crosis Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Z mojego doświadczenia to po prostu dzikie drożdże - niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 jak się tego ustrzec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Nie warzyć jak jest 30stopni w domu i lata pełno dziadostwa w powietrzu wiosną, dzikie drożdże wracają z tropików jak bociany. poza tym reżim sanitarny. Nie śrutować w tym samym miejscu co fermentujesz.. i tak dalej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 no właśnie czasem to mi się wydaję, że aż przesadzam z tym reżimem... no nic, będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 To nie przesada. Ja się tego pozbyłem stosując bardzo mocny reżim: wiadra stoją zalane NaOH, przed wykorzystaniem są płukane, pryskane ClO2, potem jeszcze bomba siarkowa (dużo piro i ciepła woda), potem ClO2 i gorąca brzeczka - stosuję no-chill. Na dodatek: wszystkie operacje na brzeczce/piwie wykonuję w łazience, bo w kuchni za dużo tego lata (robię soki, jest mnóstwo owoców, a na dodatek bawię się w piekarza, więc i zakwasy stoją). Odkąd wprowadziłem coś takiego dzikusów niet. Ale też muszę powiedzieć, że nie ma tego złego... wczoraj otworzyłem buteleczkę ponad rocznego piwa z dzikusami - idealnie klarowne, lekko przegazowane, pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 wczoraj otworzyłem buteleczkę ponad rocznego piwa z dzikusami - idealnie klarowne, lekko przegazowane, pijalne Wlewasz w serce nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Po dwóch tygodniach w butelkach piwo silnie zmętnione A może daj mu czas. 2 tygodnie to malutko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Jak się w 2 tygodnie nie sklarowało, to wiadomo o co chodzi i nie ma co "możać" ani czarować rzeczywistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Jak się w 2 tygodnie nie sklarowało... hehehe. Klaruje się różnie, i po 3 i 4 tygodniach, różnie bywa. Ale nigdy nie wiesz co piwowar zrobił np. podczas zacierania, jaki zasyp, temp. zacierania itd, itp.... Za dużo zmiennych na takie pitolenie. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Nie ma bata. Po 2 tygodniach stania w spokoju każde piwo się sklaruje, o ile wszystko jest z nim w porządku. Nie sklaruje się jak jest zakażone albo w inny sposób zjebane. Tak czy inaczej do kanalizacji z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Nie ma bata. Po 2 tygodniach stania w spokoju każde piwo się sklaruje, o ile wszystko jest z nim w porządku. Nie sklaruje się jak jest zakażone albo w inny sposób zjebane. Tak czy inaczej do kanalizacji z nim. Bzdura. Mam zupelnie nieklarowne piwa przez drożdże jak i słody. Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Bzdura. Mam zupelnie nieklarowne piwa przez drożdże jak i słody. Potwierdzę to samo, czasem się zdarzy. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nie sklaruje się jak jest zakażone albo w inny sposób zjebane. Tak czy inaczej do kanalizacji z nim. Bzdura. Mam zupelnie nieklarowne piwa przez drożdże jak i słody. I mówisz że nie jest zjebane? Na jakiej podstawie? "Nie stwierdzasz objawów infekcji"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nie ma bata. Po 2 tygodniach stania w spokoju każde piwo się sklaruje, o ile wszystko jest z nim w porządku. Na szczepach niskoflokulujących raczej nie ma możliwości aby było klarowne po dwóch tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Cześć. I mówisz że nie jest zjebane? Na jakiej podstawie? "Nie stwierdzasz objawów infekcji"? Nie stwierdzam objawów infekcji. Piwa ponad rok w butelkach. Mętność owszem stwierdzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 W dalszym ciągu nie ma jasnej odpowiedzi skąd to zmętnienie. Niestety znów pojawił się taki symptom u mnie. Po dwóch tygodniach w butelkach piwo silnie zmętnione, jedynie na samej górze ok. 1cm klarowna warstwa piwa. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale znów użyłem s-04 i w moim przypadku na dwie warki z tymi drożdżami obie z takim zmętnieniem. Zaczyna mnie to martwić. Czy może to być przyczyną złej filtracji, gotowania, starego chmielu, słodu? Przy warce poprzedzającej klarowność wzorcowa, a sprzętu używam tego samego, technologicznie też nic nie kombinuję. W większości przypadków takie rzeczy to prostu drożdże, które pozostały w piwie. Czyli najprościej źle przeprowadzona fermentacja. Jak piwo jest mętne po roku to już może być inna historia, ale nigdy taka którą należałoby traktować jako normę i się z niej cieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 U mnie jedyny przypadek takiej mętności dotyczył bardzo nisko flokulujących 1214 - ale okazało się, że to, co ja określiłem jako mętność było tak naprawdę drożdżami osadzonymi na ściance butelki. Powoli, bardzo powoli opadały na dno. W przypadku dzikusów po pół roku piwo było mętne w 1/3 butelki - na górze było już krystalicznie klarowne. Niestety, zgodzę się ze zgodą ( ) - wg mnie nieklarowne piwo po tak długim okresie wskazuje, że jest z nim coś nie tak. wczoraj otworzyłem buteleczkę ponad rocznego piwa z dzikusami - idealnie klarowne, lekko przegazowane, pijalne Wlewasz w serce nadzieję Nie ciesz się tak z tej nadziei. Napisałem, że jest pijalne, a nie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 To zapytam, czy zbyt wysoka temperatura fermentacji sprzyja dzikusom? Może jest tak, że to główny powód ich zaistnienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Główny powód to zakażenie. W wyższej temperaturze tylko rozwinie się szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Musisz wiedzieć, że dzikusy masz wszędzie dookoła. Serio. Fruwają sobie, żyją na owocach, szczególnie winogronach i rodzynkach, na warzywach. Są cholernie odporne, a na dodatek jest ich pełno. I nigdy nie wiadomo, jakie tak naprawdę są - dzikus dzikusowi nie równy. Jeśli więc je załapiesz, to wyższa temperatura (która nie pomaga szlachetnym drożdżom) po prostu pozwoli zdobyć im przewagę. One ją lubią Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Dzięki crosis. Czas na sklecenie steropianowej skrzynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Dzięki crosis. Czas na sklecenie steropianowej skrzynki Chyba nie zrozumiałeś do końca. I co myślisz, że jak obniżysz o te 2-3 stopnie temperaturę to nie będziesz miał infekcji? "dzikus dzikusowi nie równy" Zaatakucje Dire aids które najlepiej się czuje w temperaturach lagerowych. Temperatura nie ważna jak całe zoo w powietrzu fruwa w lecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zrozumiałem, zrozumiałem. Spojrzałem też na przebieg produkcji w zakażonych i niezakażonych warkach. Wyciągnąłem wnioski. W lecie warzyłem tylko raz(pierwszy raz) i piwo wyszło super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Jednak nie do końca zrozumiałeś. Samo obniżenie temperatury fermentacji nie da nic, jeśli dzikusy tam trafią. A one są wszędzie. I czy fermentacja będzie w 20, czy 2 15 °C - jeśli podczas poszczególnych części procesu złapiesz dzikusy, to i tak je będziesz miał. Rozwiązanie to reżim sanitarny podczas warzenia i na każdym etapie pracy z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Do końca, do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się