KosciaK Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Podane czasy chmielenia to czas liczony do wyłączenia palnika i rozpoczęcia chłodzenia. Czyli całkowity czas gotowania minus podana wartość. 60' - czas gotowania 60' minus 60' - wrzucasz od początku 30' - czas gotowania 60' minus 30' - wrzucasz trzydzieści minut przed wyłączeniem palnika, czyli po 30' od rozpoczęcia gotowania 0' - czas gotowania 60' minus 0' - wrzucasz w momencie wyłączenia palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Jeszcze raz 60 min - marynka 30 min - lubelski 0 min - magiczny chmiel Oznacza: wrzucasz marynke na 60 minut przed końcem gotowania wrzucasz lubelski na 30 minut przed koncem gotowania wrzucasz magiczny chmiel na 0 minut przed końcem gotowania (czyli wyłączasz palniki i wrzucasz magiczny chmiel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 dzieki wielkie wszycho jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Witam co mogę zrobić z tych składników (opróżniam magazyn ): Pilzneński 5 kg Monachijski 1 kg chmiel magnum 50 g Ile litrów z tego wyjdzie, jaki styl to by był i jakie drożdże do tego dokupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Witam, jestem jeszcze na etapie ważenia z ekstraktów niechmielonych i chciałbym spróbować dorzucić do tego jakieś małe "partial mash" Zostały mi chmiele Lubelski 55g i 45g granulatu, oraz 100g Marynki i 50g Sybilli w granulacie. Oczywiście opcjonalnie mogę dokupić jakieś chmiele, ale wolałbym bazować na w.w. Jaką warkę mogę z tego uwarzyć, może coś orzeźwiającego na coraz to cieplejsze dni? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Jakiś lekki bitter zawsze spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Bittera mam na leżakowaniu, więc odpada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 A może bez częściowego zacierania i po prostu wymieszałbym 2 WES'y jasne i w jakis proporcjach pokombinowałbym z tymi chmielami? No właśnie, tylko jakie proporcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Mam takie chmiele: Citra Cascade Centennial Simcoe Wszystkie po 100g. Interesuje mnie APA AIPA I AAA byście mieszali chmiele razem czy robili single hop? Jeszcze nie robiłem na amerykańcach i nie wiem jaką drogę wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Na Cascade, Simcoe i Citrze piłem single hopy, tylko zapach Citry mi nie podchodzi (zbyt owocowo-słodki, jakby jakaś przeleżała brzoskwinka). A jak będziesz robił single hopy to się dowiesz które chmiele ci pasują i potem według twojego gustu będziesz mógł coś innego sklecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Posiadam 3 kg pilznenskiego 2 kg pszenicy 1,5 kg pale ale po 0,5 kg (karmelowego, palonego, czekoladowego) gęstwa z s-04 oraz WB-06 Uwarzyłem już stouta, sweet stouta i hefeweizena. Zastanawiam się co nowego mógł bym uwarzyć z powyższych składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Całą gamę Ale 1,5 kg Pale Ale 2,5 kg pilsa 200g pszeniczny 100-150 g karmelowego Drożdże S 04 Zależnie od chmieli możesz zrobić całkiem szeroką gamę piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 3,5 kg Pale Ale 0,5 kg Pilzneński 0,5 kg Monachijski I 0,5 kg karmelowy 300 EBC 90 gr Marynki 15 gr Magnum Co z tego wyjdzie? Bitter? W jakich proporcjach? Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 A jakiś chmiel aromatyczny jest na stanie? Bo oba wymienione to goryczkowe. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Niestety nie, ale do dokupienia jak coś. Najszybciej mogę mieć Chinook, Lubelski (sklep stacjonarny) Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! Edytowane 19 Maja 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Wyjdzie coś ala'bitter. Bitter ma chmiele angielskie oraz drożdże np US-04 lub dedykowane płynne i niskie nasycenie (2gr/0.5 litra). Karmelu 0.2kg wystarczy wg mnie, najlepiej jasny. Wyklepane z mojej Nokii N78. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Drożdże akurat mam S-04, Zaopatrzę się w jakieś chmiele UK ale między czasie znalazłem w recepturach bittera na marynce (Marynka Bitter), który zdobył I miejsce podczas "National Homebrew Competition" w Brystolu w kategorii "Standard and Best Bitters" 35g Marynka 60 minut 25g Marynka 20 minut 40g Marynka 10 minut Karmelowy ten nie był ani jasny ani ciemny. Coś popróbuje, na pewno coś wyjdzie Edytowane 19 Maja 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Podpowie ktoś jak chmielić i czym chmielić aby uzyskać coś w stylu Grand Prix. Wiem że receptura tego piwa jest ogólnie dostępna, ale jest dość złożona a to będzie dopiero moja 3 warka. Generalnie ma być dużo cytrusów i goryczka na średnim poziomie. zasyp: 1,5 kg Pale Ale 2,5 kg pilsa 300 gram pszeniczny 150 gram karmelowego Drożdże S 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Podpowie ktoś jak chmielić i czym chmielić aby uzyskać coś w stylu Grand Prix. Wiem że receptura tego piwa jest ogólnie dostępna, ale jest dość złożona a to będzie dopiero moja 3 warka. Generalnie ma być dużo cytrusów i goryczka na średnim poziomie. zasyp: 1,5 kg Pale Ale 2,5 kg pilsa 300 gram pszeniczny 150 gram karmelowego Drożdże S 04 Sugerowalbym zmiane drozdzy na us05 no i w pizdu cytrusowych odmian chmieli amerykanskich. Najlepiej 2-3 odmiany. Tego jest sporo do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Posiadam Chmiele: Triskel 20g Strisselspalt 20g Spalt Select 50g Hallertau Tradition 50g Saaz 50g Słody: Pilzneńdki 5kg Monachijski II 1kg Cara Clair 1kg Zakwaszający 0.5kg Dodatki cukier biały, jasny ekstrakt WES 1.2kg, 0.3kg ciemnego cukru kandyzowanego. Kolendra,curacao,pomarańcza,płatki owsiane błyskawiczne, mech irlandzki. Drożdże: Gęstwa WLP550, saszetka US-05 Edit, Zastanawałem się nad triplem, chciałem uzyskać około 20l, ale zastanawiam się czy 5kg pilzneńskiego wystarczy ( mam bardzo niską wydajność). Ewentualnie czy dotatek 1kg monachijskieg II podpasuje ( czy lepiej dać max 0,5kg i ewentualnie podbić później puchą od WES którą mam)? Do tego 0,3kg Cara Clair i 0,1kg zakwaszającego ? Chmielić Hallertau i Saaz? Cukru białego po kilku dniach burzliwej chciałem dać 15-20%. Od dwóch dni gęstwa wlp550 dokarmiana jest brzeczką 8BLG którą przygotowałem i spasteryzowałem robiąc ostatnie Pale Ale. Edytowane 29 Maja 2014 przez Qbasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Chciałbym wykorzystać "resztki" słodów, które zostały mi z poprzednich warek. Mam: - Biscuit 750g - Pszeniczny Czekoladowy 200g - Karmelowy Carahell 500g - Karmelowy 600 Strzegom 350g - Karmelowy 30 Strzegom 300g Co mogę zrobić, by je zużyć przy jednej warce, uzupełniając tylko jakimś słodem podstawowym? Jest to wykonalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 możesz zrobić nawet kilka warek z tymi dodatkami tylko dodaj pilznenskiego, zmniejsz ilość czekoladowego i karmelowego 600 (na warkę 20l max 100 - chyba, że lubisz ciemniejsze i bardziej palone) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Właśnie chodzi o to, że wolałbym za jednym razem to wszystko zużyć, jeśli to możliwe Gar mam 50 litrów, więc zatarcie większej warki ewentualnie nie będzie problemem. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 toż mozesz zrobić - dodaj tylko pilzneński i przy odpowiednich drożdżach jakis fajny ciemny belg wyjdzie Alfi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zrób jak amap pisze. Dokup z 4 kg slodu pilznenskiego i uwaz jakiegoś ciemnego belga. Pamiętaj tylko o specjalnych drożdżach. Najlepiej jakbyś zainwestował w płynne, np white labs trappist ale, czy jakoś tak Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka Alfi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się