piwosz Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam, Ostatnio kupiłem przejściówkę do filtratora z oplotu, która jest ocynkowana. Czy używanie jej podczas filtrowania jakoś wpłynie na brzeczkę? Cynk się nie rozpuszcza w wodzie, ale może jakieś coś zachodzi? Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Brzeczka jest kwaśna więc cały cynk przejdzie Ci w postaci jonów do piwka. Poszukaj niklowanych. Dostaniesz w każdym hydraulicznym lub najlepiej zamów z kwasówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 polecam z nierdzewki-niewiele droższe ,poszukaj w swoim rejonie jakiejś hurtowni ,ja o ile pamiętam to za kolanko, czy nypel 1/2" płaciłem ok 3-4zł a za zawór ok 25zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 można też użyć mosiężnej, aczkolwiek najlepsza jest nierdzewka. Co prawda niektórych przejściówek takich jak są w mosiądzu nie ma w inoxie i trzeba składać z 2 kształtek. Ocynk totalnie się do piwa nie nadaje bo schodzi natychmiast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Ok dzięki, W takim razie poszukam czegoś jak najszybciej. Problem się pojawia w smaku piwa? Czy w czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 A jak to jest z elementami chromowanymi? Mam kolanko chromowane i przy czytaniu tego tematu zacząłem się zastanawiać czy aby nie jest szkodliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 może i w smaku się pojawić coś ale takie dawki jonów cynku są dla organizmu nie zdrowe ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 zazwyczaj elementy hydrauliczne są z mosiądzu chromowanego lub niklowanego. Takie rzeczy są w miarę bezpieczne, oczywiście nie zastąpi to kwasówki ale z braku laku ... piwosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zakupiłem chromowane, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Podepnę się pod istniejący już wątek, ostatnio przerabiałem swój elektryczny kociołek wymieniając w nim oryginalny plastikowy kranik na zawór kulowy. Szczerze mówiąc dopiero teraz się zastanawiam z czego jest wykonany, bo był stosunkowo tani, około 10 zł w markecie butowlanym. Na pewno nie jest to kwasówka, obstawiałbym chromowany mosiądz, ale pewien nie jestem. Znalazłem podobny na allegro zawór kulowy, co o tym myślicie będzie bezpieczny w kontakcie z kwaśną brzeczką, czy wymienić na na lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 obstawiałbym chromowany mosiądz Słusznie obstawiasz, właśnie tak są robione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Odświeżę temat. Szukałem dzisiaj redukcji z 3/4 na 1/2 żeby podpiąć pod kranik sraczęwyżk. Niestety redukcje były albo z mosiądzu, albo z chromu albo z ocynku. Jak przeskoczyć ten problem? Chrom nie będzie szkodliwy w kontakcie ze spożywką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Poszukaj w sklepie hart metale. Dzis ogladalem i sa tam takie z nierdzewki za okolo 8-10 zlotych. Podeslalbym link, ale pisze z telefonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 najlepsza byłaby z kwasówki, ale chromowany mosiądz też się od biedy nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Odetnij końcówkę węża, sam oplot nałóż na gwint kranika i ściśnij obejmą z nierdzewki. Przy okazji odchodzi problem gumy pozostałej w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Jeśli wąż ma średnicę 1/2 cala, to jak miałbym go wcisnąć na gwint 3/4 z kranika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 jak miałbym go wcisnąć na gwint 3/4 z kranika? hmm... no chyba najprościej ... ręką A tak serio to oplot po obcięciu chyba można łatwo rozszerzyć do wymaganej średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 hmm... no chyba najprościej ... ręką Aż mi się przypomniały czasy kiedy pracowałem na budowie jako pomocnik. Na pytanie jak coś zrobić mówili mi zawsze "szybko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Sorry, przeczytało mi się 3/8 Na 3/4 raczej będzie ciężko nałożyć oplot nawet po rozszerzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Jest pewne rozwiązanie, nad którym myślę - reduktor osadów i na nim zaciśnięty oplot. Trzeba jedynie wyciąć jedną część, żeby przepływ był płynny. Będę kombinował. W domu mam co prawda oplot 3/4, ale ma tylko 40 cm i bardzo kusi mnie czy nie zainwestować tych 10 zł w 70 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Jest pewne rozwiązanie, nad którym myślę - reduktor osadów i na nim zaciśnięty oplot. Trzeba jedynie wyciąć jedną część, żeby przepływ był płynny. Będę kombinował. W domu mam co prawda oplot 3/4, ale ma tylko 40 cm i bardzo kusi mnie czy nie zainwestować tych 10 zł w 70 cm. Ha, dokładnie nad czymś takim też myślałem - odciąć z wężyka obie końcówki, jeden koniec naciągnąć na reduktor osadów (tylko wyciąć w reduktorze kawałek przedniej ścianki żeby przepływu nie blokowała) a drugi zacisnąć. Najprościej chyba i najwygodniej - bo wystarczy tylko na czas filtracji wcisnąc reduktorem w kranik - bez zabaw w redukcje i różne dziwne materiały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 A jak to jest z elementami chromowanymi? Mam kolanko chromowane i przy czytaniu tego tematu zacząłem się zastanawiać czy aby nie jest szkodliwe. Pytanie czy chromowane czy chromianowane ? Pracuje na galwanizerni i powiem wam ze mam mieszane uczucia co do elementów Ni/Zn/NiCh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi