domin-w Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Witam, Przymierzam się do 3 warki. Pierwszy raz nie z Coopersa, ostatni raz z ekstraktu. Chcę opanować chmielenie, cichą itp. Plan z już kupionych składników jest następujący: 6L wody z 200 g Caramunich ® typ II 110-130 EBC Weyermann doprowadzam do wrzenia Dodaję Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 3,4 kg Gotowanie: 60 minut Chmielenie: Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 40 g - 60 min Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 15 g - 15 min Willamette 2012 (USA) 5,4 % (granulat) - 15 g - 10 min Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno Dodatki: Mech Irlandzki, Słodka skórka pomarańcza - 10 g - 10 min przed końcem gotowania. Jak to widzicie ? Sugestie mile widziane. Poniżej zdjęcie piwa pszenicznego na bazie Coopersa - 2 warka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voitas Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 takiej ilosci chmielu przy chmieleniu na zimno nawet nie poczujesz moim zdaniem. lepiej je dorzuc do gara przy chmieleniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Tak samo skórki pomarańczy. Na zimno daj z 50g cascade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ben3dikT Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 (edited) Ja planuje zrobić przy drugiej warce tak: Warrior 20g - 60min Glacier 50g - 30min Mosaic 50g - 15min Cascade 50g - cicha Myśle, że wyjdzie z tego coś fajnego Edited July 19, 2013 by Ben3dikT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Chmielenie: Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 40 g - 60 min Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 15 g - 15 min Willamette 2012 (USA) 5,4 % (granulat) - 15 g - 10 min Amarillo 2012 (USA) 8,9 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno Cascade 2012 (USA) 7,2 % (granulat) - 10 g - chmielenie na zimno IMHO marnowanie dobrego chmielu. Te 40 g Amarillo daj na 5 minut, a na goryczkę jaki chmiel masz - magnum, marynka cokolwiek. Chmiele typowo aromatyczne według mnie powinny być dawane na aromat, na goryczkę można dać inne - wyłączeniem są single hopy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 magnum, marynka cokolwiek też tak kiedyś myślałem, aż się przejechałem z Magnum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 też tak kiedyś myślałem, aż się przejechałem z Magnum. Ja tak myślę od jakiegoś czasu i się nie przejechałem. Zastanów się po co ktoś robi pale ale. Aromat w nim jest najważniejszy. Goryczka to "strzegół". Zresztą nie tylko ja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 (edited) No dokładnie, ale goryczka ściągająca i okrutnie długa niszczy urok AIPA czy tam APA whatever, i nie jest to szczegół. Edited July 19, 2013 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 "strzegół" Dla mnie nie jest ściągająca - zależy ile dasz! I jeszcze pamiętaj o aromacie nie goryczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin-w Posted July 22, 2013 Author Share Posted July 22, 2013 Ok - poszło do fermentatora. Zrobiłem tak. 01. 3L wody podgrzewane z 200 g Caramunich 02. Dodane 3,4 słodu jasnego 03. Gotowanie: 60 min 04. Amarillo - 40 g na 60 min 05. Cascade - 15 g na 15 min 06. Willamette - 18 g na 10 min 07. Amarillo - 15 g na 10 min 08. Skórka pomarańczy - 10 g na 10 min 09. Dodane około 7 L chłodnej wody i filtrowanie 10. Dopełnienie do 22 L - 12 Blg 11. Drożdże Safale S-04 przy 22 C Koniec pracy: niedziela 16.00. Poniedziałek rano fermentacja (23 C) ruszyła 5 cm piany Efekt - wyczuwalna silna goryczka. Być może przez to, że minęło około 30 minut zanim zabrałem się za odfiltrowanie chmielu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cieszę się, że przeszedłem przez etap chmielenia Pozostaje nauka zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin-w Posted July 29, 2013 Author Share Posted July 29, 2013 Proszę o pomoc. Jutro wyjeżdżam i dlatego moje pytanie: czy zlać dzisiaj na cichą czy zostawić do piątku na burzliwej i potem cicha? Wczorajszy pomiar: 4 Blg (burzliwa 7 dni). Temperatura fermentacji: 23 C Dodatkowa chciałem dochmielić na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 (edited) Zostawić na burzliwej i tzw. cichą sobie darować (przy tych temperaturach lepiej zrobić fermentacje "na raz"), rozlać później od razu do butelek. Edit. A, chciałeś na chmielić na zimno Na kilka dni przed rozlewem możesz wrzucić chmiel do fermentora. Edited July 29, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 A pomiar był dwukrotny i powtarzalny ? IMO taka IPA może zejść do 3 czy nawet 2,5 ( tak było u mnie ) Jeśli nie jesteś pewien zostaw na burzliwej i w piątek cicha . Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin-w Posted July 29, 2013 Author Share Posted July 29, 2013 (edited) WiHuRa - jaki maksymalny okres na burzliwej jest według ciebie ok ? Liczyłem na 7 dni burzliwej i 12 dni cichej z chmieleniem Quentin - pomiar był robiony raz, dzisiaj mogę zrobić drugi (wątpię aby się zmienił - w końcu minęło już 7 dni) albo zlać na cichą (tutaj liczyłem na spadek o 1 Blg przez zakładane 12 dni cichej). Teraz kwestia czy pozostawić jeszcze jakieś 7 dni na burzliwej z chmieleniem ( jak się zdecyduję na wydłużenie burzliwej, chmielić muszę dzisiaj, ). Czy zlewać na cichą ( i liczyć na spadek Blg). dylematy nowicjusza !!! Nie chcę zepsuć tego co wczoraj próbowałem + dochmielenie Edited July 29, 2013 by domin-w Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 (edited) Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? Edited July 29, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin-w Posted July 29, 2013 Author Share Posted July 29, 2013 Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? Tak zrobię. Poruszać trochę fermentatorem ? Może jeszcze "zażrą" z jeden Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted July 29, 2013 Share Posted July 29, 2013 Nic nie ruszaj, po prostu zostaw do piątku, wtedy przelejesz na cichą i dodasz chmiel. Lub nawet bez przelewania jeśli nie zależy ci na odzyskaniu gęstwy. A czy jeszcze zostało coś do dofermentowania, czy nie, to wiedziałbyś gdybyś zrobił test FFT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin-w Posted July 29, 2013 Author Share Posted July 29, 2013 A czy jeszcze zostało coś do dofermentowania, czy nie, to wiedziałbyś gdybyś zrobił test FFT. O tym muszę jeszcze poczytać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 Ja bym zostawił. Jak wrócisz w piątek to wrzucisz chmiel na kilka dni a później zdekantujesz do wiadra z kranikiem i zabutelkujesz. Kapisz? WiHuRa - rozumiem , że proponujesz coś w rodzaju fermentacji hybrydowej ? Burzliwa przedłużona pełniąca rolę cichej ? Mam właśnie podobną sytuację , chcę uwarzyć piwo przed urlopem ( 2 tyg. ) Pozostawiam na 2 tygodnie na burzliwej i po powrocie - no właśnie , co ? Chmielę w tym samym zbiorniku ? Jaka jest wada pozostawienia w zbiorniku burzliwym piwa . Co daje przelanie na cichą i jaka jest zaleta w stosunku do pozostawienia w tym samym na cichą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 31, 2013 Share Posted July 31, 2013 (edited) Burzliwa przedłużona pełniąca rolę cichej ? Nie ma konieczności robienia cichej fermentacji, po prostu fermentujesz piwo 3 tygodnie w jednym fermentorze i tyle. Plusy dla początkującego są ogromne - nie musi się zastanawiać czy już przelewać na cichą czy nie a często początkujący piwowarzy zbyt wcześnie przelewają piwo i mają później problemy np. z granatami. Zatrzaskujesz wiadro na 3 tygodnie i zapominasz o nim. Jaka jest wada pozostawienia w zbiorniku burzliwym piwa Pozostawienie na burzliwej piwa przez 3 tygodnie nie niesie za sobą żadnych wad, dla początkujących nawet lepiej bo mniej przy piwie grzebie itp. - patrzy odp. wyżej. Dopiero przetrzymywania piwa >4-5 tygodni może doprowadzić do autolizy drożdży. Co daje przelanie na cichą i jaka jest zaleta w stosunku do pozostawienia w tym samym na cichą ? Przelanie na cichą robi się głównie w przypadku: 1) Potrzeby odzyskania gęstwy do następnej fermentacji 2) Lagerowania 3) Klarownia np. żelatyną, karukiem 4) Chmielenia na zimno* *Można również chmielić na zimno w przypadku fermentacji burzliwej ale jeśli chcesz ponownie użyć gęstwy trzeba ją bezwzględnie przemyć. Edited July 31, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 (edited) No to sporo rozumiem więcej . Póki co robiłem cichą i ( na razie ) do butelkowania bez infekcji . Ale przynajmniej liznąłem tematu . Co do gęstwy : odzyskałem słoik po AIPA ( S-05 ) Czy takie drożdże z gęstwy są lepsze czy chodzi tylko o aspekt ekonomiczny ? Można użyć gęstwy z AIPA do np. Stouta czy Black IPA ? JAka ilość gęstwy jest zalecana ? Czy trzeba ją wspomagać nowymi drożdżami ? Proszę o krótkie odpowiedzi a ja obiecam zrobić doktorat z gęstwy w najbliższym czasie w piaskownicy Edited August 1, 2013 by Quentin Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Krótko i na temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 (edited) Chodzi zarówno o aspekt ekonomiczny jak i o to, że w gęstwie masz ich zwyczajnie więcej. Saszetka drożdży US-05 wystarcza na zaszczepienie 20-litrowej warki lekkiego piwa, ale do mocniejszych np. black IPA będzie ich za mało, dlatego używasz gęstwy. Ile tej gęstwy? http://www.piwo.org/...+ilości +gęstwy Edited August 1, 2013 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now