domin-w Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Witam, Przymierzam się do 3 warki. Pierwszy raz nie z Coopersa, ostatni raz z ekstraktu. Chcę opanować chmielenie, cichą itp. Plan z już kupionych składników jest następujący: 6L wody z 200 g Caramunich ® typ II 110-130 EBC Weyermann doprowadzam do wrzenia Dodaję Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 3,4 kg Gotowanie: 60 minut Chmielenie: Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 40 g - 60 min Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 15 g - 15 min Willamette 2012 (USA) 5,4 % (granulat) - 15 g - 10 min Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno Dodatki: Mech Irlandzki, Słodka skórka pomarańcza - 10 g - 10 min przed końcem gotowania. Jak to widzicie ? Sugestie mile widziane. Poniżej zdjęcie piwa pszenicznego na bazie Coopersa - 2 warka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 takiej ilosci chmielu przy chmieleniu na zimno nawet nie poczujesz moim zdaniem. lepiej je dorzuc do gara przy chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Tak samo skórki pomarańczy. Na zimno daj z 50g cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ben3dikT Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Ja planuje zrobić przy drugiej warce tak: Warrior 20g - 60min Glacier 50g - 30min Mosaic 50g - 15min Cascade 50g - cicha Myśle, że wyjdzie z tego coś fajnego Edytowane 19 Lipca 2013 przez Ben3dikT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Chmielenie: Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 40 g - 60 min Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 15 g - 15 min Willamette 2012 (USA) 5,4 % (granulat) - 15 g - 10 min Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno IMHO marnowanie dobrego chmielu. Te 40 g Amarillo daj na 5 minut, a na goryczkę jaki chmiel masz - magnum, marynka cokolwiek. Chmiele typowo aromatyczne według mnie powinny być dawane na aromat, na goryczkę można dać inne - wyłączeniem są single hopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 magnum, marynka cokolwiek też tak kiedyś myślałem, aż się przejechałem z Magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 też tak kiedyś myślałem, aż się przejechałem z Magnum. Ja tak myślę od jakiegoś czasu i się nie przejechałem. Zastanów się po co ktoś robi pale ale. Aromat w nim jest najważniejszy. Goryczka to "strzegół". Zresztą nie tylko ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) No dokładnie, ale goryczka ściągająca i okrutnie długa niszczy urok AIPA czy tam APA whatever, i nie jest to szczegół. Edytowane 19 Lipca 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 "strzegół" Dla mnie nie jest ściągająca - zależy ile dasz! I jeszcze pamiętaj o aromacie nie goryczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Ok - poszło do fermentatora. Zrobiłem tak. 01. 3L wody podgrzewane z 200 g Caramunich 02. Dodane 3,4 słodu jasnego 03. Gotowanie: 60 min 04. Amarillo - 40 g na 60 min 05. Cascade - 15 g na 15 min 06. Willamette - 18 g na 10 min 07. Amarillo - 15 g na 10 min 08. Skórka pomarańczy - 10 g na 10 min 09. Dodane około 7 L chłodnej wody i filtrowanie 10. Dopełnienie do 22 L - 12 Blg 11. Drożdże Safale S-04 przy 22 C Koniec pracy: niedziela 16.00. Poniedziałek rano fermentacja (23 C) ruszyła 5 cm piany Efekt - wyczuwalna silna goryczka. Być może przez to, że minęło około 30 minut zanim zabrałem się za odfiltrowanie chmielu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cieszę się, że przeszedłem przez etap chmielenia Pozostaje nauka zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Proszę o pomoc. Jutro wyjeżdżam i dlatego moje pytanie: czy zlać dzisiaj na cichą czy zostawić do piątku na burzliwej i potem cicha? Wczorajszy pomiar: 4 Blg (burzliwa 7 dni). Temperatura fermentacji: 23 C Dodatkowa chciałem dochmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Zostawić na burzliwej i tzw. cichą sobie darować (przy tych temperaturach lepiej zrobić fermentacje "na raz"), rozlać później od razu do butelek. Edit. A, chciałeś na chmielić na zimno Na kilka dni przed rozlewem możesz wrzucić chmiel do fermentora. Edytowane 29 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 A pomiar był dwukrotny i powtarzalny ? IMO taka IPA może zejść do 3 czy nawet 2,5 ( tak było u mnie ) Jeśli nie jesteś pewien zostaw na burzliwej i w piątek cicha . