Maciu Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Hej! Własnie powoli zabieram się do uwarzenia 1. warki. Planuję uwarzyć AIPA na delikatnie zmodyfikowany zestawie AIPA z Twojegobrowaru.pl: Zacieranie: Pale Ale 4,8 kg Crystal 150 0,4 kg Aroma 0,2 kg 67st - 75 min 78st - 5 min wysładzanie 80st Gotowanie: Bravo 25g - 60 min Simcoe 10g - 60 min Cascade 20g - 15 min Galaxy 25g - 10min Cascade 25g - 5min Simcoe 25g - 3 min Cascade 20 i Simcoe 20g na zimną. Co myślicie o takim zestawie, może jeszcze jakoś zmodyfikować. Rozmyślam dodanie jeszcze jałowca na cichą ale nie za bardzo wiem ile dla dobrego efektu. Jałowca nie dodałem. Niestety podczas gotowania ciut wykipiało. na burzliwą poszło ok 17,5 l ekstrakt 16 Blg po tygodniu zeszło do 5 Blg i przelanie na cicha z dodaniem chmielu w granulacie j.w. Degustacje próbek wykazują, że jest chmiel A tak się prezentuje się: https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1231153_550779148309182_1384377292_n.jpg[/img] kurcze nie wiem jak się robi miniaturkę Edytowane 2 Listopada 2013 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Jałowiec sobie odpuść. Co on ma dać w pale ale? Poza tym ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Jak chcesz dać jałowiec, to do gotowania. I raczej dużo, ze 300g na 20 litrów. Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Ok, już się zaciera Nie będę dawał jałowca i receptura jak w pierwszym poście. Mam tylko wątpliwość czy jest sens aż 90' w 67 st czy wystarczy do negatywnej próby jodowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Wystarczyło by 60 min w 68 C i potem wygrzew. BTW fajne piwka zdegustowałeś . Edytowane 30 Lipca 2013 przez mat Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 a oto i projekt etykiety, co myślicie? Nazwa może ulec zmianie:) projETY.bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka 2. Polski Bitter Słodownia Strzegom - pale ale 4,300 kg Słodownia Strzegom - karmelowy 600 200,000 g Zacieranie: 66 st 60 -75 min - 14l Wygrzew: 78 st 5 min Wysładzanie 80 st - 15 l Chmielenie: Lubelski 20,000 g Gotowanie 60,000 min Sybilla 40,000 g Gotowanie 60,000 min Lubelski 15,000 g Gotowanie 30,000 min Lubelski 20,000 g Gotowanie 3,000 min Sybilla 6,0% 25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s Drożdże suche S-04 Jako, że żółtodziobek ze mnie proszę o Wasze zdanie i ew. wskazówki. Uwarzono 30.08. Wszystkie parametry jak założono - 13 Blg, 20 l, Fermentacja przebiegła bardzo szybko - piana na drugi dzień była już opadnięta. Za niedługo zlewam na cichą. 09.09 - zlane na cichą, dodany chmiel. 4 Blg 15.09 - butelkowanie, 3 Blg Edytowane 15 Września 2013 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Dobre będzie, chociaż ja bym w ogóle odpuścił Lubelski i nachmielił tylko Sybillą. Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Za jakiś tydzień, no może niecały planuję rozlew mojego Franiodnego do butelek Zerknąłem dziś do wiadra a na powierzchni chmiel sobie pływa - dodany na cichą w piątek 09.08, Trochę mnie to zmartwiło bo myślałem że po tygodniu już na dno powinien opaść. Mam nadzieję, że nie utrudni mi to rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) No to pierwsza warka od dziś w butelkach. Choć podczas rozlewu przeszła myśl żeby nie spuścić całego piwa do kanału. Otóż po otwarciu fermentora uderzył mnie jakby kwach... to wołam żonę a ona, że śmierdzi jak wszystkie te Twoje chmielowe piwska (w sensie te, które namiętnie pijam). Po powierzchni pływało jednak dużo chmielu i unosił się osad typu "na zimnej herbacie". Mam nadzieję że rozlanie nie było odłożeniem egzekucji. Smutno było pierwsze własne piwo spuści w kiblu W skosztowanej próbce kwasu nie wyczułem. Dziś 26.08.2013 nie wytrzymałem i wziąłem małą butelczynkę na testa i .... już jest pyszne! Jestem zadowolony z mojego pierwszego piwka! Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Warka 3. Sweet Stout Słody:---------------- 3.000 kg Słodownia Strzegom - pilzneński (45.45%) 1.000 kg Słodownia Strzegom - monachijski II (18.18%) 0.700 kg Słodownia Strzegom - pale ale (18.18%) 0.500 kg Słodownia Strzegom - czekoladowy 400 (7.27%) 0.230 kg Słodownia Strzegom - pszenica prażona (5.45%) 0.200 kg Oats, Flaked (3.64%) 0.100 kg Słodownia Strzegom - karmelowy 600 (1.82%) Zacieranie: 66 st Wygrzew: 78 st 5 min gotowanie 15.0 g Simcoe - 60 min 10.0 g Lubelski - 15 min 10.0 g Simcoe - 0 min 500g Laktoza - 15 minut 150g Kawa mielona - 3 minutyfermentacja:Safale S-04 wysępione od banity12 [23.10.13]Dziś w końcu warzenie... niestety z braku czasu długo musiała warka owa poczekać. MIejmy nadzieję, że co się odwlecze to nie uciecze [11.11.13] Świąteczny rozlew Edytowane 11 Listopada 2013 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Warka 4. Belgian IPA - wstępnie ================================================================================ Zacieranie: 3,0 kg Słodownia Strzegom - pilzneński 3,1 kg Słodownia Strzegom - pale ale 0,2 kg Biscuit Malt Grain 0,25 kg Castle Malting - Château - Cara Blond® temperatura: 68st czas: 70 minut wygrzew: 78st Gotowanie: 15 g Bravo 60 min 20 g Cascade 30 min 20 g Cascade 20 min 20 g Galaxy 20 min 20 g Galaxy 10 min 250 g Cukier kandyzowany 10min na zimno chmielenie: 20g Simcoe 15g Cascade Drożdże: Mangrove Jack's M27 Belgian Ale - 1 saszetka(10g) Warzenie: 23.03.2014 Fermantacja: 28st Cicha fermentacja: 31.03.2014 23st Rozlew: 07.04.2014 (98g cukru, 0,56l wody) Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Robilem podobne piwo na tych samych drozdzach, prawie identycznym zasypie tylko inaczej chmielilem(Nelson,Citra). To bylo najlepsze piwo jakie udalo mi sie zrobic, WLP500 daja owocowy profil, ktory doskonale gra z owocowymi chmielami. Bedzie pan zadowolony. Ja w tym miesiacu bede je powtarzal tyle, ze na Wyeast 1214, ktore teoretycznie maja byc tym samym szczepem co WLP500 (z Chimay). Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Warka 5. American IPA - Franiodny 2 ================================================================================ Zacieranie: 5 kg Słodownia Strzegom - pale ale 0,3 kg Caramel/Crystal 150 0,25 kg Carawheat temperatura: 68st czas: 70 minut wygrzew: 78st Gotowanie: 20 g Simcoe 60 min 20 g Cascade 18 min 20 g Apollo 13 min 25 g Simcoe 5 min 25 g Cascade 3 min na zimno chmielenie: 20g Simcoe 20g Cascade Drożdże: Safale S-04 - 1 saszetka(11g) Warzenie: 17.05.2014 Fermantacja: 20st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Warka 6. Polski FES - Murzynek Bambo ================================================================================ Zacieranie: 3,5 kg -- Słodownia Strzegom - pilzneński 2,0 kg -- Słodownia Strzegom - pale ale 0,5 kg -- Słodownia Strzegom - czekoladowy 400 0,5 kg -- Słodownia Strzegom - karmelowy 600 (pod koniec zacierania) 0,25 kg -- Słodownia Strzegom - pszenica prażona (pod koniec zacierania) temperatura: 68st czas: 70 minut wygrzew: 78st Gotowanie: Lubelski 60,0 g - 60 min Lubelski 40,0 g - 45 min Lubelski 20,0 g - 10 min na zimno chmielenie: 35g Sybilla Drożdże: Safale S-04 - 1 saszetka(11g) Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Dlaczego lubelski na goryczkę? Moim zdaniem przy takiej ilości wyjdzie straszna trawa, powinieneś chmielić inną odmianą, marynką, iungą, nawet sybilla lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Hmm, no właśnie, dlaczego lubelski? Prozaiczna przyczyna, mam i muszę zużyć. Zawsze słyszałem dobre zdania o tym chmielu a odkąd jestem tutaj to ciągle o tej trawie słyszę, czy naprawdę jest aż tak strasznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 To jest chmiel aromatyczny, jeśli go źle używasz to osiągasz zły efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Bez przesady. Nie słuchaj się, zrób spróbuj i przekonaj się sam. Bardziej utkwiła mi w oku dość kontrowersyjna nazwa Edytowane 29 Lipca 2014 przez WiHuRa Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Z dwojga złego chyba i tak lepiej dać na goryczkę Lubelski niż Marynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Bardziej utkwiła mi w oku dość kontrowersyjna nazwa Dziś niestety takową być się wydaje. Dlatego nie może być inna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Piwo już degustowane - nie ma mega trawy, jest całkiem przyjemne, goryczkowe. Dobre!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 (edytowane) Po dłuuuugiej przerwie wznawiam działalność Maciuwaru Warka 8. Pale Ale - Feniks Zacieranie ================================================================================ Słodownia Strzegom - pale ale - 4,700 kg Castle Malting - Château - Crystal® 150 EBC - 200,000 g temperatura: 67st wygrzew: 78st Gotowanie: ================================================================================ Simcoe 10,000 g - 60,000 min Simcoe 15,000 g - 40,000 min Amarillo 10,000 g - 30,000 min Lubelski 10,000 g - 5,000 min Drożdże ================================================================================ Safale US-05 Edytowane 15 Maja 2017 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Warka 9. Smoked Stout - Pieczony Harcerz Zacieranie ================================================================================ Strzegom - pale ale - 2,56 kg Bestmalz - Smoked - 2,0 kg Bestmalz - Roasted Barley - 0,25 kg Strzegom - pszenica prażona - 0,2 kg Bestmalz - Chocolate - 0,1 kg temperatura: 65st wygrzew: 78st Gotowanie: ================================================================================ Simcoe 10,000 g - 60,000 min Simcoe 8,000 g - 30,000 min Amarillo 5,000 g - 30,000 min Amarillo 5,000 g - 5,000 min Drożdże ================================================================================ Safale S-04 - 18C Edytowane 4 Listopada 2017 przez Maciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Warka 10. Double IPA - Żelazna Dziewica Zacieranie ================================================================================ Bestmalz - Pale Ale 6,5 kg Bestmalz - Munich 0,5 kg Bestmalz - Wheatmalt 0,4 kg temperatura: 62 st 20min 72 st 40min wygrzew: 78st Gotowanie: ================================================================================ Simcoe 60,000 g - 60,000 min Galaxy 15,000 g - 15,000 min Citra 25,000 g - 0 min Drożdże ================================================================================ Safale US-05 - 18C Galaxy 35,000 g Chmielenie na zimno Mosaic 50,000 g Chmielenie na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się