Maciu Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Mam pytanie o czas gotowania. Niestety próba wyszukiwania nie poskutkowała rezultatem. Przeglądając Wasze receptury zauważyłem, że czasem czas gotowania przekracza 60 min - 70, 75 a nawet 90! Czy dobrze rozumiem, ze jest gotowanie przed zadaniem chmielu? W jakim celu się to stosuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Wg moich rozumowań, brzeczkę gotujesz z chmielem. Ewentualnie gotuje się z 10 min brzeczkę i dopiero zadaje chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Celem zwiększenia ekstraktu. Dłużej pogotujesz, będzie mniej wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Poza zwiększeniem ekstraktu jest pewnie kilka innych powodów, chociażby wytrącanie białka, pewnie jeszcze kilka się znajdzie, ale ja za młody jestem, żeby o tym wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Jeśli dłuższe gotowanie było by tak zbawienne dla naszego piwa to pewnie wszyscy byśmy dłużej gotowali. Myślę sobie, że poza zwiększeniem ekstraktu, redukcją DMS i ewentualną karmelizacją brzeczki, to nie ma powodów dla dłuższego gotowania. A już na pewno nie lepsze wytrącanie białek, bo te wytrącają się dopiero po schłodzeniu brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zbyt długie gotowanie przecież nie jest wskazane. Powstają ( wytrącają? ) się wtedy garbniki, a jest to dość nie przyjemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Ja utrzymuję wrzenie zanim dodam chmiel z prostego powodu ( chyba że chce odparować wodę , ale to o tym już pisali koledzy ) , początkowo kiedy brzeczka zaczyna wrzeć jest sporo osadów które utrzymują się na powierzchni. Dodanie w tym momencie chmielu najczęściej powoduje ,że niewiele brakuje do wykipienia brzeczki. Po tych około 10 minutach piwo o wiele mniej buzuje po dodaniu chmielu. Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Ciekawe rzeczy. Jedyne co obstawiałem i pojawiło się w Waszych wypowiedziach to odparowanie celem podbicia ekstraktu. Zbyt długie gotowanie przecież nie jest wskazane. Powstają ( wytrącają? ) się wtedy garbniki, a jest to dość nie przyjemne No, ale to chyba jeśli będziemy dłużej gotować z dodanym chmielem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 No, ale to chyba jeśli będziemy dłużej gotować z dodanym chmielem? Tak, tak Moje małe niedopowiedzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Wrzucamy chmiel do wrzącej brzeczki i gotujemy wedle receptury? Gdzie tu trudność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 sznowni państwo czy garbniki czasem nie wytrącają się zbyt długiego(gorącego) wysładzanie?? dlugie gotowanie ma wpływ na ekstrakt (jest mniej wody w brzeczce) O ile w przepisie nie jest inaczej to najbardziej optymalnie jest 1h i wg tej godziny wrzucam chmiel najpierw na goryczkę potem na smak a na koniec na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Wrzucamy chmiel do wrzącej brzeczki i gotujemy wedle receptury? Gdzie tu trudność? Nie wiem czy zrozumiałeś pytanie. Wedle receptury? A co jak sam tworzysz takową? Trudności nie ma, jest wątpliwość, stąd pytanie. Chyba po to jest forum. czy garbniki czasem nie wytrącają się zbyt długiego(gorącego) wysładzanie?? Słuszna uwaga, czy zatem zbyt długie gotowanie chmielu ma negatywny wpływ? Dlaczego 60 min miałoby być optymalnym czasem chmielenia na goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Ponieważ zbyt długie gotowanie może powodować przenikanie do brzeczki niechcianych posmaków roślinnych ( taniny ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) A co jak sam tworzysz takową? Dlaczego 60 min miałoby być optymalnym czasem chmielenia na goryczkę? wtedy gotujesz standardowo 60min Bo tak wynika z praw chemicznych. i kilkuset lat praktyki. Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Maciu! Ściągnij sobie toolkit - tu masz linkę: http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ W zakładce "chmiel - porównanie goryczki" będziesz miał tabelkę, wykres i co tam jeszcze chcesz, z których to materiałów jasno wynika, że przy gotowaniu ponad 60' goryczka rośnie już bardzo nieznacznie. Miłej lektury. BTW - plik przyda Ci się przy tworzeniu własnych receptur. Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Chmiel zawsze dodajemy na 60, max 90 minut. Przed dodaniem chmielu mozna jeszcze trochę pogotować brzeczkę w celu: - uzyskania przełomu jeszcze przed dodaniem chmielu (polepsza to utylizację chmielu) - pozbycia się DMS (przyjmuje się, że 100 minut gotowania usuwa DMS praktycznie całkowicie) - odparowania wody i zatężenia piwa - np. w Cieszynie porter bałtycki gotuje się kilka (6?) godzin. Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 cześć A już na pewno nie lepsze wytrącanie białek, bo te wytrącają się dopiero po schłodzeniu brzeczki. W takim razie skąd przełom? Cześć białek wytraca się na gorąco cześć na zimno. I sporą cześć przełomu można osiągnąć przez gotowanie bez chmielenia. Ja osobiście chmielę pomiędzy 60-90 min lżejsze piwa by zredukować dms, ew lekko przyciemnić, mocne piwa w celu podbicia ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Może się nieszczęśliwie wyraziłem. W każdym bądź razie długość gotowania generalnie nie ma wpływu na przełom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Może się nieszczęśliwie wyraziłem. W każdym bądź razie długość gotowania generalnie nie ma wpływu na przełom. Kunze Przełom jest wspomagany przez; dłuższe gotowanie; przy dwugodzinnym gotowaniu związki te zostają w dużym stopniu wytrącone. Wymagany czas gotowania dla wytrącenia się białek zmniejsza się ze wzrastającym ciśnieniem i tym samym podwyższoną temperaturą. Dla przykładu w temperaturze 140°C potrzeba tylko 3 do 5 min. dla wytworzenia się przełomu; intensywny ruch gotującej się brzeczki; dzięki temu reakcje pomiędzy substancjami białkowymi i polifenolami zachodzą szybciej; niska wartość pH; optymalne pH dla przełomu wynosi 5,2. Toteż wskazane jest, aby wartość pH obniżyć przed gotowaniem brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 To proponuję dłużej gotować wszystkie piwa, np. witbiera 120 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 To proponuję dłużej gotować wszystkie piwa, np. witbiera 120 minut można tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Amadeuss - myślę,że to ironia była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 W dniu 17.08.2013 o 16:05, jacer napisał: wtedy gotujesz standardowo 60min Bo tak wynika z praw chemicznych. i kilkuset lat praktyki. Kilkaset lat temu nie używali piro ani NaOH więc praktyka o kant czterech liter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Maciu, DevilNoOne, hermod i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi