Krzyk Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Kompletując sprzęt do warzenia piwa, znalazłem w domu 2 duże wiadra dopuszczone do kontaktu z żywnością (pojemność ok 30L - jeszcze to sprawdzę). Moja rozterka polega na tym, że są one całe czarne (nie przeźroczyste) i nie mają żadnej skali pojemności. Czy mimo to polecili byście użyć ich jako fermentorów? Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Krzyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Jeśli są do spożywki i nie pachną dziwnie to nie widzę przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Dla wygody dobrze jednak je jakoś wyskalować, czy to baniakiem od wody 5l, czy jakimś czerpakiem z podziałką, czy używając matematyki - to nawet wygodniejsze mimo, że mniej dokładne. Pytanie jednak o szczelność pokrywy i możliwość zamontowania rurki/ kranika. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyk Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Pokrywa, rurka, kranik z tego co patrzyłem nie powinny stanowić problemu. Myślę tylko nad tą skalą. Moge ją nanieść na podstawie obliczeń matematycznych na zewnętrznej stronie ale to w połączeniu z brakiem przeźroczystości fermentora nie jest wygodnym rozwiazaniem raczej. Od środka trochę się boję i nie wiem za bardzo czym mógłbym to oznaczyć tak żeby nie okazało się to szkodliwe dla brzeczki a dalej dla piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Możesz mierzyć metrówką od brzeka wiadra do poziomu cieczy tylko najpierw wyskaluj ja tak mierze w garnku lecz mam sprawę uproszczoną bo wysokość gara to 30 cm a poj. 30 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zawsze możesz w garze objętość zmierzyć przed przelaniem jakąś linijką. łatwiej obliczyć, gar jest cylindryczny a wiadro zazwyczaj ścięty stożek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) W załączniku zapodałem arkusz, który pozwala sporządzić podziałkę na fermentorach. Wystarczy wpisać wymiary fermentora oraz wysokość na jakiej znajduje się ciecz w nim aby wyznaczyć ile litrów zajmuje. objętość brzeczki nastawnej.xlsx Edytowane 24 Czerwca 2013 przez joker0skater Krzyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyk Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Dziękuję za porady ale chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Rozmierzenie podziałki - OK. Nie ma problemu. Zastanawiam się tylko po której stronie (wewnętrznej/zewnętrznej) ją nanieść. Jeśli po zewnętrznej to mogę narysować jakimś markerem białym czy czymś ale trudno z takiej podziałki czytać. Teoretycznie można od wewnątrz ale nie wiem czym to zrobić żeby jakieś niepożądane substancje się z narysowanej skali nie wytrąciły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Pozostaje Ci naniesienie skali na pręt, płaskownik lub rurkę miedzianą, nierdzewną lub plastikową. Krzyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 od wewnątrz absolutnie nie. Zmierz maksymalną objętość oraz 5l mniej i nanieś ją na zewnątrz. patrząc z góry i przykładając rękę do zewnętrznego znacznika będziesz widział mniej więcej ile litrów masz piwa. Browar to nie apteka Krzyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Hmm, a może po prostu posłużyć się wagą? Nie wiem tylko czy można przyjąć w przybliżeniu, że brzeczka/piwo ma taką samą gęstość co woda? Wydaje mi się, że różnica jeśli nawet jest, to na tyle mała, że można ją pominąć. To chyba najprostsze rozwiązanie i nie trzeba nic wkładać do piwa Trzeba tylko przetestować jakąś wagę łazienkową, nalewając np. wody z 5l baniaka i po kłopocie. Z ciekawości chyba skonfrontuję dziś tą metodę ze skalami naniesionymi na różne fermentory. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Albo spróbuj poświecić do środka latarką, może wtedy zauważysz poziom cieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Nie wiem tylko czy można przyjąć w przybliżeniu, że brzeczka/piwo ma taką samą gęstość co woda? Wydaje mi się, że różnica jeśli nawet jest, to na tyle mała, że można ją pominąć Ja tak liczę objętość - masa przy korygowaniu wodą po gotowaniu. Lekkie piwo jest o jakieś 5% cięższe niż woda, przy 24 blg to jest 10% wg kalkulatora w necie. Przy założeniu, że browar to nie apteka moim zdaniem pomijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Fermentator bez skali polecam - nadaje się. Tylko policz objętość brzeczki przed wlaniem i pamiętaj, że piana może mieć kilka centymetrów i wyjść na spacer:) (winiarze mówią, że napełniamy fermentator do 2/3 objętości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Hmm, a może po prostu posłużyć się wagą? Nie wiem tylko czy można przyjąć w przybliżeniu, że brzeczka/piwo ma taką samą gęstość co woda? Masz tu gęstość brzeczki nastawnej w zależności od ballingu: 1 1,004 2 1,008 3 1,012 4 1,016 5 1,020 6 1,024 7 1,028 8 1,032 9 1,037 10 1,041 11 1,046 12 1,050 13 1,055 14 1,060 15 1,064 16 1,069 17 1,074 18 1,079 19 1,084 20 1,090 21 1,095 22 1,100 23 1,106 24 1,112 25 1,117 26 1,123 27 1,129 28 1,135 29 1,141 30 1,148 Krzyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się