lisssek Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Witam, problem polega na tym, że chciałbym przygotować piwo na wesele (26.10). Mam za sobą 4 warki warzone ze słodów. Dwie pszeniczne na S-06 (po jednej zostało tylko miłe wspomnienie, druga przechodzi właśnie burzliwą fermentację), BPA (na S-33, postawione początkiem maja i została jeszcze niewielka ilość) oraz "Pilzner" (choć pewnie daleko mu do ideału ponieważ nastawiony został w maju na Saflager 34/70 ale od lipca przechowywany jest w 20 stopniach - tutaj mam jeszcze jakieś 20 butelek ale chyba zaczyna się psuć). Stąd proszę o pomoc w opracowaniu taktyki. Pytania to: 1) Czy pszeniczne na tych drożdżach (w teście FFT otrzymałem 3,5 BLG) będzie smaczne za dwa miesiące? 2) Czy warto jeszcze trzymać butelki z wymienionymi piwami? 3) Co warto nastawić biorąc pod uwagę 60 dniowy czas dojrzewania? Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 1) Czy pszeniczne na tych drożdżach (w teście FFT otrzymałem 3,5 BLG) będzie smaczne za dwa miesiące? Tak. Jeśli nie rozwinie się jakieś zakażenie i będzie trzymane w chłodnym, to będzie ok. 2) Czy warto jeszcze trzymać butelki z wymienionymi piwami? Z Pilsen z pewnością nie, skoro po 4 warkach wyczuwasz, że już coś złego się z tym piwem dzieje, to z pewnością coś jest nie tak. 3) Co warto nastawić biorąc pod uwagę 60 dniowy czas dojrzewania? Piwa górnej fermentacji do około 12oblg lisssek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 podobno witbier dojrzewa w 7 dni po butelkowaniu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Witek jest szybko dobry do picia, ale na 26.10 może już nie pasować. Dla mnie to typowo letnie piwko. Pszenica po 2 miesiącach już traci na smaku, ale trzymana w zimnie będzie jeszcze pijalna. Nastaw np. Belgijskie Pale Ale, albo jakiegoś Bittera i będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Bitter 10°Blg albo nawet mild 9°Blg, lepiej się sprawdzi na weselu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Polskie Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Polskie Ale Dokładnie. Nie wysokie IBU, mocniej chmielone na smak i aromat. Fermentowane w dolnym zakresie jakichś neutralnych drożdży. Super piwo, a i ludzi, którzy nie mieli styczności z piwem domowym, ani innym niż eurolager nie powinno odrzucać ("bo owocowe, bo gorzkie...") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisssek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Jak zwykle błyskawiczne Pale Ale albo Bitter - poczytam jeszcze o nich i podejmę decyzję na weekendzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 podobno witbier dojrzewa w 7 dni po butelkowaniu ... Podobno... ja pierwszą butelkę otworzyłem po dwóch tygodniach i nie byłem zachwycony - kolendra dominowała, co mi nie pasowało za bardzo. Kolejną butelkę otworzyłem po kolejnych dwóch tygodniach i było znacznie lepiej, bo kolendra się ułożyła. W sumie po jakichś sześciu tygodniach piwo stało się naprawdę dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 napisałem - podobno bo, nigdy jeszcze nie robiłem tego piwa - tyle że czytałem gdzieś opis. Próbowałem ostatnio mojego Dunkelweizena po 14 dniach od butelkowania - jak dla mnie było pyszne! poczekam jeszcze 2 tygodnie jak należy i wtedy zobaczymy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisssek Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Tak. Jeśli nie rozwinie się jakieś zakażenie i będzie trzymane w chłodnym, to będzie ok. Lodówka będzie dobrym rozwiązaniem, czy za chłodno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Ja bym rozwazal 2opcje:odczekal troche i zrobil pszenice lub wita tak zeby do butelek trafil na ok 2,3tyg przed. To sa piwa ktore trafia w najszersze gusta.druga opcja to lekkie belgijskie pale ale/golden ale z mala iloscia cukru w zasypie (tak aby w miesiac zszedl bimbrowy posmak pochodzacy od cukru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Ja bym rozwazal 2opcje:odczekal troche i zrobil pszenice lub wita tak zeby do butelek trafil na ok 2,3tyg przed. To sa piwa ktore trafia w najszersze gusta.druga opcja to lekkie belgijskie pale ale/golden ale z mala iloscia cukru w zasypie (tak aby w miesiac zszedl bimbrowy posmak pochodzacy od cukru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się