Jump to content

American Pale Ale - EKSTRAKT

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do 3 warki. Pierwszy raz nie z Coopersa, ostatni raz z ekstraktu. Chcę opanować chmielenie, cichą itp.

Plan z już kupionych składników jest następujący:

6L wody z 200 g Caramunich ® typ II 110-130 EBC Weyermann doprowadzam do wrzenia

Dodaję Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 3,4 kg

​Gotowanie: 60 minut

Chmielenie:

Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 40 g - 60 min

Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 15 g - 15 min

Willamette 2012 (USA) 5,4 % (granulat) - 15 g - 10 min

Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno

Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno

Dodatki: Mech Irlandzki, Słodka skórka pomarańcza - 10 g - 10 min przed końcem gotowania.

Jak to widzicie ?

Sugestie mile widziane.

Poniżej zdjęcie piwa pszenicznego na bazie Coopersa - 2 warka :)

post-6455-0-20277800-1374244413_thumb.jpg

Ja planuje zrobić przy drugiej warce tak:

Warrior 20g - 60min

Glacier 50g - 30min

Mosaic 50g - 15min

Cascade 50g - cicha

Myśle, że wyjdzie z tego coś fajnego

Edited by Ben3dikT

Chmielenie:

Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 40 g - 60 min

Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 15 g - 15 min

Willamette 2012 (USA) 5,4 % (granulat) - 15 g - 10 min

Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno

Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno

IMHO marnowanie dobrego chmielu. Te 40 g Amarillo daj na 5 minut, a na goryczkę jaki chmiel masz - magnum, marynka cokolwiek. Chmiele typowo aromatyczne według mnie powinny być dawane na aromat, na goryczkę można dać inne - wyłączeniem są single hopy.

też tak kiedyś myślałem, aż się przejechałem z Magnum.

Ja tak myślę od jakiegoś czasu i się nie przejechałem. Zastanów się po co ktoś robi pale ale. Aromat w nim jest najważniejszy. Goryczka to "strzegół".

Zresztą nie tylko ja.

Ok - poszło do fermentatora.

Zrobiłem tak.

01. 3L wody podgrzewane z 200 g Caramunich

02. Dodane 3,4 słodu jasnego

03. Gotowanie: 60 min

04. Amarillo - 40 g na 60 min

05. Cascade - 15 g na 15 min

06. Willamette - 18 g na 10 min

07. Amarillo - 15 g na 10 min

08. Skórka pomarańczy - 10 g na 10 min

09. Dodane około 7 L chłodnej wody i filtrowanie

10. Dopełnienie do 22 L - 12 Blg

11. Drożdże Safale S-04 przy 22 C

Koniec pracy: niedziela 16.00. Poniedziałek rano fermentacja (23 C) ruszyła :) 5 cm piany :)

Efekt - wyczuwalna silna goryczka. Być może przez to, że minęło około 30 minut zanim zabrałem się za odfiltrowanie chmielu.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Cieszę się, że przeszedłem przez etap chmielenia :) Pozostaje nauka zacierania.

Proszę o pomoc.

Jutro wyjeżdżam i dlatego moje pytanie: czy zlać dzisiaj na cichą czy zostawić do piątku na burzliwej i potem cicha?

Wczorajszy pomiar: 4 Blg (burzliwa 7 dni).

Temperatura fermentacji: 23 C

Dodatkowa chciałem dochmielić na zimno.

Zostawić na burzliwej i tzw. cichą sobie darować (przy tych temperaturach lepiej zrobić fermentacje "na raz"), rozlać później od razu do butelek.

Edit.

A, chciałeś na chmielić na zimno ;) Na kilka dni przed rozlewem możesz wrzucić chmiel do fermentora.

Edited by WiHuRa

A pomiar był dwukrotny i powtarzalny ? IMO taka IPA może zejść do 3 czy nawet 2,5 ( tak było u mnie ) Jeśli nie jesteś pewien zostaw na burzliwej i w piątek cicha .

WiHuRa - jaki maksymalny okres na burzliwej jest według ciebie ok ? Liczyłem na 7 dni burzliwej i 12 dni cichej z chmieleniem

Quentin

- pomiar był robiony raz, dzisiaj mogę zrobić drugi (wątpię aby się zmienił - w końcu minęło już 7 dni) albo zlać na cichą (tutaj liczyłem na spadek o 1 Blg przez zakładane 12 dni cichej).

