qbasuperfly Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Witam. Uwarzyłem swoją trzecią warkę z ekstraktów słodowych WES + drożdże Safbrew - WB06. Do refermentacji mam zamiar użyć roztworu z wody i glukozy. Przy poprzednich dwóch warkach do obliczania ilości glukozy używałem tego kalkulatora: http://hbd.org/cgi-b...ml?16011852#tag i na razie granatów brak Zaskoczyły mnie natomiast wyliczenia kalkulatora przy tym piwie, ponieważ pokazało mi ok. 300g 0_o no i mam obawy czy to aby nie za dużo - wiem, że pszeniczne powinno być mocniej nagazowane - ale, że aż tak!?!?! Teraz 2 pytania: 1. Czy wybrałem prawidłowy typ piwa w kalkulatorze? (Weizen/Weissbier), oczekiwany poziom CO2 - 4.0, 23L, ok. 22C i Corn Sugar. 2. Oglądałem ostatnio serię "Warzę z Kopyrem" i padło stwierdzenie, że dobrze jest zrobić syrop w stosunku 1:10 czyli na 1g surowca przypada 10g wody. Biorąc pod uwagę p.1 wychodzi prawie 3L samego syropu więc co robić drogie Panie i mili Panowie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 (edited) Po pierwsze nie marnuj pieniędzy na glukozę, cukier i tylko cukier. Najlepiej obliczać przy pomocy RefRez, do pobrania z WIKI. 4 v/v to bomby byś miał. Edited June 25, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin-w Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Mi z kalkulatora wychodzi 160 przy dolnej granicy. Przy tym stylu kalkulator podobno zawyża. Czy stosowałeś cicha ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 3 v/v wystarczy. Bedziesz Pan zadowolony. Co do stosunku 1:10 to Kopyr nie jest żadną wyrocznią. Ja zrobiłem 1:2 i się dobrze rozmieszało tyle tylko że wężyk tak położyłem w fermentorze by piwo krążyło po okręgu i mieszało syrop. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Ustawiłeś za duży poziom, to raz. Dwa: glukoza to marnowanie pieniędzy. 3 - nie wiem z czego ma wynikać tak duża proporcja. Syrop najlepiej robić w minimalnej ilości wody pozwalającej na rozpuszczenie się cukru. Ja leję gorącą, mieszam, jak się nie rozpuści - dolewam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin-w Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Kopyr, według mnie mówił o proporcji ze względu na zachowanie poziomu ekstraktu. Czyli roztwór z cukrem powinien mieć Blg na poziomie tego z przed zadania drożdży. Kalkulator zawyża sugerowany poziom nasycenia. koledze nie chodzi o to jak tylko ile Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Lepiej rozpuścić cukier w 1L wody. Łatwiej wymieszać równomiernie. Przy gęstym syropie miałem problemy, bo zdarzało mi się nierównomiernie nagazowane piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalczyka Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 2.5 tygodnia temu butelkowalem moje pierwsze pszeniczne. ustawilem 3.6 i przy 22 litrach, wyszlo mi 240 g glukozy. piwo po otwarciu nie wyskakuje z butelki i poki co granatow brak. trzymam w temp do 20 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Lepiej rozpuścić cukier w 1L wody. Łatwiej wymieszać równomiernie. Przy gęstym syropie miałem problemy, bo zdarzało mi się nierównomiernie nagazowane piwa. Stosuję podobną zasadę. Na każde 20 litów warki 1litr syropu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now