radekw Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Paczka dotarła w całości. Jeszcze raz wielkie podziękowania dla organizatorów i sponsorów. Wiem że na metryczki trzeba jeszcze poczekać, a jak wygląda sposób realizacji talonów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Do mnie również dotarła przesyłka. Zapakowana "pancernie" nic nie miało prawa się potłuc. Dzięki. Pochwalę się, bo ładny widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 No piękny prezencik. Gratulacje Stasiek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Do mnie również dotarło wszystko w całości. Dzięki serdeczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Dzisiaj wysłałem paczki z nagrodami dla zwycięzców. Proszę o informacje od nagrodzonych, czy dotarły szczęśliwie, czyli w całości. Za metryczki postaram się zabrać w łikend, ale oglądałem kilka arkuszy sędziowskich i jestem przerażony pismem klinowych niektórych sędziów. Cóż, pisane po pijaku, to przeczytać tego na trzeźwo się też chyba nie da. Idzie jak burza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Wiadomo już kiedy będą metryczki. Bo coś długo schodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Wiadomo już kiedy będą metryczki. Bo coś długo schodzi Nie wiem czy to grzecznie pytać o metryczki przed Świętami, kiedy to każdy jest zagoniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Nie no, najlepiej to siedzieć jak trusia i liczyć na zmiłowanie. Można było jak na Słowacji, żadnych metryczek i nikt nie pyszczy. Ale jak się już powiedziało A, to teraz trzeba powiedzieć B. Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Na zmiłowanie może nie, ale przed świętami mało kto ma czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Na zmiłowanie może nie, ale przed świętami mało kto ma czas. W szczególności, że od konkursu upłynął pełny miesiąc z czego wynika, że wystarczyło wysłać aż 3 metryczki/dzień aby każdy otrzymał przed świętami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 No to chyba się nie doczekamy metryczek z konkursu w tym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Do następnych Targów wyślą Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Metryczki piw z rundy finałowej zostały rozesłane. Jakby ktoś nie dostał, to proszę o kontakt na PW. Wybaczcie za opóźnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Opublikujecie zwycięskie receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Opublikujecie zwycięskie receptury? Dzięki za przypomnienie. AIPA Jacka Stachowskego Zasyp: - słód pilzneński - 3,5kg - słód pale ale - 1,0kg - słód monachijski - 0,5kg - słód carahell - 0,3kg - słód karmelowy 150EBC - 0,3kg - słód special B - 0,1kg Zacieranie: 62oC - przerwa 30' 68oC - przerwa 30' 74oC - przerwa 10' Chmielenie: - do zacieru (od początku) - 20g Amarillo gran. - do brzeczki przedniej - 20g Cascade gran. - 60' - 15g Amarillo gran. - 15' - 40g Amarillo gran. - 5' - 20g Cascade gran. - 0' - 10g Cascade gran. + 100g Cascade szyszki zerwane dzień wcześniej bez suszenia Cicha fermentacja: 25g Citra, 25g Amarillo, 10g Cascade, 20g Cascade szyszki. Fermentacja: - Burzliwa 8 dni, cicha 8 dni, temp. 19-20oC, drożdże US-05 w ilości 11,5g, warka 20l - Ekstrakt nastawny: 16,5 Blg Analiza laboratoryjna: - Ekstrakt nastawny: 16,22 Blg - Alkohol: 7,27%v/v - Jednostki goryczki: 39,6 - barwa: 36,83 - pH: 4,58 PILS Piotra Kowalskiego Zasyp: - słód pilzneński - 4,0kg - słód monachijski - 1,0kg - słód melanoidowy - 0,3kg Zacieranie: 66oC - przerwa 70' 72oC - przerwa 30' Chmielenie: - 60' - 25g Junga. - 45' - 40g Saaz - 10' - 20g Saaz - 0' - 30g Lubelski Fermentacja: - Burzliwa 14 dni, temp. 10oC, leżakowanie 14 dni, temp. 2oC, drożdże W-34/70 starter 1l, warka 25l - Ekstrakt nastawny: 12,5 Blg Analiza laboratoryjna: - Ekstrakt nastawny: 12,80 Blg - Alkohol: 5,50%v/v - Jednostki goryczki: 42,1 - barwa: 17,37 - pH: 4,78 Weizen Radosława Wiecha Zasyp: - słód pilzneński - 1,9kg - słód pszeniczny - 2,1kg Zacieranie: 1. połowa zasypu 44oC - przerwa 60' i podgrzanie do 72oC 2. druga połowa zasypu 68oC - zasyp 71oC - przerwa 40' - podczas tej przerwy dekokcja (myślę że chodzi o połączenie zacierów) 78oC - kilka minut Chmielenie: - 60' - 15g Lubelski Fermentacja: - 14 dni, temp. 21-22oC, drożdże WB-06 jedna saszetka - warka 20l - Ekstrakt nastawny: 11,5 Blg Analiza laboratoryjna: - Ekstrakt nastawny: 13,23 Blg - Alkohol: 5,97%v/v - Jednostki goryczki: 13,5 - barwa: 8,86 - pH: 4,26 Edytowane 7 Stycznia 2014 przez wogosz elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 No i proszę - Pils bardziej gorzki od AIPY. Do czego ta rewolucja doprowadzi Pozdr i jeszcze raz gratulaje Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 No i proszę - Pils bardziej gorzki od AIPY. Do czego ta rewolucja doprowadzi Pozdr i jeszcze raz gratulaje Lukasz Od razu zwróciłem na to uwagę. Widocznie najbardziej liczy się aromat chmielu, a zbyt wysoka goryczka pewnie raczej jest niezbyt dobrze przyjmowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jestem ciekaw jak sie ma wyliczone IBU do zmierzonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jestem ciekaw jak sie ma wyliczone IBU do zmierzonego. Moja AIPA wg laboratorium miała: - Jednostki goryczki: 39,6 A wg arkusza 44IBU (Tinseth) lub 60IBU (Rager), ale arkusz nie ma opcji FWH i wpisałem to jako zwykłe chmielenie 90 minut, a przypuszczam że przy FHW jest jednak trochę mniejsze wykorzystanie chmielu. Tak czy inaczej w moim przypadku zdecydowanie bliżej jest Tinseth niż Rager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Metoda Ragera jest znana z optymistycznego założenia co do utylizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 No i dobrze - lepiej niedochmielić niż przechmielić. W metodzie Tinsetha z kolei nie podoba mi się to że przy wrzuceniu chmielu na 0 minut wylicza 0 IBU. Może tak i jest, ale przy założeniu błyskawicznego schłodzenia, a to przecież niewykonalne i zawsze jakaś tam goryczka przejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Mój pils miał mieć wg wyliczeń 45 IBU, a miał w efekcie 42, więc blisko Jestem natomiast rozczarowany AIPĄ, bo miała mieć ok 70 IBU, a miała 45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Mój pils miał mieć wg wyliczeń 45 IBU, a miał w efekcie 42, więc blisko Jestem natomiast rozczarowany AIPĄ, bo miała mieć ok 70 IBU, a miała 45 A jaką metodą liczone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się