Teraz kwestia czy pozostawić jeszcze jakieś 7 dni na burzliwej z chmieleniem (

jak się zdecyduję na wydłużenie burzliwej,

chmielić muszę dzisiaj, ). Czy zlewać na cichą ( i liczyć na spadek Blg).

:(

dylematy nowicjusza !!!

Nie chcę zepsuć tego co wczoraj próbowałem

;)

+ dochmielenie

:D

Edited by domin-w

Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? ;)

Edited by WiHuRa

Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? ;)

Tak zrobię.

Poruszać trochę fermentatorem ? Może jeszcze "zażrą" z jeden Blg.

Nic nie ruszaj, po prostu zostaw do piątku, wtedy przelejesz na cichą i dodasz chmiel. Lub nawet bez przelewania jeśli nie zależy ci na odzyskaniu gęstwy. A czy jeszcze zostało coś do dofermentowania, czy nie, to wiedziałbyś gdybyś zrobił test FFT.

A czy jeszcze zostało coś do dofermentowania, czy nie, to wiedziałbyś gdybyś zrobił test FFT.

O tym muszę jeszcze poczytać.

WiHuRa - rozumiem , że proponujesz coś w rodzaju fermentacji hybrydowej ;) ? Burzliwa przedłużona pełniąca rolę cichej ? Mam właśnie podobną sytuację , chcę uwarzyć piwo przed urlopem ( 2 tyg. ) Pozostawiam na 2 tygodnie na burzliwej i po powrocie - no właśnie , co ? Chmielę w tym samym zbiorniku ? Jaka jest wada pozostawienia w zbiorniku burzliwym piwa . Co daje przelanie na cichą i jaka jest zaleta w stosunku do pozostawienia w tym samym na cichą ?

Burzliwa przedłużona pełniąca rolę cichej ?

Nie ma konieczności robienia cichej fermentacji, po prostu fermentujesz piwo 3 tygodnie w jednym fermentorze i tyle. Plusy dla początkującego są ogromne - nie musi się zastanawiać czy już przelewać na cichą czy nie a często początkujący piwowarzy zbyt wcześnie przelewają piwo i mają później problemy np. z granatami. Zatrzaskujesz wiadro na 3 tygodnie i zapominasz o nim.

Jaka jest wada pozostawienia w zbiorniku burzliwym piwa

Pozostawienie na burzliwej piwa przez 3 tygodnie nie niesie za sobą żadnych wad, dla początkujących nawet lepiej bo mniej przy piwie grzebie itp. - patrzy odp. wyżej. Dopiero przetrzymywania piwa >4-5 tygodni może doprowadzić do autolizy drożdży.

Co daje przelanie na cichą i jaka jest zaleta w stosunku do pozostawienia w tym samym na cichą ?

Przelanie na cichą robi się głównie w przypadku:

1) Potrzeby odzyskania gęstwy do następnej fermentacji

2) Lagerowania

3) Klarownia np. żelatyną, karukiem

4) Chmielenia na zimno*

*Można również chmielić na zimno w przypadku fermentacji burzliwej ale jeśli chcesz ponownie użyć gęstwy trzeba ją bezwzględnie przemyć.

Edited by WiHuRa

No to sporo rozumiem więcej .

Póki co robiłem cichą i ( na razie ) do butelkowania bez infekcji . Ale przynajmniej liznąłem tematu . Co do gęstwy : odzyskałem słoik po AIPA ( S-05 )

Czy takie drożdże z gęstwy są lepsze czy chodzi tylko o aspekt ekonomiczny ? Można użyć gęstwy z AIPA do np. Stouta czy Black IPA ? JAka ilość gęstwy jest zalecana ? Czy trzeba ją wspomagać nowymi drożdżami ? Proszę o krótkie odpowiedzi a ja obiecam zrobić doktorat z gęstwy w najbliższym czasie w piaskownicy ;)

Edited by Quentin

Chodzi zarówno o aspekt ekonomiczny jak i o to, że w gęstwie masz ich zwyczajnie więcej. Saszetka drożdży US-05 wystarcza na zaszczepienie 20-litrowej warki lekkiego piwa, ale do mocniejszych np. black IPA będzie ich za mało, dlatego używasz gęstwy. Ile tej gęstwy? http://www.piwo.org/...+ilości +gęstwy

Edited by olo333