zgoda Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Nie przesadzaj z tą temperaturą, byle nie pojechało za 22°C. Trochę estrów nie zaszkodzi dla wzbogacenia doznań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 recepturka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Plan na zużycie stanów magazynowych, ekstrakt 12,5BLG przy wybiciu 11 litrów (test warzenia mniejszej warki). Do tego Sybilli do 35IBU i do oporu na aromat. Nie za duży misz-masz w zasypie? 2,000 kg Pilzneński 0,250 kg Monachijski typ I 0,125 kg Karmelowy 30 0,125 kg Pszeniczny 0,100 kg Płatki jęczmienne 0,050 kg Karmelowy 300 Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Jak ma być sprzątanie magazynu, to pasi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Jak ma być sprzątanie magazynu, to pasi. Dzięki. Tak naprawdę sprzątanie magazynu polegać będzie na uwarzeniu 4 warek o wybiciu 11L, więc składników (poza słodem podstawowym, którego nie ma wcale ) jest 4x tyle. Planuję 4 małe, solidnie chmielone na aromat, single hopy, z użyciem iungi, marynki, sybilli i lubelskiego. Karmelowy 300 znika na rzecz eksperymentu, jakim będzie żytnio-owsiane APA. Wariacja na temat http://www.drinkrang...rew-recipe-uno/ . Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Hej! Przybywam z prośbą o poradę dot. stworzenia względnie delikatnego, jasnego piwa z ekstraktów. Przeglądałem ofertę sklepów i najbardziej przypadł mi do gustu sklep alepiwo (mam nadzieję, że nie zostanie to odebrane jako szeptanka czy kryptoreklama). Chciałbym użyć do 20L piwa: - 2x Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg - Lubelski Granulat 50g (aromat) - Marynka Granulat 50g (goryczka/aromat) - PAY 7 (ew. inne, bo tych aktualnie nie ma w sklepie; ale myślałem o nich, bo mam dość wysoką temp. w domu, ok. 25st., a czytałem że one są dość odporne na wyższe temp.) Czy taka kompozycja będzie ok? Czy coś byście zmienili (w rozsądnym zakresie cenowym), w tym np. dali mniejszą ilość chmielu (w większości zestawów z ekstraktów chmielu jest 30/35g)? I błagam, nie bijcie (czytam o piwie sporo od tygodnia, ale ten temat jest tak obszerny, że rok byłby zbyt krótki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Po pierwsze jak gorzkie chciałbyś mieć piwo? Na 20 litrów piwa wsypujac na start 50 lubelskiego otrzymasz około 25 IBU Wsypujac 25 na 60 minut i 25 na 10 minut otrzymasz 16 IBU wiec nadal to piwo relatywnie mało goryczkowe. Nie wiem ile alfakwasow ma marynarka wiec nie dam info ile i jak wsypać. Podejrzewam jednak ze podobnie jak lubelski. Co do drożdży to może wytrzymały by do 30 stopni ale większość Ci powie ze najlepsze efekty osiągniesz w temperaturach bliskich 20. Może warto poczekać? Jeśli pytasz co bym zmienił to wyrzucił bym te ekstrakty i kupił zestaw słodowy lub po prostu słód. Jak spieprzysz za pierwszym razem to będziesz wiedzieć co zrobiłeś źle po razie x. Szybciej zdobędziesz jakieś doświadczenie. To moja subiektywna ocena. Nie robiłem z ekstraktów ale to tak jak robić zupy z paczki i mówić że jest się kucharzem. Nie jestem ekspertem, uwarzyłem tylko 2 warki. Przed zrobieniem pierwszego piwa czytałem 2 miesiące i tak nic nie wiem Polecam filmiki na YT Pana Kopyra Arek P. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Jeśli chcesz mieć delikatne piwo to sypnij mniej chmielu. 30g Marynki na goryczkę i 30g Lubelskiego na aromat w zupełności wystarczy. PAY7 według producenta w wyższych temperaturach dają profil podobny do T-58, wiec bardzo owocowy, korzenny. Z Gozdawy polecam US West Coast. Dobrze byłoby gdybyś znalazł jakieś chłodniejsze miejsce do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak jak pisałem, piwo chciałbym względnie delikatne, więc na pewno poniżej 25 IBU. Kopyta oczywiście oglądam Czy są jakieś drożdże, które są bardziej odporne na temp. powyżej 23 (do 25)? Tzn. nie chodzi tyle o ich trwałość, a mniejsze wydzielanie estrów. W domu, jak grzeję, to mam 23-25 stopni, alternatywa to garaż, ale tam musiałbym kombinować z grzaniem fermentora (+ jakaś termoregulacja), bo w zimie temp. może być tam zarówno -15, jak i +5, a na takie inwestycje/kombinacje już nie mam miejsca/budżetu no i chyba też jestem zbyt dużym amatorem jak na te chwile Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Arek P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zrób pudło styropianowe na fermentor, wydatek niewielki a utrzyma Ci stałą temperaturę. W razie czego w pudło wkładasz zamrożone butelki PET i obniżasz temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Myślę nad tym od paru dni, na pewno postaram się to zrobić, ale w domu też jestem ograniczony miejscem niemalże co do centymetra (więc po 5cm z każdej strony stanowi dla mnie problem ) A czy drożdże Classic Belgian Witbier mogą być? One temp. optymalną mają niby 20-24, więc dla mnie byłyby niemal idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 A czy drożdże Classic Belgian Witbier mogą być? One temp. optymalną mają niby 20-24, więc dla mnie byłyby niemal idealne. Te drożdże są przeznaczone do fermentacji belgijskich piw pszenicznych i produkują duże ilości estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Faktycznie, to mi umknęło. Zatem te US West Coast powinny być lepsze w moim przypadku niż PAY 7, bo temp. optymalna 18-22 (zawsze to lepiej niż 18-20 )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Faktycznie, to mi umknęło. Zatem te US West Coast powinny być lepsze w moim przypadku niż PAY 7, bo temp. optymalna 18-22 (zawsze to lepiej niż 18-20 )? Wydaje mi się, że to lepszy wybór Arek P. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Kopyta oczywiście oglądam Każdy ma takie hobby, jakie lubi . Zrób pudło styropianowe na fermentor, wydatek niewielki a utrzyma Ci stałą temperaturę. W razie czego w pudło wkładasz zamrożone butelki PET i obniżasz temperaturę. Potwierdzam. Namówiłem mojego kolegę z pracy na taką realizację. Poniżej jego krótka, chaotyczna relacja z tego czwartku . w skrócie 32,81 zl za pudło i ~ 1h roboty3 x styropian (podłogowy) o grubosci 5 cm i wymiarach 100x50 cm - 3 x 5,38 zł 12 kołków do styropianu 12 x 0,14 zł magiczny klej do styropianu za 14,99 zł który wydaje się że dobrze izoluje Co do pytania o piwo. Ja bym kupił: http://www.homebrewi...3kg-p-1005.html http://www.homebrewi...100g-p-140.html Jeśli nie planujesz ekstremalnych ilości IBU, to taka ilość chmielu starczy Ci na goryczkę, aromat i chmielenie na zimno. Polecam, nie pożałujesz . W razie potrzeby daj mi znać, policzymy ilości pod Twoje oczekiwania. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) I z tych 3kg "koncentratu" wychodzi tyle samo napoju co z 3,4kg ekstraktu (~20l 12-tki)? Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Arek P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Nie, około 18 litrów o ekstrakcie 11,5BLG, czyli trochę mniej. Może też być WES lub Bruntal, z nich też wyjdzie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Jest jakaś różnica (poza wagową i tym, że niby łatwiej jest z tym drugim) między Bruntalem, a Profirmatorem (jakość, smak etc.)