Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 do słodu i glukozy jest odpowiednia' date=' ale do chmielu już nie bardzo, bo jeśli warzymy 20-30 g (ja takie porcje daje na 20 litrów) a pewnie ta waga jeszcze ma minimalną naważkę, tak może mieć nawet 50 g. Do chmielu używam wagi do 200 g z dokładnością pomiaru 0,01 grama.[/quote']Dokładna waga "jubilerska" przydaje się też do ważenia piro czy chemioxy (na oko sypie się zawsze jakieś 50% za dużo ) oraz glukozy czy cukry do refermentacji. mi ważenie chemioxy nic nie da bo wodę też leje na oko do cukru jak się odważa 160-200g to taka o d=1g w zupełności wystarcza. I tak mi zawsze po drodze się trochę gubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Panowie "Browar to nie apteka" . Takimi wagami do dwóch miejsc po przecinku można ważyć ekstrakt chmielowy,a nie chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 To że mają taką dokładność nie oznacza że skubie granulat żeby było ,00 zazwyczaj, zadowalam się gdy jest +/- 0,5. Jak człowiek będzie sypać na oko i mu wyjdzie dobre piwo to będzie mu ciężko powtórzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 No właśnie nie przesadzajmy. Ja mam wagę labolatoryjną szalkową i mi wystarczy jej dokładność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 wbrew pozorom takie wagi szalkowe są dokładniejsze niż elektroniczne. Najdokładniejsze wagi laboratoryjne co ważą do 4 miejsca po przecinku są właśnie czysto mechaniczne, ale to trochę inna para kaloszy tak przy okazji to taka duża dokładna waga analityczna to jedno z moich niespełnionych marzeń jeszcze:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Ja tą moją wagę ma conajmniej 30 lat. Jest super dokładna. Kiedyś używałem jej do odważania odczynników chemicznych do fotografii. Wszystkie zestawy do wywoływania kolorowych zdjęć robiłem sam. Miałem wtedy pewność powtarzalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 już taka na zwykłych pryzmatach ma dokładność rzędu 50 mg. Więc takie niby nic może mieć dokładność lepsza niż elektroniczna waga. Ja mam ze 3 szalkowe w domu, ale elektroniczna ma tę zaletę że jest wygodniejsza w użyciu. Ja na takiej szalkowej warzyłem zioła do moich nalewek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Do ziół jest idealna. Robiąc nalewki z kilkudziesięciu składników zawsze na niej ważę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Dla poprawienia humoru książeczka dla eksperta http://www.swistak.pl/a5856802,SUPER-DOWCIPY-O-PIWIE-TANIO.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 http://www.allegro.pl/item1033921619_kociol_warzelny.html#gallery Ciekawe jakiej pojemności te gary ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Patrząc na kostkę brukową wygląda mi, że mają ze 40 cm średnicy i z 60 wysokości. Może nawet 60 i 80 cm, dawałoby to jakieś 70 litrów minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 te gary maja 30-35 L i są z podwójną ścianką czyli ogrzewane jakąś cieczą lub parą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 No to lipa, strasznie małe szkoda zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 http://www.allegro.pl/item1033921619_kociol_warzelny.html#galleryCiekawe jakiej pojemności te gary ? pytałem gościa pojemność to 3 x 35 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 a może taka kadź zacierna ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1043372382 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 a może taka kadź zacierna ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1043372382 Toż to przecież naszego kolegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Cześć Toż to przecież naszego kolegi a co ja mam za kolegę 10 km odemnie ,o którym nic nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Cześć Toż to przecież naszego kolegi a co ja mam za kolegę 10 km odemnie ,o którym nic nie wiem ano jak ty sie z bolkiem integrujesz to ja już nie wnikam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Cześć ano jak ty sie z bolkiem integrujesz to ja już nie wnikam Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 (edytowane) he he spoko. Zabawka fajna i cena też niewygórowana. Sam garnek to parę stówek. Edytowane 17 Maja 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 he he spoko. Zabawka faje i cena też nie wygurowana. Sam garnek to parę stówek. raczej niewygórowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 (edytowane) he he spoko. Zabawka faje i cena też nie wygurowana. Sam garnek to parę stówek. raczej niewygórowana ale wstyd edit : aż poprawię to Edytowane 17 Maja 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Keg z wyciętym otworem: http://allegro.pl/item1040176314_keg_50l_wyciety_idealny_na_chlodnice_kadz_itp.html Cena całkiem rozsądna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 fajny, ale krzywy jakiś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 fajny, ale krzywy jakiś W konkursie piękności raczej nie startuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi