mpx80 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam. Po 3 tygodniach od kapslowania zauważyłem, że na ściankach wszystkich butelek widać coś jak osad po drożdżach. Również na szyjce przy powierzchni piwa widać jakieś osady przytwierdzone do butelki z tym że o większych ziarnach - tak jest w kilku butelkach. Po wypiciu piwa osad z samego dna bez problemu dał się wypłukać natomiast ten ze ścianek nie. Piwo w smaku jest troche jakby kwaśne. Niby nic mi po nim nie było. Czy to jest poważna infekcja - piwo nadaje się do wylania czy znikne to z czasem? Piwo to Lager z puszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Niby nic mi po nim nie było. Czy to jest poważna infekcja - piwo nadaje się do wylania czy znikne to z czasem? Nawet gdybyś miał infekcję, to nie umrzesz od niej. Infekcja nie oznacza piwa trującego, ani nawet szkodliwego. Infekcja to takie zmiany w piwie, które powodują, że picie go nie należy do przyjemności. Większość piw ma jakąś infekcję, a pijemy je wszyscy. Jeśli to jest jednak infekcja, w co wątpię, to dopóki jej objawy są tylko takie, to nie ma problemu. Smakiem na razie się nie przejmuj, ta kwaskowatość może z czasem zniknąć zupełnie, za wcześnie żeby piwo oceniać i wydawać wyroki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 też zaobserwowałem takie same "osady drożdżowe", w smaku za to kwaskowatości brak po 2 tyg od rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 jak infekcja to będzie co raz kwaśniej,ale brewkity mają to do siebie że na początku są kwaskowe ,piłem wczoraj swojego po 14 miesiącach właśnie lagera od Coopersa i nie ma już kwasu tak serio to po 1,5 miesiąca nie było,może i wcześniej ale spróbowałem po tygodniu i po dwóch to było,a następne dopiero po 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Mój pierwszy Coopers Lager z puszki z cukrem też był kwaśny, drugi też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Gorąco zachęcam do niezakładania kolejnych tematów o infekcji, skoro jest jeden, rozrośnięty do całkiem sporych rozmiarów, gdzie nie tylko można zadać pytanie, ale przeczytać, jakie kto miał objawy infekcji, lub też sądził, że miał: http://www.piwo.org/topic/7691-infekcja/page__st__160 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się