Sławek Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 (edytowane) Spis treści:#1 Bitter 12BLG z niechmielonej puchy#2 Pale Ale 11,5Blg na Marynce i Lubelskim#3 Hefe-Weizen 10,5°Blg#4 AIPA 16°Blg#5 Polish Pale Ale 11°Blg#6 Dunkel Weizenbock 14,5°Blg Czarny Magister#7 AIPA 16,5°Blg Ręka Imperatora#8 BIPA 16°Blg Czarne, ale dobre#9 Oatmeal stout 14°Blg Bankomatowe#10 Bitter 10°Blg#11 Red AIPA 14°Blg Czerwona zaraza#12 Oatmeal stout 13°Blg Fragles#13 AIPA 14°Blg Ręka Imperatora Citra#14 BIPA wylana#15 Red AIPA 16°Blg Trzecia Ręka Imperatora#16 Dunkelweizen 12°Blg PABCILL#17 American Stout 13,5°Blg #18 Owsiany Stout Imperialny 28°Blg organizacja warzenia zapiski #19 Coffee Oatmeal Stout 13,5°Blg (wysłodki) organizacja warzenia zapiski #20 Polski Górniak 14,5°Blg #21 Black IPA 16°Blg #22 Wheat Wine 20°BlgZ tego postu co jest poniżej ostatecznie niewiele wynikło, ale zostawię go dla pamięci:DCześć!Zabieramy się za samodzielne komponowanie, więc zakładam wątek, bo przyda się trochę porad. Zrobiliśmy większe zamówienie (takie pod 30 kg): Zestaw na IPA http://www.browar.bi...le_-_ipa_14_blg 5 kg pilzneńskiego 10 kg pale ale 2 kg pszenicznego chmiele: 200g Sybilli 50g Citry 50g Chinooka 50g Cascade Chcielibyśmy z tego skomponować 4 piwa:Weizen12Blg przy 20l 2 kg pszenicznego 2 kg plizneńskiego 50 g Sybilli WB-06 Zastanawiam się, jak chmielić to piwo, czy dać po połowie (60 i 0 minut), czy w ogóle dać mniej?PIPA robiona z upgradowanego zestawu:17Blg przy 25l 2 kg pilzneńskiego 2,3 kg monachijskiego 0,3 kg karmelowego jasnego 45g Marynki 40g Lubelskiego plus nasz upgrade: 2 kg pilzneńskiego 50 g Sybilli Zestaw mocno "na oko", muszę jeszcze wyliczyć, ile wody i na ile Blg robić, ale wstępnie liczę na 16-17. Sybillę chcemy dodać na zimno na cichą. (Edit: wyliczone)AIPA16Blg przy 25l 5 kg pale ale 1 kg pilzneńskiego 50 g Chinook (60 minut) 50 g Citra (0-5 minut) 50 g Cascade (cicha) Podobnie jak powyżej, jeszcze Blg nie szacowaliśmy, ale tu okolice 15 powinny być.Na koniec warka w stylu "chłopaki, możemy jeszcze 10 kg dorzucić do paczki, rzućmy jakiś chmiel i słód po taniości" i zamówiliśmy single hop, single malt:Polish PA14Blg przy 25l 5 kg pale ale 100 g Sybilli ( 25 g 60 minut, 25 g 30 minut, 25 g 0 minut, 25 g cicha) Może jakieś polskie ESB z tego wyjdzie Co na to powiecie? Dzięki za rady! Edytowane 25 Marca 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Zawsze marzyłem żeby znaleść innych świrów do warzenia. Niestety na żadnym mieszkaniu studenckim nikt się nie pałał do roboty. Ilu was jest ? Dobrze, że zaczynacie z grubej rury. Co do ESB to to nie będzie ale dobrę Polish pale ale owszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Jest nas trzech. Co do piwa, to zwał jak zwał, byleby było dobre. Nie wiem jeszcze jak nachmielić weizena, 25g na 60 i 25g na 0 to nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Skoro zaczynacie do własnych kompozycji, polecam rozpocząć używanie jakiegoś programu piwowarskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Niewiem ile Sybilla ma alfa kwasów, ale Weizena wystarczy tylko na goryczkę i smak chmielić, no i oczywiście bez przesady bo to mało goryczkowy styl ibu w zakresie 8-15. Na aromat troche bezsensu....no i poważnie pomyślcie o jakims programie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) Jasne, właśnie przeliczam. Przy pierwszym zacieraniu miałem ok 75% wydajności, mogę tak założyć przy kolejnych? Dodałem do pierwszego posta. Edytowane 