shnycel777 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam jestem totalnie nowym uczestnikiem.Wstąpiłem ponieważ nurtuje mnie jedna rzecz,którą napotkałem będąc w Indiach.Szukam po całym necie.Może ktoś odpowie;w indiach można kupić kilka rodzajów piwa połączonych z gliceryną (np.carlsberg)-dlaczego?Po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam jestem totalnie nowym uczestnikiem.Wstąpiłem ponieważ nurtuje mnie jedna rzecz,którą napotkałem będąc w Indiach.Szukam po całym necie.Może ktoś odpowie;w indiach można kupić kilka rodzajów piwa połączonych z gliceryną (np.carlsberg)-dlaczego?Po co? Post w najlepszym możliwym miejscu "Nowe kategorie" dotyczą spraw organizacyjnych dla forum A generalnie dyskutujemy tutaj o piwowarstwie domowym, nie koniecznie o piwach z fabryki. Przenoszę post do HydeParku - jeżeli ktoś wie, to odpowie (ja nie mam pojęcia). W przeciwnym wypadku zerknij na www.browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Mi się obiło o uszy, że jest to konserwant. Przy mojej wycieczce do Indii nie miałem okazji pić piwa z gliceryną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Gliceryna nie jest konserwantem ale może być wykorzystywana jako coś a'la słodzik- ma słodkawy smak, nadaje on też cieczy oleistości. Może tu chodzić o to, że gliceryna ma wysoką temperaturę wrzenia (290°C), a co za tym idzie wysoką temperaturę parowania, a dzięki temu "zatrzymuje" związki odpowiedzialne za zapach i smak w piwie, a te zaś łatwo parują i ulegają zniszczeniu. Nie wiem jak w Indiach z chłodzeniem piwa w sklepach i podczas transportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 po tych informacjach to ja już nie chce "prawdopodobnie najlepszego piwa" carlsberg. Fuj bleeee. Gliceryna ? To się do czopków nadaje a nie do piwa :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zawsze można wykonać czopkowo-carlsbergowego bruderszafta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Chłodzenie podczas transportu w Indiach? Piwo musi wytrzymać upały sięgające 50°C i nie zmieniać smaku. W jednym z przewodników o Indiach (Rough Guides - Kerala) wyczytałem, że dodają gliceryny do piwa jako środek konserwujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Gliceryna (E 422) nie jest zaliczana do konserwantów, a do zagęszczaczy (od E 400 do E 499). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Ja się nie spieram tylko, napisałem gdzie wyczytałem o glicerynie. Na pewno przewodnik turystyczny nie jest pewnym źródłem informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się