qbasuperfly Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Witam. Uwarzyłem swoją trzecią warkę z ekstraktów słodowych WES + drożdże Safbrew - WB06. Do refermentacji mam zamiar użyć roztworu z wody i glukozy. Przy poprzednich dwóch warkach do obliczania ilości glukozy używałem tego kalkulatora: http://hbd.org/cgi-b...ml?16011852#tag i na razie granatów brak Zaskoczyły mnie natomiast wyliczenia kalkulatora przy tym piwie, ponieważ pokazało mi ok. 300g 0_o no i mam obawy czy to aby nie za dużo - wiem, że pszeniczne powinno być mocniej nagazowane - ale, że aż tak!?!?! Teraz 2 pytania: 1. Czy wybrałem prawidłowy typ piwa w kalkulatorze? (Weizen/Weissbier), oczekiwany poziom CO2 - 4.0, 23L, ok. 22C i Corn Sugar. 2. Oglądałem ostatnio serię "Warzę z Kopyrem" i padło stwierdzenie, że dobrze jest zrobić syrop w stosunku 1:10 czyli na 1g surowca przypada 10g wody. Biorąc pod uwagę p.1 wychodzi prawie 3L samego syropu więc co robić drogie Panie i mili Panowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Po pierwsze nie marnuj pieniędzy na glukozę, cukier i tylko cukier. Najlepiej obliczać przy pomocy RefRez, do pobrania z WIKI. 4 v/v to bomby byś miał. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Mi z kalkulatora wychodzi 160 przy dolnej granicy. Przy tym stylu kalkulator podobno zawyża. Czy stosowałeś cicha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 3 v/v wystarczy. Bedziesz Pan zadowolony. Co do stosunku 1:10 to Kopyr nie jest żadną wyrocznią. Ja zrobiłem 1:2 i się dobrze rozmieszało tyle tylko że wężyk tak położyłem w fermentorze by piwo krążyło po okręgu i mieszało syrop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Ustawiłeś za duży poziom, to raz. Dwa: glukoza to marnowanie pieniędzy. 3 - nie wiem z czego ma wynikać tak duża proporcja. Syrop najlepiej robić w minimalnej ilości wody pozwalającej na rozpuszczenie się cukru. Ja leję gorącą, mieszam, jak się nie rozpuści - dolewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Kopyr, według mnie mówił o proporcji ze względu na zachowanie poziomu ekstraktu. Czyli roztwór z cukrem powinien mieć Blg na poziomie tego z przed zadania drożdży. Kalkulator zawyża sugerowany poziom nasycenia. koledze nie chodzi o to jak tylko ile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Lepiej rozpuścić cukier w 1L wody. Łatwiej wymieszać równomiernie. Przy gęstym syropie miałem problemy, bo zdarzało mi się nierównomiernie nagazowane piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 2.5 tygodnia temu butelkowalem moje pierwsze pszeniczne. ustawilem 3.6 i przy 22 litrach, wyszlo mi 240 g glukozy. piwo po otwarciu nie wyskakuje z butelki i poki co granatow brak. trzymam w temp do 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Lepiej rozpuścić cukier w 1L wody. Łatwiej wymieszać równomiernie. Przy gęstym syropie miałem problemy, bo zdarzało mi się nierównomiernie nagazowane piwa. Stosuję podobną zasadę. Na każde 20 litów warki 1litr syropu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się