INTseed Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) Jest to taki worek z tworzywa do filtracji 100 mikronów grubości. Kupiłem go w sklepie piwowarskim. Wsypałem chmielu do fermentora w którym było piwo i drożdze 4 tygodnie. Potem po 3-4 dniach przez kranik i wężyk przefiltrowałem to. Ten chmiel i osad drożdzowy został w tym woreczku plus około 1l piwa. Z ciekawości skosztowałem to co wycisnąłem z tego. Goryczka była grejfrutowa a w drugim grejfrut plus zalegająca gorzkość. Wlałem to do butelek plastikowych. Dodałem trochę cukru i po czterech dniach jak to skosztowałem to smak grejfruta zniknął a została tylko gorzkość. Nie wiem jak ją opisać. Zwykła taka, bez dodatkowych smaków. Edytowane 17 Marca 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Noo jak wycisnales z chmielin to nic dziwnego że czułes tylko gorycz, ona przeważyła nad grejpfrutem, a próbowałeś samego piwa, jakie jest w smaku ? Czy tylko te resztki ? Samo piwo po nasycenie CO2 tez zmienia swoje walory smakowe i odczucie goryczki oraz zapachy, wszystko po jakimś czasie tez się układa, tworzy całość i harmonijny bukiet smaków oraz zapachów, nie wszystko od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Tak z ciekawości, brzeczke która się gotuje, mierzycie termometrem bliżej dna?? Na środku podgrzewanej brzeczki? Sprawdziłem i temperatury są różne, o kilka stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Ja mierzę mniej więcej w połowie głębokości. Oczywiście, że temperatura jest wyższa przy dnie. Bliżej do źródła ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Noo jak wycisnales z chmielin to nic dziwnego że czułes tylko gorycz, ona przeważyła nad grejpfrutem, a próbowałeś samego piwa, jakie jest w smaku ? Czy tylko te resztki ? Samo piwo po nasycenie CO2 tez zmienia swoje walory smakowe i odczucie goryczki oraz zapachy, wszystko po jakimś czasie tez się układa, tworzy całość i harmonijny bukiet smaków oraz zapachów, nie wszystko od razu Tylko te resztki. Reszte zabutelkowałem. Jestem nowy w tym dlatego testuję wszystko co mi do łba strzeli. To że piwo się zmienia w czasie to wiem. Tylko czemu ten grejfrut zniknął. Chcę aby wrócił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 W kalkulatorze do.przeliczania ile.wsypać cukru do refermentacji sa podane wartosci nagazowania, czym sie kierować wybierając wartość nagazowania danego stylu piwnego? Jest jakaś tabela? Chce uniknąć granatów. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 W kalkulatorze do.przeliczania ile.wsypać cukru do refermentacji sa podane wartosci nagazowania, czym sie kierować wybierając wartość nagazowania danego stylu piwnego? Jest jakaś tabela? Chce uniknąć granatów. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Patrz jakie sa przedziały dla danego stylu, a potem dobierz pod siebie wiedząc jakie wysycenie lubisz. Zadbaj o poprawna fermentacje, granaty sa najczęściej wynikiem niedofermentowanego piwa w pierwszych dwóch etapach, a nie refermentacji Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Dla dwóch warek przyjmij dwa różne stopnie nagazowania dla jednej 2.0 vol dla drugiej 3.0 vol i sprawdź jakie nagazowanie bardziej Ci odpowiada i przy nastepnych warkach korygująca, zmieniaj w górę lub w dół w zależności od Twoich preferencji i smaku, jeżeli to nie jest piwo na konkurs wcale nie musisz się trzymać wytycznych w stylu, bo robisz to dla siebie i Tobie ma smakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Rownie dobrze, moge warke podzielić na pół i nagazowac w 2 stopniach? Generalnie przy warkach z brew kiti wybieralem posrednie nagazowanie. 2 były super. Trzecia drobniejsze nagazowanie. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Mam tez problem z temperatura, wedle receptury burzliwa powina byc 17-18° jest 21°, dużo.ro zmieni w fermentacji? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 zależy od tego co fermentujesz i jakimi drożdżami, mogłoby być niżej, ale dramatu nie ma, pamiętaj jednak że temperatura fermentującej brzeczki będzie wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Hm.. zrobię lodówkę ze styropianu powinno troszkę, rozwiązać, problem. Skoki temperatur w.przedziale od 15 do 20będą tez problematyczne? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Będą, wskazana jest stała temperatura. Jak będziesz miał lodówkę że styropianu to zapanujesz nas temperatura Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy sa obecnie strony internetowe (portale) gdzie mozna nawet za mala oplata zarzadzac swoimi warkami online ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Brewness.com Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Tak z ciekawości, brzeczke która się gotuje, mierzycie termometrem bliżej dna?? Na środku podgrzewanej brzeczki? Sprawdziłem i temperatury są różne, o kilka stopni. Temperaturę mierzę w dowolnym miejscu po przemieszaniu całej objętości porządnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 ehh, pomimo przeczytania pytania mózg zafiksował się na zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 No tak u mnie jest 104 nie wiem czy to nie wada termometru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.Z tym, że temperatura wrzenia często jest delikatnie inna niż 100 stopni więc taki sobie sposób kalibracji Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.Z tym, że temperatura wrzenia często jest delikatnie inna niż 100 stopni więc taki sobie sposób kalibracji Wiem,u mnie jest 98C . Ale gdyby nie sprawdzanie temp gotującej się brzeczki,byłbym uboższy o tę wiedze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.Masz słup okolo 20 cm cieczy (zależy od rozmiaru walki i wymiarów gara). Między dnem, a powierzchnią będzie kilka do kilkunastu stopni różnicy. Już pomijam dokładność urządzenia pomiarowego (ds18b20 najdalej do zacierania się nadaje, przy gotowaniu może mocno kłamać). Jeszcze dodajmy wpływ ciśnienia atmosferycznego (NIE jest to czynnik pomijalny). Nawet jeśli jakimś cudem uzyskamy dokładną wartość (np. średnia), co mi z wiedzy o temperaturze gotowania? A kalibracja... Są lepsze, szybsze i wygodniejsze sposoby. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edytowane 18 Marca 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Czy ktoś mi wyjaśni sens mierzenia temperatury gotowania brzeczki? O ile wiem ma wrzeć, ruch brzeczki ma być wyraźny i powinny pojawić się szumy. Gdzie w tym wszystkim potrzeba sprawdzania temperatury? (Co innego zacieranie, ale to nie gotowanie) Siłą rzeczy temperatura będzie w okolicach 100°C, z odchyleniami zależnym od miejsca pomiaru i gęstości brzeczki. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Można sprawdzić,czy termometr nie zaniża,lub zawyża.Czy brzeczka rzeczywiście wrze w 100C.Czy da się wyciągnąć więcej niż 100C.Masz słup okolo 20 cm cieczy (zależy od rozmiaru walki i wymiarów gara). Między dnem, a powierzchnią będzie kilka do kilkunastu stopni różnicy. Już pomijam dokładność urządzenia pomiarowego (ds18b20 najdalej do zacierania się nadaje, przy gotowaniu może mocno kłamać). Jeszcze dodajmy wpływ ciśnienia atmosferycznego (NIE jest to czynnik pomijalny). Nawet jeśli jakimś cudem uzyskamy dokładną wartość (np. średnia), co mi z wiedzy o temperaturze gotowania? A kalibracja... Są lepsze, szybsze i wygodniejsze sposoby. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Nie będę dyskutował z kimś,kto nie wie,w jakiej temperaturze wrze mu brzeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się