24 Lipca 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 To zależy najlepiej trzymać się pewnej wartości, więc po 2-3 warkach będziesz wiedział czy odchył jest duży. Pamiętaj, że wydajność przy dużych zasypach spada. Liczone po naszemu czy np. po amerykańsku z Beersmith ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Używałem arkusza amapa. Przy gęstszych piwach wychodzi koło 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Odrazu propunuje sciągnać Beersmith. Wersja trial jest darmowa 21 dni. Mozna sie pobawić. Wydajność wyszła przyzwoita. Drożdze juz zadane ? Ktore piwo robiliście pierwsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) Jeszcze nie zaczęliśmy, pewnie w weekend będzie zacieranie. Teraz fermentuje PA (nie ujęte w rozpisce). Pierwszy pójdzie Weizen. Edit: Te liczby to są założenia, jeszcze nie robiliśmy Będziemy celowac w Blg, ale nie więcej niż na 25l. Edytowane 24 Lipca 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) Dzisiaj i wczoraj dośc pracowicie: 26.07.2013 #3 Weizen Niestety męczyliśmy się z filtracją, wyszło 10,6Blg przy ok 18l. 2 kg pszenicznego 2 kg plizneńskiego 40 g Sybilli WB-06 Drożdże nastawione 1:15, rano już wesoło bulgało. Zacieranie: +10l wody 50 stopni zasyp pszenicznym (2kg) 45 stopni 60 minut +5l wody 70 stopni zasyp pilzneńskim 70 - 65 stopni 70 minut 78 stopni mashout Filtracja była mocno pouczająca Pozwoliliśmy na ostygnięcie złoża, przez co 2x mieszaliśmy. Przed drugim mieszaniem dolaliśmy wody (80-90 stopni), dopiero wtedy poszło w miarę. Chmielenie: Sybilla: 20g 40 minut 20g 20 minut Edytowane 16 Listopada 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 50 g Sybilli Chmielenie: Sybilla: 20g 40 minut 20g 20 minut Po pierwsze 20+20 to 40 nie 50. Po drugie chyba trochę dużo chmielu jak na 18 litrów weizena, na oko około 25 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Fakt, skopiowałem początkowy przepis, a po drodze zmienialiśmy. Jak będzie zbym mocno nachmielone, to się dowiemy, jak smakuje przechmielony weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Zrobiłem podobnego weizena na początku, też uwidziało mi się więcej chmielu, dodatkowo użyłem nowozelandzkiego Pacifica. To był błąd - cytrusów i tak nie ma w aromacie ani tym bardziej w smaku, goździk zdecydowanie dominuje a gorycz średnio jednak komponuje się z resztą. Piwo smakuje mi ale przy następnym niemieckim weizenie obędzie się bez takich eksperymentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Troszkę przerwy w pisaniu Weizen już 10 dni w butelkach, a w kuchni bulga IPA Pszeniczniak byłby spoko, tylko trochę kwaśny. Odfermentował do 1 Blg, więc mocno wytrawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #4 AIPA robiona z upgradowanego zestawu: 16Blg przy 25l 2 kg pilzneńskiego 2 kg pale ale 2,3 kg monachijskiego 0,3 kg karmelowego jasnego Zacieranie na lenia, filtracja szła jak krew z nosa, ale wyszło całkiem spoko, ponad 20l brzeczki ponad 17Blg. Byliśmy już strasznie wykończeni, i zbyt dokładnie nie mierzyłem. Do chmielenia użyliśmy: 50g Chinooka na 60 minut 50g Citry na 10 minut Dosypiemy jeszcze 50g Cascade na cichą. Piwo zatarte we czwartek (15 sierpnia), zadane w piątek rano gęstwą po pale ale (#2, mieszanka us05 i bry-97 ), pewnie jutro/pojutrze przelejemy na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) #4 przelane na cichą w niedzielę (25 sierpnia) przy 3 i cuś Blg . Dzisiaj zmierzyliśmy, było podobnie. Dosypaliśmy 50g Cascade, zapowiada się butelkowanie w niedzielę. Smak jest całkiem fajny, duża goryczka i troszkę słodyczy w tle. