shnycel777 Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 Witam jestem totalnie nowym uczestnikiem.Wstąpiłem ponieważ nurtuje mnie jedna rzecz,którą napotkałem będąc w Indiach.Szukam po całym necie.Może ktoś odpowie;w indiach można kupić kilka rodzajów piwa połączonych z gliceryną (np.carlsberg)-dlaczego?Po co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 Witam jestem totalnie nowym uczestnikiem.Wstąpiłem ponieważ nurtuje mnie jedna rzecz,którą napotkałem będąc w Indiach.Szukam po całym necie.Może ktoś odpowie;w indiach można kupić kilka rodzajów piwa połączonych z gliceryną (np.carlsberg)-dlaczego?Po co? Post w najlepszym możliwym miejscu "Nowe kategorie" dotyczą spraw organizacyjnych dla forum A generalnie dyskutujemy tutaj o piwowarstwie domowym, nie koniecznie o piwach z fabryki. Przenoszę post do HydeParku - jeżeli ktoś wie, to odpowie (ja nie mam pojęcia). W przeciwnym wypadku zerknij na www.browar.biz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 Mi się obiło o uszy, że jest to konserwant. Przy mojej wycieczce do Indii nie miałem okazji pić piwa z gliceryną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Gliceryna nie jest konserwantem ale może być wykorzystywana jako coś a'la słodzik- ma słodkawy smak, nadaje on też cieczy oleistości. Może tu chodzić o to, że gliceryna ma wysoką temperaturę wrzenia (290°C), a co za tym idzie wysoką temperaturę parowania, a dzięki temu "zatrzymuje" związki odpowiedzialne za zapach i smak w piwie, a te zaś łatwo parują i ulegają zniszczeniu. Nie wiem jak w Indiach z chłodzeniem piwa w sklepach i podczas transportu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 po tych informacjach to ja już nie chce "prawdopodobnie najlepszego piwa" carlsberg. Fuj bleeee. Gliceryna ? To się do czopków nadaje a nie do piwa :):):) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Zawsze można wykonać czopkowo-carlsbergowego bruderszafta :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Chłodzenie podczas transportu w Indiach? Piwo musi wytrzymać upały sięgające 50°C i nie zmieniać smaku. W jednym z przewodników o Indiach (Rough Guides - Kerala) wyczytałem, że dodają gliceryny do piwa jako środek konserwujący. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Gliceryna (E 422) nie jest zaliczana do konserwantów, a do zagęszczaczy (od E 400 do E 499). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Ja się nie spieram tylko, napisałem gdzie wyczytałem o glicerynie. Na pewno przewodnik turystyczny nie jest pewnym źródłem informacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now