślicie jak bym koło 8-9.V zlał na krótką cichą, to czy ta gęstwa będzie się nadawać do kolejnego piwa czy dać se spokój? Ja bym wykorzystał - gęstwa w końcu cały czas stoi na piwie (a w zasadzie pod piwem), a nie w słoiku w lodówce. Może jedynie warto pomyśleć o jej przepłukaniu - ale to "doda" Ci kilka dni od momentu jej zebrania do zadania. Mam podobne pytanie. Mam w fermentorze AW 12blg, na gęstwie US-05, które stoi 4tyg. Nie miałem czasu zająć się tym piwkiem i trochę mi poleżało . Dziś ewentualnie jutro chciałbym przelać to w butelki. Dzień po tym chciałbym nastawić FES 16blg i do tego użyć gęstwy po tym właśnie AW. Nie będzie przeszkadzało drożdżakom, że przeleżały 4tyg w piwie i teraz znów będą musiały pracować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Może podpowiecie... Gdzie mogę kupić syrop kandyzowany ciemny Brew Ferm, który został użyty przez Czesława Dziełaka w jego zwycięskim Dubblu? Może polecacie jakiś inny syrop, który godnie zastąpi ten składnik? Ja znalazłem tutaj: http://www.homebrewing.pl/candy-syrupsyrop-kandyzowany-250-ml-p-154.html Jednak aktualnie jest niedostępny. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się