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) WiHuRa - jaki maksymalny okres na burzliwej jest według ciebie ok ? Liczyłem na 7 dni burzliwej i 12 dni cichej z chmieleniem Quentin - pomiar był robiony raz, dzisiaj mogę zrobić drugi (wątpię aby się zmienił - w końcu minęło już 7 dni) albo zlać na cichą (tutaj liczyłem na spadek o 1 Blg przez zakładane 12 dni cichej). Teraz kwestia czy pozostawić jeszcze jakieś 7 dni na burzliwej z chmieleniem ( jak się zdecyduję na wydłużenie burzliwej, chmielić muszę dzisiaj, ). Czy zlewać na cichą ( i liczyć na spadek Blg). dylematy nowicjusza !!! Nie chcę zepsuć tego co wczoraj próbowałem + dochmielenie Edytowane 29 Lipca 2013 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? Edytowane 29 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? Tak zrobię. Poruszać trochę fermentatorem ? Może jeszcze "zażrą" z jeden Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Nic nie ruszaj, po prostu zostaw do piątku, wtedy przelejesz na cichą i dodasz chmiel. Lub nawet bez przelewania jeśli nie zależy ci na odzyskaniu gęstwy. A czy jeszcze zostało coś do dofermentowania, czy nie, to wiedziałbyś gdybyś zrobił test FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 A czy jeszcze zostało coś do dofermentowania, czy nie, to wiedziałbyś gdybyś zrobił test FFT. O tym muszę jeszcze poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? WiHuRa - rozumiem , że proponujesz coś w rodzaju fermentacji hybrydowej ? Burzliwa przedłużona pełniąca rolę cichej ? Mam właśnie podobną sytuację , chcę uwarzyć piwo przed urlopem ( 2 tyg. ) Pozostawiam na 2 tygodnie na burzliwej i po powrocie - no właśnie , co ? Chmielę w tym samym zbiorniku ? Jaka jest wada pozostawienia w zbiorniku burzliwym piwa . Co daje przelanie na cichą i jaka jest zaleta w stosunku do pozostawienia w tym samym na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Burzliwa przedłużona pełniąca rolę cichej ? Nie ma konieczności robienia cichej fermentacji, po prostu fermentujesz piwo 3 tygodnie w jednym fermentorze i tyle. Plusy dla początkującego są ogromne - nie musi się zastanawiać czy już przelewać na cichą czy nie a często początkujący piwowarzy zbyt wcześnie przelewają piwo i mają później problemy np. z granatami. Zatrzaskujesz wiadro na 3 tygodnie i zapominasz o nim. Jaka jest wada pozostawienia w zbiorniku burzliwym piwa Pozostawienie na burzliwej piwa przez 3 tygodnie nie niesie za sobą żadnych wad, dla początkujących nawet lepiej bo mniej przy piwie grzebie itp. - patrzy odp. wyżej. Dopiero przetrzymywania piwa >4-5 tygodni może doprowadzić do autolizy drożdży. Co daje przelanie na cichą i jaka jest zaleta w stosunku do pozostawienia w tym samym na cichą ? Przelanie na cichą robi się głównie w przypadku: 1) Potrzeby odzyskania gęstwy do następnej fermentacji 2) Lagerowania 3) Klarownia np. żelatyną, karukiem 4) Chmielenia na zimno* *Można również chmielić na zimno w przypadku fermentacji burzliwej ale jeśli chcesz ponownie użyć gęstwy trzeba ją bezwzględnie przemyć. Edytowane 31 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) No to sporo rozumiem więcej . Póki co robiłem cichą i ( na razie ) do butelkowania bez infekcji . Ale przynajmniej liznąłem tematu . Co do gęstwy : odzyskałem słoik po AIPA ( S-05 ) Czy takie drożdże z gęstwy są lepsze czy chodzi tylko o aspekt ekonomiczny ? Można użyć gęstwy z AIPA do np. Stouta czy Black IPA ? JAka ilość gęstwy jest zalecana ? Czy trzeba ją wspomagać nowymi drożdżami ? Proszę o krótkie odpowiedzi a ja obiecam zrobić doktorat z gęstwy w najbliższym czasie w piaskownicy Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Krótko i na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Chodzi zarówno o aspekt ekonomiczny jak i o to, że w gęstwie masz ich zwyczajnie więcej. Saszetka drożdży US-05 wystarcza na zaszczepienie 20-litrowej warki lekkiego piwa, ale do mocniejszych np. black IPA będzie ich za mało, dlatego używasz gęstwy. Ile tej gęstwy? http://www.piwo.org/...+ilości +gęstwy Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się