Lasek Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Szanowni, Potrzebuję waszej opinii. Mam na fermentacji dwa piwa, które praktycznie są gotowe do butelkowania. Jest tylko mały problem. Na powieszchni pojawiło się takie coś.. Pierwsze to Belgian Pale Ale, drugi White IPA. Pomożecie? Pleśń i pleśń jak na mój gust. Na dwóch różnych etapach rozwoju. BPA wczesny, WIPA późny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 To nie pleśń. Ani na jednym ani na drugim. Zwykły biofilm - infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałW Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 dzięki za odpowiedz. Dodam tylko ze w zapachu wszystko wydaje się OK. A wiadomo od czego to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Infekcja. Nie wydaje mi się żeby to było zdatne do picia, ale spróbój, może tylko wygląda tak źle. Musisz teraz bardzo dokładnie wymyć cały sprzęt, najlepiej sodą kaustyczną, wężyki wymień na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 To nie pleśń. Ani na jednym ani na drugim. Zwykły biofilm - infekcja. Przepraszam za pomyłkę, spojrzałem na kolor wydawało mi się, że to pleśń. Ale kolega ma rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 A wiadomo od czego to?Braki w higienie albo zwykły niefart. Najlepszym się infekcje zdarzają. Teraz kwestia rozprawić się dobrze ze sprzętem, żeby tego dalej nie przenosić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Wiadra drogie nie są, a wyzbycie się tego co się tam zalęgło może być kłopotliwe. Trzeba popracować nad higieną 1. mycie zasadowe (NaOH) 2. mycie kwaśne 3. dezynfekcja (najlepiej starsan - przy okazji jest kwaśny) jak tych 3 zasad nie będziesz przestrzegał to takie kwiatki będziesz miał. No... chyba że władowałeś do piwa infekcję razem z drożdżami. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Jak wydrukuje sobie etykiete ze składem piwa czym to później przykleić do butelki aby szybko można było odkleić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Jak wydrukuje sobie etykiete ze składem piwa czym to później przykleić do butelki aby szybko można było odkleić? Ja kleję mlekiem. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zwykły klej szkolny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Jak wydrukuje sobie etykiete ze składem piwa czym to później przykleić do butelki aby szybko można było odkleić?Ja kleję mlekiem. Polecam.To mleko się nie psuje po czasie? Samo mleko? Edytowane 14 Czerwca 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Jak wydrukuje sobie etykiete ze składem piwa czym to później przykleić do butelki aby szybko można było odkleić?Ja kleję mlekiem. Polecam.To mleko się nie psuje po czasie? Samo mleko? Suche już raczej nie . Edit: masz tu: http://www.piwo.org/topic/1134-klej-do-etykiet/ Edytowane 14 Czerwca 2017 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Ja kleję na kisiel, to jest mąkę ziemniaczaną z wodą. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Cześć, planuję zrobic piwko z puchy Gozdawa Belgian amber Ale, ktoś może użył ten Kit? jakie drożdże do tego dobrać? Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 drozdze do tego masz chba w zestawie. A jakbyś chcial osobne...no cóż może cie zaskocze ale drozdze górnej ferm szczepu belgijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Cześć, planuję zrobic piwko z puchy Gozdawa Belgian amber Ale, ktoś może użył ten Kit? jakie drożdże do tego dobrać? jeśli nie chcesz użyć tych z zestawu to Fermentis Safbrew BE-256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Gozdawa dodaje dedykowane drożdże do swoich kitów. Mogę złe rzeczy powiedzieć na temat brewkitów i ekstraktów od gozdawy, ale większość drożdży mają dobrej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) OK rozumiem. Czy mógłbym zamiast cukru użyć 0,5kg ekstraktu slodowego pszenicznego od WES i 0.5kg cukru kandyzowanego? może nawet trochę wiecej tego cukru powinno byc... Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Czerwca 2017 przez sebo7w7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 OK rozumiem. Czy mógłbym zamiast cukru użyć 0,5kg ekstraktu slodowego pszenicznego od WES i 0.5kg cukru kandyzowanego? może nawet trochę wiecej tego cukru powinno byc... Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka Możesz spokojnie tak zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Dziś przelewałem do butelek 7 warkę i piwko po wsypaniu cukru zaczęło się pienić trochę. Przy wcześniejszych tego nie było. Nie wiecie od czego to zależy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 a masz dokładnie taki sam "zasyp"? mi się pieni przy butelkowaniu różnie - w zależności od rodzaju piwka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 to wszystko prze wzmozona aktywność wulkanu yellowstone. A tak na serio tez mi się tak działo ale teraz robię syrop i je spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Stawialbym ze to raczej kwestia ilości gazu w momencie butelkowania Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Gazu powinno być najmniej. Fermentacja 32C, leżakowanie 24C. Zasyp w każdym piwku inny. Miałem tak w pierwszym piwku z puszki też. Później spokój do teraz. Może temperatura 24C tak wpłynęła. Skład jak na zdjęciu. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Gazu powinno być najmniej. Fermentacja 32C, leżakowanie 24C. Zasyp w każdym piwku inny. Miałem tak w pierwszym piwku z puszki też. Później spokój do teraz. Może temperatura 24C tak wpłynęła. Skład jak na zdjęciu. ale.... że.... dodałeś cały ten karmel ?? Co to za piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się