selerfeler Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ostatnio zastanawiałem się nad tym czy istniejeje jakiś przelicznik, wzór, moze nawet dane producenta słodu, które określają ile danego surowca słodowanego nalezy dodać do np: 20l aby otrzymać x Blg/Plato. Lub, że jeden kg danego słodu w 20 l wody da nam np: 1,70Plato? Oczywiscie należało by później uwzględnic wydajność warzelni itd. Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Parametry parametrami, ale jest jeszcze kwestia czasu/wydajności zacierania. W praktyce możesz skorzystać z gotowego softu czy kalkulatora online, który wyliczy ci to szacunkowo. Na potrzeby domowego warzenia w zupełności wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ostatnio zastanawiałem się nad tym czy istniejeje jakiś przelicznik, wzór, moze nawet dane producenta słodu, które określają ile danego surowca słodowanego nalezy dodać do np: 20l aby otrzymać x Blg/Plato. Lub, że jeden kg danego słodu w 20 l wody da nam np: 1,70Plato? Oczywiscie należało by później uwzględnic wydajność warzelni itd. Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim? Kazdy z kalkulatorow piwowarskich zawiera to co cie interesuje. Sciagnij darmowy BrewMate lub wersje probna BeerSmith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 lub darmowy Brewtarget o to właśnie chodzi w kalkulatorach, że pomagają zaprojektować piwo o określonym Blg, barwie czy goryczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Na początek możesz także użyć sobie narzędzia o nazwie Toolkit Piwowara (arkusz xls), można korzystać za free. http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selerfeler Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Bardzo dziekuję za powyższe linki. Jednak moje pytanie dotyczyło raczej teoretycznego podejścia. Wiem że wszystkie programy pozwolą na wyliczenie poszczególnych parametrów, ale moje bytanie jest bardziej ukierunkowane na ewentualna możliwość porównania nazwijmy to "potencjału cukrowego" poszczególnych odmian słodu. Take badanie prawie jak zawartośc "cukru w cukrze". Nigdzie do tej pory nie spotkałem się z takim opracowaniem. A przeciez kazda słodownia ze wzgledu na swoja specyfike posiada produkty różniace się od konkurencji. I stąd moja ciekawośc jak duże mogą to byc róźnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 jakie mogą być różnice? 0,0001% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 @jacer, zdecydowanie przesadziłeś o jedno 0 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) W Beersmith możesz sobie wprowadzić "dry yield fine grain" przy każdym słodzie/ziarnie. Edytowane 9 Lipca 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Na pierwsze przybliżenie - bo przecież od jakiegoś oszacowania trzeba zacząć- ja przyjmuję 4 kg/20l/12Blg. Oczywiście tych "normalnych" słodów. Karmelowe, a już na pewno specjalne są mniej wydajne. A jeszcze inne surowce, to już nawet policzyć ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Jak dasz jeden kilogram słodu mającego 100% ekstraktywności (teoretyzowanie) i mając 100% wydajności to przy 20 litrach będziesz mial cos kolo 4,7 Blg (wg brewtargetu). Ale już przy 4 kilogramach i tych samych parametrach wychodzi 17,9 Blg (nie mam pojęcia dlaczego ilość Blg na kilogram słodu spada ). Teraz oczywiscie musimy uwzględnić wydajność naszej warzelni i % ekstraktywności słodu (przykladowo dane ze Strzegomia do pobrania tutaj: http://www.piwo.org/files/file/28-specyfikacje-slodow-slodownia-strzegom/ ). Ale myślę, ze do uproszczenia obliczeń można przyjąc ok 80% dla wszystkich podstawowych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Spada bo blg to 10g/kg roztworu a nie na litr. Im wiecej blg tym roztwor ciezszy, wiec ilosc g cukru/kg spada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się