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Czemu macie problem z filtracją zacieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Czy ja wiem, czy to problem? Przy ostatniej warce po prostu długo trwało, ale wydajnośc wyszła przyzwoita. Przy weizenie pozwoliliśmy na ostygnięcie zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Plany z pierwszego posta trochę wzięło w łeb Projekt na jutro: #5 Polish (I)PA Single Malt, Single Hop 14 Blg (Edit: wyszło 11:D) Słód: 5,5kg pale ale Strzegom Chmiel: 60g Sybilli na 60 minut 50g Sybilli na 0 minut 50g Sybilli na cichą Niektórzy odradzają Sybillę, przekonamy się dlaczego Zacieranie raczej wysoko, żeby nie było ekstremalnie wytrawne. Użyjemy suszonych US05 (baliśmy się 3 szarżę robić na jednych) Edytowane 16 Listopada 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Zacieranie i warzenie skończone, brzeczka studzi się na balkonie. W międzyczasie rozbiłem menzurkę od areometru, część szkła wpadła do brzeczki :<. Straszna łazja ze mnie. Mam nadzieję, że jutro, przy przelewaniu do fermentora, całe szkło uda się wyłapać. Blg powinno być ok. 14, rano zmierzę dokładniej. Dłuższe zacieranie sprzyja przyjemnej filtracji, stało ok. 1,5h. Zaczęliśmy od 75 stopni (zasyp), po zasypie dogrzaliśmy do 72 stopni. Po godzinie spadło do 65, podgrzaliśmy troszkę znowu i zostawiliśmy na ok. 30 minut. Wysładzanie nie wiem ile trwało, ale było spoko. W międzyczasie poszła do flaszek #4 (ze 120g cukru). Wydawało nam się, że jest tego 25l, a tu lipa, nie ma nawet 2 skrzynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Co do szkła załóż sobie na wylot rurki wygotowana ponczoche (nowa )albo jałowa gazę chociaż jak nie będziesz zaciągać osadów to ni powinieneś zaciągnąć szkła Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Degustujemy właśnie #4, jest super, tylko trochę chmielin w butelce Niestety, #5 jest niewypałem, liczyliśmy na 14, wyszło ok 27l 11Blg z 5,5kg słodu. Będzie PA mocno nachmielone sybillą. Odkryłem, że balingomierz jest lekko trafiony też, pokazuje zaniżone o 1 Blg. Trzeba chyba refraktometr kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Trzeba chyba refraktometr kupić. Może to nie jest idealne rozwiązanie (też sa lekkie przekłamania i trzeba brix na blg przeliczać) ale komfort używania o niebo lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Mały update. #5 dalej siedzi w fermentorze, nie wiemy, czy chce nam się je butelkować. Przegrzałem przy zacieraniu, chyba jest sporo skrobi w piwie. W międzyczasie powstała #6 (dunkel)weizen(bock) 19l, 15,5 14,5 Blg Miał być Hefe-weizen, potem pomysleliśmy, że czekolady dodamy, i wyszedł taki potfforek: 2kg pilzneńskiego Strzegom 2 kg pszenicznego Strzegom 0,1kg czekoladowego 1200 Strzegom Zacieranie: 15l wody 40st 60' sama pszenica 70st zasyp pilsa, ok 100', temperatura spadła do 55 76st, zasyp czekoladowego, 10' Filtracja szła fajnie, przerwaliśmy przy 5Blg. było koło 23l Chmielenie Chmiel lubelski 20g na 60 minut i 20g na 0 ostatecznie zapomnieliśmy dolać wody i wyszło 19l 15,5 14,5 blg. świeże drożdże WB-06. Piwo zatarte w sobotę, w niedzielę zadane drożdże, od poniedziałku śmiało bulga sobie. Stylowo to chyba weizenbock, ale nie ma tam karmelu ani monacha, więc będzie to bardzo wytrawny weizenbock. Edytowane 1 Października 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się