MIRAS62 Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Największy problem to słody i drożdże słody można samemu wyprodukować ale już nie mamy wpływu na produkcję jęczmienia bo czym jajeczko za młodu nasiąknie tym .... a najgorzej z drożdżami bo tu jesteśmy w czarnej doopie owszem można samemu hodować ale brak aparatury diagnostycznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Panowie nie samym piwkiem człowiek żyje. Ale bez piwka po co żyć W czasie jak czekam na zimne dni to zrobiłem sobie schab dojrzewający. Troche do chleba trochę na zagryskię pod piwerko. Wszystko poszło nad wyraz sprawnie tylko nie wiem jak długo ma wisieć. Czy ktoś tutaj robi schabik taki i mógłby mi napisać jak sprawdzić czy już jest gotowy. Bez oczywiście krojenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Do trzech miesięcy szkoda ruszać a dalej ile wola pozwoli , są ludzie co i rok potrafią trzymać . Dojrzały ma spory ubytek na masie i konsystencję coś jak wosk . Ważne nie wysuszyć skórki na pierwszym etapie dojrzewania . No i bakterię na dojrzewanie i na osłonę . Bez zaszczepienia bakteriami i pleśniami bał bym się na obecnym etapie robić . I na dzień dziśiejszy powiem że tylko wołowina , wieprzowina to jedno duże nie porozumienie , przynajmniej w moim odczuciu . Jakoś tak wychodzi : Edytowane 20 Lipca 2017 przez czeburaszka710 bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Ja schabu nie robiłem, ale szynkę dojrzewającą spożywałem po 2 tygodniach. Kawałek nie za duży to i szybko doszło. Później w lodówce leżała aż się skończyła, nie pamiętam ile.. Może z miesiąc. Bardziej cienkie kawałki po takim czasie już dość mocno twardniały. Ogólnie w środku lekko gumowa, ale pokroić cienko to rewelacja. Nie dodawałem żadnych bakterii itp, tylko na początku cukier, sól, przyprawy. Zdarzyło mi się przecierać szynę solanką dla bezpieczeństwa. Moja rodzina się nie zatruła, tak więc po takim czasie jest już okej. Do piwa polecam zrobić suszoną wołowinę, łatwo i szybko się robi, a przekąska zacna i bardzo odżywcza. PS. Jeden robi ochotę na wędzonki, jeden na dojrzewające mięcho, jak żyć?! A w domu pustki od takich dobroci. PS.2 - Widziałem jak gość robi szynkę z porterem Z resztą polecam, ciekawe ma filmiki - dla chętnych link: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Ja robiłem z filmików. Napierw cukier, później sól, a na koniec przyprawy. Nie myślałem o aż takim leżakowaniu jak u ciebie. Do soboty niech wisi później degustacja. Zobaczymy co wyjdzie. Obym się nie struł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Za miast cukru użyj glukozę , bakterii podziękują . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Panowie z tymi wędzonkami, to chyba działy pomylili Przez was się głodny zrobiłem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Mam pytanie, jak to jest z tą laktozą? Czy sam proszek po spróbowaniu powinien być słodkawy? Dodawałem laktozę dwa razy do piwa i za każdym razem efekt nie był za specjalny. Nie wiem teraz, czy daję jej za mało, czy dostałem jakąś trefną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Laktoza to nie jest cukier biały,coś na zasadzie jak robisz kawę i do dajesz mleka/śmietany to "łagodzi" smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Dobra, to tera dla odmiany cos o piwie Jak to w koncu jest ze slodem pilznenskim, wystarczy warzenie 60' czy musi byc 90', bo kukurydza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 60 w zupełności wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) 60 w zupełności wystarcza.Nie zawsze. Zależy jakie piwo, jakiej jakości słód, jak mocne gotowanie, ile % tego pilzneńskiego itd. Jak dużo to nie zaszkodzi pogotować 90. Edytowane 23 Lipca 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Hej. Zebrałem gęstwę do słoiczka i chcę w tym tygodniu zrobić belga 18 blg a jak czytałem to starter powinien mieć kilka litrów ale nie mam ekstraktu słodowego suchego do zrobienia startera (czym można zastąpić słód) i czy teraz dodać do gęstwy paczkę drożdży s33 a drugą dodać do fermentacji czy jechać tylko na jednej paczce i czy teraz zadać czy dopiero przed warzeniem. Na blogu Doris pisało że starter musi mieć kilka litrów. Edytowane 26 Lipca 2017 przez MIRAS62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Suche