Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Może mogę w takim razie coś dokupić do tego zestawu co mam co by mogło fajnie grać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 A może jeszcze jakieś chmiele dokupić? i da rade wtedy to pokomponowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 3 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: A może jeszcze jakieś chmiele dokupić? i da rade wtedy to pokomponowac? A co Ci chodzi po głowie? Będzie łatwiej coś doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Myślałem nad jakimś belgian pale ale skoro już mam domówić chmiele to i drożdże dokupić bym mógł. Idąc tym tropem 2 x 1,7 pale ale + 1kg jasnego jakiś stout w zasadzie tez by mnie interesować mógł, tylko ze mam tylko jeden ekstrakt ciemny ale można wymieszac z pale ale albo cos innego koło 30 ibu pale ale plus jasny ekstrakt i tak bardziej goryczkowi bym chcial 30-40 ibu no i znów jakieś lekkie na jasnym ektrakcie takie co by sie przyjemnie sonczyło bez jakiś ostrych aromatów oko 25 ibu smakował mi ostatnio bitter z cieszyna troche wodnisty był ale cos takiego słabego bym zrobił moze mozna do teggo s-04 takie lekkie piwo co ma 3,5-4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Pomyślałem nad taką koncepcją, co myślicie? Chce coś pościć albo na samej Marynce i lubelskim aby przestojów nie było, a potem podobierać chmiele do tamtych chmieli co już je mam 12.9 BLG 5.2% ABV 10 SRM Oczekiwana ilość gotowego piwa 22L 25 IBU Balans goryczy 0.48 Zbalansowane Gęstwa po US-05 Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt Bruntal 2.5 kg 59.5% 81 % 26 Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 40.5% 80 % 35 Suma 4.2 kg Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 13 g 60 min 10 % Gotowanie Lublin (Lubelski) 20 g 30 min 4 % Gotowanie Savinjski Golding 10 g 30 min 3.5 % Aromat (koniec gotowania) Lublin (Lubelski) 10 g 15 min 4 % Aromat (koniec gotowania) Savinjski Golding 10 g 15 min 3.5 % Na zimno Savinjski Golding 10 g 3 dni 3.5 % Na zimno Lublin (Lubelski) 20 g 3 dni 4 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Ilość ekstraktów chyba w porządku. Nie chce mi się liczyć. Osobiście odpuściłbym sobie chmielenie na zimno taką ilością chmielu. Tylko więcej zachodu, a da niewiele. Dorzuciłbym tą ilość zamiast chmielenia na zimno na whirlpool lub już w momencie schładzania. Będzie lepszy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 15 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: Osobiście odpuściłbym sobie chmielenie na zimno taką ilością chmielu. 30 gramów na zimno to wcale nie jest tak mało. I wniesie coś innego niż chmielenie podczas gotowania, czy po nim. Wrzucałem 50g na zimni do niecałych 30 litrów, i było wyraźnie czuć chmielenie na zimo. Którąś z warek chmieliłem też na zimno lubelskim i pamiętam, że efekt był lepszy niż się spodziewałem. W tym opracowaniu są dość ciekawe wnioski odnośnie chmielenia na zimno - wyciągnąłem stamtąd mnóstwo wiedzy o chmieleniu, także tym na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 40 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: Ilość ekstraktów chyba w porządku. Nie chce mi się liczyć. @Grzegorz Żukowski a co tu przeliczać? W brewness wrzuciłem to i takie wyniki mi wyszły. Przetestuje i zobaczę. A tak na poważnie to nigdy jeszcze nie piłem piwa chmielonego na zimno. Czego to ja się tak właściwie mam spodziewać? Bo z kalkulatora wynika ze goryczki już to nie wniesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Aromatów chmielowych. W Olsztynie jest super sklep z piwami rzemieślniczymi, wybierz się tam i spróbuj piwa cos w stylu polskie ALE które jest chmielone na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 1 godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał: Przetestuje i zobaczę. A tak na poważnie to nigdy jeszcze nie piłem piwa chmielonego na zimno. Czego to ja się tak właściwie mam spodziewać? Bo z kalkulatora wynika ze goryczki już to nie wniesie. Nie piłeś piwa chmielonego na zimno? Co do goryczki to mam inne zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Aromatów chmielowych. W Olsztynie jest super sklep z piwami rzemieślniczymi, wybierz się tam i spróbuj piwa cos w stylu polskie ALE które jest chmielone na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Ty mi lepiej powiedz czy jest jakiś sklep ze sprzętem w Olsztynie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) 12 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Bo z kalkulatora wynika ze goryczki już to nie wniesie. Goryczki może i nie wnosi, ale podbija tą która już jest. Masz sklep pod samym nosem. Edytowane 12 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 2 godziny temu, korzen16 napisał: Goryczki może i nie wnosi, ale podbija tą która już jest. Masz sklep pod samym nosem. On jest nie czynny. Był remont długo i sklep był nieczynny, potem na miesiąc był czynny. Sprzedaż już tak nie szła i zamknęli. I można kurierem tylko zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) Tego już nie piszą, cały czas ma status czynnego ? Edytowane 12 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 z Czerwonym grzybkiem to są jakieś jaja. Chcialem od nich kupić lak do butelek, maja dostępny w sklepie jak się dowiedziałem nie można odebrać ze sklepu tylko wysyłka z Olsztyna do Olsztyna Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 nom ze strony zniknęła informacją o tym iż sklep stacjonarny nie istnieje a na wizytówce goole informacja o sklepie podaje ze jest sklep. Mniejsza z tym... Czy to będzie się łapać pod belgian pale ale? Drożdże które z tych? Safbrew S-33 Safbrew T-58 Safbrew Abbaye Surowce fermentujące 12.6 BLG 5.1% ABV 10.7 SRM Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 38.6% 80 % 35 Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 38.6% 80 % 35 Płynny ekstrakt Bruntal 1 kg 22.7% 81 % 26 Suma 4.4 kg Chmiele 27 IBU Balans goryczy 0.53 Gorzkie Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Brewers Gold 5 g 60 min 7.6 % Gotowanie Brewers Gold 10 g 45 min 7.6 % Gotowanie Brewers Gold 15 g 30 min 7.6 % Gotowanie East Kent Goldings 10 g 30 min 5.1 % Aromat (koniec gotowania) East Kent Goldings 20 g 15 min 5.1 % Na zimno East Kent Goldings 30 g 4 dni 5.1 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Belgię to jak już to zrób na jakiś FMkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Dokładnie, polecam FM26. Ostatnio robiłem na nich Belgian Blonde Ale i mają bardzo fajny fenolowy profil. Ale bez startera się nie obejdzie.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Belgię to jak już to zrób na jakiś FMkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Macie racje ale nie chce robić na drożdżach za ponad 20 zł skro i tak nie będę zbierać tej gęstw. Wola bym może nie wydawać tyle kasy. wolałbym cos za 10 zł w takim razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 11 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Safbrew Abbaye Chyba najlepszy wybór z tych trzech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Też mi się właśnie tak wydało Spróbowałem właśnie swojego jasnego Ale miało 28 IBU i strasznie goryczkowe to wyszło. Zastanawiam się czy to zejdzie w czasie leżakowania. Stąd własnie zmieniłem troche chmielenie w moim belgian ale na takie i wychodzi mi 25 IBU - czy tak można tym mieszać? Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Brewers Gold 5 g 60 min 7.6 % Gotowanie Brewers Gold 5 g 45 min 7.6 % Gotowanie Brewers Gold 15 g 30 min 7.6 % Gotowanie East Kent Goldings 10 g 30 min 5.1 % Aromat (koniec gotowania) Brewers Gold 5 g 15 min 7.6 % Aromat (koniec gotowania) East Kent Goldings 20 g 15 min 5.1 % Na zimno East Kent Goldings 30 g 4 dni 5.1 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 (edytowane) Ja się nie znam ale zrobiłbym chmielenie raczej 60-15-5 ps. 28 IBU to jeszcze nie taka duża goryczka, poprostu z czasem pijąc piwka docenisz gorycz kup sobie może atak chmielu który ma IBU na poziomie 69, natomiast jest to fajna goryczka która uderza i znika Edytowane 13 Października 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 3 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: miało 28 IBU i strasznie goryczkowe to wyszło. Coś nie tak. Albo coś źle wyliczyłeś, albo zawartość alfa kwasów w chmielu była w rzeczywistości wyższa albo długo chodziłeś po gotowaniu co wzmogło goryczkę. Czwarta możliwość to może po prostu wolisz piwa o mniejszej goryczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się