panta_rei Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Przesyłka ze słodami, chmielami i drożdżami w drodze, czyli w sobotę lub niedzielę startuje pierwsze warzenie ;-) Poczekałbym na jakieś chłodniejsze dni, ale niestety, jak tylko otworzę forum to mi się gdzieś w podświadomości pojawiają nuty słodowe ;-) Na pierwszy ogień idzie polskie ale z tego http://www.piwo.org/...ia/#entry212130 miejsca z małymi modyfikacjami drożdże Safale US-05, chmiele lubelski i sybilla po 20g, zacieranie 63°C 30min 72°C 30-40min 78°C 10min 11-12Blg Przed warzeniem pojadę po wodę na której Browar Braniewo warzył od niepamiętnych czasów najlepsze swoje piwa Chmielu i goryczki ma być mało reszta na żywioł... co będzie to będzie, mam miejsce do fermentowania o temperaturze 20-21°C więc jakoś to będzie Sprzęt to taboret gazowy, keg 30l, jutro prawdopodobnie chłodnicę z karbowanki DN12 zrobię, bo akurat taką mam na warsztacie, filtrator z oplotu 1m, fermentator 30l Jakby ktoś miał jakieś ostatnie rady to chętnie posłucham ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Potężna długość oplotu Ja bym od razu od zadania drożdży owinął fermentor mokrym ręcznikiem. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Jak Ci pierwsze nie wyjdzie to się nie załamuj, drugie jeśli też będzie kicha to nie płacz bo trzecie będzie super Edytowane 4 Lipca 2013 przez elroy Ort. - poprawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Mówicie panowie, że oplot długi... jutro sprawdzę jak mu się w wiaderku leży, jak będzie za długi to go skrócę. Ze tak powiem, mam czym psuć na warsztacie, może mu nawet zwinę jakiś szkielecik z drutu. Co do takich co nie wyjdą, to mam czym przeprowadzić "termouszlachetnianie z zacieśnianiem molekuł alkoholu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Ja bym od razu od zadania drożdży owinął fermentor mokrym ręcznikiem. Najlepiej jest poczekać, aż drożdże wystartują i dopiero wtedy owinąć - w wyższej temperaturze start będzie szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Na pierwszy ogień idzie polskie ale Jestem w szoku! Na pierwszy ogień PA. Karmelowego daj max 100g, a "będzie Pan zadowolony" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Znaczy, że powinienem się go bać? Może nie będę głośno mówił jaka będzie druga warka ;-) Ja lubię wyzwania, PA nie wygląda na skomplikowane, gwarancji oczywiście nie ma i może wyjść lipa. Tu jednak nie idzie o budowę reaktora ;-) ma być radość i zabawa... więc będzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Znaczy, że powinienem się go bać? Może nie będę głośno mówił jaka będzie druga warka ;-) Ja lubię wyzwania, PA nie wygląda na skomplikowane, Wręcz przeciwnie , działaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Przy wysładzaniu nie spiesz sie, ja też używałem metrowego oplotu, brzeczka leciała jak szalona, za krotko czekałem aż wszystko osiądzie poczekaj z pół godz., choć wydajność miałem dobrą to brzeczka była bardzo mętna, mam nadzieje że to się jeszcze wyklaruje bo jezcze jest na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Znaczy, że powinienem się go bać? Kolega Opiekun Duchowy Polskiego Ale Jejski jest w szoku, bo nie spodziewał się, że dożyje czasów, że ktoś na pierwsze zacierane wybierze jego chrześniaka . Pewnie da Ci plusa zaraz . Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 To bardzo fajnie, mam na pewno co najmniej jednego kibica. Jeśli nie wyjdzie trucizna to mogę podesłać do degustacji, o ile Jejski nie będzie się bał ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 panta_rei zwróć też uwagę na temperaturę zadawania drożdży. Mi się przydarzyło coś takiego że zadałem drożdże w 27°C i przez dwa pierwsze dni było ciepło ok.24* fermentowało ok ale jak przyszło ochłodzenie w piwnicy 19* to fermentacja stanęła i po 7 dn. burzliwej zeszło tylko do7BLg z 14 początkowego. Wyczytałem że drożdże mogą ''przyzwyczaić'' się do wyższej temperatury. Żeby dofermentować musiałem ogrzewać fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Spokojnie, "ja to opanuja" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Edytowane 6 Lipca 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Miałem dokładnie taki sam pomysł na nazwę browaru i dlatego się przyczepię. Dlaczego anty browar? Rozumiem, że nie będziesz warzył piwa tylko anty piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Anty piwo to warzą koncerny w swoich browarach ;-) JA potrzebuję piwa, które mnie przekona, że da się je lubić! Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Anty piwo to warzą koncerny w swoich browarach ;-) JA potrzebuję piwa, które mnie przekona, że da się je lubić! Więc browar powinien się nazywać ANTY-Anty browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Może jest fanem Antyradia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Etam, jestem co najwyżej fanem Slow Foodu ;-) A domowy browar łapie się w jego założeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się