Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem nad jakimś belgian pale ale skoro już mam domówić chmiele to i drożdże dokupić bym mógł. Idąc tym tropem 2 x 1,7 pale ale + 1kg jasnego

 

jakiś stout w zasadzie tez by mnie interesować mógł, tylko ze mam tylko jeden ekstrakt ciemny ale można wymieszac z pale ale albo cos innego koło 30 ibu

 

pale ale plus jasny ekstrakt i tak bardziej goryczkowi bym chcial 30-40 ibu

 

no i znów jakieś lekkie na jasnym ektrakcie takie co by sie przyjemnie sonczyło bez jakiś ostrych aromatów :) oko 25 ibu

 

smakował mi ostatnio bitter z cieszyna troche wodnisty był ale cos takiego słabego bym zrobił moze mozna do teggo s-04 takie lekkie piwo co ma 3,5-4%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomyślałem nad taką koncepcją, co myślicie? Chce coś pościć albo na samej Marynce i lubelskim aby przestojów nie było, a potem podobierać chmiele do tamtych chmieli co już je mam

12.9 BLG

5.2% ABV

10 SRM

Oczekiwana ilość gotowego piwa  22L

25 IBU

Balans goryczy 0.48 Zbalansowane

Gęstwa po US-05


Typ

Nazwa

Ilość

Ekstrakcja

EBC

Płynny ekstrakt

Bruntal

2.5 kg 59.5%

81 %

26

Płynny ekstrakt

Bruntal Pale Ale

1.7 kg 40.5%

80 %

35

 

Suma

4.2 kg

   

 

Użyto do

Nazwa

Ilość

Czas

Alfa kwasy

Gotowanie

Marynka

13 g

60 min

10 %

Gotowanie

Lublin (Lubelski)

20 g

30 min

4 %

Gotowanie

Savinjski Golding

10 g

30 min

3.5 %

Aromat (koniec gotowania)

Lublin (Lubelski)

10 g

15 min

4 %

Aromat (koniec gotowania)

Savinjski Golding

10 g

15 min

3.5 %

Na zimno

Savinjski Golding

10 g

3 dni

3.5 %

Na zimno

Lublin (Lubelski)

20 g

3 dni

4 %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ilość ekstraktów chyba w porządku. Nie chce mi się liczyć.

Osobiście odpuściłbym sobie chmielenie na zimno taką ilością chmielu. Tylko więcej zachodu, a da niewiele. Dorzuciłbym tą ilość zamiast chmielenia na zimno na whirlpool lub już w momencie schładzania. Będzie lepszy efekt

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Osobiście odpuściłbym sobie chmielenie na zimno taką ilością chmielu.

30 gramów na zimno to wcale nie jest tak mało. I wniesie coś innego niż chmielenie podczas gotowania, czy po nim.

Wrzucałem 50g na zimni do niecałych 30 litrów, i było wyraźnie czuć chmielenie na zimo. Którąś z warek chmieliłem też na zimno lubelskim i pamiętam, że efekt był lepszy niż się spodziewałem.

W tym opracowaniu są dość ciekawe wnioski odnośnie chmielenia na zimno - wyciągnąłem stamtąd mnóstwo wiedzy o chmieleniu, także tym na zimno.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Ilość ekstraktów chyba w porządku. Nie chce mi się liczyć.

 

@Grzegorz Żukowski a co tu przeliczać? W brewness wrzuciłem to i takie wyniki mi wyszły.

 

Przetestuje i zobaczę. A tak na poważnie to nigdy jeszcze nie piłem piwa chmielonego na zimno. Czego to ja się tak właściwie mam spodziewać? Bo z kalkulatora wynika ze goryczki już to nie wniesie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał:

 

Przetestuje i zobaczę. A tak na poważnie to nigdy jeszcze nie piłem piwa chmielonego na zimno. Czego to ja się tak właściwie mam spodziewać? Bo z kalkulatora wynika ze goryczki już to nie wniesie.

Nie piłeś piwa chmielonego na zimno? Co do goryczki to mam inne zdanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał:

Bo z kalkulatora wynika ze goryczki już to nie wniesie.

Goryczki może i nie wnosi, ale podbija tą która już jest. 

 

Masz sklep pod samym nosem.

 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, korzen16 napisał:

Goryczki może i nie wnosi, ale podbija tą która już jest. 

 

Masz sklep pod samym nosem.

 

On jest nie czynny. Był remont długo i sklep był nieczynny, potem na miesiąc był czynny. Sprzedaż już tak nie szła i zamknęli. I można kurierem tylko zamówić. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nom ze strony zniknęła informacją o tym iż sklep stacjonarny nie istnieje a na wizytówce goole informacja o sklepie podaje ze jest sklep.  Mniejsza z tym...

 

Czy to będzie się łapać pod belgian pale ale?

 

Drożdże które z tych? 

Safbrew S-33

Safbrew T-58

Safbrew Abbaye

 

Surowce fermentujące

12.6 BLG

5.1% ABV

10.7 SRM


Typ

Nazwa

Ilość

Ekstrakcja

EBC

Płynny ekstrakt

Bruntal Pale Ale

1.7 kg 38.6%

80 %

35

Płynny ekstrakt

Bruntal Pale Ale

1.7 kg 38.6%

80 %

35

Płynny ekstrakt

Bruntal

1 kg 22.7%

81 %

26

 

Suma

4.4 kg

   

 

 

Chmiele

27 IBU

Balans goryczy 0.53 Gorzkie


Użyto do

Nazwa

Ilość

Czas

Alfa kwasy

Gotowanie

Brewers Gold

5 g

60 min

7.6 %

Gotowanie

Brewers Gold

10 g

45 min

7.6 %

Gotowanie

Brewers Gold

15 g

30 min

7.6 %

Gotowanie

East Kent Goldings

10 g

30 min

5.1 %

Aromat (koniec gotowania)

East Kent Goldings

20 g

15 min

5.1 %

Na zimno

East Kent Goldings

30 g

4 dni

5.1 %

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mi się właśnie tak wydało

 

Spróbowałem właśnie swojego jasnego Ale miało 28 IBU i strasznie goryczkowe to wyszło. Zastanawiam się czy to zejdzie w czasie leżakowania.

 

Stąd własnie zmieniłem troche chmielenie w moim belgian ale na takie i wychodzi mi 25 IBU - czy tak można tym mieszać?

 

Użyto do

Nazwa

Ilość

Czas

Alfa kwasy

Gotowanie

Brewers Gold

5 g

60 min

7.6 %

Gotowanie

Brewers Gold

5 g

45 min

7.6 %

Gotowanie

Brewers Gold

15 g

30 min

7.6 %

Gotowanie

East Kent Goldings

10 g

30 min

5.1 %

Aromat (koniec gotowania)

Brewers Gold

5 g

15 min

7.6 %

Aromat (koniec gotowania)

East Kent Goldings

20 g

15 min

5.1 %

Na zimno

East Kent Goldings

30 g

4 dni

5.1 %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja się nie znam ale zrobiłbym chmielenie raczej 60-15-5 ;) 

 

ps. 28 IBU to jeszcze nie taka duża goryczka, poprostu z czasem pijąc piwka docenisz gorycz ;) kup

sobie może atak chmielu  który ma IBU na poziomie 69, natomiast jest to fajna goryczka która uderza i znika 

 

Edytowane przez Juniorek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał:

miało 28 IBU i strasznie goryczkowe to wyszło.

Coś nie tak. Albo coś źle wyliczyłeś, albo zawartość alfa kwasów w chmielu była w rzeczywistości wyższa albo długo chodziłeś po gotowaniu co wzmogło goryczkę. Czwarta możliwość to może po prostu wolisz piwa o mniejszej goryczy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.