Marciano Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Jak w temacie. Narazie robię piwka z ekstraktów ale powoli przymierzam się do zacierania. Mój teść jest fanem żubra i od jakiegoś czasu nagaduje mnie żebym mu zrobił piwko podobne smakiem do jego ulubionego żubra. Jak juz skompletuje cały sprzęt będę chciał zrobić właśnie coś w smaku jak zubr. jakieś sugestie? robił ktos takie piwko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Szkoda czasu na to. Kup mu Żubra ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 sugestia nr 1: nie rób tego sugestia nr 2: poszerz horyzonty teścia, na pewno zrobisz lepsze piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 a to zubr ma jakiś smak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Żubr jest raczej nie do podrobienia. Przykro mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Z tym poszerzaniem horyzontów jest ciężko. Uparcie pije żubra. Zubr i tylko zubr. A ja chcę pokazać że można :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Pamiętaj, że to piwo dolnej fermentacji i najpierw się zastanów, czy masz do tego warunki. Jeżeli tak, to weź jakieś 4 kg słodu pilzneńskiego (rozumiem, że pije tego zwykłego jasnego żubra). Myślę, że jak do chmielenia użyjesz 20 g marynki, to goryczki będzie aż nadto. Drożdże W34/70. Fermentacja w około 10-12°C. Nie wiem, czy teść doceni, ale jak dobrze zrobisz, to powinno być lepsze od żubra Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Nie ma sensu uszczęśliwiać i edukować teścia na siłę. Jeszcze mniejszy sens widzę, żeby warzyć specjalnie pod takie gusta. Rób swoje, a być może nadejdzie dzień, że zechce spróbować Twojego piwa. Jasne lekkie lagery to są trudne piwa - wrażliwe na fluktuacje temperatur, trzeba zadbać o niską temperaturę (lodówka, pojemnik styropianowy), długa fermentacja, lagerowanie oraz leżakowanie. Poza tym, ze względu na czysty, słodowy smak - wszelkie wady czuć wyraźnie, nie ma elementów które mogłyby "przykryć" niedokładności. Nie polecam warzenia takich piw przez początkujących piwowarów. Lepiej zrób jasnego ale 11blq o słabym chmieleniu, na drożdżach US05 - koło Żubra to nie będzie stało, ale przy odrobinie szczęścia otrzymasz słodowe, delikatnie kwiatowe, lekko wodniste piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Nie ma sensu uszczęśliwiać i edukować teścia na siłę. Jeszcze mniejszy sens widzę, żeby warzyć specjalnie pod takie gusta. Rób swoje, a być może nadejdzie dzień, że zechce spróbować Twojego piwa. Mój uparcie pijał Kasztelana i żadne warzone przeze mnie nie smakowało mu tak jak Kasztelan. Od jakiegoś czasu sam schodzi do piwnicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Kup składniki na jasne piwo (obojętna metoda warzenia) , pijcie razem, On swojego Żubra a Ty swoje, nazwij je Żuberek. Napewno sięgnie po samemu warzone a potem to lawina... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Dzięki za rady, do mojego zacierania bliżej niż dalej i chyba sobie tego zubra odpuszczę. Jak na razie żadna z trzech warek robiona z puszki mu nie smakowała w przeciwieństwie do mnie. Ma swój typ i koniec. Ale jak to mówią "Cóż Pan zrobisz? Skały nie zjesz!". Będę robił pod siebie i nic na sile. Ale wiecie jak to jest udowodnić coś tesciowi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Kiedyś sam byłem fanem żubra a teraz to się zastanawiam jak można zrobić tak niedobre piwo. Ale jak się teściu uparł to zrób jak Olo333 radzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Podpowiedz teściowi, żeby przerzucił się na wojaka. Jakość i smak ta sama a cena niższa Ja mam podobny problem z kuzynem - lech albo Czechy, wszystko inne to nie piwo. Ostatnio umówiłem sie na piwo z Angielką mieszkającą tutaj, zabrałem do multitapu i bardzo narzekała, że same ale są, ona chce jasnego lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Kiedyś sam byłem fanem żubra a teraz to się zastanawiam jak można zrobić tak niedobre piwo. Ale jak się teściu uparł to zrób jak Olo333 radzi. Ja od Żubra wolałem Classica czy Magnata. Porter też taki zły nie był. Ale to za czasów Dojlidy, a nie zakład produkcyjny numer X korporacji KP. MaciekB 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Pamiętaj, że to piwo dolnej fermentacji i najpierw się zastanów, czy masz do tego warunki. Jeżeli tak, to weź jakieś 4 kg słodu pilzneńskiego (rozumiem, że pije tego zwykłego jasnego żubra). Myślę, że jak do chmielenia użyjesz 20 g marynki, to goryczki będzie aż nadto. Drożdże W34/70. Fermentacja w około 10-12°C. Nie wiem, czy teść doceni, ale jak dobrze zrobisz, to powinno być lepsze od żubra Ja bym jeszcze dorzucił 0,75kg kaszki kukurydzianej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) obstawiam magnum jako chmiel żubra (na gorycz) Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Hehe, miałem taki wątek założyć na Prima Aprilis, ale ktoś mnie uprzedził ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) obstawiam magnum jako chmiel żubra (na gorycz) ja stawiam na żółć z woła albo z Żubra Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Mariusz_CH korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Na Żubra jest bardzo dobry przepis, taki sam jak na każdego koncerniaka. Tylko dla nienormalnych: 1) kupujesz Żubra w sklepie, obojętnie puszka czy butelka 2) przelewasz do innej czystej nieoryginalnej butelki 3) kapslujesz i dorabiasz własną piękną etykietę 4) schładzasz, po czym częstujesz miłośnika "piwa" PS. Mam takiego kolegę od tyskiego, nic innego nie pije. Niereformowalny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Kiedyś sam byłem fanem żubra a teraz to się zastanawiam jak można zrobić tak niedobre piwo. Ale jak się teściu uparł to zrób jak Olo333 radzi. Ja od Żubra wolałem Classica czy Magnata. Porter też taki zły nie był. Ale to za czasów Dojlidy, a nie zakład produkcyjny numer X korporacji KP. Dojlidy nie były złe.... Za studenciaka smakował jeszcze np BOSMAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 ja stawiam na żółć z woła + Za trzymanie ręki na pulsie - oczywiście chodzi o kluczowe problemy ostatnich dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Wyśmiewacie się z użytkownika, ja Mu odpisałem kulturalnie (Żubr i Żuberek). Kupiłem se dziś w Li..u (spam) 'piwo' za 2.99zł o pojemności 0.65 ltr, potem poprawiłem moją wędzoną pszenicą. Jak ktoś umie zrobić koncerniaka to ma napisać koledze przepis a nie wyśmiewać się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 koncerniaka umieją zrobić koncerny i jest to ich słodka tajemnica, której i tak nie chcemy znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Mam znajomego, który do ostatnich dni braniewskiego browaru, już pod egidą GŻ, był piwowarem, niestety minęło już ponad 10 lat i pewnie się sporo zmieniło. Jak moje piwka dojrzeją to się z nim umówię na grilla i podpytam jak to w koncernach było ;-) Oleszko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie zależy mi na koncerniaku, jak juz pisałem żubra nie pijam. Chodzi mi tylko o to żeby udowodnić ze takie gó..o to też można i w domu zrobić. Nawet nie pomyślałem żeby klonować koncerniaki bo nie po to robimy piwko w domu. Wiele razy próbowałem "otworzyć" oczy tesciowi ale jak juz pisałem nie da się :-) A reakcja kolegów jak najbardziej uzasadniona. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Marciano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się