uwadniasz, płynne - robisz starter, gęstwę zadajesz od razu do piwa. Masz do tego kalkulatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Hej. Zebrałem gęstwę do słoiczka i chcę w tym tygodniu zrobić belga 18 blg a jak czytałem to starter powinien mieć kilka litrów ale nie mam ekstraktu słodowego suchego do zrobienia startera (czym można zastąpić słód) i czy teraz dodać do gęstwy paczkę drożdży s33 a drugą dodać do fermentacji czy jechać tylko na jednej paczce i czy teraz zadać czy dopiero przed warzeniem. Na blogu Doris pisało że starter musi mieć kilka litrów. Ile masz tej gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Hej. Zebrałem gęstwę do słoiczka i chcę w tym tygodniu zrobić belga 18 blg a jak czytałem to starter powinien mieć kilka litrów ale nie mam ekstraktu słodowego suchego do zrobienia startera (czym można zastąpić słód) i czy teraz dodać do gęstwy paczkę drożdży s33 a drugą dodać do fermentacji czy jechać tylko na jednej paczce i czy teraz zadać czy dopiero przed warzeniem. Na blogu Doris pisało że starter musi mieć kilka litrów. Ile masz tej gęstwy? mniej niż 0,5 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Hej. Zebrałem gęstwę do słoiczka i chcę w tym tygodniu zrobić belga 18 blg a jak czytałem to starter powinien mieć kilka litrów ale nie mam ekstraktu słodowego suchego do zrobienia startera (czym można zastąpić słód) i czy teraz dodać do gęstwy paczkę drożdży s33 a drugą dodać do fermentacji czy jechać tylko na jednej paczce i czy teraz zadać czy dopiero przed warzeniem. Na blogu Doris pisało że starter musi mieć kilka litrów. Ile masz tej gęstwy? mniej niż 0,5 l Jeśli warka 20L,wystarczy ci około 150 ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 150 ml plus drożdże ( jedna paczka) dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 150 ml plus drożdże ( jedna paczka) dobrze myślę? Jak pisał BitterEater ,albo zadajesz suche drożdże uwodnione,albo robisz starter bo masz za mało drożdży,albo zadajesz gęstwe w odpowiedniej ilości.Zadaj po prostu 150ml tej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 150 ml plus drożdże ( jedna paczka) dobrze myślę? Jak pisał BitterEater ,albo zadajesz suche drożdże uwodnione,albo robisz starter bo masz za mało drożdży,albo zadajesz gęstwe w odpowiedniej ilości.Zadaj po prostu 150ml tej gęstwy. ale zaraz na samej gęstwie nie ruszy po za tym na stronie sprzedawców drożdży pisze że do piw powyżej 15blg trzeba dać dwie paczki drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 150 ml plus drożdże ( jedna paczka) dobrze myślę?Jak pisał BitterEater ,albo zadajesz suche drożdże uwodnione,albo robisz starter bo masz za mało drożdży,albo zadajesz gęstwe w odpowiedniej ilości.Zadaj po prostu 150ml tej gęstwy. ale zaraz na samej gęstwie nie ruszy po za tym na stronie sprzedawców drożdży pisze że do piw powyżej 15blg trzeba dać dwie paczki drożdżyW dwóch paczkach sucharów,masz tyle drożdży co w 150ml gęstwy. Ruszy Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Ruszy, ruszy. Tak jak koledzy piszą, dajesz albo uwodnione suchary albo starter z płynnych albo gęstwę. Użyj kalkulatora z http://www.mrmalty.com żeby obliczyć ile gęstwy potrzeba. Do standardowego piwa tak jak inni juz napisali wystarczy ok 150ml gęstwy. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Ok. racja po waszej stronie a ja zdobywam doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Pytanie do bardziej doświadczonych bo ja mam tylko doświadczenieale w degustacji; Mam gęstwę i jak ją podrasować? Czy w czasie gdy gęstwa spoczywa w lodówce nie dokarmiamy jej? Czy przed użyciem do nowej warki dodać pokarmu np.cukru by drożdże ożyły? Kalkulator podaje że np warka 20blg należy dodać 150 ml gęstwy lub 11,5 g drożdży dry a więc równoważy się to jak to się ma gdy sprzedawca pisze aby powyżej 15blg dać dwie saszetki tj.23g. Może źle pojmuję ale jeśli będą drożdże za słabe lub ich będzie za mało to dofermentowanie może wynosić tylko 75% i zamiast 2-3 blg do zlania na cichą będzie powyżej 5. Jeśli dodam np. za dużo drożdży to jaki z tego będzie skutek? Czy wtedy zejdzie np. do -3blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Kalkulator sobie zainstaluj będziesz wiedział ile dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się