marboz Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Mam poniższy dylemat W przyszły piątek wyjeżdżam na urlop ale kusi mnie jeszcze jutro lub w sobotę ważenie piwa, miałem zamiar tak na styk w czwartek wieczorem przelać na cichą fermentację na 10-15 dni i po przyjeździe mógłbym butelkować. Boje się jednak że burzliwa nie zakończy się przed czwartkiem. Co wtedy, czy i tak mogę przelać na cichą czy zepsuje piwo? A piwo to Belgian Pale Ale 13°Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Mnie się wydaje że jeśli się burzliwa nie skonczy to możesz zostawić bez zlewania... robiłem ostatnio belga tripel blg 21 na t58 i po 5 dniach było cicho więc Twoje raczej tez wczesniej skonczy jesli drożdże odrazu zaczną Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Nie rób cichej, zostaw na burzliwej 3 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Ponieważ mam podobną sytuację to temat mnie zainteresował. Ja zostawiam swoje piwa bez przelewania i ufam, że będzie ok. BTW Nie rób cichej, zostaw na burzliwej IMHO powinno się napisać "nie przelewaj na cichą, zostaw na 3 tygodnie bez przelewania" Toż to różni ludzie czytają i jeszcze sobie pomyślą, że fermentacja cicha zależy od tego czy przelejemy czy nie. To przecież drożdże, bez naszego udziału najpierw fermentują brzeczkę burzliwie, a potem "po cichu" i to się dzieje czy chcemy czynie bez względu na to czy zlejemy piwo znad osadu czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marboz Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 (edited) Uspokoiliście mnie To mi daje możliwość zrobienia dwóch warek przed wyjazdem A co po trzech tygodniach, już nie robić cichej tylko lać do butelek? Edited July 25, 2013 by marboz Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Ano powinno się ale nie chciało mi się klepać na komórce. Dzięki za sprostowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 I potem już nie robić cichej tylko lać do butelek? Tak. Taka burzliwa z cichą w jednym Link to comment Share on other sites More sharing options...
marboz Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 I nic nie traci się na smaku? (wybaczcie pytania amatora ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scoff Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Wydaje mi się, że raczej w smaku nie będzie różnicy, smak uszlachetni się po leżakowaniu parę tygodni w butelkach. Zlanie na cichą wpłynie na lepszą klarowność piwa i zmniejszenie osadu w butelce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 I nic nie traci się na smaku? (wybaczcie pytania amatora ) Na smaku nic nie powinieneś stracić, jedyne co mogłoby się pojawić to aromaty pochodzące od autolizy drożdży, ale jeśli nie masz możliwości zlania na cichą, zostaw tak jak radzili koledzy i będzie OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Nie wiem ile byś musiał trzymać żeby coś takiego wystąpiło . Chyba że masz tak wyczulony nos Robię tak od kilkunastu warek , i poza większym osadem w butelkach problemu nie widzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marboz Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 A jezeli bym zlal na cichą ale powiedzmy dopiero po 2 tygodniach poprawi to klarownosc? Czy jest sens ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 poza większym osadem w butelkach problemu nie widzę a tego można się częściowo pozbyć zlewając piwo na kilka dni przed butelkowaniem, taka "opóźniona cicha" będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Pewnie to też zależy jakiego szczepu drożdży się używa , przy niektórych osad jest tak zbity , że nawet przechylenie fermentora przy zlewaniu go nie porusza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Nie wiem ile byś musiał trzymać żeby coś takiego wystąpiło . Chyba że masz tak wyczulony nos Z tą autolizą napisałem trochę na wyrost, myślę że nie powinno być z tym problemu w tak krótkim czasie, no chyba, że piwo ma wysoką zawartość alkoholu, a drożdże go tolerują w małych stężeniach Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 W piwie które stało chyba z pół roku nad osadem drożdżowym ( 20 Blg ) też nie wyczułem autolizy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 W piwie które stało chyba z pół roku nad osadem drożdżowym ( 20 Blg ) też nie wyczułem autolizy Może jesteś nieczuły na autolizę Link to comment Share on other sites More sharing options...
marboz Posted July 26, 2013 Author Share Posted July 26, 2013 Kurcze, przy pierwszym piwie zamiast zastanawiać się nad smakiem będę szukał najpierw wad piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 Kurcze, przy pierwszym piwie zamiast zastanawiać się nad smakiem będę szukał najpierw wad piwa Nie szukaj wad, delektuj się smakiem , na szukanie dziury w całym przyjdzie jeszcze czas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 A jezeli bym zlal na cichą ale powiedzmy dopiero po 2 tygodniach poprawi to klarownosc? Czy jest sens ? Spokojnie możesz tak zrobić. Mi piwo często stoi 2-3 tygodnie zanim przeleję na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszO. Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 (edited) A jezeli bym zlal na cichą ale powiedzmy dopiero po 2 tygodniach poprawi to klarownosc? Czy jest sens ? Spokojnie możesz tak zrobić. Mi piwo często stoi 2-3 tygodnie zanim przeleję na cichą. jedyne co może się złego stac to możliwość infekcji gdyż po takim czasie jak przelejesz drożdże mogą nie wypordukować poduszki dwutleku węgla która zabespiecza przed obcymi więc radzę po tym czasie butelkować. Edited July 27, 2013 by MateuszO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marboz Posted July 26, 2013 Author Share Posted July 26, 2013 To jest jakieś ryzyko. Nic, spróbować trzeba. A póki co w niedzielę pierwsze prawdziwe warzenie z zacieraniem bo chłodnica dojechała Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now