Marian7 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Z ciekawości zarzucę temat - jakie najmocniejsze piwo zrobiliście w całej swojej historii warzenia? Wg jakiej receptury? Moje najmocniejsze aktualnie jeszcze fermentuje (porter), ale myślę, że jest szansa na podejście pod 6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Wee Heavy z CP - 7,2%. W sumie nic wielkiego - pewnie zaraz odezwie się ktoś, kto warzył RIS-a albo Barley Wine, więc nie mam co stawać w szranki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 U mnie x-mas, wg obliczeń 9,5. Z tego, co się orientuję Bogi robił jakieś 13 czy 14... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 mój RIS wypadł na 8,2% i póki co to moje maximum.. ale nie to jest najważniejsze.. PIWO MA MI SMAKOWAĆ !!! a ile ma %%% to jest rzecz zupełnie drugorzedna.. lkulos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 PIWO MA MI SMAKOWAĆ !!! a ile ma %%% to jest rzecz zupełnie drugorzedna.. Mam dokładnie takie samo zdanie, najpierw smak, potem procenty. Dlatego zupełnie nie przejmowałem się jak pierwsze piwa wychodziły mi po 3-4%. Tak jak napisałem - czysta ciekawość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Spokojnie panowie, nikt tu przecież nikomu nie wmawia że piwo im mocniejsze tym lepsze. Ot, porównujemy sobie bez spinania się kto jakie uwarzył. Równie dobrze moglibyśmy sobie porównać kto ile chmielu wrzucił (chociaż tu też pewnie parę osób by marudziło że dużo chmielu to zło). U mnie świąteczne, lekko poniżej 8%. W weekend plaunję IIPA 20Blg, jeśli dobrze odfermentuje to powinno przekroczyć 8%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Wee Heavy z CP - 7,2%. W sumie nic wielkiego - pewnie zaraz odezwie się ktoś, kto warzył RIS-a albo Barley Wine, więc nie mam co stawać w szranki Zaraz ktoś się odezwie, że warzył jopejskie :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 RIS - "Ostatni gasi światło" - 12.8% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 RIS - "Ostatni gasi światło" - 12.8% Nieźle. Wyobrażam sobie, że mieszanie 9.5kg słodów w garze musi być dosyć ciężkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 właśnie się robi, Imbirowe świąteczne, 12,7% planowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Wyobrażam sobie, że mieszanie 9.5kg słodów w garze musi być dosyć ciężkie To juz chyba musiało być podbite ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 A ja skromnie ok. 5,6%. Najbardziej lubię piwka o zawartości alkoholu 5-6% i takie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Belgian Specialty "Zimowe" 20blg ~8alc - piwo leży już ponad pół roku - do zimy będzie jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 RIS - "Ostatni gasi światło" - 12.8% Nieźle. Wyobrażam sobie, że mieszanie 9.5kg słodów w garze musi być dosyć ciężkie Lekko nie było Strasznie gęsta breja zakwasy były mocno odczuwalne następnego dnia ale i tak gorsze było szorowanie kuchenki, bo piwowar nie przypilnował i część wykipiała Wyobrażam sobie, że mieszanie 9.5kg słodów w garze musi być dosyć ciężkie To juz chyba musiało być podbite ekstraktem. Nie było. All grain + cukier do fermentacji burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 16,5% http://www.piwo.org/topic/10397-barley-wine-z-miodem/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Coder robił jopejskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Piwniak 44blg (brzeczka 16blg, reszta na miodzie). Zeszło do 7,5. Na oko z 18% będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 U mnie x-mas, wg obliczeń 9,5. Z tego, co się orientuję Bogi robił jakieś 13 czy 14... Tak, Imperial Porter 28 blg 13.35% i Imperial Porter dry 13.9% i były tak smaczne, że się rozeszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Mnie fascynuje to , że od momentu jak poznałem lepsze piwa z browarów rzemieślniczych i dobrych zachodnich , piwa o wysokiej zawartości alko są pijalne i bez efektów jakie często znamy z mocnych piw koncernowych ( smak wódy ) Generalnie wielu moich znajomych sceptycznie podchodziło do np. Imperium Atakuje a później zdziwienie : to ma 7% ? Mam nadzieję , ze podobny efekt będzie w domowych ( ba , jestem prawie pewien słuchając Was , doświadczonych piwowarów ) i że moja AIPA planowana na ok. 7,1 będzie pod tym względem wyważona w smaku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Nie było. All grain + cukier do fermentacji burzliwej Czyli jakiś dodatek niesłodowy był Głównie chodziło mi o to, że na samych słodach ciężko uzyskać tak wysoki ekstrakt, coby po fermentacji miało ponad 10% alko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Nie było. All grain + cukier do fermentacji burzliwej Czyli jakiś dodatek niesłodowy był Głównie chodziło mi o to, że na samych słodach ciężko uzyskać tak wysoki ekstrakt, coby po fermentacji miało ponad 10% alko. Hehe, no był, ale Marian pisał o mieszaniu w garze, a cukru w garze nie mieszałem Piwer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Głównie chodziło mi o to, że na samych słodach ciężko uzyskać tak wysoki ekstrakt, coby po fermentacji miało ponad 10% alko. Nie widzę problemu, odpowiedni garnek i odpowiednia ilość słodu i odpowiednie drożdże i masz >10% alk. Moje najmocniejsze (na słodzie) 9,4% alk. Na jesień idzie RIS więc myślę że dziesiątka stuknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 IIPA, z 20 zeszła do 3, co daje lekko ponad 9%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Nie widzę problemu, odpowiedni garnek i odpowiednia ilość słodu i odpowiednie drożdże i masz >10% alk. Ja widzę pewien problem, a mianowicie przy proporcjach wody do słodów 3,5:1 bez wysładzania mamy ekstrakt ok. 19 Blg. Gotując brzeczkę przednią osiągniemy (nieco arbitralnie) 22-23 Blg. Oczywiście możemy zacierać z mniejszą ilością wody, ale tutaj z pewnością też istnieje jakiś ogranicznik. To wszystko są moje rachunki podyktowane niewielkim jeszcze doświadczeniem. Może starsi (expem) koledzy wypowiedzą się co do limitów w tej materii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 ... a mianowicie przy proporcjach wody do słodów 3,5:1 bez wysładzania mamy ekstrakt ok. 19 Blg ... A jak to wyliczyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się