Krzyk Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 (edited) Kompletując sprzęt do warzenia piwa, znalazłem w domu 2 duże wiadra dopuszczone do kontaktu z żywnością (pojemność ok 30L - jeszcze to sprawdzę). Moja rozterka polega na tym, że są one całe czarne (nie przeźroczyste) i nie mają żadnej skali pojemności. Czy mimo to polecili byście użyć ich jako fermentorów? Edited June 24, 2014 by Krzyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Jeśli są do spożywki i nie pachną dziwnie to nie widzę przeszkód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 (edited) Dla wygody dobrze jednak je jakoś wyskalować, czy to baniakiem od wody 5l, czy jakimś czerpakiem z podziałką, czy używając matematyki - to nawet wygodniejsze mimo, że mniej dokładne. Pytanie jednak o szczelność pokrywy i możliwość zamontowania rurki/ kranika. Edited June 24, 2013 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyk Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Pokrywa, rurka, kranik z tego co patrzyłem nie powinny stanowić problemu. Myślę tylko nad tą skalą. Moge ją nanieść na podstawie obliczeń matematycznych na zewnętrznej stronie ale to w połączeniu z brakiem przeźroczystości fermentora nie jest wygodnym rozwiazaniem raczej. Od środka trochę się boję i nie wiem za bardzo czym mógłbym to oznaczyć tak żeby nie okazało się to szkodliwe dla brzeczki a dalej dla piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sejler Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Możesz mierzyć metrówką od brzeka wiadra do poziomu cieczy tylko najpierw wyskaluj ja tak mierze w garnku lecz mam sprawę uproszczoną bo wysokość gara to 30 cm a poj. 30 litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Zawsze możesz w garze objętość zmierzyć przed przelaniem jakąś linijką. łatwiej obliczyć, gar jest cylindryczny a wiadro zazwyczaj ścięty stożek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 (edited) W załączniku zapodałem arkusz, który pozwala sporządzić podziałkę na fermentorach. Wystarczy wpisać wymiary fermentora oraz wysokość na jakiej znajduje się ciecz w nim aby wyznaczyć ile litrów zajmuje. objętość brzeczki nastawnej.xlsx Edited June 24, 2013 by joker0skater Krzyk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyk Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Dziękuję za porady ale chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Rozmierzenie podziałki - OK. Nie ma problemu. Zastanawiam się tylko po której stronie (wewnętrznej/zewnętrznej) ją nanieść. Jeśli po zewnętrznej to mogę narysować jakimś markerem białym czy czymś ale trudno z takiej podziałki czytać. Teoretycznie można od wewnątrz ale nie wiem czym to zrobić żeby jakieś niepożądane substancje się z narysowanej skali nie wytrąciły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Pozostaje Ci naniesienie skali na pręt, płaskownik lub rurkę miedzianą, nierdzewną lub plastikową. Krzyk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 od wewnątrz absolutnie nie. Zmierz maksymalną objętość oraz 5l mniej i nanieś ją na zewnątrz. patrząc z góry i przykładając rękę do zewnętrznego znacznika będziesz widział mniej więcej ile litrów masz piwa. Browar to nie apteka Krzyk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 (edited) Hmm, a może po prostu posłużyć się wagą? Nie wiem tylko czy można przyjąć w przybliżeniu, że brzeczka/piwo ma taką samą gęstość co woda? Wydaje mi się, że różnica jeśli nawet jest, to na tyle mała, że można ją pominąć. To chyba najprostsze rozwiązanie i nie trzeba nic wkładać do piwa Trzeba tylko przetestować jakąś wagę łazienkową, nalewając np. wody z 5l baniaka i po kłopocie. Z ciekawości chyba skonfrontuję dziś tą metodę ze skalami naniesionymi na różne fermentory. Edited June 25, 2013 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Albo spróbuj poświecić do środka latarką, może wtedy zauważysz poziom cieczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Nie wiem tylko czy można przyjąć w przybliżeniu, że brzeczka/piwo ma taką samą gęstość co woda? Wydaje mi się, że różnica jeśli nawet jest, to na tyle mała, że można ją pominąć Ja tak liczę objętość - masa przy korygowaniu wodą po gotowaniu. Lekkie piwo jest o jakieś 5% cięższe niż woda, przy 24 blg to jest 10% wg kalkulatora w necie. Przy założeniu, że browar to nie apteka moim zdaniem pomijalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Fermentator bez skali polecam - nadaje się. Tylko policz objętość brzeczki przed wlaniem i pamiętaj, że piana może mieć kilka centymetrów i wyjść na spacer:) (winiarze mówią, że napełniamy fermentator do 2/3 objętości). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Hmm, a może po prostu posłużyć się wagą? Nie wiem tylko czy można przyjąć w przybliżeniu, że brzeczka/piwo ma taką samą gęstość co woda? Masz tu gęstość brzeczki nastawnej w zależności od ballingu: 1 1,004 2 1,008 3 1,012 4 1,016 5 1,020 6 1,024 7 1,028 8 1,032 9 1,037 10 1,041 11 1,046 12 1,050 13 1,055 14 1,060 15 1,064 16 1,069 17 1,074 18 1,079 19 1,084 20 1,090 21 1,095 22 1,100 23 1,106 24 1,112 25 1,117 26 1,123 27 1,129 28 1,135 29 1,141 30 1,148 Krzyk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now