ravrod Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Witam Nastawiłem swoją pierwszą warkę. Przed zadaniem drożdży chciałem zmierzyć blg. I tu konsternacja - balingometr który mam posiada 3 skale - żadna to nie blg: - potential % alcohol - approximate sugar grammes per litre - specific gravity Jak to przeliczyć na blg? Czy skorzystać z ilości gram cukru na litr i podzielić przez 10 czy obowiązują jakieś inne wzory? Rav Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Odczytaj SG. Dzielisz ostatnie 2 cyfry przez 4. Czyli np masz 1.045 to dzielisz 45 na 4 i wyjdzie Ci około 11,3Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Przeliczasz specific gravity na blg przy pomocy toolkita piwowara - http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Samael ravrod 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) - approximate sugar grammes per litre 1g/l = 0,1blg ot cała tajemnica Patrz tu Edytowane 2 Września 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi, ale proszę o uściślenie: Toolkit piwowara wymaga podania hasła, ale patrząc na przykład jest to mniej więcej metoda wg Elroy. Na mojej skali jest 1,050 SG = 135 g/l - taki miałem odczyt startowy. I teraz dzieląc 50/4 = 12,5 (wg Elroy) dzieląc 135/10 = 13,5 (wg leszcz007) To która metoda przeliczenia daje lepszy wynik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Toolkit piwowara wymaga podania hasła Haslo to : piwo.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Dzięki za hasło, teraz mam trzeci wynik - 12,4 . Czyli zakładam że jest to 12,4 - 12,5. Jak zwykle dziękuję wszystkim za natychmiastowe odpowiedzi Rav Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi, ale proszę o uściślenie:Toolkit piwowara wymaga podania hasła Nie wymaga do otwarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Do otwarcia nie, ale nie można podać własnych danych, są wpisane jakieś przykładowe i bez hasła są "read only". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) 1g/l = 0,1blg ot cała tajemnica To trochę pojechałeś. Nie na litr, tylko na kilogram. Przy więszych stężeniach cukru zaczyna się rozjeżdżać. 1Blg=10g/kg w temperaturze 20°C (kiedyś było 15). Przeliczenia są proste, jeszcze raz wzory: gęstość G w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga B B = [(G - 1) * 266)] / G w drugą stronę stopnie Ballinga B na gęstość G G = 266 / (266 - Bllg) stopnie Ballinga B na ilość cukru C w kg/litr roztworu C = 2,66*B/(266-B) potencjalny alkohol A w % objętościowych A = 1000°C/17 Edytowane 2 Września 2013 przez cemik1 ravrod 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Całkowicie masz racę, za bardzo to uprościłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Teraz przeliczanie w każdą stronę pasuje - dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam troche nie rozumię moja specific gravity wynosi 1032 poczatkowe jakie to bd Blg. Moze mi ktos to przeliczy na moim przykladzie. Jestem lewy z takich rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) 32/4 = 8 Edytowane 22 Lipca 2014 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) bierzesz gęstość G w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga B B = [(G - 1) * 266)] / G podstawiasz za G = 1,032 (przecinek jest ważny). I dostajesz wartość Blg (ok. 8,25 °Blg). Albo jeżeli może być w przybliżeniu to po prostu dzielisz przez 4. Edytowane 22 Lipca 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Dziekuje za szybka odpowiedz. Czy to blg nie jest za niskie ?? Robie piwo z resztek i zazwyczaj slysze o blg poczatkowym 12 i wiecej. Edytowane 22 Lipca 2014 przez El Patryko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 A co chcesz uwarzyć? Jak byle co z byle czego to i 7 blg jest ok tylko ze będzie słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Jak robisz Grodzisza to jest ok :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Malinowe z resztek z ipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Malinowe? Na syropie? Jeśli tak i to jest pomiar brzeczki przed dodaniem syropu to chyba ok. Syrop podbije Blg i dobrze odfermentuje. Dzięki temu będziesz lekkie malinowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Tyle bylo po dolaniu syropu do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 To słabo Ale przynajmniej będziesz miał piwko "kobiece", dla swojej 2 połówki. [jeśli masz, oczywiście] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Ale jesli to piwko juz ma w sobie procenty jakies ( ok. 5 ) przed dodaniem zyropu czy zawartosc alko nie bedzie wyzsza troche ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Cyba nie do końca cię rozumiem. Dodajesz syropu po burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 No z tego co pisał El Patryko to jest to piwo z resztek, czyli część piwa zlewa / butelkuje a część z osadem wykorzystuje do zrobienia malinowego. I tak trochę małe to blg, ale procentu alkoholu nie da się wyliczyć wprost ze wzoru, bo wstępnie jest już zawarty alkohol. W tym wątku http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/page__hl__%20kobiece%20%20zbyszek było to poruszane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się