? Tak, żeby Sybilla została na dwa warzenia (o ile jest to możliwe?), to np. 40g na goryczkę i 10g na aromat byłoby ok (60/5 min) czy nie ma to sensu przy jednym rodzaju chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Jest jakaś różnica (poza wagową i tym, że niby łatwiej jest z tym drugim) między Bruntalem, a Profirmatorem (jakość, smak etc.)? http://www.homebrewi...newsdesk_id=148 http://www.piwo.org/...280#entry294695 Więcej pewnie sama Dori może powiedzieć, bo posiada produkt na stanie i już z jego użyciem pichciła . Tak, żeby Sybilla została na dwa warzenia (o ile jest to możliwe?), to np. 40g na goryczkę i 10g na aromat byłoby ok (60/5 min) czy nie ma to sensu przy jednym rodzaju chmielu? Co z aromatem, czemu tak mało? Przy tej cenie tego chmielu nie ma większego sensu oszczędzanie. Przy założeniu użycia 3kg ekstraktu i uzyskania 18 litrów brzeczki, dałbym: 25 gr. - 60 min. 15 gr. - 15 min 15 gr. - 5 min resztę na zimno Dostaniesz 25IBU. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Mam jeszcze jedną wątpliwość odnośnie tworzenia piwa "dla kobiet". Zamierzam przed butelkowaniem zmieszać piwo z roztworem rozpuszczonego cukru ale chciałbym też do kilku butelek dodać soku malinowego, który... zawiera sporo cukru. Czy w tym wypadku jedynym rozwiązaniem zdaje się być rezygnacja z dodania roztworu i sypanie do każdej butelki cukru jako proszku, a do tych paru - wlanie soku (o ilości cukru odpowiadającej tym butelkom z proszkiem)? A może w ogóle nie ma sensu psuć piwa sokiem i jak ktoś już będzie miał ochotę, to niech sobie do kufla dolewa (choć fajnie by było dać kobietom coś gotowego )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Pozostało mi -5 kg pilzneńskiego -niesłodowana pszenica, jęczmień, owies, -palony jęczmień. -po 0.5 kg słodu bursztynowego, karmelowego, barwiącego, czekoladowego. -drożdże S-04 i WB-06 -chmiel Lubelski, Amarillo, Citra, Cascade. Ostatnio zabutelkowałem 20 litrów stouta i 10 litrów sweet stouta więc tym razem chciał bym uwarzyć coś jasnego i bardzo pijalnego co posmakuje osobom niewtajemniczonym w piwne klimaty. Co polecicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Spokojnie możesz black ipa #pilznenski 4kg #karmelowy 200g #czekoladowy 300g Dokup 1 kg monachijskiego albo wiedeńskiego Chmielenie citra, amarillo oraz cascade w 60, 15, 5 i 0, proporcje do dobierz sam. Na cichą daj 50-70 g chmielu. Najlepiej citra oraz amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Irish Red Ale, a jak dokupisz pilzneńskiego to może jakąś pszenicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Jeśli to ma być coś jasnego i pijalnego to może zwykłe lekkie ale : - 4kg pilzneńskiego - 0,3 kg jasnego karmelowego (opcjonalnie) - drożdże S-04 - chmielenie to już według gustu, bo nie wiem jakie masz ilości i czy chcesz chmielić bardziej na bogato amerykańskimi odmianami, czy delikatnie Lubelskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Irish Red Ale, a jak dokupisz pilzneńskiego to może jakąś pszenicę. Przecież ma go 5 kg. . Spokojnie możesz black ipa Dokup 1 kg monachijskiego albo wiedeńskiego Myślę, że z 5 kg. pilzneńskiego też da radę i obędzie się bez zakupów . Scooby w swojej recepturze ma dość prosty zasyp. Jeśli to ma być coś jasnego i pijalnego to może zwykłe lekkie ale Którego z dwóch powyższych (CDA, lekkie ale) byś nie wybrał, możesz spróbować tej metody chmielenia. Idealnie by było, gdybyś miał jakąś Iungę na goryczkę, ale i bez tego da się coś wykombinować. EDIT: Doczytałem o ciemnych piwach które robiłeś i tym, że następne piwko ma być dla szerokiego grona odbiorców. Zrobiłbym więc lekkie ale, z zastosowaniem chmielenia whirlpoolowego. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się