marboz Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 (edytowane) Witajcie I dopadło i mnie, 3 lata temu wędzenie, potem budowa pieca chlebowego i pieczenie chleba (wciąż nauka) a teraz piwo... wszak też lubię i to bardzo, pomijając fakt że urodziłem się w Żywcu A jako że mania ta ogarnęła mnie całe dwa dni temu to już zdążyłem zamówic zestaw startowy i pierwszy brew-kit. Mam nadzieje że do w piątek ruszy pierwsza produkcja i jak każdy mam nadzieje że ta pierwsza nie zniechęci mnie do dalszego warzenia Jak na razie to nauka głównie z forum i you-tube. Teraz mieszkam w Kozadch koło Bielska-B i nie znam w okolicy żadnych domowych piwowarów. Mam nadzieję że ktoś się ujawni i podzieli doświadczeniami Najgorzej że juz mnie nosi że może jeden warka jednocześnie to za mało, może powinienem dokupić jeszcze, może jeszcze jakieś inne, a tu tak czy siak tyleeeee czekania... . Ps: Może kiedyś masło i sery się odważę. Gdzieś w planach są Edytowane 23 Lipca 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Witam, życzę powodzenia (zacznij zacierać, a nie z puchy ). W Bielsku są tacy co warzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Czym więcej czytam tym bardziej się skłaniam do zacierania. Problem dla mnie jest jeden - wielkość gara. Boje się żeby mi płyta indukcyjna nie pękła. Myślę że max to 10-15 litrowy gar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 10-15 litrowy gar do zacierania wareczki może by się i nadał, ale do chmielenia już chyba za mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Cześć witam sąsiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 nie bój, nie bój...ja ponad 30 litrów na indukcję już wrzucałem i nic się jej nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Zacznij od tyłu strony, butelki, kapslownica. Piwo z puszki czy ziarna szybko fermentuje, grzybki to żarłoki. Nastawisz a potem ups...właśnie, refermantacja jest w butelkach. Do zacierania musi mieć troche gratów więc nie poganiajcie nowego. Powodzenia Nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 (edytowane) Cześć witam sąsiada bielok, nie potrzebujesz ucznia? Jak tylko się upewnię że piwo robione samodzielnie to jest to które lubię to zakupy zrobi się w jeden dzień. Kwestia czy moje wyobrażenie = realizacja. Edytowane 23 Lipca 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Witam na forum prawie sąsiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 witam serdecznie, ja co prawda nie bardzo po sąsiedzku, ale za to pół-żywieczczanka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Do 50 km to prawie okolica Nic tylko jeździć i się uczyć. Dziś zakupiłem kociałek z lidla więc jednak po pierwszym brewkicie który jest w drodze idę na głęboką wodę :I Jeszcze tylko chłodnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Cześć bielok, nie potrzebujesz ucznia? a a cholerę mi taki garb ;-) chcesz zobaczyć jak sie warzy piwo\ umówimy się, chcesz pokosztować umówimy się ;-) jak cos pisz PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Jak to na co? Butelki umyć, parasol nosić jakby było deszczowo o tak A tak poważnie to własnie chodzi mi o polecenie/degustację czegoś co mógłbym warzyć następnym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Jest tyle piw, które można uwarzyć... Pozdrawia Sławek z Żywiecczyzny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Kub sobie u Dori Jej Pale Ale Grand Championa, tylko nie spapraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Nie spapraj no własnie, szczegół. Wczoraj zamówiłem pszeniczne bo ponoc krótko się czeka na efekt a żonędo hobby muszę przekonać jak najszybciej żeby pomagała Dziś pierwsze warzenie z puchy po południu. Pszeniczne po urlopie już z zacieraniem. Popatrzę na to o którym pisałeś. EDIT: właśnie zamówiłem u dori Tylko tak teraz myslę, bedę warzył po urlopie. Czy słód ześrutowany może leżeć kilka, kilkanascie dni? Edytowane 25 Lipca 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Witam na forum prawie sąsiada Kurcze, Pogwizdów to rzut kamieniem od B-B, nawet nie wiedziałem. Edytowane 25 Lipca 2013 przez marboz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Witamy witamy . Czyżby kibic Podbeskidzia B-B ? powodzenia w meczu z Górnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Witam na forum prawie sąsiada Kurcze, Pogwizdów to rzut kamieniem od B-B, nawet nie wiedziałem. Ekspresówką droga z Kóz do Pogwizdowa zajmuje tylko chwilę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Z tym kibicowaniem to u mnie kiepsko, jakoś mnie nie wciągneło pomimo że mieszkałem kilka lat temu 500 m od stadionu w B-B Ekspresówką droga z Kóz do Pogwizdowa zajmuje tylko chwilę Fakt i dlatego następne zamówienia już pewnie odbiorę osobiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Czy słód ześrutowany może leżeć kilka, kilkanascie dni? Może, schowaj w szafce, chmiel do lodówki na dolną szufladę warzywną. Edytowane 25 Lipca 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Czy słód ześrutowany może leżeć kilka, kilkanascie dni? Gdybyś chciał trzymać kilkanaście tygodni to można by się zastanawiać, przy kilkunastu dniach chyba nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Gdybyś chciał trzymać kilkanaście tygodni to można by się zastanawiać I to nie jest problemem, pod warunkiem szczelności opakowania i przechowywania w suchym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 No to luz, człowiek całe życie ma potrzebę nauki jak widać. Z tym że tu po każdej lekcji impreza no chyba że wyjdzie blada dupa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 3 lata temu wędzenie, potem budowa pieca chlebowego i pieczenie chleba O, o, o! Widzę bratnią, uwędzoną i wyrośniętą na drożdżach i zakwasie duszę! Fakt, że zarejestrowałem się 5 minut temu, nie przeszkadza mi serdecznie powitać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się